EXCLUSIV | Beneficiază Steaua și cluburile de drept public din Liga 2 de schimbarea de regulament adoptată de Comitetul Executiv al FRF? ”Obiectivul este de win-win!”
Silvian Bădulescu | Publicat: 15.11.2023 12:17 | Actualizat: 15.11.2023 15:40
Vineri, 10 noiembrie, după Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu a prezentat noua schimbare care vizează forma de organizare a opt din cluburile de Superligă.
Practic, formațiile care sunt organizate sub formă de asociații non-profit vor putea, din vara lui 2024, să își înființeze societăți pe acțiuni pentru a atrage investitori privați și să își asocieze SA-ul respectiv prezentului ONG.
iAM Sport a mers pe marginea acestui subiect și a formulat câteva întrebări cărora au răspuns sursele noastre din cadrul Federației.
În primul rând, în această categorie intră și formațiile din Liga 2? Mai apoi, schimbarea formei de organizare, în iarnă, de exemplu, în plin sezon, este posibilă?
Pe final, pot formații precum Steaua București sau Corvinul Hunedoara, cluburi care nu au dreptul sportiv de a promova în această stagiune, să atace locurile fruntașe din eșalonul secund în a doua parte și să urce în Superligă dacă criteriul sportiv o permite?
Răspunsurile, mai jos.
Noua modificare a regulamentului FRF, îndreptat doar către formațiile din Superligă? ”Asta e viziunea noastră!”
Vineri, 10 noiembrie, în urma Comitetului Executiv al Federației, a fost adoptată o nouă modificare a regulamentului care are ca scop principal forma de organizare și schimbarea acesteia pentru opt dintre cluburile din Superligă.
Formațiile vizate sunt FC Hermannstadt, FC Botoșani, UTA, Oțelul Galați, Sepsi OSK, Universitatea Cluj, Petrolul Ploiești și Politehnica Iași. Cluburile menționate sunt organizate ca asociații non-profit.
Punctual, sursele noastre din cadrul Federației au răspuns întrebărilor formulate în șapou. După cum și Răzvan Burleanu a punctat vineri, după CEx al FRF, schimbarea dorește ”ca cele mai multe cluburi să fie organizate într-o structură asociativă, formată dintr-o societate pe acțiuni și un ONG. Am luat o decizie de impact asupra a opt cluburi”.
Ce înseamnă acest lucru?
”SA-ul trebuie să fie o societate nou-înființată. Toate elementele ce țin de palmares, logo, brand, performanțe sportive trebuie să fie garantate că pleacă dintr-o parte în alta.
Echipa respectivă trebuie să și joace pe același stadion pentru a nu exista cazul ca o formație să fie mutată, de exemplu, dintr-un oraș în altul. Asta e viziunea FRF”, ne-au explicat sursele iAM Sport din cadrul FRF.
”Nu ești transformat într-o SA, nu poți atrage capital privat. În acest moment, țintele sunt cele opt cluburi din Superligă și cele care, în viitor, vor promova din Liga 2 și vor avea aceeași structură”, au completat aceleași surse.
Pot beneficia cluburile din Liga 2 de această schimbare în pauza de iarnă? ”Obiectivul este de win-win, nu de a bulversa lucrurile”
Pe lângă cele opt formații din prima ligă care sunt organizate sub formă de ONG și nu pot atrage fonduri private, există o situație specială și la nivel de Liga 2, învârtită, ca o coincidență sau nu, în jurul cifrei opt.
Din cele 20 de formații înscrise în eșalonul secund, opt nu au drept de promovare din cauza formei de organizare: CSM Reșița, CSM Alexandria, CSC Șelimbăr, Corvinul Hunedoara, Steaua București, CS Tunari, CSM Slatina și CSC Dumbrăvița.
Din formațiile menționate, în acest moment, etapa 13 a Ligii 2, CSC Șelimbăr și Corvinul Hunedoara sunt pe primele două locuri. Mai apoi, Steaua (locul 7), Dumbrăvița (locul 9), CSM Slatina (locul 11) și CSM Reșiță sunt la câteva lungimi de undă de o poziție de play-off.
Realistic, jocul rezultatelor, tot mai încâlcit la nivel de Liga 2, poate duce în play-off-ul competiției patru formații fără drept de promovare.
CSM Alexandria și CS Tunari se află în zona roșie a clasamentului și, spre deosebire de celelalte șase cluburi fără drept de promovare, obiectivul realistic este, cu siguranță, cel de menținere.
Bun. Se aplică schimbarea regulamentului și pentru echipele din Liga 2? Poate o echipă de drept public să își schimbe forma de organizare în pauza de iarnă și, în prima parte din 2024, să lupte pentru promovare cu dreptul de a urca?
”Primăvara, când se aplică pentru licență, aceasta poate fi transferată. Când ți-ai luat licența, trebuie să fii un club de drept privat. Nu permite legislația să fii de drept public. Cluburile de drept public nu pot intra sub această modificare de regulament”.
Mai departe, echipele din Liga 2 pot să-și schimbe forma de organizare doar în vara. Astfel, începând cu stagiunea 2024-2025, vor avea drept de a lupta pentru promovare în Superligă.
Care este, însă, motivarea pentru care un club din Liga 2 nu își poate schimba forma de organizare în iarnă?
”Dacă schimbi forma de organizare în iarnă, poate apărea întrebarea ‘Care este entitatea care va participa la procedura de licențiere?’. Nu poți face trecerea în timpul competiției. Dacă ai o societate nouă, nu ai istoric în lunile martie – aprilie, când se aplică pentru licență”.
În final, sursele iAM Sport din cadrul Federației au concluzionat că ”obiectivul este de win-win, nu de a bulversa lucrurile. Schimbarea de regulament vine dintr-o consultare cu UEFA. Ei fost de acord și sunt interesați să vadă cum va fi implementat acest proiect. Vor să-l folosească ca model și în alte părți”.
Astfel, echipele din Liga 2 care la începutul stagiunii nu au avut drept de promovare vor rămâne la ”matineu” și în stagiunea 2024-2025, indiferent de poziția pe care termină.
Sezonul trecut, Steaua București a încheiat play-off-ul pe 2, loc direct promovabil, dar, din cauza formei de organizare, a rămas în Liga 2. Oțelul Galați, echipa de pe 3, a beneficiat de această situație și a promovat direct.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.