Note și anecdote, cu Adrian Florea. "Regele" sau "Bufonul", cine a fost mai slab? Cine și de ce a luat 10, cine și de ce a luat 1? + Cum a fost trimis Nețoiu să-l pedepsească pe Pădureanu pentru că Lordul jucase pe banii Rapidului și o bătuse pe Dinamo
Adrian Florea | Publicat: 13.08.2024 13:57 | Actualizat: 13.08.2024 13:57
Runda cu numărul 5 a adus, ca de obicei, o mulțime de evenimente importante. Goluri din penalty-uri acordate în prelungirile prelungirilor sau din șuturi de senzație, răsturnări de scor (ne)așteptate, dar și mulți, poate prea mulți nervi. Campion la acest nedorit capitol e tot Dan Petrescu, extrem de irascibil și la un banal meci cu Unirea Slobozia.
Nota 10: Alex Mitriță. Pentru că și-a luat un minunat adio de la Craiova, pe care a urcat-o pe primul loc de unul singur
În Sepsi - U Craiova 1-2, gazdele au avut posesia, ocaziile, șuturile, cornerele, aproape orice parametru de joc a fost de partea covăsnenilor.
Universitatea a avut 10 jucători și un fotbalist. Sau un FOTBALIST, că Alex Mitriță merită orice elogiu după prestația impresionantă de la Sf. Gheorghe.
Păcat că pleacă iar în Golf. SuperLiga va fi mai tristă fără clasa lui cristalină, însă la aproape 30 de ani e greu să refuzi un salariu de 7-8 ori mai mare decât încasezi în Bănie.
Nota 9: Louis Munteanu. Pentru că a scos Gruia din criză cu o "dublă" de mare atacant
CFR zbârnâie prin Europa, dar în prin competiția internă se sufocă.
În afară de succesul din prima rundă cu Dinamo, 3-2, venit mai mult pe fondul prostiilor defensive ale "câinilor", clujenii nu mai bătuseră pe nimeni.
Nici cu Unirea Slobozia nu le-ar fi fost foarte simplu, dacă nu ieșea la rampă vârful cumpărat de la Fiorentina.
Mă simt excelent la CFR. FCSB nu mă interesează, eu n-am vrut să merg acolo! Louis Munteanu, atacant CFR Cluj
Nota 8: Darius Olaru. Pentru că e lider și o arată când FCSB chiar are nevoie de un lider
Deși pare că încă suferă după plecarea lui Florinel la arabi, Darius a demonstrat o dată în plus că rămâne cel mai important om al campioanei.
Fără el pe teren, FCSB bâjbâie. N-are nici repere, nici idei.
Nota 7: Marius Ștefănescu. Pentru că ușor-ușor devine noul "lunetist" al SuperLigii
Criticat, uneori chiar desființat de Gigi Becali, Marius i-a dat replica latifundiarului cum știe el mai bine. Cu o execuție de magician, prin care a egalat în partida cu Farul.
Într-o competiție ce duce dorul unui specialist al loviturilor libere cam de când Claudiu Niculescu s-a lăsat de fotbal, Ștefănescu ar putea deveni "lunetistul" care să transforme în gol măcar o "liberă" din două-trei.
Nota 6: Mihai Bordeianu. Pentru că și-a descoperit veleități de golgheter la 33 de ani
Până să înceapă această nouă stagiune, mijlocașul defensiv al Politehnicii nu dăduse decât 8 goluri în aproape 350 de meciuri disputate, în toate competițiile. Cum ar veni, o reușită la 40 și ceva de partide!
Acum, a marcat deja de două ori. Cu FC Botoșani un gol de 3 puncte, iar cu Dinamo a egalat cu o splendoare de șut când trupa din Copou părea să nu mai aibă puls.
Pare greu de crezut, dar golgheterul ieșenilor e un închizător de 33 de ani tocmai în sezonul în care conducerea a transferat vreo patru atacanți. E adevărat, care de care mai slabi sau mai nepregătiți!
Jucătorii aduși din străinătate trebuie să fie peste media campionatului și să ne ajute, altfel... Mihai Bordeianu, mijlocaș Poli Iași
Nota 5: Cătălin Cîrjan. Pentru că a început să se "evapore", exact cum a făcut și la Rapid, după un debut aplaudat
Primele două "oficiale" în tricoul lui Dinamo au reprezentat pentru Cătălin două prestații extraordinare, dublate de reușite superbe, la CFR și cu Petrolul.
Apoi, încet-încet, a început să dispară din peisaj. Cumva se repetă scenariul din sezonul petrecut în Grant. Start foarte bun, apoi evoluții tot mai neconcludente, până a sfârșit pe banca de rezerve sau, și mai rău, prin tribună.
Urmează Rapid - Dinamo, o partidă absolut obișnuită pentru mine. Mergem în Giulești să luăm toate punctele Cătălin Cîrjan, mijlocaș Dinamo
Nota 4. Kevin Varga și Akos Kecskes. Pentru că strică atmosfera la singurul club ce părea neafectat de cancanuri
Sepsi probabil că este unica grupare importantă din România care n-a atras atenția prin scandaluri în afara terenului.
Mai nou, însă, a apărut și la Sf. Gheorghe un cuplu amator de senzații tari. Este vorba despre foștii internaționali maghiari Varga și Kecskes, care se remarcă mai mult prin cluburi decât pe gazon.
La Sepsi - U Craiova, antrenorul Storck i-a exclus din lot. La următoarea abatere, Dioszegi i-a amenințat că-i trimite pachet la Budapesta. Sigur, dacă-i permite Viktor Orban.
Situația lui Varga are legătură, din păcate, cu indisciplina. A fost la o petrecere. Avem reguli și a trebuit să-l las în afara lotului. Kecskes e în aceeași situație Bernd Storck, antrenor Sepsi
Nota 3: Gică Hagi. Pentru că a ajuns ciuca bătăilor, iar vinovații sunt toți ceilalți, numai el nu
Farul are o singură victorie în cinci etape, a pierdut și cu rezervele FCSB-ului, însă Gică Hagi n-ar recunoaște că el e principalul culpabil pentru criza de joc și de rezultate a constănțenilor nici dacă-l torturezi!
După 2-3 în Ghencea, de vină a fost Casap că a provocat penalty-ul din prelungiri, de vină au fost oamenii din ofensivă că n-au mai făcut pressing, mai lipsea să spună că nocturna n-a luminat foarte bine banca lui și de asta a rămas în pană de idei.
Despre schimbările dezastruoase pe care el le-a decis, nicio vorbă.
Nu mă puneți să comentez penalty-ul din care am pierdut. Ce, eu lucrez la VAR?! Gică Hagi, antrenor Farul
Nota 2: Dan Petrescu. Pentru că a făcut circ și a fost eliminat și la o partidă câștigată cu 3-0
Dacă avem un "rege" în fotbalul nostru, e musai să avem și un "bufon", nu? Din păcate, pricepe ridicolul situațiilor în care se pune și a devenit saltimbancul SuperLigii. Probabil că "Bursucul" nu poate trăi dacă nu zbiară la arbitri, cu motiv sau fără.
Petrescu nu
Iar dacă agitația extremă pe marginea terenului la un derby cu FCSB, Craiova sau Rapid s-ar mai justifica, să te dai în stambă și la un meci cu Slobozia e o dovadă clară că Dănuț are probleme mai grave în afara terenului decât pe gazon.
Doar în România sunt eliminat, prin Europa nu mi s-a întâmplat niciodată. Toată lumea protestează, ce facem, dăm cartonașe roșii mereu?! Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj
Nota 1: Dan Șucu. Pentru că e (Mob)expert în tăceri vinovate
Rapid e singura formație din SuperLigă care n-a câștigat vreo partidă, Neil Lennon pare să nu priceapă nimic din aventura lui la București, jucătorii dau senzația că nu-și mai ascultă antrenorul, "cazul Săpunaru" e tot mai plin de ciudățenii, suporterii sunt mai nemulțumiți de la o zi la alta.
În acest haos generalizat, ce face Dan Șucu? Nimic. Tace filosofic.
Prin primăvară, mai ales după 4-0 cu FCSB, acționarul giuleștean mai avea puțin și vorbea inclusiv la Itsy Bitsy FM.
De luni bune, de când toate deciziile luate de el la club s-au dovedit a fi falimentare, Șucu refuză să comenteze balamucu'. Curat aer occidental, patroane!
Episodul haios: De ce Comandantul Nețoiu n-a mai respectat pactul cu Lordul Pădureanu
Povestea de astăzi nu e neapărat nostimă, ci mai degrabă de râsu'-plânsu', și am decis s-o aduc în prim-plan pentru a nu uita marasmul moral în care s-a scăldat fotbalul nostru mai ales în primii 10-15 ani de după Revoluție.
Acțiunea se petrece în ediția de campionat 1999-2000, probabil sezonul cu cele mai multe blaturi/reciprocități/nenorociri din istorie. Actori principali, Rocar București, Gloria Bistrița și Ceahlăul Piatra-Neamț. Sau, mai corect spus, Gigi Nețoiu, Jean Pădureanu, respectiv Gheorghe Ștefan.
Gruparea din cartierul Berceni promovase în premieră în Divizia A și avea planuri mari, mai ales că în lot se regăseau destule nume "grele" din acele timpuri, precum Tene, Țermure, Cezar Dinu, Danciu, Mitu, Pitu ori Augustin Călin.
Eu bat la mine, tu bați la tine, toată lumea fericită
Cu toate acestea, startul a fost fals. După o amânare a meciului din prima etapă, cu Ceahlăul, întrucât moldovenii aveau treabă prin Intertoto, unde au remizat de două ori (1-1, 0-0) cu Juventus Torino, bucureștenii au pierdut trei partide consecutive: 1-2 cu Steaua, 0-2 cu FC Argeș, 1-2 cu Oțelul.
Antrenorul Silviu Dumitrescu se uita deja în contract să vadă dacă are vreo clauză care să-l protejeze de o demitere. Nețoiu, însă, nu-și pierduse încă total răbdarea.
Într-o discuție cu tehnicianul care impresionase la Chindia, "Comandatul" l-a asigurat că postul nu-i este în pericol, mai ales că următoarele două jocuri vor fi câștigate.
Gigi Nețoiu către propriul antrenor: "Am rezolvat eu, că dacă mă bazez pe tine..."
"Pe ce te bazezi?", l-a întrebat Dumitrescu. "Pe mine! Că dacă stau în baza ta...", l-a umilit patronul.
Următoarele două confruntări ale bercenarilor aveau să fie acasă. Mai întâi cu Gloria Bistrița, în runda cu numărul 5, apoi, la trei zile distanță, restanța cu Ceahlăul.
Așa cum anticipase Nețoiu, Rocar s-a impus fără probleme în ambele dueluri. 3-1 cu Bistrița lui nea Jean și 2-0 cu "plăieșii" lui "Pinalti".
Meciuri în care emoții n-au avut decât portarii oaspeților, "Burebista" Câmpeanu și Lefter, care nu știau cum să mai iasă aiurea pe centrări pentru ca gazdele să profite și să înscrie. Erau vremurile de aur ale reciprocităților, în care fiecare câștiga pe teren propriu, scorurile cele mai frecvente fiind exact cele cu care Rocar a obținut primele succese în Liga 1.
În prima etapă din retur, la Piatra-Neamț, Gigi Nețoiu a fost om de onoare față de Gigi Ștefan, iar comedia pusă în scenă pe teren s-a terminat tot 2-0. De asta dată, evident, în favoarea trupei de sub Pietricia.
Arbitru scos de scutieri de pe gazon!
În runda cu numărul 22, însă, întâlnirea Gloria - Rocar n-a mai fost una amicală. Dimpotrivă, s-a jucat cu o ambiție ieșită din comun, iar de aici a rezultat o partidă cu foarte multe durități și două cartonașe roșii, ambele pentru jucători ai lui Pădureanu, Minteuan și Miszti!
Vă închipuiți ce șoc a avut "Lordul", văzând nu doar că Nețoiu nu respectă termenii înțelegerii, ba chiar vine cu arbitrul și-l fură în propria casă. De altfel, caz unic în istoria jocurilor de la Bistrița, "centralul" Sorin Vădana a părăsit atunci terenul sub protecția scutierilor! Asta deși, în cele din urmă, Gloria luase toate punctele puse în joc, 2-1.
Probabil că vă întrebați de ce s-a răsucit "Comandantul". Să fi devenit brusc definiția corectitudinii în fotbalul autohton?! Nicidecum!
Explicația stă într-un rezultat consemnat trei etape mai devreme, când Bistrița bătuse pe Dinamo, 1-0. Că o bătuse nu era neapărat o problemă, roș-albii fiind lideri detașați la acel moment în clasament. Dar "câinii" au aflat ulterior că ardelenii au evoluat pe niște prime consistente trimise de George Copos, Rapidul lui Mircea Lucescu fiind singura echipă care putea amenința supremația grupării din Ștefan cel Mare.
La un meci, Florin Marin ne-a întrebat: «Ce facem, jucăm pe bune sau luăm banii?». Alexa a zis: «Jucăm pe bune!». «Bine, tu joci singur pe bune, noi luăm banii!». Alea erau vremurile... Adrian Pitu, în martie 2024, pentru GSP.ro
Iar afrontul trebuia pedepsit cât mai curând. Cum Nețoiu era trup și suflet pentru culorile roș-albe, chit că patrona un club teoretic rival, el a fost trimis "în misiune" de Dinamo să-i dea o lecție lui Pădureanu.
Pe la colțuri se zvonea chiar că Vădana a fost "instruit" de dinamoviști cum să fluiere la Gloria - Rocar, treaba "Comandantului" fiind doar să-și motiveze propria formație.
"Am jucat atunci pe una dintre cele mai mari prime din viața mea, deși partida nu era neapărat foarte importantă. La rândul său, Florin Marin, care-l înlocuise pe Silviu Dumitrescu, a pregătit jocul de parcă urma finala Ligii Campionilor", a rememorat un fotbalist din Berceni.
Sub protecția anonimatului, logic. Deși a trecut un sfert de veac de atunci, omerta funcționează încă în fotbalul nostru.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.