exclusiv Vi-l mai amintiți pe justițiarul fotbalului românesc? Cel care-l amenința cu pușcăria pe Miron Cozma a fost și el după gratii, acuzat de luare de mită și trafic de influență: "A fost o înscenare, i-au pus carne în șorici!"

Adrian Florea | Publicat: 08.07.2025 08:00 | Actualizat: 08.07.2025 10:22
În a doua parte a anilor '90 și la începutul anilor 2000 era un veritabil star tv. Ovidiu Ioanițoaia, care tocmai lansase cu mare succes Procesul etapei, a avut inspirația de a-l transforma într-unul dintre invitații permanenți ai emisiunii de la Pro TV, iar el a cucerit publicul prin atitudinea intransigentă și discursul tăios.
Traian Tomescu, căci despre el scriem, se îndrepta spre 80 de ani când a prins gustul televiziunii, însă avea mintea ascuțită și, cel mai important, nu se ferea să spună lucrurilor pe nume. Într-o vreme în care "cumetriile" parazitau lumea fotbalului, iar adevărurile se rosteau pe jumătate, în cel mai bun caz, nea Traian avea efectul unui aparat de aer condiționat într-o zi cu 40 de grade la umbră.
Printre multe altele, a rămas de pomină episodul în care i-a strigat în direct lui Miron Cozma, liderul minerilor din Valea Jiului și cel care decidea totul la Jiul Petroșani: "Se strânge lațul, Miroane! Ai grijă, se strânge lațul!".
Cozma era pe atunci unul dintre favoriții puterii politice și părea că nimic nu-l poate atinge. La scurt timp după discuția telefonică cu Tomescu, a fost arestat și condamnat!
Impresia tuturor era că vicepreședintele CCN (Comisia Campionatului Național) e un om incoruptibil, un Corrado Cattani pus să curețe puroiul ce sufoca fotbalul autohton. Până la un punct, așa a și fost. Totuși, chiar și Tomescu a avut probleme de natură penală, iar iAMsport.ro vă spune în exclusivitate povestea din urmă cu aproape cinci decenii.
În vara anului 1976, nea Traian era conducătorul Secției Fotbal din cadrul CMEFS (Consiliul Municipal pentru Educatie Fizica si Sport). CMEFS se ocupa de activitățile sportive la nivelul Capitalei, iar Secția Fotbal avea în subordine directă organizarea partidelor de la Liga a 3-a în jos.
Teoretic, erau meciuri cu miză relativ mică, dar cu orgolii uriașe. Cum toate fabricile și uzinele aveau echipe de fotbal, concurența între ele se tranșa și pe gazon, astfel că manevrele apăreau și în aceste cazuri. Se mituiau arbitri și observatori, se blătuiau jucători de la formațiile adverse, tot tacâmul.
Pe acest fond, în august '76, o veste a zguduit fotbalul mic bucureștean: Tomescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, fiind acuzat de luare de mită și trafic de influență! Mai exact, s-a făcut vinovat de primirea unor sume de bani de la mai multe cluburi (printre care divizionarele secunde Petrolul Ploiești, Minerul Motru și Unirea Tomnatic) și de influențarea prestațiilor unor arbitri.
Petrolul, Minerul și Unirea nu aveau legătură cu ligile inferioare din Capitală, însă transferaseră fotbaliști bucureșteni, transferuri la care șeful CMEFS ar fi avut o implicare tenebroasă.
Întrucât presa vremii aproape că a ocultat acest caz de corupție, iAMsport.ro a apelat la unul dintre cei mai buni prieteni ai lui nea Traian, e vorba despre Florin Gâtejan, pentru a afla detalii pe care extrem de puțini oameni le mai cunosc. Cei doi au fost colegi prin diferite comisii federale și au avut o relație foarte apropiată și în viața privată.
Florin Gâtejan: "Din <băi, țărane!> nu-i scotea, iar ăia au vrut să se răzbune. Nu-l suportau întrucât le refuza șpaga!"
Domnule Gâtejan, vă deranjez pentru o problemă din urmă cu o jumătate de secol. Mai exact, aș vrea să știu ce mai țineți minte despre condamnarea lui Traian Tomescu?
(după secunde bune de tăcere) Condamnarea lui Traian? Dar de unde știți despre așa ceva?
Am aflat întâmplător, apoi am căutat prin colecțiile ziarelor de atunci, dar n-am găsit mare lucru. Doar în "Săptămâna" câteva referiri, la rubrica Sport.
Daaa, "Cartouche" semna pe atunci chestiile mai delicate. Era pseudonimul lui Dumitru Vișan, Dumnezeu să-l ierte!
Așa este. Mă ajutați cu ceva amănunte?
Vă ajut un pic mai târziu. Vă sun eu într-o oră, o oră și jumătate, bine?!
Chiar dacă nu credeam c-o să mai revină cu un apel, domnul Gâtejan a sunat la vreo două ore de la prima convorbire.
Deci ce știți despre acel caz?
Că Traian Tomescu a fost condamnat la trei ani de închisoare în vara lui 1976, după ce ar fi primit anumite sume de bani pentru a influența câteva transferuri și prestațiile unor arbitri.
Hai, dom'le, prostii!
Eu vă spun ce am auzit și am citit în "Săptămâna", n-am de unde să știu exact ce a fost acum 49 de ani. De asta am și apelat la dumneavoastră, să ne oferiți detalii.
Bine, să vă spun cum a fost... Traian era pe atunci șef la CMEFS, ăștia care se ocupau de diviziile inferioare bucureștene. Aveau sediul prin Piața Amzei. Deși erau vremuri în care se cărau genți și valize cu de toate, el nu primea nimic! Ascultați-mă ce vă zic, nimic, nimic, nimic! Nu doar că nu primea, însă îi mai și lua la mișto pe cei care încercau să-l omenească. Din "băi, țărane!" nu-i scotea.
Așa.
Iar ăia, ca să se răzbune pe Traian, i-au făcut o înscenare. Nu era pe placul lor, ei voiau unul care să le aranjeze ploile cum vor ei.
Florin Gâtejan: "Acum pare ridicol, atunci era marfă de contrabandă!"
În ce a constat înscenarea?
Așa cum v-am mai zis, toate cluburile veneau cu o atenție. Cei de la Abatorul, de exemplu, aduceau carne, cârnați, era o marfă aflată la mare căutare. Cei de la Bumbacul ofereau cămăși, cei de la Flacăra Roșie veneau cu pantofi. Azi poate că sună ridicol, însă astea erau timpurile. Câteva kilograme de carne, două-trei cămăși ori o pereche de pantofi buni erau foarte importante.
Și?
Și Traian îi persifla pe toți, nu dorea să ia nimic de la nimeni.
Și cum s-a ajuns la înscenare?
La Abatorul era unul uns cu toate alifiile, Dodiță. Ca să se răzbune pe Traian, acest Dodiță i-a promis într-o zi că-i aduce niște șorici bun. Numai că în șorici i-a pus și niște carne. L-au prins imediat cu pachetul suspect și l-au băgat la luare de mită.
Haideți, domnule Gâtejan, pentru un kilogram de carne și niște șorici nu primește nimeni trei ani de închisoare!
Ascultați-mă ce vă spun, pentru luare de mită luai șase-șapte ani! Traian a scăpat ușor cu trei.
"Săptămâna" scria de bani negri încasați de la mai multe echipe, parcă sună mai credibil pentru o condamnare de trei ani.
Despre ce echipe e vorba?
Sunt enumerate trei, Petrolul Ploiești, Minerul Motru și Unirea Tomnatic, toate în liga secundă în acel sezon, însă lista ar fi fost mai lungă. Într-un alt articol e dezvăluit și numele unui intermediar, Mihai Ionescu, fostul portar internațional de la Petrolul.
Nu cred, efectiv nu cred! A fost o înscenare mizerabilă, iar pentru a se găsi justificări s-au vânturat tot felul de scenarii.
Până la urmă Tomescu a ajuns după gratii? Cât a executat din pedeapsă?
Nu mai țin minte exact, cam un an a stat. A ieșit pentru bună purtare. Oricum, exemplul fusese dat...
L-a ajutat cineva din fotbal să iasă mai devreme?
Cel mai probabil Mircea Angelescu a intervenit. Era președinte sau vicepreședinte la Federație atunci, avea influență și un cuvânt de spus.
Dacă avea influență și știa că Traian Tomescu e nevinovat, de ce nu a intervenit înainte, pentru a-l scăpa de pușcărie?
De câte ori să vă repet?! Alea erau timpurile! Dacă deranjai și îți fabricau un dosar, nu te scăpa nimeni! Cam în aceeași perioadă au mai fost executați doi, frații Giurgea parcă le zicea. Arbitri, colegi de generație cu Crăciunescu. La fel, au deranjat, li s-a fabricat un dosar și au primit trei ani și jumătate, cu executare!
Traian Tomescu a fost de o corectitudine ieșită din comun! Îl vedeți pe el, absolvent de două facultăți, să ia șpagă un miel, o cămașă sau o pereche de pantofi?! Ce i s-a întâmplat în 1976 a fost o nedreptate strigătoare la cer! Florin Gâtejan
Ovidiu Ioanițoaia și Traian Tomescu au fost ani de zile jupânii emisiunilor de analiză fotbalistică. Nu va mai ajunge nimeni, niciodată, la nivelul lor de influență Florin Gâtejan
Când i-a strigat lui Cozma că i se strânge lațul, fluturându-și bastonul spre disperarea cameramanilor, nea Traian a valorat atunci cât toată societatea civilă la un loc Cătălin Tolontan
CV Traian Tomescu
# S-a născut pe 23 octombrie 1920, la Hârșova (Constanța)
# A jucat fotbal la AS Primăria Brăila, Dacia Unirea Brăila și PTT București
# A renunțat relativ repede la cariera de fotbalist, întrucât avea dioptrii foarte mari la ochelari
# Ca student (la Drept și la IEFS) a mai făcut baschet, handbal, canotaj și atletism
# Din 1957, a început cariera de antrenor de fotbal. A pregătit formațiile Ceahlăul Piatra-Neamț, UTA și Siderurgistul Galați
# În perioada 1958-1962, a fost secretarul tehnic al Federației
# Între 1964 și 1976, a fost șeful Secției Fotbal din cadrul CMEFS (Consiliul Municipal pentru Educatie Fizica si Sport); în paralel, a fost antrenor/profesor de sport la CSȘ 2 București, unde a descoperit mulți jucători de primă divizie, printre care Mircea Sandu, Petre Grosu ori Daniel Ciucă
# Din 1977 până la mijlocul anilor '80 a activat în diferite funcții la Sportul Studențesc, apoi s-a pensionat
# După 1990, când Mircea Sandu a ajuns președintele FRF, Tomescu a fost președinte al mai multor comisii federale
# A decedat pe 8 iunie 2006, la București
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite
















