Like Dislike cu Ștucan. Ce vede Costreie în camera VAR, lecția lui Guardiola pentru români și ce a uitat să spună Ioanițoaia

Costin Ștucan | Publicat: 07.04.2025 13:23 | Actualizat: 07.04.2025 16:54
Like Dislike cu Ștucan, 7 aprilie. S-a înjurat în tribune și în Anglia, la derbyul orașului Manchester, dar Guardiola a avut o reacție supercivilizată. În România, Șumudică spune că a plâns la meciul cu Dinamo și amenință cu dezvăluiri. Petrescu vrea arbitri-robot, iar Costreie riscă să devină arbitrul VAR de casă al FCSB + un comentariu scurt despre declarațiile lui Ioanițoaia
Antrenori din Liga 1, atenție la clasa lui Guardiola!
În încercarea imposibilă, aproape infantilă, de a civiliza tribunele din Liga 1, autorul acestor rânduri a dat deseori exemplul suporterilor din Anglia care își rezolvă disputele cu rivalii cu ajutorul ironiei, nu a vulgarității.
Da, fanii englezi sunt amuzanți de cele mai multe ori. Ieri, la 1-0 pentru Liverpool la Fulham, fanii oaspeți cântau de mama focului: “We’re gonna win the league and now you have to believe us (n.r. - vom câștiga campionatul și de data asta trebuie să ne credeți)”. 20 de minune mai târziu, scorul era 3-1 pentru Fulham, fanii lui Liverpool înghețaseră, iar gazdele scandau jubilând: “You’re not singing anymore!” (n.r. - nu mai cântați!). Simpatici.
Tot ieri, însă, la derbyul orașului Manchester, fanii lui United i-au scandat lui Phil Foden de la City: “Your mother is a slag!”. Adică, mama ta e o femeie promiscuă.
Limita ironiei a fost întrecută, iar Pep Guardiola a ținut să taxeze asta la conferință: “Ar trebui să le fie rușine. E o lipsă de integritate, de clasă și de caracter”.
Probabil, fanii îi vor mai scanda porcării lui Foden în viitor, dar poziția lui Guardiola e absolut necesară. În România, cel puțin un antrenor ar fi întors fundul fanilor care înjurau, s-ar fi scobit golănește cu degetul mijlociu printre dinți și poate ar fi scandat și el.
Chiar.
Credeți că dejecțiile din tribună, gen “m** la țigani”, “îi f* familia”, “m*** la căței”, ar fi la fel de intense dacă etapă de etapă arbitrii din Liga 1 ar opri jocul câteva minute, iar antrenorii ar taxa vulgaritatea la flash-interviuri?
Aștept păreri în emisiune, dimineața de la 9:00, pe contul de YouTube al iAMsport.
Cui îi arată pisica Șumudică?
Apropo de antrenori care se scobesc în dinți. Marius Șumudică, antrenorul Rapidului, a anunțat public că a plâns în timpul meciului cu Dinamo, din cauză că i s-a rupt sufletul.
Galeria e scindată, rapidistul Șumudică suferă. Același rapidist anunțase acum ceva vreme că “rapidistul Șumudică a murit”, dar așa e în Giulești. Azi mori, mâine ai înviat.
Tot Șumudică anunță că la finalul sezonului va face o conferință de presă în care va spune “prin ce am trecut eu în astea 7 luni la Rapid”.
Deci, rapidistul care suferă că rapidiștii nu mai sunt uniți anunță că va dezvălui el ce e în culise la Rapid. Practic, va turna gaz de foc. Evident, dacă nu e doar o amenințare infantilă a antrenorului pentru a atrage atenția și pentru a-i pune suporterii și mai tare în cap lui Angelescu.
Dar, chiar așa…ce poate fi în culise, domnule Șumudică? Că Angelescu nu vă suportă? Că Moldovan nu vă ajută? Că Șucu e un patron mare care asigură toate condițiile, motiv pentru care îi luați fiul la prima echipă? Că declarați public că aveți condiții de top în cantonamentul din Dubai și, în privat, le spuneați amicilor că “e pușcărie de cantonament?”.
Totuși, e nevoie de o precizare. Antrenorul Șumudică trece printr-un moment delicat în familie, iar psihicul său poate fi influențat de factorii extrasportivi. Multă sănătate rudei bolnave și mai multă minte în declarații, Marius Șumudică!
Petrescu vrea arbitri-robot
Decenii de-a rândul, lumea fotbalului a urlat după un sistem video care să scape acest sport de corupție și de controverse. Cu VAR s-ar fi văzut dacă Anglia a dat sau nu gol în finala din ’66, dacă mingea a trecut sau nu linia porții la FCM Bacău - Rapid 1-0, în 1998, cu VAR s-ar fi rezolvat toate relele.
Și a venit VAR. Doar că după câțiva ani de VAR, unii vor să scape de el. Norvegienii au fost recent la un pas să-l scoată, dar federația de la Oslo - pe modelul federațiilor balcanice - a apelat la cluburi mici și la fotbalul feminin pentru a vota păstrarea tehnologiei.
În România, Dan Petrescu a țipat că vrea VAR, iar acum îl vrea și el dispărut. E clar că tehnologia video devine îndoielnică atunci când încape pe mâinile acelorași arbitri care fluierau ce li se năzărea lor.
La noi, nu sunt nici foarte multe camere performante, nu avem unghiuri suficiente, iar când avem, în ele se uită niște băieți cu un talent de multe ori îndoielnic.
Ultima propunere a lui Petrescu este să avem arbitri-robot. Perfect! Fotbalul e salvat. Doar că un robot trebuie programat. Cine îl programează și îi bagă codurile? Niște IT-iști care vor lucra în colaborare cu niște arbitri. Pariu că după câțiva ani de arbitri-robot vom avea aceleași discuții?
Și încă ceva. Pe când antrenori-robot? Care să nu-și mai înjure jucătorii cum o fac unii antrenori care voiau VAR și acum nu-l mai vor…
Costreie, VAR favorabil FCSB
Rămânem la VAR. Meciul FCSB - U Cluj a fost decis de o fază influențată de specialiștii din camera VAR. “O decizie scandaloasă să dai penalty”, spune Adrian Porumboiu, în timp ce mai tânărul Marius Avram spune că faza era de penalty.
Dacă doi arbitri văd două lucruri diferite pe aceleași imagini, de ce să nu ne dăm și noi cu părerea? Dacă nu ești fan FCSB, senzația lăsată de penaltyul dictat de Szabolcs Kovacs e una neplăcută. Pare că cineva a căutat în mod intenționat ceva, orice, de care să se lege pentru a acorda un penalty la acea fază.
Dacă stai să urmărești atent meciurile din toate campionatele, genul de fază dintre Simion și Bîrligea apare des și mai mereu e tratată în registrul unei faze banale de joc. Așa a văzut și Kovacs de la câțiva metri de fază, nu același lucru a văzut Sorin Costreie din spatele unui ecran video.
Plecăm de la prezumția de nevinovăție și spunem că e normal ca două persoane să vadă diferit. Adus la VAR, Kovacs a văzut până la urmă același lucru cu Costreie.
Curios este, însă, de ce Costreie nu l-a chemat la monitor pe fratele lui Szabolcs, Istvan, atunci când, la FCSB - Dinamo 2-1, din februarie, Ngezana a jucat mingea cu mâna în careu. Atunci, Costreie n-a avut unghiuri și camere suficiente să vadă ce au văzut până și fanii FCSB.
Interesante coincidențe.
Întrebare pentru Kyros Vassaras: nu ar fi mai bine să evite delegarea lui Costreie la meciurile echipei finanțate de George Becali, concitadinul lui Costreie din Voluntari?
Ce nu spune Ovidiu Ioanițoaia
Ovidiu Ioanițoaia a fost invitat la podcastul colegilor de la Gazetă și a vorbit despre relația tensionată pe care o are cu autorul acestor rânduri. Nu vreau să dezvolt prea mult tema, mai ales că îi port lui Ioanițoaia o simpatie pentru multe momente din cariera de jurnalist.
De la el am furat trucuri din arta interviului și tot el e cel care m-a convins să accept postul de reporter special la ProSport, în 1999. I-am fost subaltern mulți ani, l-am respectat cât de mult am fost capabil și am încercat mereu să-i ignor defectele. Evident, toți avem părți mai puțin grozave.
Da, am avut curiozitatea într-o emisiune de a afla de la Dumitru Graur motivul pentru care el și Ioanițoaia nu se suportă. Dar era o curiozitate de jurnalist, o calitate pe care sunt convins că acum 50 de ani ar fi apreciat-o chiar și Ovidiu Ioanițoaia.
La fel de adevărat este că am fost uimit de telefoanele primite de la el și de la șeful de atunci al Agenției Naționale Antidoping, Cristi Balaj, în care mi se transmitea că “ar fi bine să vii pentru băiat”.
Contextul pe scurt e că “băiatul”, fotbalistul Paul Pârvulescu, declarase în emisiunea pe care o moderam că s-a dopat la un club din România, iar eu eram chemat ca martor la comisie.
Acum, fiecare înțelege ce vrea din telefoanele celor doi, dar eu - după 30 de ani de meserie - simt că un șef de agenție națională nu sună degeaba un ziarist să vină la o audiere, mai ales că era de notorietate în fotbalul românesc că, la un moment dat, audiatul Pârvulescu ar fi trebuit să-i fie fin lui Balaj.
Ioanițoaia spune că nici nu-l cunoaște pe Pârvulescu și că nu avea niciun interes să-l ajute. Da, corect. Dar tot Ioanițoaia mărturisește că e prieten cu Balaj, iar în fotbalul românesc se știe că ajungi să ai o slăbiciune pentru oamenii cu care îți faci concediile.
PS - Deloc ironic, remarcabil gestul familiei Șucu de a dona 10.000 de euro pentru un fostul fotbalist Tony Kanalos (26 de ani), diagnosticat cu o boală cumplită.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite













