EXCLUSIV | Lumea fotbalului, ”în doliu” după ce Guvernul a anunțat noile modificări fiscale. ”Toate cluburile vor fi afectate”
Denis Chilom , Silvian Bădulescu | Publicat: 20.09.2023 14:27 | Actualizat: 20.09.2023 16:58
Fotbalul românesc se pregătește de un veritabil cutremur, după ce Guvernul României a anunțat măsurile fiscale pe care le va adopta în vederea reducerii deficitului bugetar.
Noile optimizări fiscale vor afecta tot sportul românesc, nu doar fotbalul. Fie că vorbim de entități private sau cele de drept public, toate vor trebui să se adapteze la noua realitate. Și nu este exclusă o criză de proporții, într-un fenomen tot mai sărac.
Insolvența nu ”salvează” Dinamo de noile obligații fiscale
Problemele financiare ale clubului din Ștefan cel Mare nu mai sunt un secret pentru nimeni. Aprobarea noului plan de reorganizare a adus un val optimism în curtea clubului aflat în insolvență.
Vom închide porțile, ce să facem, dacă ne mai și taxează? Ce putem face? Ne îngreunează viața și mai tare. Să ceri bani de la stat pentru fotbal nu e normal. Nu este normal să suprataxezi, mai ales când de abia ne descurcăm Gigi Becali, patron FCSB.
Cu toate acestea, noile prevederi fiscale, prin care se vor taxa cu 30 la sută salariile plătite cu contracte de activitate sportivă, față de 11 la sută, vor afecta inclusiv gruparea din Ștefan cel Mare. A confirmat-o, pentru iAM Sport, administratorul judiciar, Răzvan Zăvăleanu.
”Nu am citit actul normativ în sine, doar ce a apărut în presă am citit. Fiind vorba, în primul rând, de supraimpozitarea contractelor de activitate sportivă, evident că va fi și Dinamo afectată. Nu are legătură cu insolvența. Practic, vor crește impozitele. Nu, societatea nu este scutită de nimic, doar de ceea ce a fost înaintea deschiderii procedurii de insolvență. Ce vine după, practic, te comporți ca o societate normală”, a declarat oficialul din Ștefan cel Mare.
Laszlo Diozsegi anunță criza pentru cluburile mai mici. ”O să strângem cureaua”
Sepsi este o echipă care visează să se lupte cu ”granzii” campionatului, la vârful ierarhiei. Acest obiectiv poate fi pus în pericol, în acest moment.
”Este o decizie care o să afecteze toate cluburile din fotbal. E normal că afectează. Orice bani în plus o să meargă pe calitate. Deci, de acum încolo, trebuie să ai cu un jucător sau doi mai puțin în lot ca să rămâi la același nivel de salariu. rebuie să strângă cureaua cluburile și să aibă mai puțin jucători sau să aibă salarii mai mici ca să fii la același nivel. Cine permite să dea în plus, cluburile mari, care au buget mare, acolo nu o să se vadă așa de bine (n.r. taxarea contractelor sportive), dar la cluburile mici o să fie o diferență.
Vorbim de valoarea fotbaliștilor, fiindcă vă dați seama că nu o să îți mai permiți să ai 26-27 de jucători în lot, ci o să fie redus numeric, ca să poți să acoperi cumva sau să găsești alți sponsori, dar de găsit nu-i așa de ușor.
Am văzut că de la 11% la 30% este 19% diferența, vă dați seama. La un buget salarial de trei, patru milioane de euro, dacă pui 19%, sunt aproape 780 de mii de euro în plus”, a declarat patronul lui Sepsi pentru iAM Sport.
Ardelenii au beneficiat de fonduri alocate de guvernul maghiar pentru infrastructură, iar acestea nu vor mai fi afectate de noile măsuri.
”Nu ne mai afectează pe noi deloc chestia asta. Deja stadionul e construit de un an și jumătate. Deja nu mai primim subvenție din statul maghiar pentru construirea stadionului, fiindcă nu mai e rost. Deci am terminat stadionul. Am terminat cu toată treaba de acolo. Deci pe noi nu ne afectează deloc. Stadionul e terminat și gata, nu mai avem ce să construim”, a completat Dioszegi.
Ce se întâmplă cu cluburile susținute de stat
Nici grupările susținute de consiliile locale și primării nu o să scape de probleme. De acum înainte acestea nu vor mai avea voie să achite din bani publici salarii mari. Salariul maxim al unui angajat cu contract de activitate sportivă va fi de 30.000 de lei lunar, adică 6.000 de euro. Din Liga 1, Oțelul, U Cluj, Poli Iași și Voluntari sunt afectate. Mai mari probleme vor fi la eșaloanele inferioare.
”E greu să atragi surse, adică e greu să atragi sponsori. Pentru întreg sportul, nu numai pentru fotbal. Când va fi impozitarea, știu eu, mult mai mare e clar că nimeni nu o să se bucure când ai o impozitare mai mare.
Știți foarte bine că au fost ani când impozitarea a fost mult mai mare. Se asimilau contracte de activitate sportivă ca și contracte individuale de muncă. A avut de suferit întreg sportul. Clar o să avem o problemă. Trebuie să ne gestionăm mai bine bugetul, de a da mai mulți bani la buget. Nu ne bucură. Pe cine bucură un grad de impozitare mai mare?! Mai ales, în condițiile în care, e foarte greu să atragi surse de finanțare.
Eu cred că întreg sportul românesc e în căutare de noi sponsori. Și cine finanțează, în general în sport, sunt foarte puțini și din ce în ce mai puțini din păcate. Vor avea de suferit și echipe care au finanțare din bani publici. Nu va fi simplu, dar vom vedea. Nu cred că bucură pe cineva. Asta e. Trebuie să ne adaptăm la legislația română pentru că tot timpul a fost o prioritate pentru mine de când conduc în sport. Am și finanțat, am fost și sponsor și sunt. Pentru mine a fost o prioritate, tot timpul, bugetul statului.
Să-l țin, cât am putut, cu banii la zi pentru că a fost o prioritate pentru mine. Dacă vrei să ai continuitate și să ai liniște trebuie să plătești taxele la bugetul statului. Pentru mine, personal, cei care mă cunosc știu că a fost o prioritate bugetul statului. Așa va fi și în continuare”, a precizat președintele celor de la Iași, Cornel Șfaițer, într-un interviu pentru iAM Sport.
Dani Coman, mai optimist. ”Prima ligă nu va fi afectată”
Președintele celor de la Hermannstadt nu este la fel de supărat ca restul conducătorilor din Superliga. Fostul mare portar al Rapidului a explicat de ce nu este foarte afectat de măsurile financiare anunțate de executivul lui Marcel Ciolacu.
”Deocamdată, e un proiect de lege. Trebuie să treacă de Camera Deputaților, trebuie să fie în Monitorul Oficial. Ce s-a discutat în proiectul de lege înseamnă ianuarie 2024.
Cea mai mare problemă va fi pentru cluburile care sunt cluburi departamentale, care sunt exclusiv finanțate de primării. Liga 1 nu va fi afectată foarte tare. Liga a doua și alte sporturi cum ar fi baschet, handbal, volei, da. Vor fi probleme foarte mari, dacă, într-adevăr, va ajunge în monitorul oficial și va fi promulgată această lege. Dar Liga 1 va merge înainte.”, a explicat, pentru iAM Sport, oficialul sibienilor.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.