OFICIAL | Regulamentul FIFA pentru agenții din fotbal, suspendat temporar
Bogdan Silviu Răducan , Vlad Nedelea | Publicat: 31.12.2023 14:01 | Actualizat: 31.12.2023 15:47
Regulamentul FIFA pentru agenții din fotbal (FFAR, FIFA Football Agent Regulations) a fost suspendat temporar de către forul fotbalistic mondial ca urmare a undei hotărâri luată de un tribunal din Dormund.
FFAR a fost aprobat de FIFA la 16 decembrie 2022. Regulamentul s-a dorit a fi un ”instrument legal echilibrat și rezonabil pentru protejarea integrității fotbalului și buna funcționare a sistemului de transferuri fotbalistice”, conform forului mondial.
Printre altele, noul regulament încearcă impunerea unor limite în ceea ce privește comisionul încasat de agenții din fotbal, o vizibilitate și o transparență mai mare în privința câștigurilor acestora și posibilitatea ca FIFA să poată judeca spețe atunci când apar conflicte între părți în ceea ce privește transferul unor jucători.
De ce a fost suspendat FFAR
Regulamentul a fost puternic contestat încă de la început de către agenți și asociații de impresariat sportiv.
FIFA acuză chiar o ”strategie coordonată de atacare în justiție” a actului normativ, prin deschiderea mai multor procese împotriva forului mondial în toată Europa pentru a contesta legalitatea FFAR și a amâna intrarea lui în vigoare.
Federația Internațională a avut succes în cea mai mare parte dintre aceste dispute, inclusiv la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), care a confirmat ”legalitatea FFAR”.
Mai mult, este în desfășurare o procedură privind valabilitatea FFAR, în cadrul căreia diferite instituții au susținut regulamentul în fața Curții Europene de Justiție.
Cu toate astea, Judecătoria din Dortmund a hotărât ca FIFA să suspende aplicarea noului regulament. Hotărârea este incompatibilă cu deciziile juridice luate anterior în alte țări europene, inclusiv în Germania, la alte judecătorii, precum și cu decizia TAS.
FIFA a inițiat o procedură de recurs, o decizie în acestă speță fiind așteptată în primul semestru al anului 2024.
Ce a hotărât Judecătoria din Dortmund
Judecătoria din Dormund a contestat legalitatea și echitatea anumitor prevederi din FFAR și a solicitat FIFA să suspende aplicarea și punerea în aplicare a acestora. Este vorba despre:
- Plafonul taxei de serviciu (articolul 15 paragrafele 1-4)
- Regulile privind plățile taxei de serviciu (articolul 14 paragrafele 6, 8 și 11)
- Regula plății de către client (articolul 14 paragrafele 2 și 10)
- Regulile privind momentul plăților taxei de serviciu (articolul 14 paragrafele 7 și 12)
- Interdicția reprezentării duble (articolul 12 paragrafele 8-10)
- Obligațiile de raportare (articolul 16 paragrafele 2 h, j, k și 4)
- Regulile privind divulgarea și publicarea (articolul 19)
- Regula de prezentare (articolul 4 paragraful 2; articolul 16 paragraful 2 b; articolul 3 paragrafele 2 c și d; articolul 20; și articolul 21)
- Regula conform căreia plățile taxei de serviciu trebuie făcute prin intermediul Casei de Compensare FIFA (articolul 14 paragraful 13)
Cum sunt reglementate transferurile în această perioadă
În acest context, FIFA a hotărât ca până la soluționarea recursului sau până când Curtea Europeană de Justiție va emite o decizie finală referitoare la procedurile în curs care privesc FFAR să suspende temporar regulile afectate de decizia instanței germane.
Decizia a fost luată sâmbătă, 30 decembrie, are efect la nivel mondial nu doar european din motive de echitate, și este însoțită de o recomandare a forului fotbalistic mondial către asociațiile membre:
”Recomandăm tuturor asociațiilor membre să suspende temporar prevederile echivalente din regulamentele lor naționale pentru agenții de fotbal, cu excepția cazului în care intră în conflict cu prevederi obligatorii ale legii aplicabile în teritoriul lor”.
FIFA rămâne însă convinsă că ”FFAR este o reglementare necesară, proporțională și pe deplin legală, un regulament necesar pentru sistemul internațional de transferuri”.
Circulara FIFA privind aplicarea FFAR în actualele condiții, semnată de Mattias Grafström, în calitate de Secretar General interimar, poate fi citită integral aici.
Într-un comunicat postat pe pagina oficială de web, FRF explică la rândul ei situația creată.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.