EXCLUSIV | Sistemul promovat de Federația Română de Fotbal, aspru criticat: ”Nu au viitor, trebuie să oferi tuturor șanse egale!”
Silvian Bădulescu | Publicat: 24.09.2023 08:10 | Actualizat: 24.09.2023 10:31
Liga 2, sezonul 2023-2024, are opt formații din 20 care, la final de stagiune, nu au dreptul de a promova în Superligă. Într-un caz extrem dar probabil, la final de sezon, play-off-ul poate fi alcătuit exclusiv din formații ”interzise” în primul eșalon
În acest context, iAM Sport a stat de vorbă cu Gabi Balint (60 de ani), susținător al celor de la CSA Steaua, cu privire la acest subiect.
FRF, principalul vinovat pentru situația din Liga 2: ”Trebuie să oferi tuturor șanse egale!”
În actuala stagiunea de Liga 2, din 20 de echipe, opt nu au, din diverse motive, drept de promovare. Există o șansă, puțin probabilă, în care primele șase clasate din campionat, implicit echipele calificate în play-off, să fie, în totalitate, din cele ce au interzis în Superligă.
”Eu cred că Federația Română de Fotbal ar fi trebuit să ia măsuri. Sunt atâtea echipe fără drept de promovare din Liga 2. Tu trebuie să oferi tuturor șanse egale. Părerea mea, dacă echipele care-și rezolvă pe parcurs problemele, în anul competițional, să aibă, ulterior, drept de promovare. Așa începe o competiție curată. Echipele speră, se gândesc, poate vine un sponsor și aduce bani.”, a declarat Gabi Balint, pentru iAM Sport.
Cele opt formații fără drept de promovare sunt CSC Șelimbăr, liderul la zi al eșalonului secund, Corvinul Hunedoara, ocupanta locului 2, Steaua București, CSM Reșița, CSM Slatina, CSM Alexandria, CSC Dumbrăvița și CS Tunari.
”În general, echipele nu pot promova din cauza banilor. Fie au datorii, fie nu au un buget care să le permită. Tu le spui de la început că opt echipe nu au drept de promovare și că celelalte au. Păi, ele cum joacă? Ce ambiție să mai aibă jucătorii? Ok, își iau salariile. După? Pentru ce joacă? Nu au viitor. Trebuie lăsată o ușă deschisă tuturor. Evident, pui un termen, să zicem în iarnă, nu la final de campionat. Ajung echipe în play-off, nu au drept de promovare, ce o să facă, act de prezență?”
CSA Steaua, principala favorită a campionatului, doar locul 14 în Liga 2
Gabi Balint este un cunoscut susținător al proiectului de la Steaua. În războiul CSA – FCSB, câștigătorul Cupei Campionilor Europen se află în tabăra ”militarilor”.
Totuși, ca și ceilalți suporteri roș-albaștri, și Pele este dezamăgit de ceea ce se întâmplă la club.
”Nu am noutăți, nici nu știu ce să zic. Au început mai greu campionatul, dar nici ei nu au un proiect clar. Ok, știi că nu ai drept de promovare, măcar trasează niște obiective clare, promovează niște copii din centrul propriu. George Ogăraru face o treabă excelentă acolo. Cu siguranță, dacă ar fi promovați copii pentru loturile naționale, n-ar mai fi atâta ură că se folosesc bani publici.”
CSA Steaua este doar pe locul 14 în Liga 2. Formația antrenată de Daniel Opriția a obținut un singur succes în campionat, 6-2 cu Unirea Dej. În rest, ”militarii” au patru egaluri și o înfrângere, cu liderul Șelimbăr.
”Militarii” sunt una dintre cele opt formații fără drept de promovare în Superligă. În vară au existat mai multe tatonări cu diverși oameni de afaceri, însă oamenii din conducerea Clubului Sportiv al Armatei, din diverse motive, s-au opus asocierii cu un ”privat”.
În acest context, se pare, pentru a treia stagiune la rând, echipa din cartierul Ghencea, indiferent că va termina pe poziție de promovare sau baraj, va rămâne în Liga 2.
În sezonul trecut, elevii lui Daniel Oprița au încheiat pe 2, loc promovabil, dar au rămas în ”B”. În 2021-2022, bucureștenii s-au clasat pe 4, loc de baraj, însă, cu Chindia, atunci, a jucat Concordia Chiajna.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.