exclusiv Cum scapă Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan în dosarul în care sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional

Remus Răureanu | Publicat: 24.07.2025 14:19 | Actualizat: 24.07.2025 18:20
Procesul în care DIICOT îi incriminează pe foștii șefi ai CFR Cluj încă este pe rol, dar e aproape oficializarea prescrierii. Cursul evenimentelor a fost unul spectaculos.
CFR Cluj a intrat în insolvență în ianuarie 2015, după ani în care clubul încasase premii UEFA pentru participarea în grupele Champions League, drepturi TV plus sume din vânzarea unor jucători scumpi. Bani mulți.
Acuzațiile pe care procurorii le-au formulat față de Arpad Paszkany și față de Iuliu Mureșan
Insolvența a fost urmată de un proces în care Arpad Paszkany, acționarul majoritar, și Iuliu Mureșan, președintele, au fost acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, de delapidare, de evaziune fiscală.
iAMsport.ro a scris recent despre cazul acesta și despre iminența prescrierii acuzațiilor. Cum s-a ajuns la prescriere? Dosarul a conținut mai multe ciudățenii, a fost redactat greșit la un moment dat și întors pentru rescriere.
Tot procesul a durat atât de mult încât faptele au fost prescrise. ”Instanța doar va constata prescierea”, lămuresc sursele iAMsport.ro.
Aceleași surse vorbesc despre un caz în care Arpad Paszkany, Ioan Varga, AFAN au funcționat ca și cum s-ar fi aflat în aceeași echipă.
Marian Băgăcean, omul lui Neluțu Varga, l-a speriat pe Răzvan Zăvăleanu: i-a transferat un milion de euro
Ioan ”Neluțu” Varga a preluat pachetul majoritar de acțiuni în 2017. El nu a devenit patron în acte, l-a delegat ca proprietar pe Marian Băgăcean. CFR era în insolvență în momentul acela. Administratorul judiciar era RTZ, societatea lui Răzvan Zăvăleanu, aceeași care s-a ocupat și de reorganizarea lui Dinamo.
Surse care se aflau în clubul CFR atunci povestesc despre evenimente uluitoare care au legături și cu tergiversarea dosarului prin instanțe, și cu situația în care se găsește astăzi echipa din Gruia.
”Paszkany îi cedase acțiunile lui Neluțu Varga, dar administratorul judiciar habar nu avea că fusese vândut clubul de care el răspundea”, povestesc sursele. ”Zăvăleanu s-a trezit într-o zi cu un milion de euro transferați în cont de către Marian Băgăcean. În aceeași zi, Băgăcean i-a dat și un SMS în care i-a scris că el era noul proprietar al clubului CFR Cluj”.
Răzvan Zăvăleanu a sesizat Oficiul pentru Combaterea Sălării Banilor!
Neinformat, administratorul judiciar s-a apucat să caute date despre Marian Băgăcean. A descoperit că acesta era acționar într-o societate neprofitabilă, că era un angajat al lui Ioan Varga și că ”probabil nu a avut vreodată în viața lui o sută de mii de euro”, așa cum spun persoanele care îl cunosc pe șeful oficial de la CFR.
RTZ, administratorul judiciar, a transferat milionul de euro înapoi în contul lui Băgăcean și a sesizat Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor! Urmarea a fost de film! Oficiul a interogat ANAF despre Marian Băgăcean pentru a obține informații legate de sesizare. ”Finanțele Publice l-au anunțat imediat pe Neluțu Varga că avea probleme, că cineva se interesa despre Băgăcean”, povestesc sursele.
Atenționat de către o instituție a statului român, Varga s-a descurcat până la urmă, a scăpat de problemă. Când pornise în instanță dosarul ”Paszkany&Mureșan”, pe care-l instrumentase DIICOT, clubul CFR Cluj se constituise parte civilă.
”Zăvăleanu a fost presat să renunțe, dar a insistat că era datoria lui legală să fie parte civilă, să apere interesele creditorilor”, își amintesc oamenii care se aflau în club în vremea aceea. Zăvăleanu trebuia să apere interesele creditorilor, dar prejudiciat fusese, conform procurorilor, clubul CFR Cluj. Imediat după ce Varga a căpătat acțiunile de la Paszkany, el le-a cerut angajaților să scoată societatea din procesul acela. CFR, din care Paszkany ar fi transferat 14,8 milioane de euro în off-shore-uri din Cipru, nu mai avea nicio pretenție și nu îi mai învinovățea cu nimic pe foștii administratori.
Nu s-a constituit parte civilă nici ANAF, care avea de recuperat 11 milioane de euro! E drept că Finanțele Publice Cluj aveau să primească, în procesul de insolvență, toți banii. ”E un argument bun acesta, ANAF vă poate răspunde foarte ușor că nu s-a îndreptat împotriva lui Paszkany deoarece urma să încaseze toată suma”, explică persoane care au studiat dosarul.
Neluțu Varga îl folosește în continuare pe Marian Băgăcean ca acoperire
La opt ani de la momentul în care a devenit patron al lui CFR Cluj, Neluțu Varga este în continuare ”undercover”, iar ”coverul” e tot Marian Băgăcean, angajatul care-l speriase pe administratorul judiciar Zăvăleanu transferându-i din senin un milion de euro.
Varga a scos clubul din insolvență în 2017 și a câștigat imediat cinci titluri de campion la rând, dar randamentul economic al societății a fost unul dezastruos. CFR a ajuns să înregistreze datorii de 28,6 milioane de euro și jonglează cu debitele, la limita unei noi insolvențe.
Când a preluat acțiunile, Neluțu calculase că va investi, își va duce echipa în grupele Champions League și cu banii de la UEFA o să ajungă într-un timp scurt pe profit. Socoteala nu s-a adeverit, vișiniii nu au jucat niciodată în grupele UCL în ”era Varga”, ei s-au calificat maximum în Europa League. Iar competiția aceea nu le-a asigurat venituri suficiente ca să echilibreze bilanțul.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite




















