special Soții Ceaușescu s-au întâlnit, într-o zi de 1 Mai, pe unul dintre cele mai vechi stadioane din Capitală, sub ochii lui Carol al II-lea! Elena, aleasă Regina Muncii
Silvian Bădulescu | Publicat: 01.05.2024 21:26 | Actualizat: 01.05.2024 23:47
În fiecare an, de 1 Mai, Ziua Internațională a Muncii, românii petrec alături de familii în ziua oferită liberă de la stat, de obicei la munte sau la mare, dacă nu chiar acasă, în timp ce ”încing” un grătar.
Pe lângă evidenta conotație pentru poporul român, o poveste mai puțin cunoscută s-a petrecut în urmă cu decenii bune când, la un eveniment organizat în prima zi a lunii mai, pe unul dintre cele mai vechi stadioane ale Capitalei, ”Electromagnetica”, s-au cunoscut două personaje care aveau să marcheze istoria autohtonă în a doua jumătate a secolului XX.
”Muncitorii au un stadion”. Povestea stadionului cu singura tribună construită din beton armat
Stadionul ”Electromagnetica” este, în prezent, puțin spre deloc cunoscut. Construit și prezent de aproape 100 de ani pe strada Veseliei, în sectorul 5, micuța arenă a fost ridicată pe 9 noiembrie 1929.
”Muncitorii au stadion. Capitala s-a îmbogățit cu încă o bijuterie. [...] a fost ridicat un măreț stadion în parcul Veseliei”, apărea în numărul din această zi de noiembrie, în Realitatea Ilustrată.
După cum este relatat în materialul scris, tribuna a fost ridicată din beton armat.
Aici nu s-au disputat niciodată meciuri cu zeci de mii de oameni în tribune. Bine, nici nu prea aveau unde să stea.
Dar, de-a lungul istoriei sale, micuța arenă a găzduit meciuri de juniori sau Liga 4, Liga 5. Muncitorii, cum erau vremurile, veneau în fiecare weekend, ca o modalitate de a se relaxa, să susțină echipa fabricii la care lucrau, Electromagnetica.
Totuși, pe lângă venerabila vârstă, stadionul mai posedă, în acest moment, o bucată de istorie importantă pentru sportul românesc: tabela de pe fostul ”Republicii”.
Stadion construit în 1948 și pe care, de-a lungul anilor, până la demolarea din 1980, au fost găzduite 42 de meciuri ale echipei naționale de seniori a României, precum și 22 de finale de Cupa României, dar și zeci sau chiar sute de întreceri sportive.
Cine sunt personajele care, în a doua jumătate a secolului XX, au marcat istoria națională, dar care s-au întâlnit aici?
Ei bine, pe lângă istoria fotbalistică, micuța arenă din sectorul 5 al Capitalei mai are o poveste interesantă.
Conform documentelor Siguranței statului (serviciul secret din România din perioada 1924-1940), la o serbare câmpenească din 1 mai 1939, organizată de breasla lucrătorilor din industria de pielărie și încălțăminte, cu aproximativ 1000 de oameni prezenți, titlul de Regină a Muncii a fost câștigat de Elena Petrescu... viitoare Ceaușescu.
La eveniment a fost prezent și Nicolae, viitorul ”cel mai iubit fiu al poporului român”.
Printre participanți s-a remarcat prezența unui număr mare de membri și simpatizanți ai mișcării comuniste ca: Nicolae Ceaușescu [...] Regină a Muncii a fost aleasă comunista Lenuța Petrescu [...]”, conform unui articol din Historia.
În raportul prezentat de agentul Siguranței sunt menționați, pentru prima oară într-un document, Elena și Nicolae Ceaușescu.
Cei doi au ținut, la evenimentul respectiv, un discurs în care au subliniat apartenența față de valorile comuniste chiar în fața lui Carol al II-lea, conducătorul țării de la momentul respectiv.
Locul de întâlnire al Ceaușeștilor, casă pentru Rapid
După Revoluție, Electromagnetica, echipa fabricii cu același nume, din cauza problemenor financiare, a devenit Rapid II.
În perioada promovării înapoi în Superligă, în 2021, când la timona echipei Rapid se afla Miță Iosif, giuleștenii, la momentul respectiv fără a avea noul stadion din Giulești construit, au folosit baza de antrenament a stadionului ”Electromagnetica” pentru a se antrena.
Trebuie menționat că echipa alb-vișinie, până a avut parte de noul stadion ”Rapid-Giulești”, a folosit mai multe arene pentru a-și disputa meciurile de pe teren propriu: Arena Națională, Buftea sau Stadionul Orășenesc din Mioveni.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.