SPECIAL | 10 momente care îl fac pe Mircea Lucescu inegalabil în istoria fotbalului românesc și mondial! Creator de generații, "Împărat" în Turcia și Ucraina, învingător oriunde a antrenat
Ciprian Poloni | Publicat: 04.11.2023 09:30 | Actualizat: 05.11.2023 17:08
3 noiembrie 2023. Mircea Lucescu a spus stop unei cariere fantastice, la vârsta de 78 de ani, dintre care aproape 45 oferiți antrenoratului. iAM Sport trece în revistă 10 momente marcante din cariera lui "Il Luce".
"Declicul" pentru Lucescu a fost înfrângerea suferită de Dinamo Kiev în derby-ul cu Șahtior Donețk, scor 0-1, în ultima etapă de campionat.
A fost al patrulea meci consecutiv fără victorie pentru echipa lui Lucescu, care a decis să demisioneze și să-și anunțe totodată retragerea din cariera de antrenor.
"Totul se termină. Am dat 15 ani fotbalului ucrainean și meciul cu Șahtior a fost ultimul în fruntea Dinamo. Astăzi nu aș vrea să vorbesc despre joc [...] Așa am decis să-mi pun capăt carierei. Va mulțumesc tuturor. Mi-ar fi plăcut să o închei altfel, dar totul se termină - o carieră fotbalistică, dragoste și viață. Totul are un început și un sfârșit" Mircea Lucescu
Cartea de vizită a lui "Il Luce" vorbește de la sine, însă nu doar trofeele cucerite de-a lungul timpului îl fac pe acesta inegalabil în istoria fotbalului românesc.
iAM Sport trece în revistă zece momente speciale din cariera lui Mircea Lucescu, într-o listă care însă ar fi putut conține mult mai multe "puncte".
1. L-a "debutat" pe Hagi la națională la 18 ani și l-a pus căpitan la 20
Mircea Lucescu a fost întotdeauna un antrenor extrem de curajos, care niciodată nu s-a ferit să meargă pe mâna tinerilor. A arătat-o încă de la începutul carierei, când a construit o echipă teribilă la Corvinul Hunedoara, dar și la echipa națională.
Aici, Mircea Lucescu l-a debutat pe Gheorghe Hagi la doar 18 ani, în 1983. Admitem că un talent de nivelul lui Hagi nu era greu de "ochit", însă decizia lui Lucescu trebuie pusă și în contextul performanțelor uriașe pe care le avea fotbalul românesc în acei ani, iar "Regele" evolua atunci la o echipă din planul secund, Sportul Studențesc.
Tot Lucescu a fost omul care a decis să-l responsabilizeze și mai mult pe tânărul Hagi, căruia i-a oferit banderola de căpitan la doar 20 de ani.
2. A dus România la Euro 84
De numele lui Lucescu se leagă o performanță imensă pe banca echipei naționale, deloc mai prejos decât cele obținute de "Generația de Aur" în anii 90.
Il Luce a calificat România la primul Campionat European din istorie, în 1984, în condițiile în care în acea perioadă la turneul final jucau doar 8 echipe (performanță similară cu o calificare în sferturi în prezent).
Atunci, România a eliminat în preliminarii forțe ale continentului, precum Italia, Cehoslovacia sau Suedia și a jucat de la egal la egal în grupe cu finalista Spania (1-1), Portugalia (0-1) și Germania de Vest (1-2).
3. A făcut din Dinamo o echipă de care se temeau granzii Europei
După echipa națională, Lucescu a preluat echipa de suflet, Dinamo, într-o perioadă în care fotbalul românesc era dominat de marea rivală Steaua.
A mers și aici pe mâna tinerilor și a câștigat, iar în sezonul 1989-1990 "câinii" reușeau "Eventul", după un parcurs superb în campionat și un 6-4 în finala Cupei României, cu Steaua.
În 1990, Dinamo ajungea până în semifinalele Cupei Cupelor, unde era eliminată de Anderlecht. Generația superbă formată de Lucescu în Ștefan cel Mare s-a destrămat la scurt timp după, odată cu căderea comunismului.
O afirmație a creatorul marelui AC Milan, Arrigo Sacchi, spune însă totul despre cât de valoros era acel Dinamo. Legendarul tehnician italian se declara convins la acea vreme că Dinamo ar fi reușit să câștige Cupa Campionilor Europeni, dacă ar mai fi rămas în acea formulă măcar doi ani.
- Așa arăta primul 11 al lui Dinamo în 1990: Bogdan Stelea (22 de ani) - Mihaescu (27 de ani), Ioan Andone (30 de ani), Mircea Rednic (27 de ani), Michael Klein (31 de ani) - Ioan Ovidiu Sabău (22 de ani), Ionuț Lupescu (21 de ani), Dănuț Lupu (23 de ani), Dorin Mateuț (25 de ani) - Claudiu Vaișcovici (28 de ani), Florin Răducioiu (20 de ani);
4. L-a "inventat" pe Andrea Pirlo
"Il Luce" este înainte de toate un formator de talente și există multe exemple în acest sens. Dincolo de jucătorii români asupra cărora și-a pus amprenta, tehnicianul are destule reușite și în lunga perioadă petrecută peste hotare. Cel mai cunoscut nume este cel al lui Andrea Pirlo, poate ultimul "regista" autentic din istoria fotbalului.
Campion mondial cu Italia (2006) sau câștigător al UCL cu AC Milan (2003, 2007), Pirlo a jucat la formații uriașe de-a lungul carierei. Dar drumul său în lumea fotbalului ar fi putut fi diferit, dacă nu se "întâlnea" cu Lucescu la o vârstă fragedă.
În perioada în care a antrenat-o pe Brescia, Lucescu l-a văzut pe Pirlo la grupele de copii ale clubului și l-a adus la prima echipă când avea doar 15 ani. Tot Lucescu l-a aruncat în joc pe Pirlo în Serie A, când mijlocașul a devenit cel mai tânăr debutant din istoria Bresciei, la doar 16 ani.
5. Merit uriaș în formarea Generației de Aur
Lucescu n-a mai antrenat selecționata României după mandatul "1981-1986", acesta fiind și unul dintre reproșurile aduse conducătorilor fotbalului intern în ultimii ani: că n-au insistat mai mult pe lângă legendarul tehnician într-o perioadă în care ne zbatem în mediocritate.
Generația de Aur a reușit marile sale performanțe cu Anghel Iordănescu pe bancă, însă Mircea Lucescu merită măcar o mențiune la acest capitol.
Mulți dintre jucătorii formați de Lucescu la Corvinul sau Dinamo au fost piese de bază în naționala României din acei ani. Lupescu, Răducioiu, Sabău sau Stelea sunt doar câteva exemple.
Tot Lucescu a fost omul care i-a întins o mână lui Gheorghe Hagi după perioada petrecută la Real Madrid și l-a făcut să-și regăsească strălucirea în tricoul Bresciei, echipă unde "Regele" era legitimat când a participat la CM 1994.
6. A făcut din Rapid o forță în România
După 6 ani petrecuți în Italia, într-o perioadă în care acolo se dădea ora exactă în fotbal, Lucescu a acceptat o nouă provocare imensă și a revenit în fotbalul românesc. Nu la Dinamo, ci la Rapid, o echipă care nu mai câștigase nimic pe plan intern de peste 25 de ani.
Finanțator era George Copos, iar Lucescu a fost omul potrivit pentru a o transforma pe Rapid într-o veritabilă forță pe plan intern. A câștigat Cupa României în primul sezon, iar în 1999 giuleștenii își adjudecau al doilea titlu de campioni din istorie.
7. I-a antrenat pe Ronaldo, Baggio sau Zanetti
Aflat la Rapid, Lucescu a primit o ofertă de nerefuzat: să antreneze Interul lui Massimo Moratti. Milanezii traversau un sezon negru, încheiat de altfel doar pe locul 8 în Serie A, iar "Il Luce" a acceptat provocarea deși părea clar din start că nu are multe șanse de reușită.
Inter rămâne însă cea mai mare echipă antrenată de Lucescu în carieră. Și pentru a înțelege la ce nivel ajunsese să antreneze tehnicianul pe atunci în vârstă de 53 de ani enumerăm doar câțiva jucători din lotul de atunci al italienilor: Javier Zanetti, Youri Djorkaeff, Roberto Bagio, Diego Simeone, Ivan Zamorano, Ronaldo.
8. A câștigat Supercupa Europei cu Galata, în fața Realului "galactic"
În 2000, Lucescu a ajuns pe banca lui Galatasaray într-o nouă provocare monumentală pentru că îi urma "Împăratului" Fatih Terim, omul care câștigase patru titluri consecutive și își încheiase mandatul cu un trofeu european: Cupa UEFA, cucerită în 2000.
Dar Il Luce a învins și aici. Și-a început mandatul câștigând Supercupa Europei în fața Realului "galactic" (2-1, după prelungiri), din care nu lipseau Iker Casillas, Roberto Carlos, Claude Makelele, Luis Figo sau Raul.
9. Împărat în Turcia, rege la Șahtior
Lucescu a câștigat titlul în Turcia atât cu Galatasaray (2002), cât și cu Beșiktaș (2003), iar în 2004 și-a început cea mai productivă perioadă a carierei în ceea ce privește trofeele cucerite. A semnat cu Șahtior, o echipă care doar își propunea la acel moment să amenințe supremația rivalilor de la Dinamo Kiev.
Lucescu a stat 12 ani la Donețk și a câștigat 22 de trofee, inclusiv Cupa UEFA, în 2009. Aici a format și antrenat jucători imenși precum Willian, Douglas Costa, Darijo Srna, Henrikh Mkhitaryan sau Fernandinho.
10. Record de trofee. Depășit doar de Sir Alex Ferguson și Pep Guardiola
Încheiem lista cu cifrele "seci". Lucescu a cucerit de-a lungul carierei 35 de trofee, record pentru fotbalul românesc și performanță de TOP 3 în clasamentul all-time la nivel mondial. Sir Alex Ferguson (49) și Pep Guardiola (36) sunt singurii antrenori din lume care îl depășesc pe român la acest capitol.
Dincolo de performanțe, Lucescu impresionează prin longevitate, dar și prin capacitatea de se adapta și învinge în țări și culturi diferite.
Trofeele lui Mircea Lucescu
- Dinamo București (3), Rapid (3), Galatasaray (2), Beșiktaș (1), Șahtior Donețk (22), Zenit (1), Dinamo Kiev (3)
Trofeele lui Mircea Lucescu, în ordine cronologică:
1986 - Cupa (Dinamo)
1990 - Titlul, Cupa (Dinamo)
1998 - Cupa (Rapid)
1999 - Titlul, Supercupa (Rapid)
2000 - Supercupa Europei (Galatasaray)
2002 - Titlul (Galatasaray)
2003 - Titlul (Beșiktaș)
2004 - Cupa (Șahtior)
2005 - Titlul, Supercupa (Șahtior)
2006 - Titlul (Șahtior)
2008 - Titlul, Cupa, Supercupa (Șahtior)
2009 - Cupa UEFA (Șahtior)
2010 - Titlul, Supercupa (Șahtior)
2011 - Titlul, Cupa (Șahtior)
2012 - Titlul, Cupa, Supercupa (Șahtior)
2013 - Titlul, Cupa, Supercupa (Șahtior)
2014 - Titlul, Supercupa (Șahtior)
2015 - Supercupa (Șahtior)
2016 - Cupa (Șahtior)
2016 - Supercupa (Zenit)
2020 - Supercupa (Dinamo Kiev)
2021 - Titlul, Cupa (Dinamo Kiev)
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.