EXCLUSIV | Cele trei căi prin care FCSB încearcă o lovitură în războiul cu Steaua: ”Mergem mai departe”
Mișu Călin | Publicat: 30.10.2023 16:47 | Actualizat: 30.10.2023 19:25
Adrian Căvescu, avocatul FCSB, a explicat pentru iAMsport.ro că, în acest moment, se luptă pe trei direcții cu Steaua pentru identitate.
Pe 23 octombrie, Curtea de Apel București a stabilit că Steaua este deținătoarea palmaresului din perioada 1947-1998. Ceea ce înseamnă că este continuatoarea echipei istorice. Decizia poate fi însă atacată la Înalta Curte.
Totuși, a fost o înfrângere categorică pentru FCSB, care mai poate pretinde doar palmaresul din perioada 2003-prezent.
Adrian Căvescu, cel care a reprezentat FCSB în procesele pentru marcă și pentru palmares, susține că clubul lui Gigi Becali se luptă în continuare pentru identitatea echipei istorice. Și că există alte trei fronturi.
Ce procese mai există între Steaua și FCSB
Adrian Căvescu susține că, în prezent, FCSB are trei căi deschis împotriva Stelei, în luptele pentru identitate.
Este vorba despre recursul pentru palmares, termenul pentru anularea mărcilor Steaua și decizia EUIPO în cazul înregistrării mărcii ”FCSB Steaua”.
”Așteptăm motivarea în cazul deciziei privind palmaresul pentru a face recurs. Mergem mai departe în această speță.
Mai avem pe 1 noiembrie al doilea termen la apelul făcut de noi în cazul mărcii Steaua. Am depus cerere și la EUIPO, care este OSIM-ul european pentru marca FCSB-Steaua, acolo trebuie să faci dovada că ai folosit marca Steaua, care este una comercială
Instanțele din România ne-au spus că Steaua e marcă notorie și nu trebuia ca MAPN să o utilizeze în termen de 5 ani, cum e cazul mărcilor comerciale, adică înainte de 2017, când a început procesul privind marca Steaua, până în 2022.
Nu ai voie să deții mărci și să nu le folosești mai mult de 5 ani, le ții la sertar, nu există mărci ținute la sertar.
Pe scurt, următoarele acțiuni în disputa cu CSA sunt:
1. Termenul de pe 1 noiembrie care este apel la decizia privind marca Steaua.
2. Recursul pe care îl vom face la decizia privind palmaresul, în termen de 30 zile de la sosirea motivării.
3. Termenul de la EUIPO privind marca internațională Steaua care nu are o dată fixată”, a explicat Adrian Căvescu pentru iAMsport.ro.
Detalii despre cele trei dosare FCSB vs. Steaua
1. Dosarul mărcii Steaua. În 2017, FCSB a cerut în instanță anularea tuturor mărcilor Steaua, pe motiv că n-au fost folosite. În 2019, Curtea de Apel București a decăzut-o pe CSA Steaua din dreptul asupra patru dintre mărci, pe motiv că nu le-a folosit timp de cinci ani consecutivi.
Decizia a fost contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a casat decizia și a retrimis dosarul la rejudecare. Cazul se află pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel și noul termen este 1 noiembrie 2023.
FCSB cere în continuare anularea tuturor mărcilor pe care le deține Steaua.
De reținut, dacă FCSB ar primi o decizie favorabilă și judecătorii ar anula acele mărci - în totalitate sau parțial - nicio altă echipă nu le poate înregistra din punct de vedere legal. Cu atât mai puțin FCSB, căreia Înalta Curte (2014) și Curtea de Apel (2017) i-au interzis să folosească marca, respectiv denumirea ”Steaua București”.
2. Dosarul pentru palmares. În mare parte, aici lucrurile sunt clare. Parcursul acestui dosar a fost pe linia următoare:
Tribunalul București - a decis că Steaua deține palmaresul 1947-2003.
Curtea de Apel - a stabilit că palmaresul Stelei este în perioada 1947-1998
Înalta Curte de Casație - care a fost de acord că Steaua are palmaresul 1947-1998, dar a retrimis dosarul la Curtea de Apel pe motiv că n-a stabilit ce se întâmplă cu perioada 2003-2017.
Curtea de Apel - a stabilit că Steaua are perioada 1947-1998, AFC Steaua - 1998-2003 și a respins cererea FCSB-ului, care a solicitat să i se recunoască faptul că a folosit legal palmaresul echipei istorice, în perioada 2003-2017.
Acum, FCSB va ataca la Înalta Curte ultima decizie dată de Curtea de Apel, însă, din nou, se va judeca doar perioada 2003-2017.
3. Termenul EUIPO. Avocatul FCSB a încercat să înregistreze la nivel european marca ”FCSB Steaua”. Însă Florin Talpan a depus contestație și sunt slabe șanse ca FCSB să primească denumirea.
Dosarul trimis de Steaua la EUIPO, prin care contestă acțiunea FCSB, cuprinde peste 400 de pagini și cuprinde, printre altele, toate deciziile date pânâ acum de instanțele de România.
Încă nu a fost stabilit un termen la care va fi anunțată decizia.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.