Note și anecdote, cu Adrian Florea. Granzii continuă să doarmă, decani și decari rămân universitarii clujeni + Cum a câștigat Pițurcă bani de-o mașină la poker după un blat ordinar în urma căruia Bölöni a scăpat de retrogradare
Adrian Florea | Publicat: 17.09.2024 15:03 | Actualizat: 18.09.2024 00:49
Runda cu numărul 9 din SuperLigă a adus mai multe confirmări. Cea mai importantă: U Cluj nu e deloc un foc de paie, poate trage îndreptățit la titlu. A doua: Rapid joacă la fel de prost și cu Șumudică. A treia: antrenorii cu pretenții - Dan Petrescu, Mircea Rednic, Costel Gâlcă - traversează și ei o perioadă de secetă de idei.
Nota 10: Ioan Ovidiu Sabău & U Cluj. Pentru că au subordonat Rapidul în Giulești într-o manieră în care doar o mare echipă putea s-o facă
Până luni seara, "șepcile roșii" câștigaseră cu CFR (3-2), cu Sepsi (3-0) și cu Dinamo (1-0), nu pierduseră în Ghencea cu FCSB (1-1), erau lideri detașați în clasament, însă mulți analiști tv puneau rezultatele lor doar pe seama șansei, a întâmplării ori a formei slabe a adversarilor.
Poate că în anumite momente, mai ales în prima repriză cu "frații" dinamoviști, chiar așa a fost. Norocul părea să-și fi făcut cuib pe Cluj Arena.
Examenul de maturitate al maturei formații ardelene a fost susținut în Grant. Și a fost trecut cu magna cum laude!
Clujenii nu doar că au învins, 2-0, dar s-au impus cu stil. Când s-a terminat partida, nici nu știai ce să lauzi mai mult din prestația oaspeților: jocul de pase, agresivitatea pozitivă, vigoarea ofensivă dată în principal de tandemul Thiam - Berto sau calmul olimpian al tuturor elevilor lui Sabău, în frunte cu veteranii Nistor, Chipciu ori Bic?!
Multă vreme lumea spunea despre Sabău sau Munteanu că sunt depășiți, că nu mai poți antrena după metode de acum 7 milioane de ani. Că acum trebuie să lucrăm ca la City, ca la Barcelona. Și uite că vin <depășiții> Neluțu și Dorinel și domină fotbalul din România Basarab Panduru, la Prima Sport
Nota 9: Louis Munteanu. Pentru că a demonstrat, o dată-n plus, că e cel mai tehnic și rapid atacant din SuperLigă. Dar și că mai trebuie să lucreze la propria educație
Pentru "dubla" de senzație din derby-ul cu FCSB (2-2), vârful trupei din Gruia poate că merita calificativul maxim. În special primul gol a fost efectiv o capodoperă, realizată în urma unei execuții demne de un Da Vinci al fotbalului.
I-am scăzut, însă, un punct, dezamăgit de afirmațiile sale de la finalul partidei. Dacă modul în care s-a bucurat după goluri mai degrabă m-a amuzat, jignirile aduse unor parteneri de întrecere, Dawa și Mihai Popescu, n-au nicio legătură cu spiritul concurențial ce trebuie să anime o competiție.
Dacă Louis a putut să spună așa ceva despre un fost coleg de la Farul, Mihai Popescu, alături de care a luat titlul, îți dai seama ce părere o avea despre Boben, despre Kresic! Andrei Vochin, la Fanatik Show
Nota 8: Emil Săndoi & Poli Iași. Pentru că au oferit o nouă dovadă că, de cele mai multe ori, atitudinea bate aptitudinea
În pauza de două săptămâni, moldovenii s-au pregătit multă vreme fără un "principal" cu acte, după abandonul straniu al lui Tony. Săndoi a venit târziu în Copou și doar după refuzurile unor sclifosiți care se cred antrenori numai pentru că au reprezentat ceva ca fotbaliști.
Don Emilio n-a stat mult pe gânduri, deși primul meci era împotriva dragii lui Craiove. I-a organizat tactic pe noii lui elevi, le-a injectat puțin din ambiția lui oltenească, i-a cununat și cu Fortuna, apoi a profitat de condițiile meteo pentru a obține o victorie epică.
Noi, la Craiova, suntem campioni mondiali la alibiuri. Când pierdem, e vina ploii, a terenului prost etc, etc, etc. Oricine e vinovat, doar noi nu! Pavel Badea, director CS Universitatea, la GSP Live
Nota 7: Zeljko Kopic & Dinamo. Pentru că atunci când se întâlnesc spiritul de luptă croat și cel dinamovist, minunile sunt posibile etapă de etapă
Sigur, U Cluj e lider, Oțelul e pe doi, chiar cu un meci mai puțin disputat, și ambele merită laudele tuturor. Totuși, consider că marea surpriză a primelor 9 etape este Dinamo.
Cu aproape același lot din primăvară, "câinii" au urcat pe podium. Iar dacă nu pierdeau nemeritat cele două jocuri disputate la Cluj, 2-3 cu CFR și 0-1 cu U, puteau fi și mai sus.
Fără dubii, meritul principal în saltul de mentalitate și de rezultate îl are Kopic. Croatul a izbutit să găsească liantul între propria ambiție și cea a roș-albilor, iar acum pare că Dinamo poate bate pe oricine și în orice condiții.
Cum a fost și la 1-0 cu Slobozia, când gazdelor le-au lipsit mai mult de jumătate dintre titulari! Vă închipuiați că o apărare cu Patriche, Licsandru și Amzăr poate scăpa fără gol primit?! Nici eu!
Mă uitam la Kopic, a fost ca o fiară din primul minut! Apoi Golubovic, impecabil, i-a ținut în meci prin intervențiile lui. Și Patriche mi-a plăcut, l-a dirijat pe ăsta mic, pe Licsandru. Doar cu o inimă mare au putut câștiga dinamoviștii Florin Prunea, la DigiSport
Nota 6: Dimitri Oberlin. Pentru că SuperLiga pare să se fi îmbogățit cu un nou star
Adus de Sepsi la finalul lunii august, fără tam-tam-ul mediatic pe care poate l-ar fi meritat, atacantul camerunez cu pașaport elvețian a avut nevoie de numai două reprize pentru a ieși în evidență.
Mai întâi 45 de minute la Galați, unde a fost cel mai activ jucător al oaspeților, în ciuda eșecului formației sale (0-2) și a unui luft de zile mari.
Apoi încă 45 de minute la 3-0 cu FC Botoșani. A intrat la 1-0, imediat a procurat penalty-ul din care Alimi a făcut 2-0, iar în 87' a înschis tabela cu un "cap" superb la vinclu.
Comparat pe vremuri cu Embolo, fotbalistul de aproape 27 de ani are la Sf. Gheorghe oportunitatea de a demonstra că nu întâmplător și-a trecut în CV numele unor cluburi precum RB Salzburg, FC Basel, FC Zurich, Servette sau Adanaspor.
Nota 5: Costel Gâlcă. Pentru că irosește ocazie după ocazie să pună Craiova pe trasa către titlu
Dacă există vreun antrenor care are motive să-și muște degetele după rezultatele din ultimele 3 etape, acesta este cu siguranță Gâlcă. În trei dueluri în care toate circumstanțele i-au fost favorabile, la Dinamo (1-2), cu Rapid (1-1) și la Iași (0-2), el a obținut doar un punct!
Și, în loc să profite de degringolada de la FCSB și Rapid și să se detașeze în fruntea clasamentului, a picat și de pe podium!
Evident, nu e neapărat vina lui Costel că Mitriță a ratat penalty-ul din Copou. Nici că a plouat ca-n vremea lui Noe, anulând plusul de tehnică al juveților.
Lipsa de atitudine și vidul de idei ofensive ale oltenilor i le putem, însă, reproșa. Și astea au fost evidente nu numai contra Politehnicii, ci și la Maribor (0-2), la Sibiu (0-0) sau cu Petrolul (0-0).
Sincer, nu prea am înțeles schimbările lui Gâlcă la Iași. Cum să forțezi cu Screciu, care vine după luni de zile de pauză cauzată de o accidentare gravă, pe un teren imposibil?! Marius Baciu, la Prima Sport
Nota 4: Mircea Rednic. Pentru că a făcut atâtea transferuri, încât a stricat ce tot el făcuse bine la Arad
În mai 2024, UTA câștiga play-out-ul, iar Rednic anunța că la Arad se pun bazele unei noi forțe a campionatului.
În septembrie 2024, "Bătrâna Doamnă" a trăit o singură bucurie în 9 etape, iar perspectivele nu sunt deloc roze.
Bulversată de propriul antrenor și de zecile de transferuri pe care acesta le face în fiecare pauză competițională, formația roș-albă s-a transformat într-o echipă greu de privit și de către cei mai înfocați fani.
La 1-1 cu Hermannstadt, arădenii au evoluat fără vlagă, fără idei și au smuls norocos un punct. Asta deși "Puriul" promisese că după pauza competițională elevii lui vor fi cu adevărat pregătiți de luptă.
Nota 3: Arbitrii din camera VAR de la Petrolul - Farul. Pentru că au avut nevoie de 8 minute ca să nu lămurească nimic
De când avem parte de VAR în Liga 1, marile greșeli s-au rărit. Era și evident să se întâmple asta.
Din păcate, nu s-a micșorat și numărul controverselor. Și asta întrucât fazele litigioase care implică ofsaidul efectiv nu pot fi limpezite de video arbitraj.
La fel s-au petrecut lucrurile și în finalul meciului Petrolul - Farul 1-1, când Viorel Flueran și Adrian Popescu ne-au răpit 8 minute din viață pentru a trage niște linii ce n-au lămurit pe nimeni că golul lui Grozav a fost regulamentar!
Bine că au decis ceva! Probabil că și dacă am fi stat până dimineață tot n-ar fi găsit reluarea care să facă lucrurile clare Adrian Soare, comentator DigiSport
Nota 2: Dan Petrescu. Pentru că n-a știut să mențină un 2-0 împotriva unui FCSB mai bezmetic decât oricând
Timp de o oră din CFR - FCSB 2-2, gazdele au părut Real Madrid, iar Petrescu începuse să ia ceva din profilul lui Ancelotti. A fost suficientă prostia lui Simao ca ardelenilor să le intre frica-n oase, iar "Bursucul" să redevină antrenorul temător care prin mutările sale invită adversarul la joc.
Care adversar n-a refuzat invitația, a profitat apoi de o altă gafă, a lui Mihai Popa, și iată cum un succes ce părea ca și obținut s-a transformat într-o remiză anonimă.
Nu am înțeles de ce ne-am retras atât, de ce am băgat atâția fundași, de ce după 2-0 am făcut un joc atât de defensiv. Trebuia să mergem peste ei, să le dăm patru! Nelu Varga, finanțator CFR Cluj, la Fanatik Show
Nota 1: Marius Șumudică. Pentru că a fost atât de lipsit de inspirație, încât și-a sabotat propria revenire în Grant. Și pentru că toată lumea e vinovată de eșecul cu U Cluj, mai puțin el
De 13 ani aștepta Șumi să se întoarcă în Giulești, ca antrenor al Rapidului. 13 ani în care probabil că s-a imaginat de sute ori revenind ca un erou legendar pe arena în care a fost (mai este?) atât de iubit.
Și, când chiar s-a întâmplat "minunea", echipa lui s-a prezentat într-un hal fără de hal, cedând fără drept la replică în fața lui U Cluj (0-2).
Dramatic pentru giuleșteni nu e neapărat eșecul, ci modul în care a fost suferit. Iar și mai tristă decât prestația penibilă a lui Săpunaru și compania a fost atitudinea lui Șumi de la final.
În care a ales să arate cu degetul pe toată lumea, numai la el n-a vrut să privească. Dacă va continua să se plângă de faptul că Lennon n-a pregătit bine fizic echipa și să-și critice public jucătorii, al doilea mandat ca "principal" la Rapid s-ar putea încheia mai repede decât primul!
Băieții n-au arătat agresivitate, n-au arătat dorință, n-au găsit soluții, n-au făcut nimic din ce am lucrat în ultimele două săptămâni. Eu nu pot accepta așa ceva! Marius Șumudică, imediat după 0-2 cu U Cluj
Episodul retro: Blatul care i-a adus lui Pițurcă bani de o mașină
Duminică, 25 mai 1980. În Divizia A se dispută etapa a 34-a, ultima, din sezonul '79-'80.
La vârful ierarhiei, calculele-s clare. Craiova e campioană pentru a doua oară în istorie.
Are două puncte peste Steaua și golaveraj mai bun, plus 36 față de plus 29, astfel încât își permite inclusiv un eșec în fața "militarilor", la maximum 3 goluri diferență, în meciul direct programat pe fostul "Central". Lucru care se și întâmplă, dar înfrângerea la limită, 1-2, nu are darul de a le strica oltenilor petrecerea.
La retrogradare, însă, situația e mult mai încurcată. Numai soarta codașei Gloria Buzău, care strânsese 15 puncte în 33 de partide, e pecetluită. Numele celorlalte două formații care vor pica în "B" se vor afla în ultimele 90 de minute ale campionatului.
Iată care era clasamentul în zona fierbinte:
11. Poli Iași 32p (golaveraj 42-44)
12. FC Olt 32p (46-48)
13. FCM Galați 32p (47-56)
14. U Cluj 30p (39-40)
15. Olimpia Satu Mare 30p (34-45)
16. ASA Tg. Mureș 29p (38-46)
17. CS Târgoviște 29p (43-52)
18. Gloria Buzău 15p (22-60)
* la victorie se acordau 2 puncte, retrogradau locurile 16-18, iar golaverajul era principalul criteriu de departajare în caz de egalitate de puncte
Iar meciurile ale căror rezultate urmau a fi decisive au fost:
Poli Iași - Olimpia, U Cluj - FCM Galați, ASA - FC Olt și CS Târgoviște - Poli Timișoara.
În Copou, suspansul s-a risipit rapid. Moldovenii - conduși de un Vasile Simionaș magistral, notat cu 9 de "Sportul", un calificativ rar acordat pe atunci - n-au făcut jocurile nimănui. Au forțat încă din primele minute, la pauză a fost 4-0, iar la final 5-1.
Politehnica era oricum salvată, Olimpia stătea la mâna celorlalte rezultate, în special cele de la Târgoviște și Tg. Mureș. Doar că în fosta capitală a Țării Românești și în inima Ardealului se desfășurau niște parodii, nu partide de fotbal.
Totuși, până să vedem ce s-a petrecut în cele două blaturi ordinare, câteva vorbe despre jocul din Dealul Feleacului, unul disputat în condiții la fel de jenante. Așadar, gălățenii, cu Majearu și Orac printre titulari, s-au dus la Cluj nu ca să câștige, ci ca să-l facă golgheter pe Tim Câmpeanu!
Înaintea celei din urmă runde, podiumul golgheterilor arăta astfel:
1. Marcel Răducanu (Steaua) 23 de goluri
2. Septimiu Câmpeanu (U Cluj) 20
3-4. Rodion Cămătaru (U Craiova) 17
3-4. Mihai Costea (Poli Iași) 17
Cum Marcel avea meci greu în Bănie, unde n-a înscris în victoria roș-albaștrilor, totul depindea de câte va marca atacantul "șepcilor roșii". Iar acesta, ce să vezi?, a dat fix câte goluri avea nevoie pentru a-l detrona pe Răducanu!
Adică 4 în succesul cu 5-3 pe care Universitatea l-a repurtat în fața FCM-ului. Până și trimisul "Sportului" la acel meci, Gheorghe Nertea, a remarcat în cronică lejeritatea cu care Câmpeanu a înscris exact cât a trebuit ca să devină golgheter. Iar asta nu se întâmpla foarte des, într-o vreme în care presa nu scria decât ce trebuia să scrie.
Acum să revenim la cele mai importante partide ale etapei, ASA - FC Olt și CS Târgoviște - Poli Timișoara. Așa cum v-am spus deja, ambele au fost aranjate în favoarea gazdelor, care încercau să câștige la scoruri cât mai mari.
Ardelenii aveau golaveraj minus 8, iar dâmbovițenii, minus 9. Șefii lui ASA aflaseră că bănățenii se vor preda, însă obținuseră promisiunea acestora că nu vor încasa mai mult de 4-5 goluri. În aceste condiții, trebuia ca și Oltul să piardă la o diferență similară, dacă nu chiar mai mare, ca să fie eliminat orice risc.
Totuși, acest lucru nu era tocmai simplu de realizat. Echipa din Scornicești era pentru prima dată în Divizia A, dar avea un lot cu destui fotbaliști valoroși, precum Marcel Lică, Gheorghe Șoarece, Constantin Prepeliță, Luță Ciobanu, Gheorghe Iamandi sau Victor Pițurcă.
Ca să piardă cu cel puțin 5-0, oltenii erau obligați să accepte să se facă de râs. Și nu puteau face asta gratis. Astfel că, în ziua ce a precedat meciul, au avut loc negocieri dure între oficialii lui ASA și cei ai Oltului în privința primei de eșec pe care urmau s-o încaseze oaspeții.
După îndelungi tratative și telefoane influente pe linie de Partid, Dumitru Dragomir, președinte al clubului Ceaușeștilor la acel moment, acceptă să se predea la oricâte goluri e nevoie, cu o condiție: fiecare titular să primească 8.000 de lei, iar rezervele câte 6.000! Cam 3-4 salarii medii în România anului 1980.
Cum amfitrionii au achitat bonusurile chiar în seara cu pricina, Pițurcă și compania s-au pus pe stabilit "tactica de joc" pentru a doua zi. Și unde putea fi găsită o tactică mai bună, dacă nu la un barbut serios?
Și au jucat oltenii până spre dimineață, adică până la ultimul leuț! Fericiți nu ar fi fost la final decât doi, Piți și colegul său din ofensivă, Iamandi. Gurile rele susțin că fiecare ar fi strâns peste 50.000 de lei, sume frumușele dacă ținem cont că o mașină Dacia costa atunci 65.000!
A doua zi, circ total. Pentru început, mai mult la Târgoviște, unde timișorenii au deschis scorul în minutul 2, dintr-o greșeală. Apoi lucrurile au reintrat "în normal", iar la pauză era 3-1.
La Tg. Mureș, rupți de oboseală după noaptea pierdută, oaspeții s-au predat rapid. 1-0 în minutul 3, 4-0 la interval.
În acel moment, ASA și CS aveau câte 31 de puncte, golaveraj -4, respectiv -7. Misiunea dâmbovițenilor era tot mai grea. Și a devenit imposibilă în partea secundă, pentru că ei s-au impus cu "doar" 5-1, în timp ce Loți Bölöni, Hajnal, Fanici și ceilalți mureșeni i-au masacrat pe "barbugii" cu 7-0!
În urma acestor rezultate, alături de Gloria Buzău în "B" au mai mers Olimpia Satu Mare și CS Târgoviște.
Mitică și Piți au făcut pușcărie din cauza barbutului!
Înainte de '89, jocurile de noroc erau interzise în România, iar cine era prins în flagrant ajungea după gratii! Cu toate acestea, în lumea fotbalului mulți jucau barbut, poker, rummy sau table pe bani. Nu se temeau de consecințe, crezând că statutul lor privilegiat îi va scăpa de pușcărie.
Probabil că în foarte multe situații așa s-au și petrecut lucrurile. Însă au existat și două cazuri celebre de oameni condamnați.
Primul, Mitică Dragomir. În toamna lui 1976, "Corleone" a fost condamnat de către Judecătoria Râmnicu Vâlcea la trei luni de închisoare "pentru practicarea jocurilor de noroc", poker şi barbut. Pedeapsa a fost executată între 23 noiembrie 1976 şi 22 ianuarie 1977.
Al doilea, Victor Pițurcă. La un an și câteva luni de la episodul Tg. Mureș, în decembrie 1981, atacantul Scorniceștilor a fost prins că juca barbut într-un apartament din Tg. Jiu, împreună cu alte 6 persoane. Deși în favoarea lui au intervenit politicieni influenți și șefi din fotbal, Piți a primit 6 luni cu executare!
"Până la urmă, am stat în închisoare două luni și ceva. N-a fost flagrant, dar s-a întâmplat, nu pot să neg. Cei cu care am jucat erau milionari la acea oră în Târgu Jiu! Jucau foarte mulți fotbaliști poker înainte de 1989, eu am învățat când eram la tineret la Craiova. Jucam cu Crăciunescu. Câți bani mi-a luat Nelu până am învățat... Și Cami a pierdut mult", a declarat Pițurcă la emisiunea "Prietenii lui Ovidiu", în noiembrie 2021.
Pe Pițurcă eu l-am scos din închisoare! Nu mi-a mulțumit nici până acum... Dumitru Dragomir, în 2014, la Look TV
Fostul selecționer a avut probleme cu legea și după Revoluție. Mai întâi în septembrie 2002, când a fost prins trișând în cazinoul Vernescu, acțiune în urma căreia a câștigat fraudulos 170.000 de dolari!
Apoi, în iunie 2013, a primit o condamnare de un an, cu suspendare, în "cazul Valiza", iar în ianuarie 2023 a fost reținut de DNA în dosarul achizițiilor de măști neconforme în pandemia de Covid-19. "N-am avut nicio implicare în dosarul măștilor vândute către MApN, n-am făcut niciodată afaceri cu statul. Toată lumea tace acum, au pus dosarul la dospit", a explicat Piți la OrangeSport, în aprilie 2024.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.