Note și anecdote, cu Adrian Florea. Cine e "decarul" surpriză al etapei a doua, de ce Hagi abia a luat notă de trecere și cât de "șchioapă" poate fi Petrolul cu Topal antrenor + De cine a fost fermecat Luțu la revenirea în Bănie

Adrian Florea | Publicat: 24.07.2024 23:00 | Actualizat: 25.07.2024 13:14
O nouă etapă în SuperLigă, un nou episod al rubricii Note și anecdote. Înainte de a face cunoștință cu noii premianți/restanțieri, o precizare, întrucât prima ediție a rubricii a stârnit niscaiva discuții: calificativele nu sunt decât un joc pe care-l facem pentru a discuta și altfel pe seama rundelor care se dispută weekend de weekend. Nu dau nicio sentință, nu stabilesc ierarhii definitive, cine e "repetent" azi poate fi "decar" mâine. Și invers.
Nota 10: Andrei Dorobanțu. Pentru că a înscris cu o execuție "pe care nici Cristiano Ronaldo nu ar fi reușit-o"
Poate că 10 e o notă cam mare pentru un jucător care a marcat o singură dată și care nici măcar nu a fost titular. Însă minunăția de gol prin care a făcut 2-2 în Unirea Slobozia - FCSB 2-2 nu poate primi un calificativ mai mic din simplul motiv că așa ceva vedem foarte rar pe stadioanele patriei.
Dacă mai punem la socoteală faptul că mijlocașul ialomițenilor are numai 19 ani și că vineri seara s-a aflat la debutul în SuperLigă, e clar că nota nu e deloc exagerată.
Și dacă argumentele mele n-au fost suficient de convingătoare, citiți ce a spus Basarab Panduru despre reușita lui Dorobanțu: "Mamă, cum dă şutul ăsta! Deci Cristiano Ronaldo dă pe lângă minge acum... Acum, la 40 de ani. Totul a fost natural, frumos. E la 12 metri, iese în afara careului. Te duci înspre centru ca să dai la poartă. E ceva...".
Nota 9: Cătălin Cîrjan. Pentru că el face diferența între Dinamo din sezonul trecut și Dinamo de acum
Cîrjan la Rapid: 19 meciuri, 0 goluri. Cîrjan la Dinamo: 2 meciuri, 2 goluri. De unde provine diferența uriașă de randament?
Cel mai probabil, din încrederea pe care Cătălin simte c-o primește printre "câini" și pe care n-a primit-o decât parțial în Giulești.
Iar faptul că e mulțumit și împăcat cu el însuși se vede nu doar din reușitele sale, ambele superbe!, ci și din jocul său per ansamblu. În permanență dispus la efort, fără urmă de individualism, mereu cu zâmbetul pe buze.
Cătălin e atacant de superclasă! Are execuții, personalitate, tot ce-i trebuie. Dacă va avea continuitate, poate deveni o soluție și pentru echipa națională Gică Mihali, ex-căpitan Dinamo
Nota 8: Alex Mitriță. Pentru că e genial când e liniștit și nu se mai ceartă cu nimeni
Când lasă deoparte aerele de vedetă și se dedică total meseriei sale, Mitriță e devastator. Sâmbătă, la 4-2 cu UTA, "Piticul" a onorat banderola de căpitan pe care a purtat-o și a deblocat/închis jocul cu o pasă decisivă și un gol de care și el, și Universitatea aveau mare nevoie.
La final a evitat să mai vorbească despre conflictul cu Gâlcă și a recunoscut că a avut nevoie de psiholog pentru a depăși momentele dificile de după neconvocarea în lotul pentru Euro. Dacă asta te liniștește, Alex, nicio problemă.
Mental coach-ul te ajută să te echilibrezi sufletește, coach-ul Costel te pune în valoare așa cum știe mai bine. Iar tu poți deveni cu adevărat liderul după care Bănia suspină de decenii.
Alex e bine din punct de vedere medical. Mental nu-l pot evalua. Cert e că nu i-a picat deloc bine scandalul în care a fost implicat în ultima vreme Mihai Rotaru, finanțator U Craiova
Nota 7: Vladislav Blănuță. Pentru că, sub comanda lui Sabău, poate deveni "buldozerul" pe care naționala îl caută de mult
Împrumutat de la FCU Craiova cu puțin timp înaintea startului de campionat, puternicul vârf cu prenume de voievod și cu alură de Poseidon n-a avut nevoie de prea mult timp să se acomodeze printre "șepcile roșii".
După vreo 20 de minute bifate cu FCSB, a fost titular contra lui Hermannstadt. Iar în numai o jumătate de ceas, a izbutit prima dublă din carieră, la seniori.
După două sezoane pierdute în Bănie - ce progres să faci ca tânăr fotbalist, când echipa ta schimbă antrenorii mai des decât schimbă patronul treningul?! -, Blănuță are șansa la U, sub comanda unui antrenor serios și dedicat, să devină în scurt timp acel nou Cămătaru după care prima reprezentativă tânjește cam de mult.
Știu, comparațiile și exagerările nu fac bine nimănui. Însă, la 22 de ani, timpul încă este de partea lui Vladislav.
Nota 6: Adrian Mihalcea. Pentru că e neînvins cu o nou-promovată, deși a jucat cu ultimele două campioane
În prima etapă i-am dat 10. Victoria de la malul mării, 1-0 cu Farul, a șocat lumea fotbalului și nu putea rămâne nerăsplătită.
În runda a doua au venit și confirmările. Unirea Slobozia nu e deloc un adversar facil de înfruntat. FCSB-iștii pot depune mărturie.
Probabil că, în timp, formația aflată în premieră pe prima scenă va intra în anonimat. Vor veni și înfrângerile, probabil mai multe chiar decât succesele. E logic să fie așa, când ai la dispoziție cel mai slab cotat și mai neexperimentat lot.
Totuși, până să se întâmple asta, performanța lui Mihalcea trebuie apreciată. E momentul lui de glorie!
Nota 5: Gică Hagi. Pentru că joacă la zero, deși continuă să fie antrenor de fotbal, nu de whist
Cea mai ofensivă și mai spectaculoasă formație din ultimii ani s-a transformat brusc în cea mai puțin potentă echipă în fața porților adverse.
Dincolo de dispariția din lot a lui Louis Munteanu, e evident că ceva nu mai funcționează ca pe vremuri la Farul.
Transferurile verii n-au fost cele mai inspirate din partea lui Hagi, iar cârpelile care probabil vor fi făcute pe final de mercato nu se știe dacă și când vor da roade.
Avem mare nevoie de un atacant central, oricine vede asta, chiar și soacră-mea! Gică Hagi, antrenor Farul
Nota 4: Tailson. Pentru că pare să nu poată marca nici dacă poarta ar avea 20 de metri
Extrema de 25 de ani achiziționată de Poli Iași în această vară este dovada irefutabilă că și Santos produce rebuturi. Clubul care i-a dat fotbalului, printre alții, pe legendarii Pele și Neymar l-a avut sub contract sezoane întregi pe acest Tailson, din care a tot sperat să scoată un jucător decent.
Când brazilienii au realizat că orice strădanie e sortită eșecului, l-au lăsat gratis în Copou. Moldovenii s-au bucurat și au sperat că au pus mâna pe un nou Felipe Anderson.
N-au citit sau nu i-a interesat că în toată cariera Tailson a marcat un gol. Un singur gol! Și acela în urmă cu 5 ani. Chiar dacă între timp a ajuns să evolueze în liga a 4-a, n-a mai nimerit poarta adversă.
Așa cum n-a nimerit-o nici la Sf. Gheorghe, în prima rundă, nici cu FC Botoșani, în a doua. Da, știu, cu Botoșanii a dat-o-n bară (prima oară a fost ofsaid!), însă din faza aia e mai dificil să ratezi, decât să înscrii.
Chiar nu știu unde l-au găsit ieșenii pe acest Tailson, e ceva incredibil! Cred că și "Tyson", fostul șofer al autocarului lui Dinamo, e mai bun atacant Basarab Panduru, la Prima Sport
Nota 3: Robert Popa & Ibrahima Conte. Pentru că le-au făcut concurență neloială lui Stan și Bran
În pauza competițională Mircea Rednic i-a pus pe liber pe ambii portari pe care s-a bazat stagiunea trecută, Iacob și Kucher. "Avem nevoie de mai multă siguranță între buturi, trebuie să trecem la nivelul următor. Plus că Robert Popa e bun și pentru regula Under 21", își justifica "Puriul" alegerile.
Că Popa e bun pentru a respecta regula impusă de FRF e fără dubiu. Dubiile apar când judecăm aportul său pe teren.
Lui Robert nu i-a priit deloc revenirea în orașul în care s-a lansat, el fiind vinovat la măcar două dintre golurile Craiovei. Cu toate acestea, pentru titlul de "penibilul meciului" are un concurent serios printre coechipieri.
E vorba despre Ibrahima Conte, care părea angajat la Circ, nu la un club profesionist. Dacă aveți impresia că-s prea dur, revedeți giumbușlucurile de la golul doi al juveților. Și nu numai.
În discuție ar mai putea intra și Tidiane Keita, francezul Petrolului care a provocat penalty-ul din care Dinamo a stabilit scorul final, 4-1. Îl iertăm, însă, pe mijlocașul de culoare. Are scuza că a fost la prima apariție în SuperLigă și că prostia lui oricum n-a mai contat în stabilirea învingătoarei.
Diferența a fost făcută de băncile de rezervă. Cu toate acestea, toate golurile Craiovei au venit ca urmare a unor greșeli făcute de noi, toate! Mircea Rednic, antrenor UTA
Nota 2. Mehmet Topal. Pentru că a transformat Petrolul în cea mai "șchioapă" echipă din SuperLigă
Mare ca fotbalist, zero ca antrenor! Cam asta e concluzia pe care o putem trage în privința noului tehnician al "găzarilor".
Poate că e o concluzie pripită. Poate că următoarele partide ne vor demonstra că ne-am înșelat.
Dar ce am văzut atât în remiza cu Buzăul, 0-0, cât mai ales în eșecul cu Dinamo, 1-4, nu cred că a satisfăcut vreun ultras al "lupilor".
Pentru cine nu știe, "topal" în limba turcă are sensul de "șchiop". Sau "infirm", "schilod".
Pentru binele grupării prahovene, sperăm că Mehmet nu-și va transforma numele în renume!
Nota 1: Brigada condusă de Vlad Baban și arbitrii din camera VAR. Pentru că și-au bătut joc de partida Slobozia - FCSB
A doua etapă, al doilea scandal uriaș provocat de arbitri. După circul iscat de Colțescu la UTA - Rapid 1-1, a venit rândul lui Vlad Baban și al ajutoarelor sale din camera VAR să se facă de râs la meciul Unirea Slobozia - FCSB 2-2.
Că un arbitru se poate înșela asupra unui fault ori a locului exact în care acesta s-a petrecut să spunem că putem înțelege. Dar să menții acele decizii în ciuda evidențelor pe care toată țara le-a sesizat la reluări, ei bine, asta e deja prea mult!
Lipsit de experiență, pare-se că nu și de ceva kilograme în plus, Baban (35 de ani) poate invoca anumite circumstanțe atenuante. Însă VAR-ul Claudiu Marcu (din Constanța) și AVAR-ul Ovidiu Artene (Vaslui) sunt obligați să dea explicații.
Și dacă regulamentul CCA le interzice, există niște reguli ale bunului simț care nu te lasă să batjocorești munca nimănui, fără măcar să încerci să lămurești lumea de ce ai făcut asta!
E clar în afara careului! Însă eu nici fault nu dădeam, sincer vă spun! Marius Baciu, ex-căpitan Steaua/FCSB, la Prima Sport
Episodul haios: Luțu și pasiunea extremă pentru Florin Fermecătoru'
Vara lui 2002. Gigi Nețoiu tocmai plecase de la Craiova la Dinamo cu un vagon de fotbaliști. Știința rămăsese cu numai câțiva juniori sau jucători pe care nu-i voia nimeni.
Fără patron, fără lot, fără bani, Universitatea era pe buza prăpastiei. Atunci a fost scos la înaintare Dinel Staicu.
Teoretic, tot un fost milițian, ca Nețoiu. Practic, un nostalgic ceaușist, dar îmbogățit în democrație în urma unor afaceri care de care mai dubioase. Lucru deloc de mirare, câtă vreme teza lui de doctorat a fost despre economia subterană!
În criză de timp, Dinel și Adrian (Mititelu, adus pe post de președinte) au transferat ce au putut. Printre achiziții, și câteva nume sonore, chiar dacă unele aflate la crepusculul carierei: Papură, Pavel Badea, Stângă, Luțu sau Vlădoiu.
Pentru suporteri, cea mai așteptată a fost revenirea lui HagiLuțu în alb-albastru. Idolul "Centralului" din a doua parte a anilor '90 tocmai ratase experiența în Coreea de Sud, la Suwon Bluewings, și se întorcea acasă cu planuri mari.
La reunirea echipei în vederea pregătirii sezonului 2002-2003, Luțu nu mai știa ce promisiuni să facă: "Da, tată, avem planuri mari de tot. O să facem, o să dregem". Cine nu-l cunoștea pe Ionuț ar fi putut paria că a lăsat în spate aventurile cu lăutari din Coreea și se pune pe treabă la Universitatea.
După declarațiile date presei, "Hagi" se duce în vestiar pentru a se pune la dispoziția lui Emil Săndoi. După doar câteva minute, dispare. Luțu, nu Săndoi.
Emil trimite pe cineva să-l caute pe Ionuț. Îl găsește într-un târziu în parcarea din spatele stadionului.
"Tată, te implor, numai o melodie să mai ascult!"
Era în mașină, cu un prieten vechi, cu care nu se văzuse de mult. Nu vorbeau despre fotbal, nici despre fete, marea pasiune a lui HagiLuțu, în afara fotbalului.
Ci despre manele. Și despre descoperirea pe care talentatul mijlocaș o făcuse recent.
Într-o epocă în care la putere erau Adrian Minune și Vali Vijelie, Luțu făcuse rost de o casetă audio (astea erau vremurile, CD-urile abia apăruseră în România) cu o voce tânără și aproape deloc cunoscută.
Era vorba despre Florin Fermecătoru'. Cel care mai târziu va deveni celebru ca Florin Salam.
Atât de fermecat era Ionuț de Florin, că ar fi lăsat și antrenamentul pentru a-i oferi prietenului câteva din șlagărele tânărului manelist.
Rugat de cel trimis de Săndoi să se întoarcă în vestiar, Luțu a avut o replică antologică: "Tată, te implor, lasă-mă să mai ascult măcar o melodie cu Fermecătoru', apoi mă duc să-l ascult și pe Emil!".
Bineînțeles că, până nu și-a făcut damblaua, "Hagi" nu s-a întors la comanda antrenorului oltean.
Însă, odată ajuns pe teren, atât de mult fermeca publicul cu giumbușlucurile lui, încât nimeni nu se putea supăra pe el.
Vorba hitului lansat de Salam Fermecătoru', "orice om greșește...".
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite














