EXCLUSIV | Fotbalistul care juca la 16 ani în Champions League, impresionat de galeria Rapidului: ”Te simți fotbalist!”
Silvian Bădulescu | Publicat: 13.10.2023 08:07 | Actualizat: 13.10.2023 14:07
Fabrice Olinga (27 de ani), fotbalistul celor de la FC Botoșani, a fost, până de curând, cel mai tânăr marcator din istoria La Liga. Lamine Yamal (16 ani), fotbalistul Barcelonei, i-a doborât recordul în ultima etapă din Spania, cu Granada.
La vârsta la care mulți sunt la liceu, Olinga își urma visul și, la doar 16 ani, evolua și în play-off-ul UEFA Champions League, pentru Malaga.
Cu formația andaluză, africanul ajungea în grupele Ligii Campionilor, sezonul 2012-2013, dar, din păcate pentru el, nu a reușit să bifeze vreun minut.
”Fast forward” 10 ani mai târziu, camerunezul este legitimat la FC Botoșani. iAM Sport a purtat o discuție cu acesta cu privire la fotbalul românesc, prieteniile cu Collins Fai (31 de ani), Michel Ngadeu-Ngadjui (32 de anj) sau Joyskim Dawa (27 de ani), precum și galeria din Superligă care l-a impresionat.
Al doilea cel mai tânăr marcator din La Liga, sfătuit să vină în România pentru că ”Superliga nu este foarte puternică”
Fabrice Olinga, depășit de câteva zile de Lamine Yamal în topul celor mai tineri marcatori din istoria La Liga, a purtat un dialog cu reporterul iAM Sport cu privire la fotbalul românesc.
Acesta a ajuns la FC Botoșani în vara acestui an, după ce Marius Croitoru, fostul tehnician al echipei, l-a convins să semneze.
”Înainte să semnez, am vorbit cu Marius Croitoru, l-am sunat și pe Ngadeu. Mi-a spus de echipă, de oraș, de tot. La fel și cu Dawa. Ei mi-au transmis doar să vin și să joc pentru că nu este un campionat foarte puternic.
A fost o alegere bună că am venit. Sincer să fiu, am jucat în Belgia, Portugalia sau Spania, dar trebuie să recunosc că fotbaliștii din România au o calitate foarte mare, sunt buni”, a declarat Olinga, pentru iAM Sport.
Cu 20 de prezențe la naționala de seniori a Camerunului, Olinga a vorbit despre fotbaliștii din țara africană care au impresionat în Superligă, precum și de relația cu Dawa, fotbalistul FCSB-ului.
”Am o relație foarte bună cu Collins Fai, cu Ngadeu, mă știu și cu Dawa. I-am oferit susținerea mea pentru ceea ce s-a întâmplat acum câteva săptămâni, cu acel episod rasist. Nu este deloc în regulă ce se întâmplă!
Nu merită! Joacă la o echipă mare, dă totul. Am fost la echipa națională cu cei trei menționați. De asemenea, Soni, cel care a semnat cu Rapid, ne cunoaștem”, a dezvăluit jucătorul lui FC Botoșani.
Deplasarea din Giulești, ”aur curat” pentru Olinga: ”M-am simțit fotbalist!”
FC Botoșani a obținut doar șase puncte în 12 etape. Unul dintre acestea a fost câștigat în Giulești, pe stadionul Rapidului.
În meciul din runda 3 a Superligii, moldovenii au făcut egal, 2-2, cu bucureștenii. Cu puțină atenție, totuși, ar fi putut pleca cu toate punctele. Marko Dugandzic a egalat la 2 în minutul 82.
”Cel mai mult mi-a plăcut meciul din deplasare, cu Rapid. Este cea mai frumoasă atmosferă pe care am simțit-o. M-am simțit fotbalist. Îmi place presiunea și felul în care m-au împins de la spate suporterii lor. Câteodată, când joci la noi, nu este ușor. Totul este diferit. Trebuie, însă, să-ți setezi în cap că Rapid, de exemplu, este o echipă mare, cu stadion nou, frumos, iar că suporterii sunt aproape de echipă. Trebuie să te obișnuiești cu presiunea!”, a mai spus Olinga.
Deși a debutat în La Liga și preliminariile UEFA Champions League, în stagiunea 2012-2013, în play-off-ul cu Panathinaikos, Olinga nu și-a atins niciodată adevăratul potențial.
Mai mult, s-a aflat pe banca de rezerve, în sezonul respectiv, la meciurile cu AC Milan și Zenit Sankt Petersburg.
A mai evoluat, după Malaga, la Apollon Limassol, Zulte Waregem, Sampdoria, Mouscron sau Rio Ave, nicăieri nu a fost un om de bază.
Prin intermediul iAM Sport, a oferit un sfat tinerilor fotbaliști români.
”Sfatul meu este legat de mentalitate. Multă lume din România îl ridică în slăvi pe fotbalist, dar când iese afară, dispare. Poate, din ce-am văzut, sunt jucători buni, dar care preferă să rămână aici pentru că le e mai comod, au și familia aproape.
Au și un statut de lider în echipă și, poate, nu vor să-și asume altă presiune. Când ies afară, totul e diferit. Trebuie să aibă încredere în ei. Fotbalul este despre încrederea în sine și oamenii pe care-i ai lângă tine”, a concluzionat camerunezul.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.