Note și anecdote, cu Adrian Florea. Etapa în care antrenorii-vedetă s-au umplut de penibil + Cum au încurcat arbitrii echipele și l-au adus pe "Pinalti" în pragul infarctului: "Noi pentru cine furăm?!"
Adrian Florea | Publicat: 05.08.2024 19:10 | Actualizat: 06.08.2024 10:00
Runda cu numărul 3 a fost plină de surprize, dar și de evenimente reprobabile, cum ar fi ieșirea golănească a lui Dan Petrescu la adresa arbitrilor. "Note și anecdote" nu putea să nu amendeze criza "Bursucului", după cum nici Lennon, Hagi ori Charalambous n-au fost iertați pentru contraperformanțele înregistrate de echipele pe care le pregătesc. La polul opus s-au situat doi tehnicieni ceva mai puțin "vânturați" pe la tv, Dorinel Munteanu și Liviu Ciobotariu, însă care-și fac treaba cum știu ei mai bine. Și se pare că le cam știu.
Nota 10: Dorinel Munteanu. Pentru că tace, face și preface anonimi în superstaruri
Antrenorul Oțelului continuă să uimească. Și aici nu mă refer neapărat la victoria din Ghencea cu FCSB (2-0), venită și cu o doză de șansă, ci mai ales la capacitatea "Neamțului" de face performanță cu jucători cu care, probabil, mulți alți tehnicieni ar retrograda!
L-ați admirat pe Cisotti? V-au plăcut paradele lui Iustin Popescu? Zivulic vi se pare un fotbalist interesant? Stevanovic, Teles ori Maciel ce impresie v-au făcut?
Toți aceștia și colegii lor sunt iluștri necunoscuți, aduși la Galați de te miri unde și transformați în vedete ale SuperLigii de inspirația și dedicația lui Dorinel.
Da, știu, are șanse infime să preia naționala. N-are "față" comercială. Nu coboară din mașini de 600.000 de euro ca Mirel, nici nu copiază discursuri motivaționale ca Edi. În plus, e și fanatic al muncii, ce prostie mai e și asta?!
Nota 9: Liviu Ciobotariu. Pentru că a "înviat" o formație ce părea moartă și ne-ngropată
Fără angajament din noiembrie anul trecut, când s-a despărțit de Sepsi, "Ciobi" a tot sperat să revină în zona arabă, unde a mai antrenat în mai multe rânduri. A ratat pe ultima sută câteva contracte babane, a pierdut și ocazia unui comeback spectaculos la Dinamo, apoi, sătul să stea pe tușă, a acceptat provocarea numită FC Botoșani.
O formație nu doar cu zero puncte în clasament, ci și cu o mulțime de probleme de rezolvat imediat. Cea mai gravă, dorința majorității jucătorilor de a părăsi corabia, sătui de promisiunile fără acoperire ale lui Valeriu Iftime, prea ocupat în ultimele luni cu politica.
Cu toate acestea, prima apariție oficială a moldovenilor cu noul "principal" pe bancă a reprezentat o uriașă surpriză. Victorie mare în curtea "Regelui" Hagi, 1-0, chit că Florescu & Co. au avut de luptat și cu deciziile ostile ale arbitrului Flueran.
Între mine și Liviu există o chimie deosebită. El nu s-a întors ca să ne chinuim la coada clasamentului, dar pentru obiective mai îndrăznețe e adevărat că ne mai trebuie fotbaliști Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani
Nota 8: Ricardo Matos. Pentru că e un marcator, dar și un excelent om de echipă
Crescut de Benfica și călit prin ligile inferioare din Portugalia și Italia, atacantul portughez a "aterizat" la Buzău cu câteva zile înaintea debutului noii stagiuni.
N-a avut nevoie de foarte mult timp de acomodare, iar după două prestații solide, dar fără gol (la 1-2 cu Sepsi doar un ofsaid milimetric i-a refuzat bucuria egalării în prelungiri), a câștigat de unul singur meciul din Copou, 2-1 cu Poli Iași.
În cele 84 de minute cât a fost păstrat pe teren, în afara celor două reușite, a mai avut un șut cadrat, încă unul periculos pe lângă și a participat foarte mult la jocul colectiv al Gloriei. A avut 34 de atingeri ale balonului și a pasat bine în 88 la sută din situații, un procentaj excelent pentru un vârf.
Am fost surprins plăcut de ce am găsit în România. Jucători buni, echipe puternice. Personal, la Buzău mă simt excelent Ricardo Matos, atacant Gloria Buzău
Nota 7: Lukas Zima. Pentru că Petrolul "arde" în principal datorită lui
Dacă Petrolul a învins surprinzător Rapidul (1-0), asta se datorează în primul rând paradelor cehului. Ajuns la 30 de ani, portarul de aproape doi metri (1,97m, mai exact) a atins o maturitate și o siguranță de sine dezarmante pentru adversari.
Luni seara, i-a debusolat pe giuleșteni prin cele patru intervenții decisive. Dar prestația excelentă din Primvs Derby nu este decât o confirmare a stagiunii trecute, când a fost cel mai constant "lup", deși clubul ploieștean n-a traversat deloc cele mai fericite momente.
Nota 6: Unirea Slobozia. Pentru că nu și-a pierdut tupeul din startul campionatului
Cenușăreasa primei divizii rămâne neînvinsă după trei etape și e greu să spui că ar fi meritat mai puțin decât cele cinci puncte strânse până acum. Ba dimpotrivă!
După 1-0 cu Farul și 2-2 cu FCSB, Unirea a scos un 1-1 pe un teren "greu", la Sibiu, la capătul unei partide în care cifrele care contează au fost clar de partea ialomițenilor: 6-1 șuturi cadrate, 20-14 șuturi la poartă, 5-0 la ocazii mari create!
Nota 5: Vlad Chiricheș. Pentru că nu vrea să priceapă că vremea lui a cam trecut și continuă să se creadă Beckenbauer
De exact un an, de când a revenit la FCSB, Chiricheș ori a fost accidentat, ori a dezamăgit. Prestația sub orice critică de la 0-2 cu Oțelul e doar ultima dintr-o serie a erorilor care se îmbogățește pe zi/etapă ce trece.
În caz că ați uitat, amintiți-vă acel FCSB - CFR 1-0, din august 2023, când nu mai prididea cu pasele la adversari. Atunci, clujenii l-au iertat. Acum, gălățenii nu prea au avut milă și l-au "pensionat" pe Vlad înainte de termen.
La experiența lui, Chiricheș nu are voie să comită astfel de greșeli, se face de râs! Basarab Panduru, la Prima Sport
Sigur, nimeni nu uită că pe "Chiri" l-au cumpărat la un moment dat Tottenham și Napoli. Dar, dacă e bărbat și poate privi adevărul în față, fundașul de aproape 35 de ani trebuie să admită că nu poate trăi la infinit din amintiri. Mai ales că și alea-s multe neplăcute.
Nota 4: Elias Charalambous. Pentru că "și-a luat viteză", însă a uitat să câștige
Întâmplarea face să fi participat la una dintre primele conferințe de presă susținute de cipriot după instalarea ca "principal" la FCSB, prin primăvara lui 2023. Chiar dacă știam că va fi numai "brelocul" lui Gigi Becali, am admirat la el modestia și discursul echilibrat.
Tot întâmplarea face să fi participat la conferința de presă de după 1-1 cu Maccabi. Am avut senzația că am în față alt om.
Mult mai tupeist (deh, titlul cucerit în vară i-o fi creat impresia că e vreun Ancelotti de pe Dâmbovița!), în loc să analizeze lucid partida, a început prin a certa ziariștii prezenți în sală. Apoi a dat-o pe ghinion, pe căldură și pe orice altceva, doar pe propria lipsă de inspirație nu. Și a sfârșit prin a-i trimite pe aceiași jurnaliști să mai învețe engleza.
La 3 zile după, s-a făcut de râs cu Oțelul (0-2). Asta după ce smulsese o remiză norocoasă cu nou-promovata din Slobozia (2-2), iar cu U Cluj făcuse tot egal, în Ghencea (1-1).
Nea "Haralambie", te rugăm, revino la modestia de început! Erai mai simpatic și aveai și ceva rezultate!
E normal ca FCSB să aibă limite, cât timp are pe bancă un sufleor, nu un antrenor! Cornel Dinu, la Fanatik
Nota 3: Gică Hagi. Pentru că nici nu știe ce vrea în plan personal, nici nu găsește butonul de restart al Farului
Trei meciuri, zero victorii, zero goluri marcate! Asta deși Farul a avut până acum un program mai mult decât lejer, în special acasă, primind vizita unei grupări care nu știa cu ce se mănâncă SuperLiga, Unirea Slobozia, și a uneia, FC Botoșani, care abia scăpase de matineu și era măcinată de conflicte interne.
În mod straniu și în timp record, cea mai spectaculoasă echipă s-a transformat în cea mai impotentă formație în careurile adverse. Să-l fi burversat pe Hagi atât de mult oferta de la națională?!?
Nota 2. Neil Lennon. Pentru că a transformat Rapidul în cea mai plictisitoare echipă. Și pentru că nici nu pare să priceapă ce caută pe la București
Când aduci un antrenor pe care-l plătești cu 2.000 de euro pe zi (da, ați citit bine, cam 100 de milioane de lei vechi la fiecare 24 de ore!), te aștepți să vezi ceva la formația pe care o pregătește. Ceva, orice, chiar și o idee proastă. Dar o idee de joc să fie.
După trei partide oficiale, se pot descoperi multe în prestațiile Rapidului - haos tactic, nesiguranță defensivă, lipsă de luciditate în atac, moral la cote de avarie -, doar ce speră Șucu, Moldovan și fanii rapidiști nu!
În schimb, la aere de vedetă neînțeleasă nu-l întrece nimeni. Vă mai amintiți cum le bătea obrazul propriilor suporteri, după ce abia egalase cu CFR, în urma unei gafe a clujenilor? La Ploiești a continuat să se certe cu arbitrii pe faze minore, când ai lui nu legau trei pase.
Pe la colțuri se mai vorbește că nici antrenamentele nu sunt ce ar trebui să fie. "Nelu" fie pur și simplu n-are chef, toropit de caniculă sau din alte motive, fie implicarea lui este minimă, lăsându-și asistenții să facă tot ce e important.
Nu-i fac eu echipa sau programul, dar Lennon greșește cu acest 3-5-2 pe care-l încearcă la Rapid. Petrila și Papeau nu sunt mijlocași box-to-box. Sistemul trebuie ales în funcție de jucători, nu invers Marius Șumudică, la Fanatik
Nota 1: Dan Petrescu. Pentru că a devenit insuportabil prin tot mai desele crize de nervi pe care le are
Mulți îi scuză circul penibil pe care-l face la marginea terenului, invocând presiunea mare la care e nevoit să lucreze.
La fel de mulți solicită clemență, explicându-ne că e "ăsta e Dan, n-avem ce-i face, măcar e antrenor bun".
Din când în când, câte o voce îl mai critică, însă e acoperit imediat de corul lăudătorilor de serviciu, care nu uită să ne spună ce imens fotbalist a fost și ce mult îi datorăm.
Poate că fiecare argument e valabil, într-un fel. E greu să muncești la CFR Cluj, Petrescu e chiar un tehnician cu anumite calități, iar despre cât de bun fundaș/mijlocaș/extremă dreapta a fost nu are rost să mai discutăm.
Totuși, nimic, dar absolut nimic nu-i scuză comportamentul la limita huliganismului pe care toți cei care mergem pe stadioane sau privim fotbal la tv suntem obligați să i-l "admirăm" etapă de etapă.
Acum niște ani, când un club important din Championship îl dorea pe "Bursuc", mai mulți reprezentanți ai respectivei echipe au venit în România pentru a vedea live câteva dintre partidele formației pregătite de Dan.
Și au plecat cum au venit. Adică fără antrenorul român.
Iar unul dintre motivele pentru care au renunțat la el a fost conduita sub orice critică a lui Petrescu pe bancă sau în preajma ei. Și nici nu văzuseră chiar cel mai grostesc spectacol de care e în stare Dănuț...
Ce să comentăm la ieșirea lui Petrescu la adresa arbitrilor? Lipsă de educație, lipsă de stăpânire, ăsta e exact comportament de vagabond! Emil Grădinescu, comentator Prima Sport
Episodul haios: Cum a promovat Ceahlăul prima dată în Divizia A
Chiar dacă a fost înființată la nici un an după Marea Unire, pe 20 octombrie 1919, Ceahlăul n-a urcat în primul eșalon decât după Revoluția din '89. A trebuit să fie preluată de Gheorghe Ștefan, în 1991, pentru a ataca promovarea în stagiunea '92-'93.
Mai întâi cu Ioan Sdrobiș la timonă, apoi - din retur - cu Nelu Nunweiller pe bancă, formația nemțeană a defilat în prima serie din liga secundă. A terminat pe prima poziție, cu 47 de puncte, la 6 "lungimi" de rivalele Steaua Mizil ("satelitul" Stelei București pe atunci), FC Argeș și Flacăra Moreni. O distanță apreciabilă, într-o vreme în care se acordau numai două puncte la victorie.
Ceahlăul avea și fotbaliști foarte buni în lot - Lefter, Anghelinei, Ivanov, Ion Gigi, Marc, Șoiman, Mișu Ionescu, Enache, Pantazi, frații Axinia -, dar Ștefan a avut grijă să-și ia toate măsurile să nu mai piardă vremea prin "B". Pe tot parcursul sezonului, când simțea că elevii lui Sdrobiș/Nunweiller ar fi putut pierde un meci important, "Pinalti" intervenea fie la arbitri, fie la câțiva jucători ai echipelor adverse.
La fel s-a întâmplat la un duel de pe teren propriu, disputat în primăvara lui 1993. Ca să fie treaba bună, întreaga brigadă a fost invitată la Piatra Neamț de șefii clubului moldav cu două zile înainte de respectiva partidă.
"În ce culori jucați mâine?!"
"Centralul" și tușierii n-au fost cazați la un hotel din oraș, pentru a nu risca să fie observați de vreun "dușman", ci la celebra cabană Nemțișor, unde trăgea și Nicolae Ceaușescu atunci când venea în zonă să vâneze. Timp de două zile, dar mai ales nopți, arbitrii au mâncat, au băut și s-au distrat pe cinste.
În seara de dinaintea meciului, o singură întrebare au pus oficialilor formației gazdă: "În ce culori jucați mâine?". "În galben-negru", li s-a răspuns. "Bine, puteți sta liniștiți, ați câștigat deja!", au mai apucat ei să spună, înainte să se abandoneze în brațele lui Bachus până la 6:00 dimineața.
După doar câteva ore de somn, "fluierașii" s-au prezentat la stadion, cu mai puțin de 30 de minute înainte de startul confruntării. Erau buimaci după atâta distracție, însă nu uitaseră că trebuie să facă totul pentru ca galben-negrii să obțină victoria.
Partea proastă pentru ei a fost că oaspeții veniseră la arenă cu un echipament foarte asemănător cu al gazdelor, iar pentru a nu se crea confuzie printre spectatori Axinia și compania au acceptat să evolueze în alte culori. Numai că n-au mai apucat să-i anunțe și pe arbitri!
"E bine, nea Gigi?! Îți place?!"
Așa că în prima repriză a fost circul de pe lume! Avantajați de o manieră grotescă de arbitraj, vizitatorii au marcat de două ori, în vreme ce "plăieșii" nici n-au apucat să intre în careul advers!
La tribuna oficială, "Pinalti" era în pragul infarctului. Roșu de furie, își tot întreba subalternii de ce se comportă așa arbitrii, însă conducătorii clubului ridicau din umeri: "Astă noapte era totul clar, habar n-avem de ce s-au sucit, or fi luat mai mult de la ăștia!". "Ăștia", evident, erau oaspeții.
La pauză, cu o falcă-n cer și una-n pământ, Ștefan intră în vestiarul arbitrilor. E întâmpinat de zâmbetele largi ale acestora: "E bine, nea Gigi?! Îți place cum decurg lucrurile?!".
Șocat de vorbele celor trei, "Pinalti" urlă din toți rărunchii: "Băăăă, voi sunteți cretini?! Cum să fiu mulțumit, când mă furați ca-n codru?!?". Instant, zâmbetele îngheață pe fețele celor trei "fluierași", care efectiv nu înțelegeau cu ce au greșit.
După câteva secunde de uluială, "centralul" își ia inima-n dinți și întreabă: "Păi, nea Gigi, nu pentru galben-negri trebuia să tragem?!". Atunci i-a căzut fisa și lui Ștefan, care a priceput că nu era vina arbitrilor, ci și oamenilor lui, care nu i-au pus la curent cu schimbarea de ultimă oră la tricourilor de joc.
După ce s-au lămurit lucrurile, să te ții circ în repriza secundă! Împinși de la spate de cei trei "cavaleri", moldovenii au marcat de patru ori, vizitatorii n-au mai fost lăsați să treacă linia de la centrul terenului, astfel că meciul s-a terminat "cum trebuie", adică 4-2 pentru Ceahlăul. Promovarea era tot mai aproape.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.