special Suma uriașă plătită de Ion Țiriac unui clan interlop faimos. Miliardarul a rămas "anonim" după răpirea în care s-au implicat și serviciile secrete
Costin Ștucan | Publicat: 11.04.2024 11:22 | Actualizat: 11.04.2024 11:23
iAMsport.ro reconstituie povestea traumatizantă a unei răpiri faimoase care a marcat Serbia. Dintr-o mărturie de-a lui Ilie Năstase - eronat redactată și acum recuperată - reiese că miliardarul Ion Țiriac a plătit o sumă imensă de bani pentru a-l răscumpăra pe fiul minor al unui cuplu celebru din Serbia. Informația este necunoscută presei de la Belgrad care a investigat avid cazul în ultimii 24 de ani
23 noiembrie 2000. Pe o stradă din Belgrad, un puști de 8 ani și jumătate, încălțat cu patine cu rotile, a fost luat pe sus de doi bărbați tineri și băgat într-o mașină care a demarat în trombă după ce victimei i-a fost trasă o cagulă pe cap. Băiatul se întorsese acasă să-și ia patinele, în timp ce mama lui intrase la un coafor din cartier.
În câteva ore, răpirea a devenit subiect de “breaking news” pentru presa sârbă. Băiețelul, pe nume Stefan, era fiul unui cuplu faimos.
GALERIE FOTO | Fiul cunoscutei Lepa Brena, salvat de Ion Țiriac
Tatăl, Slobodan Živojinović, jucase tenis, fusese semifinalist de Australian Open (1985) și de Wimbledon (1986) la simplu și câștigase US Open la dublu în 1986, an în care a fost și cel mai bun jucător de dublu din lume. Era manageriat de Ion Țiriac care îl poreclise “Rambo în teniși” datorită staturii masive, musculoase.
Mama, Lepa Brena, era o cântăreață celebră de muzică folk, cunoscută foarte bine și în România după un concert cu probleme ținut în 1984 la Timișoara.
Cei doi se căsătoriseră în 1991 la hotelul Intercontinental din Belgrad, în plin război, iar naș le fusese chiar Ion Țiriac. Omul de afaceri adusese cu el la nuntă și un Mercedes roșu, cadou de la Boris Becker, alt jucător manageriat de Țiriac și prieten cu Slobodan Živojinović.
Primul copil al cuplului s-a născut un an mai târziu, în 1992, la New York și avea cetățenie americană.
Acum, Stefan Živojinović era în mâinile unor răpitori necunoscuți.
“Viu pentru 2,5 milioane. Mort pentru 5 milioane”
Atmosfera în Belgradul anului 2000 era aproape sălbatică. Orașul trăia încă sub impresia bombardamentelor NATO din 1999. Oameni de afaceri dispăreau fără urmă, iar la începutul anului Željko “Arkan” Ražnatović - celebru interlop și fost lider al gărzilor paramilitare sârbe - fusese împușcat mortal în holul aceluiași hotel unde se căsătoriseră soții Živojinović.
Răpirea micuțului Stefan Živojinović era a patra petrecută în oraș sau în suburbii în ultimele 5 luni. Până atunci, agresorii sechestraseră adulți, afaceriști sau rude ale acestora.
Una dintre victime fusese torturată și omorâtă, iar celelalte bătute. Cea mai mare recompensă încasată fusese de 1,5 milioane de mărci germane (n.r. - aproape 700.000 de dolari).
Cazul lui Stefan Živojinović era însă special fiind vorba de un minor. În după-amiaza răpirii, tatăl său a primit un telefon scurt în care i s-a transmis o locație din Belgrad. Ajuns acolo, a găsit un plic în care se afla un card de telefonie mobilă și o scrisoare bătută la mașină care începea așa:
“Domnule și doamna Živojinović, vă confirmăm că Stefan, fiul dumneavoastră, este la noi. Îl vom trata omenește cât timp vă veți purta corect. Nu-i va lipsi niciun fir de păr din cap”.
Prima condiție a răpitorilor a fost ca familia să nu contacteze “miliția”. Cuvântul “miliție” era subliniat în scrisoare. A doua condiție era formulată în termeni înfricoșători:
“Îl puteți răscumpăra pe Stefan în două moduri. Viu pentru două milioane și jumătate de mărci. Mort pentru cinci milioane de mărci”.
Era joi. Soții Živojinović aveau trei zile la dispoziție să plătească. După ce aveau banii, erau obligați să plătească o reclamă la patru posturi private de radio în care să anunțe că “firma Shafner îi informează pe partenerii ei că toată documentația a fost adunată la timp, așa încât partenerii sunt rugați să ne contacteze”.
În cazul în care răpitorii nu auzeau reclama până duminică, părinții erau anunțați că vor primi în fiecare zi câte un deget retezat de la Stefan. După 10 zile, își mai puteau recupera fiul doar “în bucăți”, pentru 5 milioane de mărci (n.r. - 2,3 milioane de dolari la cursul zilei).
Deși oficial nu au făcut plângere la poliție, părinții lui Stefan au contactat în secret autoritățile, cazul ajungând până la serviciile secrete (BIA). Potrivit mărturiilor apărute în ultimii 24 de ani, în culise au avut loc negocieri care au dus la plata în siguranță a recompensei.
După 5 zile, puștiul a fost eliberat. Presa din Serbia a publicat mai multe variante. Potrivit uneia, Stefan a fost adus cu un taxi și lăsat seara lângă Kalemegdan, colina care domină centrul orașului Belgrad. Alt ziar a scris că băiatul a fost recuperat de pe marginea autostrăzii Belgrad-Niș.
Imediat după terminarea fericită a poveștii, familia Živojinović s-a mutat pentru o lungă perioadă de timp în America, unde are o proprietate la Miami.
Suspecți? Un clan complice în asasinarea prim-ministrului sârb
Oficial, cazul nu a fost niciodată rezolvat de autoritățile de la Belgrad.
Totuși, din 2000 și până acum, au apărut mai multe mărturii credibile potrivit cărora Stefan Živojinović a fost răpit de temutul clan Zemun, responsabil pentru uciderea a 17 persoane între 2000 și 2003.
Inițial specializați în furturi mărunte și vânzare de droguri, membrii clanului au trecut la alt nivel după cooptarea lui Milorad Ulemek, zis “Legionarul”, un lider al trupelor speciale sârbe în timpul războaielor din anii ’90 și un personaj conectat la serviciile secrete de la Belgrad.
În 3 ani de răpiri și asasinate, clanul a încasat echivalentul a 20 de milioane de euro doar din recompense. Codul pentru crime era “trimiteți-l în Canada”, iar lichidarea se făcea de obicei dintr-un Audi gri, supranumit de presă “Audi-ul morții”.
Pe 12 martie 2003, la doi ani și jumătate după răpirea micuțului Stefan Živojinović, premierul Serbiei, Zoran Djindjic era ucis de un lunetist în curtea guvernului. Imediat, clanul Zemun a fost indicat pentru participarea la crimă, iar autoritățile sârbe au lansat “Operațiunea Spada”. Peste 11.000 de membri ai clanurilor interlope au fost arestați, iar clanul Zemun a fost destructurat.
Într-un seif - deținut de serviciile secrete - au fost descoperite 700 de kilograme de heroină care au fost atribuite grupării Zemun. Doi dintre lideri au fost uciși în timpul operațiunii, iar Milorad Ulemek a fost condamnat la trei pedepse a câte 40 de ani de închisoare.
Sediul clanului, o vilă impunătoare unde puteau fi văzuți frecvent politicieni și vedete din Serbia, a fost demolat.
Dezvăluirea lui Ilie Năstase, înțeleasă greșit
A doua zi după răpirea lui Stefan Živojinović , cotidianul "Večernji novosti” scria că părinții băiatului au contactat “un prieten” pentru a aduna recompensa. Numele prietenului nu a fost niciodată făcut public de familie sau aflat de media din Serbia.
În 2016, însă, reporterii ProSport - printre care și autorul acestui articol - l-au intervievat pe Ilie Năstase care tocmai împlinea 70 de ani. În discuția care a durat mai bine de două ore, primul lider din istoria clasamentului ATP a fost întrebat la un moment dat dacă e adevărat zvonul conform căruia fiica lui ar fi fost la un moment dat răpită și eliberată contra unei recompense.
Reporter: A trebuit să plătiți o răscumpărare pentru fiica dumneavoastră? Sau e o informație eronată.
Ilie Năstase: Nu. Țiriac a făcut treaba asta pentru băiatul unui jucător de tenis iugoslav, Živojinović. Nu eu, nu.
Nu mai țineți minte când?
Știu că a fost la Belgrad. S-a întâmplat acolo, dar nu mai știu când.
Și avea copilul răpit?
Răpit, da. Și Țiriac era managerul lui după ce câștigase…a fost ăla în finală la Wimbledon. Živojinović. Cred, dar nu pot să spun exact perioada, nu știu.
Dintr-o eroare regretabilă, în transcrierea interviului numele lui Živojinović (n.r. - se pronunță Jivoinovici) a fost scris greșit “Juvinovic”, iar subiectul a rămas ignorat opt ani.
iAMsport.ro îndreaptă astăzi eroarea și pune mărturia lui Ilie Năstase în contextul corect.
“A fost o experiență traumatizantă”
Fostul protejat și partener de dublu al lui Ion Țiriac în naționala care a jucat trei finale de Cupa Davis (1969, 1971, 1972), Năstase este un prieten extrem de apropiat al primului miliardar din istoria României. Mucalit, Năstase îi spune lui Țiriac “Moșul”, omul de afaceri îl numește în replică “Tănase al meu”.
Năstase a dezvăluit, practic, că Țiriac l-a salvat pe fiul finilor săi Slobodan Živojinović și Lepa Brena, plătind răscumpărarea într-un caz misterios de răpire care captivează și acum publicul sârb.
De-a lungul anilor, părinții lui Stefan au vorbit foarte puțin despre evenimentul dramatic din viața lor. “După ce s-a întâmplat atunci nu mă mai tem de nimic. Bineînțeles, acum am bodyguarzi care știu exact ce au de făcut”, a declarat Lepa Brena într-un interviu.
În 2014, admitea însă că e încă în proces de vindecare după trauma produsă de răpire.
Ajunsă la 63 de ani, cântăreața și soțul ei au rămas în relații foarte apropiate cu Ion Țiriac. În 2019, ei au participat la petrecerea dată de miliardar la Madrid cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani. Lepa Brena a postat o poza alături de Țiriac și de Nadia, cu mesajul: “Cu nașul nostru drag Ion Țiriac și cu faimoasa gimnastă Nadia Comăneci”.
Devenit și el cântăreț, Stefan Živojinović (32 de ani) a vorbit la fel de puțin despre cele întâmplate.
“M-a rupt în bucăți răpirea. A fost o experiență traumatizantă, acum nu mai e”, a declarat într-un interviu.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.