EXCLUSIV | Documentul cu care Gigi Becali speră să dea lovitura și să recupereze marca Steaua. Ce act au descoperit avocații săi
Redactia | Publicat: 29.09.2023 08:57 | Actualizat: 29.09.2023 11:51
Gigi Becali susține că avocații săi au găsit un act în care Florin Talpan a încercat să înregistreze marca Steaua, când ea era la FCSB. Este vorba despre o marcă înregistrată de CSA Steaua în decembrie 2013, când FCSB avea celebra emblemă care i-a fost anulată în decembrie 2014.
În plină dispută pentru istoria Stelei, Gigi Becali susține că avocații săi au găsit un document care poate da peste cap decizia pentru marcă care a fost dată de Înalta Curte, în decembrie 2014.
Patronul FCSB susține că este vorba despre o cerere depusă de CSA Steaua pentru înregistrarea mărcii, acțiune care a avut loc la finalul lui 2013. Atunci, FCSB folosea marca Steaua, dar erau conflicte juridice pentru ea.
O scurtă recapitulare a disputei pe marca Steaua
Pentru o mai bună perspectivă, vă propunem o scurtă recapitulare a disputei pentru marca Steaua.
La începutul anului 2003, Gigi Becali a înființat FC Steaua SA, care, în plin campionat, i-a luat locul lui AFC Steaua.
AFC Steaua folosea celebra stemă cu vulturul, la care Gigi Becali a renunțat.
Pe 15 ianuarie 2004, Gigi Becali a trimis o solicitare către conducerea CSA Steaua pentru a înregistra o nouă marcă, o variantă restilizată a emblemei pe care echipa din Ghencea a folosit-o în anii '80. A fost însă refuzat.
Gigi Becali n-a ținut cont de răspunsul primit de la CSA Steaua și a înregistrat marca Steaua pe care a folosit-o până la decizia din decembrie 2014.
În 2011, CSA a depus o acțiune la Tribunalul București prin care a cerut anularea mărcii Steaua pe care a înregistrat-o Gigi Becali în 2004. Pe 17 aprilie 2012, judecătorii resping cererea depusă de CSA Steaua, deci FCSB rămâne cu marca.
Decizia este atacată la Curtea de Apel.
Pe 20 decembrie 2013, magistrații Curții de Apel București mențin decizia dată de Tribunalul București. Marca Steaua rămâne astfel la Gigi Becali. Decizia este atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Pe 4 decembrie 2014, judecătorii de la Înalta Curte dau peste cap deciziile luate de Tribunalul București și de Curtea de Apel. Înalta Curte decide să anuleze marca deținută de Gigi Becali, pe motiv că a fost înregistrată ilegal. Decizia este definitivă și irevocabilă. Gigi Becali nu mai avea astfel voie să folosească marca Steaua pe care a înregistrat-o în 2004.
Ce act au găsit, de fapt, avocații lui Gigi Becali
Zilele trecute, Gigi Becali s-a arătat din nou încrezător că va putea folosi marca Steaua. El spune că avocații săi au găsit un document prin care CSA Steaua a solicitat înregistrarea mărcii, deși ea era atunci la FCSB.
În baza acelui act, Gigi Becali spune că va cere revizuirea deciziei Înaltei Curți, din decembrie 2014, când i-a fost anulată marca.
”Ei au înregistrat cu rea-credință. Acum a descoperit avocatul un act. Ei au vrut să înregistreze marca, le-au zis că se creează confuzie. Au făcut recurs, s-a respins, pe urmă au revenit.
Atunci, ei au spus că nu creează confuzie că fac alte sporturi, nu fotbal. El, Talpan, a semnat. Și pe urmă a făcut înșelăciune și a făcut fotbal”, a spus Gigi Becali.
Documentul la care face referire Gigi Becali este din 2013. În acel an, CSA Steaua a depus la OSIM o cerere de înregistrare a mărcii pe care o folosea atunci Gigi Becali.
După spusele lui Gigi Becali, OSIM a refuzat în primă fază solicitarea CSA Steaua. Ulterior, clubul din Ghencea a revenit cu o altă cerere, pe care OSIM a acceptat-o. Însă numai după ce Florin Talpan ar fi susținut că ea va fi folosită doar pentru alte sporturi, nu și pentru fotbal.
Steaua a reușit astfel să înregistreze marca pe care o folosea deja echipa lui Gigi Becali. Pe site-ul CSA Steaua, marca în cauză apare că a fost înregistrată pe 23 decembrie 2013.
Curios este că, pe 20 decembrie 2013, Curtea de Apel a decis să respingă solicitarea depusă de CSA Steaua, care a cerut anularea mărcii pe care o înregistrase FCSB. Practic, CSA Steaua a reușit atunci să înregistreze la OSIM aceeși marcă pe care, la acel moment, FCSB o avea în proprietate.
Un an mai târziu, pe 4 decembrie 2014, Înalta Curtea de Casație și Justiție a decis să-i anuleze marca lui Gigi Becali. Aceeși pe care Steaua a înregistrat-o în decembrie 2013.
Va reuși Gigi Becali să obțină revizuirea deciziei pe marca Steaua?
Așa cum a anunțat, în baza acelei cereri depuse de CSA Steaua în 2013 pentru înregistrarea mărcii, Gigi Becali va cere revizuirea deciziei din decembrie 2014, prin care Înalta Curte i-a anulat marca. Însă care sunt șansele de câștig?
Înalta Curtea de Casație și Justiție a transmis atunci că Gigi Becali a înregistrat, în 2004, ilegal marca Steaua și n-a avut niciodată acceptul CSA să o utilizeze.
De altfel, pe 15 ianuarie 2004, Gigi Becali a trimis o solicitare către conducerea Stelei prin care cerea acceptul pentru înregistrarea mărcii.
A fost refuzat atunci, dar acel document arată că, în 2004, Gigi Becali recunoștea că are nu are niciun fel de drept pe marca Steaua. N-a ținut totuși cont de refuzul CSA Steaua și a înregistrat-o la OSIM.
În 2013, când CSA Steaua a solicitat înregistrarea mărcii pe care o folosea FCSB, Gigi Becali avea emblema înregistrată la OSIM, însă exista o dispută în instanță pentru ea. Ulterior, Înalta Curte a demonstrat că Gigi Becali o folosea ilegal.
Practic, Gigi Becali va încerca acum să demonstreze că, în 2013, CSA Steaua avea nevoie de acceptul FCSB pentru a înregistra acea marcă. Ceea ce înseamnă că, în opinia lui, el era proprietarul.
De altfel, Gigi Becali spune că cererea Stelei a fost acceptată de OSIM numai după ce Florin Talpan și-a luat angajamentul că o va utiliza doar pentru alte sporturi, nu pentru fotbal.
Însă CSA Steaua a utilizat-o pentru fotbal abia din 2017. Trecuseră deja doi ani și jumătate de la momentul în care Înalta Curtea i-a reconfirmat dreptul de proprietate asupra mărcii.
Deci, teoretic, documentul descoperit acum de avocații FCSB ar putea să nu aibă prea multă relevanță în fața judecătorilor.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.