exclusiv Luxul și nevoia. Oamenii care trăiesc la poarta lui Gigi Becali
Radu Orbean | Publicat: 24.01.2025 18:00 | Actualizat: 24.01.2025 18:48
Este încă ianuarie, dar afară sunt 11 grade și se simte primăvara. Mai este o lună de iarnă, în care cei mai puțin norocoși trebuie să îndure gerul și frigul. La poarta palatului lui Gigi Becali, acolo unde strălucește luxul, se află o altă realitate: oameni care cerșesc o fărâmă de ajutor. Într-o lume a abundenței, aceste suflete rămân adesea invizibile, dar fiecare gest de nevoie, fiecare privire pierdută spun o poveste despre o realitate paralelă, unde sărăcia și speranța se întâlnesc la câțiva pași de opulență.
Un contrast dureros între două lumi care, deși se află la doar câțiva metri distanță, par a trăi în vremuri complet diferite. Deseori, George Becali, despre care se spune că ar avea o avere de 1,2 miliarde de euro, își face timp pentru a-i ajuta financiar și a vorbi cu nevoiașii care se strâng, indiferent de vremea de afară, la poarta sa. Își doresc să scape de condiția actuală, iar mila latifundiarului pare singura lor evadare.
Constanța cerșește pentru fata pe care a născut-o la 15 ani!
Femeia de aproape 70 de ani spune că a născut 9 copii și a rămas pe drumuri după ce i-a murit bărbatul. Una dintre fete e operată de cancer la plămâni, iar un băiat i-a murit când avea 34 de ani. Acum, Constanța nu mai speră decât în mila lui Becali.
”N-am trăit niciodată bine, fiindcă am avut numai necazuri. Mi-a murit un băiat de 34 de ani, am fost dată afară din casă și până când mi-au dat casă în Odăii am așteptat 10 ani. Am stat de colo-colo... Am nouă copii, soțul decedat...”, a mărturisit Constanța.
Deși îi este greu să se deplaseze, Florian este ”bărbatul casei”
În vârstă de 42 de ani, bărbatul susține că suferă de probleme la nivelul cartilajelor, dar face tot posibilul să-și ajute mama bolnavă și sora cu handicap locomotor. După moartea tatălui din 2009, viața familiei a luat o întorsătură nefericită și în prezent bunătatea patronului FCSB este principala sursă de venit.
”Tata muncea, a muncit cu austriecii, lua peste o mie de euro pe lună, bani mulți la vremea aceea, mama muncea și ea unde își dorea, eram bine pe vremea aia. Când a murit tata, mai greu...”, a povestit Florian.
”(n.r. Ajutorul de la domnul Becali constă doar în bani?) Nu doar bani, i-a dat și surorii mele un cărucior electric”, a mai spus bărbatul.
Vasile și-a pierdut copilul de 10 ani într-un accident de mașină
Vasile, în vârstă de 41 de ani, și-a ascuns suferința într-un zâmbet dezinvolt și a povestit incidentul care i-a schimbat total viața. Venit din Hârlău, a spus că s-a născut cu probleme care nu-i permit să îndoaie picioarele, nu a putut munci și a apelat la mila oamenilor încă din tinerețe. Despărțit de mama fiului său, aceasta l-ar fi trimis pe cel mic la cerșit, pentru ea și noul partener, iar acesta s-ar fi stins din viață.
”De când mi-a murit copilul, am ajuns să locuiesc aici în București, mi-am găsit niște avocați să mă ajute cu copilul, să vedem de ce nu ajunge persoana (n.r. care a provocat accidentul) la închisoare.
Eu n-am fost acasă, eram aici la București, fosta soție l-a pus la cerșit (n.r. pe copil) pentru altcineva și l-a agățat cu cârligul de la mașină și l-a călcat”, a povestit Vasile.
Constantin nu se mai poate baza nici pe propria familie
Pentru mulți oameni, 67 de ani este o vârstă la care viața devine mai liniștită. Constantin, însă, se luptă cu un destin crunt. Fost taximetrist, acesta a spus că nu a mai putut lucra din cauza epilepsiei și a ajuns pe stradă. Deși susține că nu a avut vreun viciu, familia a rupt total legătura cu el, iar nopțile le petrece la un adăpost de noapte. Singurul pe care se poate baza este Gigi Becali.
”Stau la un adăpost, nu am pensie, nu am nimic. Viața era normală, ca să zic așa. Aveam un loc de muncă, eram taximetrist. Nu mai ține nimeni legătura cu mine. N-am băut, nu m-am drogat. Eu știu care au fost atunci considerentele? De vreo 7 ani sunt pe străzi”, a relatat Constantin.
Becali, mai generos decât ajutorul social pentru Elena
Fostă croitoreasă, Elena susține că provine dintr-un mediu bun și o familie care se descurca bine pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Părinții s-au stins, iar acum femeia de 65 de ani o mai are doar pe nepoata sa, care o susține cum poate. Ajutorul social nu îi acoperă nici măcar un sfert din chirie, iar orele petrecute în fața palatului îi întrețin traiul.
”Nu pot să merg, doar foarte puțin cu cârjele, de la pat la toaletă. Trăiesc dintr-un ajutor social de 490 de lei pentru că nu am ani de muncă, nu am putut să muncesc niciodată și mă descurc foarte greu.
Stau cu chirie, plătesc 2000 de lei, mai vin la domnul Becali, este singurul care îmi mai întinde mâna. Căruciorul acesta îl am de la dânsul. Ajutorul social nu-mi ajunge pentru nimic”, a spus Elena.
Pământul care a distrus familia Mariei
De meserie șofer și croitor, Maria a povestit cum a ajuns să locuiască în gară la 66 de ani. Fiica sa s-a stins la doar 25 de ani, bolnavă de cancer, iar relația cu membrii familiei este tensionată, din cauza unui hectar de teren. În prezent, statul în fața palatului lui Gigi Becali o ajută pe femeie să-și asigure strictul necesar, de la lună la lună. Patronul FCSB i-a promis un loc la un cămin de nefamiliști, dar problemele de mobilitate au împiedicat-o să accepte propunerea.
”Nu am pensie, nu am niciun venit, fata mea a murit la 25 de ani, mai mult din mila domnului Becali și a unor oameni cu suflet am mai supraviețuit. Iau medicamente, azi am luat niște calmante și crede lumea că am băut vin. Mă doare un picior și am luat calmante, de abia mă țin pe picioare.
Nu am unde să stau, am dormit prin gară, de locul nașterii nu mă pot apropia pentru că e vorba de un hectar de pământ și de acolo mi s-au tras multe probleme, necazuri. Nu am intrat în posesia lui, dar e destul, că unul (n.r. un frate) a intrat în groapă, am mai rămas trei. Și în trei e problema. Deci totul pleacă de la pământuri sau de la lipsuri”, au fost cuvintele Mariei.
”Veteranul” comunității
În vârstă de 53 de ani, Adrian susține că nu se poate deplasa fără scaunul cu rotile primit de la Becali. Povestea lui este cu adevărat specială, întrucât vine de aproape 24 de ani la casa din Aleea Alexandru. Bărbatul a vorbit la superlativ despre Becali.
”Vin la domnul Becali din 2001. Mi-a dat trei-patru-cinci sute de lei, depinde de dată. Mi-a luat scaun cu rotile. Să-i dea Dumnezeu sănătate, că ne-a ajutat, pe mulți oameni amărâți. Bani, cărucioare, danturi, m-a ajutat să-mi fac dantura. A ajutat foarte multă lume și ajută în continuare. E singura persoană care a ajutat foarte multă lume!”, a povestit Adrian.
”Nu ne dă nimic, ne gonește”
Mircea este un om simpatic, în vârstă de 33 de ani, însă trecutul său nu este cel mai roz. A povestit cum trăiește dintr-o pensie specială de 400 de lei și obișnuia să vină la domnul Becali cu mama sa. Femeia s-a stins ulterior din viață, iar Mircea trebuie să-și facă singur un rost în viață.
Momentan, ajutorul latifundiarului este principala sursă de venit, deși bărbatul ne-a spus că nu a primit bani de fiecare dată. În primă fază, a dat de înțeles că Becali îi gonește pe nevoiași atunci când nu sunt camere, dar după s-a contrazis.
”Nu am niciun venit, am pensia mică, 400 de lei, și nu îmi convine. Îmi doresc să mă ajute și pe mine Gigi Becali. (n.r. De cât timp veniți aici?) De aproximativ un an. La început am venit cu mama, până să moară, în decembrie. Dacă nu mai e mama, am rămas eu singur.
(n.r. Cum se poartă cu voi când nu sunt camere?) Nu ne dă nimic, ne gonește și ne zice: <<Pleacă, n-avem bani să vă dăm>>. Eu îl iubesc, eu am venit cu mare drag, să mă ajute și pe mine. Am o casă care e pe numele meu și cade peste mine.
(n.r. Deci Gigi Becali vă dă bani doar când sunt camere?) Când nu sunt camere de filmat ne dă, când sunt camere nu ne dă. Pentru că lumea îl urăște”, a mărturisit Mircea.
Nevoiașii care își petrec zilele la poarta palatului lui Gigi Becali vorbesc cu recunoștință despre comportamentul acestuia și subliniază că „Niciodată nu s-a comportat urât”, iar „dânsul te ajută la propriu” ori de câte ori au avut nevoie.
”Niciodată nu se poartă rău cu oamenii” spun ei, adăugând că „Cu toată lumea se poartă foarte frumos” și că nu pot să vorbească de rău despre el, deoarece „de câte ori am apelat, ne-a ajutat”. Unii dintre ei își exprimă dragostea și aprecierea față de el, spunând: ”Eu îl iubesc, eu am venit cu mare drag, să mă ajute și pe mine”, iar alții îi doresc ”să-i dea Dumnezeu sănătate, că ne-a ajutat, pe mulți oameni amărâți”.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.