exclusiv El e omul momentului în SuperLiga! Copilul care a fugit de sǎrǎcie: "Mare suferință a avut"
Andrei Mazurchievici | Publicat: 11.11.2024 19:01 | Actualizat: 12.11.2024 11:36
Atacantul Daniel Bîrligea (24 de ani) pare deja să confirme suma imensă, pentru nivelul României, achitată de campioana FCSB către CFR Cluj, aproximativ 2 milioane de euro, reușind să înscrie deja de nouă ori în campionat și cupele europene.
Performanțele sale i-au adus o revenire mult așteptată la echipa națională a României, fiind convocat pentru prima dată sub comanda lui Mircea Lucescu, deși opinia publică îl cerea încă de la precedenta acțiune a tricolorilor, cu Cipru și Lituania.
Drama prin care a trecut Daniel Bîrligea
Povestea lui Daniel Bîrligea este una impresionantă, plină de sacrificii și ambiție, așa cum a povestit Laurențiu Calu, patronul clubului Luceafărul Brăila, unde atacantul și-a început drumul adevărat în fotbal, înainte de a pleca la vârsta de 12 ani în Italia, la ASD Cantera Ribolla.
Ulterior, a mai trecut pe la juniorii lui Palermo și Teramo, de unde a fost transferat în schimbul a 100.000 de euro de CFR Cluj.
Bîrligea este apreciat nu doar pentru abilitățile sale de atacant, dar și pentru povestea de viață care îl face un exemplu de perseverență și tenacitate. Această istorie demonstrează cum un copil care a crescut în greutăți poate, cu determinare și sprijin adecvat, să devină un sportiv de top și să inspire pe cei din jur.
Într-o discuție exclusivă cu iAMsport.ro, Calu a detaliat începuturile modeste ale lui Bîrligea și parcursul său remarcabil.
Mi-a spus un prieten de un atacant bun mutat la Brăila, dar nu știam unde îl pot găsi
Laurențiu Calu și-a început depănarea amintirilor cu anul 2009, când a primit un telefon de la un coleg de la Academia Hagi care îi spunea despre un băiat talentat aflat în dificultate, mutat recent la Brăila după separarea părinților săi.
În acele vremuri grele, mama lui Daniel, despărțită de soțul său, se lupta să-și găsească un drum, plecând în Italia pentru a munci, la fel ca mulți alți români. Daniel și sora lui mai mare, născută în 1997, au rămas în grija altora la Brăila.
”Să începem cu începutul. În 2009, spre sfârșitul anului, un coleg de la Academia Hagi, îmi dă un telefon și îmi spune: «Bă, avem un băiat, care are niște probleme, s-au despărțit părinții și s-a mutat pe la Brăila, dar să știi că este un băiat foarte bun».
Dar nu mi-a dat niciun detaliu, pe unde îl găsesc, vreun număr de telefon, nimic. Ei îl aveau de foarte puțin timp, cam o lună. L-am căutat, l-am găsit și l-am adus la mine la club, unde l-am avut aproape doi ani jumate”, povestește Calu.
Viața lui Daniel Bîrligea a fost presărată de momente de suferință și sacrificii. Calu își amintește cum mama lui Daniel a făcut tot posibilul să-și aducă copiii în Italia, unde s-a așezat într-un final și a reușit să-i ia cu ea. Laurențiu Calu subliniază însă că acele dificultăți l-au întărit pe Bîrligea.
”Situația lui era foarte grea. Mama, despărțită de tată, nu avea niciun rost pe aici prin Brăila. Femeia a plecat afară, așa cum a făcut majoritatea românilor. S-a dus pe la niște neamuri, și-a căutat un drum prin Italia.
I-a lăsat pe Daniel și pe sor-sa, care e născută în 1997, cu vreo trei ani mai mare decât el, aici la Brăila. Eu am avut grijă de el, până când și-a revenit mama pe acolo, s-a așezat și i-a luat pe amândoi în Italia”, a completat Laurențiu Calu.
Fără să primească compensații financiare din taxele de formare, Calu a mărturisit că nu a câștigat nimic de pe urma jucătorului. El susține că nu a mai discutat cu Daniel Bîrligea de la plecarea în Italia, însă este mândru de jucătorul care a ajuns.
După ce s-a mutat în Italia la vârsta de 12 ani, Bîrligea a muncit din greu pentru a-și îndeplini visul. Calu, deși nu l-a mai văzut de atunci, spune cu mândrie că succesul actual al lui Daniel este ”răsplata lui Dumnezeu pentru cât a suferit în tinerețe.”
”Cât s-a chinuit maică-sa, s-a zbătut și ea pe acolo. Suferință mare a fost pe copilul ăsta. Acum că văd că reușește, e răsplata lui Dumnezeu pentru cât a suferit omul ăsta în tinerețe. Mama le-a asigurat totul, a avut grijă de copiii ei. Nu l-am mai văzut pe Daniel Bîrligea de când a plecat. Era un copil mic, firav”, și-a continuat povestirea patronul clubului de la care au mai plecat Florinel Coman (26 de ani), Liviu Gheorghe (ex-Dinamo, 25 de ani)) sau Ionuț Gurău (FCU Craiova, 25 de ani).
Un copil amărât, fără aportul de tată, singur doar cu soră-sa. L-am integrat în grupul nostru, l-am ajutat, l-am ținut și pe la maică-mea, i-am găsit și gazdă. L-am ținut la internat, la Liceul cu Program Sportiv. Unde ne antrenăm noi, peste gard era cazarea lui, ieșea din cameră, sărea gardul și era pe teren. L-a avut profesor pe Nicușor Baldovin, colegul meu de club și a făcut o clasă, unde i-am băgat și pe Liviu Gheorghe, de l-a debutat Contra la Dinamo, pe Gurău de la Craiova și pe alții. După ce a plecat de la mine nu am mai discutat niciodată. Laurențiu Calu, președintele clubului Luceafărul Brăila
Laurențiu Calu consideră că tocmai sărăcia în care a crescut în țară l-a făcut pe Daniel Bîrligea să muncească atât de mult pentru a deveni fotbalist profesionist.
”Era un copil cuminte, inocent, chinuit, cu foarte mare ambiție. Se vedea de mic că își dorește. Un copil bun, îl caută mingea, îl caută golul. Avea calități. Știți de ce a ajuns Bîrligea jucător? E un copil crescut de mine, mi-e rușine să spun, dar nu avea nimic.
Sărăcia l-a înrăit atât de mult încât și-a dorit mai mult. Într-o societate normală nu trebuie să ajungem acolo. De aceea ne distrugem viitorul copiilor, toți sunt la fel, dacă unul are valoare, dă-i o șansă”, a mai spus Calu.
Laurențiu Calu consideră că Daniel Bîrligea se va transfera în curând într-un campionat din vestul Europei.
”El era omul necesar FCSB-ului și va pleca pe bani mulți, pentru că e lipsă foarte mare de număr 9 în Europa. El este un jucător pragmatic, tenace, de gura porții, pe cale de dispariție”, este de părere Calu.
Dacă aș avea un sponsor lângă mine, am fi peste academia lui Becali de la FCSB
Întrebat cum reușește să formeze jucători, în ciuda dificultăților financiare, Calu a răspuns:
”Să nu creadă cineva că eu fac pe aici cine știe ce, dar atât pot, nu am putere. Mă antrenez pe un teren de 30x40 de metri și pe un teren închiriat într-o comună la 20 de kilometri, unde îi duc cu microbuzul pe jucători.
Dacă aș avea un sponsor, un finanțator, cred că aș fi peste academia lui Becali, la potențialul pe care îl are zona asta.
În Brăila și Galați, două orașe despărțite de 19 kilometri, materie umană există, dar putere financiară nu. Nu are cine să mă ajute în orașul acesta, că aș face mult mai multe. Nu am niciun sprijin de nicăieri”.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.