EXCLUSIV | Cât a costat desfășurarea de forțe de la FCSB - CFR? Jandarmeria, răspuns vag. La acțiunea din Ghencea au fost trimiși 850 de jandarmi, trupe călare și un elicopter. FOTO
Silvian Bădulescu | Publicat: 25.09.2023 16:12 | Actualizat: 26.09.2023 09:11
Jandarmeria București a răspuns solicitării trimise de iAMsport.ro după desfășurarea de forțe de la FCSB - CFR Cluj, meci care s-a jucat în Ghencea, în runda 4 a Superligii. Instituția a oferit, însă, un răspuns vag cu privire la costurile operațiunii.
Pe 6 august 2023, FCSB a reușit, după o întreagă sagă, să revină în Ghencea la mai bine de opt ani de la ultimul meci disputat în ”Templu”.
Vicecampioana a primit vizita celor de la CFR Cluj pe noul stadion ”Steaua”, unul pe care, de la inaugurarea din 2021, nu apucase să evolueze vreun minut. Anterior, formația patronată de Gigi Becali jucase, pentru ultima oară în Ghencea, pe 22 martie 2015.
Atunci, trupa antrenată de Constantin Gâlcă obținea o victorie categorică, 4-1, în fața celor de la Viitorul Constanța. La finalul stagiunii, roș-albaștrii se încununau campioni.
Într-un punct de vedere oficial solicitat Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București (n.r. – DGJMB), iAM Sport a obținut răspunsuri cu privire la evenimentul din runda 4 a Superligii, FCSB 1-0 CFR Cluj. Astfel, vă prezentăm mai jos numărul uriaș de jandarmi mobilizați pentru derby-ul din Ghencea, informații despre bugetul alocat, precum și gradul de risc la care a fost catalogat duelul cu ardelenii.
Derby-ul FCSB – CFR Cluj, din runda 4, primul al vicecampioanei în Ghencea din 2015, catalogat cu ”grad ridicat de risc”
Revenirea FCSB-ului în Ghencea a dezvoltat o întreagă sagă în luna iulie care, ulterior, s-a extins și în prima parte din august. Inițial, oficialii vicecampioanei, din lipsă de soluții pentru a găzdui un meci pe teren propriu în București, ar fi dorit să dispute derby-ul cu Dinamo, din runda 2 a Superligii, pe stadionul ”Steaua”.
După multe discuții, întâlniri și clauze, cele două părți, FCSB și CSA, nu au ajuns la un numitor comun. Astfel, meciul cu ”câinii”, unul cu potențial de a strânge 20.000-30.000 de spectatori în tribune pe un stadion cu o asemenea capacitate, s-a disputat pe ”Arcul de Triumf”, sub privirea a mai puțin de 7000 de persoane.
Ulterior, din cauza faptului că, pe perioada verii, Arena Națională a fost închiriată pentru diverse evenimente, FCSB, sub acest pretext, s-a pus, din nou, la masa negocierilor pentru arena din cartierul Ghencea. După un nou șir de lungi discuții, Gigi Becali a acceptat, într-un final, toate condițiile impuse de ”militari”.
Astfel, partida cu CFR Cluj din runda 4 a Superligii a marcat revenirea FCSB-ului în Ghencea. De această dată, însă, pe noul stadion. Mai mult, la meciul respectiv, vicecampioana a și stabilit recordul de spectatori pe stadionul ”Steaua”. În victoria la limită, 1-0, prin golul marcat de Andrea Compagno, pe arenă s-au aflat 28.519 spectatori.
Anterior meciului cu CFR Cluj, suporterii de la Peluza Sud Steaua au afișat diverse bannere și au întreprins diverse acțiuni care au lăsat de înțeles că, în cazul în care formația din Berceni ajunge în Ghencea, vor exista repercursiuni violente.
Un astfel de episod s-a petrecut pe 1 august.
”Continuăm lupta împotriva celor afiliați la turmă/ Cine calcă duminică în Ghencea, își asumă!”, a fost mesajul suporterilor Stelei, afișat în fața stadionului din Ghencea.
În acest context, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București s-a mobilizat cu un arsenal impresionant de forțe de ordine pentru a asigura buna desfășurare a evenimentului fără ciocniri violente înainte, în timpul și după meci.
iAM Sport a obținut, din partea DGJMB, un răspuns oficial cu privire la această partidă.
În primul rând, după cum se poate observa în imaginea de mai jos, deși rivalitatea FCSB – CFR Cluj nu se poate ridica, ca anvergură, la cea cu Rapid, CSA sau Dinamo, ”[…] în urma unei ședințe de cooperare la care au participat, printre alții, organizatorul jocului sportiv, respectiv reprezentanți din cadrul structurilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice […]”, jocul a fost ”stabilit ca fiind cu grad ridicat de risc”.
Jandarmeria, desfășurare uriașă de forțe pentru FCSB – CFR Cluj. Peste 800 de angajați ai statului au fost mobilizați
În preajma partidei, fie că vorbim de perioada de dinaintea fluierului de start, în timpul meciului sau chiar după, Jandarmeria a mobilizat un număr impresionant de oameni ai legii.
”Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, a luat măsuri pentru deplasarea în condiții de siguranță a suporterilor la și de la stadion, precum și pentru asigurarea unui climat de siguranță la nivelul Capitalei cu un efectiv de aproximativ 850 de jandarmi”. Da, exact, 850 de jandarmi mobilizați pentru meciul FCSB – CFR.
Ca o comparație, la un meci cu grad ridicat de risc sunt trimiși în jur de 400-500 de jandarmi. O partidă din fotbalul românesc la care au fost mobilizați circa 700 de jandarmi a fost CSA Steaua - Academia Rapid, în Liga 4 București, în stagiunea 2017-2018. Atunci, pe Arena Națională, au existat ciocniri violente între suporterii celor două formații.
Ținând cont de mesajele și acțiunile întreprinse de suporterii Stelei anterior partidei, în preajma stadionului au fost organizați nenumărați jandarmi pe cai sau cu câini și polițiști pentru a anticipa și asigura ordinea în cazul unor ciocniri.
De asemenea, deasupra sectorului 6, din zona 13 septembrie, unde s-au întâlnit suporterii celor de la FCSB pentru a merge spre stadionul ”Steaua”, precum și în împrejurimile ”Templului”, pe cer, constant, chiar și în timpul partidei, a supravegheat toată activitatea din cartier un elicopter.
Pe lângă duelul cu CFR Cluj, FCSB a mai disputat în Ghencea și partidele cu Nordjsaelland (scor 0-0), din turul III preliminar al UEFA Conference League (27.135 spectatori), dar și cu Universitatea Craiova (3-0), în runda 8 a Superligii (21.304 spectatori).
A fost meciul FCSB – CFR Cluj ”special” din punct de vedere al bugetului alocat?
La partidă, după cum am menționat mai sus, au fost folosite resurse importante, de la numărul de jandarmi mobilizați până la elicopterul care a străbătut, ore bune, cerul Capitalei. În acest context, o întrebare firească este, evident, legată de bugetul alocat partidei respective.
În răspunsul primit din partea DGJMB, unul vag, ni s-a precizat că ”bugetul de venituri și cheltuieli se aprobă pe o perioadă de un an, fiind utilizat pentru cheltuieli strict legate de activitatea instituției publice. Astfel, vă comunicăm faptul că nu se alocă buget separat pentru fiecare misiune în parte”.
O întrebare bună dar fără un răspuns concret este legată de cheltuielile cu privire la elicopterul care a survolat cerul în cartierul din sectorul 6.
”Cred că a costat mai mult elicopterul ăla, combustibilul, decât banii pe care îi încasează Steaua”, a declarat, la momentul respectiv, Gabi Balint.
Conform informațiilor apărute în presă, chiria pentru un meci pe stadionul ”Steaua” se învârte undeva în jurul a 30.000-35.000 de euro.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.