exclusiv Marcel Răducanu sare în apărarea lui Lucescu: "E grav dacă 'lătrăm' și la nea Mircea! Bîrligea are calități, dar chemăm la națională orice jucător care marchează două goluri?!" + Ce probleme de sănătate acuză "Iosefini" înainte să împlinească 70 de ani
Adrian Florea | Publicat: 15.10.2024 15:01 | Actualizat: 15.10.2024 18:09
Diseară, de la 21:45, în direct pe Antena 1 și live text pe iAMsport.ro, România va întâlni Lituania pe stadionul Dariaus ir Girėno din Kaunas, în al patrulea meci din cadrul Ligii Națiunilor. În primele trei partide, tricolorii au învins pe linie: 3-0 în Kosovo, 3-1 cu Lituania în Ghencea și 3-0 în Cipru.
De-a lungul timpului, data de 15 octombrie a purtat noroc naționalei noastre. Din cele patru jocuri disputate în această zi, România a câștigat trei și a remizat o dată:
4-0 cu Andorra, în 2023, în preliminariile CE 2024
1-1 cu Norvegia, în 2019, în preliminariile CE 2020
2-0 cu Estonia, în 2013, în preliminariile CM 2014
2-1 cu Anglia, în 1980, în preliminariile CM 1982
Evident, cea mai notabilă victorie s-a consemnat în urmă cu exact 44 de ani, împotriva puternicei selecționate din Albion. A fost un succes mai mult decât meritat, la capătul unei partide dominate categoric de ai noștri.
Cel mai bun de pe teren? Autorul primului gol, Marcel Răducanu, aflat la una dintre ultimele apariții sub tricolor. După mai puțin de un an, "Iosefini" avea să rămână în Germania Federală, lăsând în urma sa multe regrete, dar și celebrul refren "cel mai bun din RSR a fugit în RFG".
Ajuns la aproape 70 de ani, pe care-i va împlini pe 21 octombrie, Marcel a acceptat o amplă discuție cu iAMsport.ro. N-a "driblat" nicio întrebare, slalomând ca pe vremuri printre amintiri și subiectele fierbinți ale zilei.
Marcel Răducanu: "Cum aș putea uita vreodată golul cu Anglia?!"
Domnule Răducanu, bună seara! Din România vă deranjăm...
Niciun deranj, cum să mă deranjeze România?!
O să încep prin a vă pune memoria la încercare: mai țineți minte ce făceați într-o după-amiază de toamnă, într-o zi superbă de 15 octombrie?
15 octombrie... 15 octombrie... A fost cumva meciul cu Anglia, în '80?
Exact!
Cum aș putea să-l uit vreodată?!
A fost capodopera dumneavoastră la prima reprezentativă, nu?
Eu am mai avut prestații bune la națională, însă e clar că, ținând cont de numele adversarului, de importanța golului marcat și de victoria obținută, probabil că evoluția aia a fost cea mai importantă. Dovadă că, și după atâta amar de ani, încă mai vorbim despre ea.
Golul?
A venit în urma unei faze prelungite de atac, începută din partea dreaptă. Au tot combinat între ei Negrilă, Crișan și Țicleanu, apoi mingea a ajuns la Beldeanu, care mi-a pasat-o ușor, eu am preluat-o scurt, m-am făcut că trag cu stângul, după care l-am executat pe Clemence cu un șut cu dreptul, de pe linia careului de 16 metri.
Eu am fost dreptaci, însă loveam balonul la fel de bine cu ambele picioare. Regretatul Francisc Fabian m-a învățat, însă pe stradă m-am perfecționat, când jucam cu ăia mai mari decât mine și trebuia cumva să mă descurc Marcel Răducanu
Pare că meciul a fost alaltăieri, chiar vă amintiți totul!
Ieri, nu alaltăieri! (se amuză copios)
Trupă grea Anglia atunci?
Păi, când a avut Anglia echipă slabă?! Dar nici noi nu eram de lepădat. Tocmai i-am amintit pe cei patru de la Craiova, mai erau Cami, Costică în apărare, plus băieții de la Steaua: Puiu, Sameș, Iordache în poartă...
Nu e păcat că o asemenea națională, cu atât de multe valori, nu a prins un turneu final? În acele preliminarii am terminat abia pe locul 3, sub Ungaria și Anglia.
Da, am irosit o șansă mare, imensă! Și atunci tot din vina mea...
Cum adică?
Ei, așa s-a spus, că din vina mea nu s-a mers la Mondiale... Că am rămas eu în vara lui '81 în Germania și de asta n-au mai bătut ei în toamnă Ungaria acasă, apoi au pierdut și cu Elveția și adio!
Vă mai dor și acum acele acuzații?
Nu vreau să-mi mai răsucesc cuțitul în propria rană, însă mai tare decât ce mi s-a imputat ulterior m-a afectat faptul că la returul cu Anglia n-am prins și eu măcar o juma' de oră. Păi, bine, mă, nea Tinele, eu joc cum joc la 2-1 la București, marchez un gol, în acel an sunt desemnat cel mai bun fotbalist din România, iar pe Wembley nu merit și eu câteva minute, acolo?! M-au mai și lăsat să mă încălzesc până am dat în clocot...
Ca să încheiem capitolul Anglia, spuneți-mi cea mai pregnantă amintire de la acea formidabilă victorie din urmă cu 44 ani.
Atmosfera superbă în care s-a jucat. Da, asta am remarcat încă de când am ieșit la încălzire. Au fost peste 80.000 de oameni în tribune, se montaseră și niște schele ca să încapă cât mai mulți oameni, a fost ceva de vis. Ne-a ajutat și vremea frumoasă, doar terenul a fost puțin cam tare, denivelat.
Veșnica noastră problemă, gazonul!
Ei, dar noi nu ne plângeam pe atunci de așa ceva, jucam în orice condiții. Acum fac unii scandal că nu e terenul masă de biliard, că de aia nu combină, de aia nu driblează... Tot felul de scuze! Dacă știi s-o îmblânzești, o îmblânzești pe orice gazon.
Cu Anglia trebuia să avem 3-0 încă de la pauză! I-am luat din start pe sus, englezii nici nu mai știau unde-i mingea. Arbitrul ne-a refuzat două penalty-uri în prima repriză Marcel Răducanu
Să intrăm puțin și în actualitate. Cum vi se pare naționala cu Mircea Lucescu pe bancă?
Bine, chiar foarte bine pe alocuri. Sigur, adversarii n-au fost cei mai tari posibili, însă nici pe vremea lui Edi Iordănescu n-am avut cine știe ce grupă dificilă și ne chinuiam cu echipe de acest calibru. Nu vreau să-l critic pe Edi, Doamne-ferește!, spun doar ce s-a întâmplat.
A fost, totuși, Elveția, cu care n-am pierdut.
Da, am făcut 2-2 la ei, dar ați uitat că ne puteau da 7?! Repet, n-am nimic cu Edi, a făcut și el multe lucruri bune. Cu nea Mircea, însă, vedem posesie, vedem un joc elaborat, nu mai aruncăm balonul din apărare direct pe vârfuri, ca la volei! În plus, toți băieții par mai calmi, mai liniștiți, se vede clasa lui Lucescu la toate capitolele.
Cu toate acestea, are și el parte de contestări.
Așa e la noi, nu e bine nici când e bine! "Lătrăm" și când avem trei victorii din trei, cu nouă goluri înscrise și unul singur primit...
Principalul reproș care i se aduce e faptul că nu l-a convocat pe Daniel Bîrligea. Dumneavoastră ce spuneți de atacantul celor de la FCSB, merita sau nu să fie chemat?
Nu l-am urmărit decât în vreo două meciuri. Are calități, nimic de zis, dar acum ce facem, aducem la națională orice jucător marchează două goluri?! Trebuie să avem încredere în nea Mircea, e un antrenor uns cu toate alifiile, cu o experiență fără egal. Poate că Bîrligea nu e momentan potrivit pentru ce vrea el să joace, cine știe?!
Federația a avut mare noroc că Lucescu a acceptat oferta. Oricum, după retragerea lui Edi și refuzul lui Hagi, variante mai bune nu prea existau Marcel Răducanu
În Lituania batem?
Așa ar trebui. Totuși, într-o viață petrecută în fotbal, am învățat că trebuie concentrare maximă la orice partidă, oricât de slab ți s-ar părea adversarul.
Probabil că grupa de Liga Națiunilor o vom câștiga. Mai departe, însă, preliminariile pentru Mondiale cum le vedeți?
Păi, depinde cu cine vom nimeri la tragerea la sorți. Eu sunt optimist, nea Mircea s-a descurcat mereu în situații dificile. Să ne amintim cum a câștigat grupa cu Italia, Cehoslovacia, Suedia...
Da, acum patru decenii. Și cu niște fotbaliști un pic mai buni decât cei de astăzi.
Așa este, numai un pic. (se amuză din nou)
Pe cine vedeți liderii actualei generații?
Mie îmi plac mult Man și Mihăilă. Se vede că traversează o formă bună la Parma. Au prins tupeu, se lipesc și la gol, mai ales Dennis. Și Răzvan Marin a avut un an bun. Repet ce am mai spus, victoriile aduc victorii, victoriile aduc încredere, liniște, optimism. Iar dacă la asta adăugăm știința lui Lucescu de a motiva, de a pregăti meciurile, cred și sper să avem curând naționala după care suspinăm de vreo 20 de ani.
Nea Mircea trebuie lăsat să-și facă treaba, mai ales câtă vreme rezultatele sunt de partea lui. Uneori și el poate greși, că e om, dar sunt convins că nu urmărește decât interesul fotbalului Marcel Răducanu
Pe 21 octombrie împliniți o frumoasă vârstă, 70 de ani. Pregătiți o petrecere pe cinste?
Ei, încă nu știu, nu m-am decis. Să vedem întâi cum stăm cu inima...
Aoleu, ați pățit ceva?
Da, recent am acuzat ceva probleme, insuficiență cardiacă. Mă sufocam, m-am cam speriat! M-am dus la spitalul de aici, din Dortmund, unde am dat peste niște doctori extraordinari din România, din Cluj. M-au îngrijit foarte bine.
"Inima îmi funcționa la 40% din capacitate"
Ce v-au descoperit?
Că inima funcționa la doar 40 la sută din capacitate!
Și?
Și m-au supus unor electroșocuri, care mi-au restabilit un ritm cardiac cât mai aproape de normal.
Mai luați ceva tratament? Acum sunteți în afara oricărui pericol?
M-au "reparat" pe moment, însă în noiembrie mi-au spus că trebuie să le mai fac o vizită. O să vedem atunci ce și cum.
Înseamnă că n-o să faceți prea multe excese de ziua dumneavoastră.
Nu cred. Fac 70, nu 40 sau 50. Apropo de petrecerea pe care am organizat-o când am împlinit 50 de ani. A fost ceva fabulos. Am avut peste 200 de invitați, am adus și lăutari, au fost focuri de artificii, totul s-a întâmplat la stadion...
La 60?
Ceva mai "subțire", probabil vreo sută de oameni au mai venit.
Party cu sărmăluțe, nu cu wurst
Iar la 70?
Chiar nu știu. Nu am avut timp să mă ocup, nu mai am energia de pe vremuri. Probabil că vor fi numai vreo 10-15, prieteni adevărați.
Petrecerile le faceți cu crenvurști nemțești sau cu sărmăluțe românești?
Întotdeauna cu mâncare tradițională românească! Am vorbit deja pe tema asta cu familia unui preot de aici. Ei sunt din zona Moldovei și gătesc incredibil de bine.
Nu-mi rămâne decât să vă mulțumesc pentru dialog și să vă urez în avans "La mulți și sănătoși ani!", domnule Răducanu!
Și eu mulțumesc. Și nu uitați, oricând și oricum, "Hai, România!".
București, 15 octombrie 1980, preliminarii CM '82
România - Anglia 2-1 (1-0)
Au marcat: M. Răducanu (35'), Iordănescu (75' - pen) / Woodcock (64')
România: V. Iordache (Steaua) - Negrilă (U Craiova), Sameș (Steaua), Ștefănescu (U Craiova), I. Munteanu (Sportul) - Țicleanu (U Craiova) / 71' I. Dumitru (Poli Timișoara), Beldeanu (U Craiova), Iordănescu (Steaua) - Crișan (U Craiova), Cămătaru (U Craiova), M. Răducanu (Steaua). Selecționer: Valentin Stănescu
Anglia: Clemence - Neal, Thompson, Watson, Sansom - Robson, Gates (46' Coppell), McDermott, Rix - Birtles (65' Cunningham), Woodcock. Selecționer: Ron Greenwood
Stadion: "23 August". Spectatori: 80.000
Rezultatele înregistrate de România în preliminariile CM 1982
2-1 și 0-0 cu Anglia
0-0 și 0-1 cu Ungaria
1-2 și 0-0 cu Elveția
1-0 și 1-1 cu Norvegia
Clasament final grupa a 4-a
1. Ungaria 8 4 2 2 13-8 10p
2. Anglia 8 4 1 3 13-8 9p
3. România 8 2 4 2 5-5 8p
4. Elveţia 8 2 3 3 9-12 7p
5. Norvegia 8 2 2 4 8-15 6p
* la turneul final din Spania s-au calificat primele două clasate
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.