special Povestea întâiului "Iuda" pe axa Steaua - Dinamo. Primul 11 al "trădătorilor" e plin de nume uriașe. Care e echipa "petardelor"?
Adrian Florea | Publicat: 26.11.2023 18:59 | Actualizat: 26.11.2023 22:26
Care e primul nume ce vă vine în minte de fotbalist care a îmbrăcat tricourile marilor rivale din fotbalul românesc? Tamaș, că tot s-a retras recent? Dănciulescu, înjurat și venerat de ambele galerii în egală măsură? Sau poate Stelea, ca să ne amintim puțin și de Generația de Aur? Dar antrenor? E mai greu? Zenga vă spune ceva? Sau Halagian, pentru fanii trecuți de 40-50 de ani? Da, toți aceștia și mulți alții au "trădat" la un moment dat Steaua și au ajuns la Dinamo. Sau invers. Însă cine a fost primul "Iuda"?
Steaua și Dinamo au apărut în fotbalul autohton la scurt timp după instaurarea dictaturii bolșevice în România. Roș-albaștrii în 1947, roș-albii un an mai târziu.
Rivalitatea așa cum o cunoaștem noi astăzi s-a concretizat târziu, astfel că în urmă cu șapte decenii un transfer de la "Apărare" la "Interne" nu era considerat un act de trădare.
Acuzat de la blat la Steaua, a mers la Dinamo
Din acest motiv, în vara lui '48, când goalkeeper-ul Gheorghe Lăzăreanu semna cu nou înființata Dinamo, nimeni n-a fost surprins. Lăzăreanu apărase poarta "militarilor" la primul lor meci oficial din istorie, 0-0 cu Dermata Cluj, în august '47.
Plecase însă cu scandal de la ASA (prima denumire a Stelei), care-l bănuise că nu și-a apărat corect șansele într-un eșec pe teren propriu, astfel că s-a dus "dincolo" fără nicio urmă de regret.
Goalkeeper talentat, cu patru selecții la prima reprezentativă, Gheorghe n-a făcut mulți purici nici printre viitorii "câini", de care s-a despărțit tot după numai o stagiune. A mai evoluat un sezon la Flacăra București, apoi s-a retras din activitate la doar 25 de ani!
Tip ciudat, introvertit, Lăzăreanu a fost dat afară ulterior și din Armată, unde deținuse gradul de fruntaș. S-a împrietenit la cataramă cu paharul și a rupt relațiile cu foștii coechipieri, pierzându-i-se urma. De altfel, în analele fotbalului nici nu există data decesului său.
Coloman, the man
Dacă Lăzăreanu a fost cel dintâi jucător cu "dublă legitimare" Steaua-Dinamo, primul antrenor într-o situația similară a fost Coloman Braun. Cel alintat Cibi de contemporani a stat pe banca roș-albaștrilor la acel 0-0 cu Dermata despre care am amintit, apoi în 1948 a devenit "principalul" formației roș-albe.
Braun a fost un nume respectat în breasla tehnicienilor din perioada interbelică și în primele două decenii de după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial. El a pregătit pentru o vreme inclusiv naționala, dar și alte cluburi importante ale vremii, precum Rapid, Juventus, UTA sau Poli Timișoara.
72 de cazuri
În total, din 1948 încoace, s-au consemnat 72 de "trădări" la nivel de fotbaliști. Lista cuprinde nume extrem de importante ale soccerului nostru, dar și "comete" care s-au stins la puțin timp după ce au apărut pe firmament sau care nu au confirmat așteptările.
IAmSport a creionat un prim 11 al celor mai valoroși "ex" comuni și o formulă ideală a celor care au dezamăgit. Sistemul de joc ales, 3-3-4, e atipic, însă am convenit că totul e doar un joc. Iată ce a ieșit!
The best 11
Stelea (Moraru) - Tamaș, Gh. Popescu, Bumbescu - D. Șerban, C. Munteanu, D. Munteanu - Dănciulescu, Vlădoiu, Marica, A. Cristea. Antrenor: Valentin Stănescu
The worst 11
C. Straton - Carp, D. Stoica, Al. Tudose - Grădinaru, I. Roșu, Păcurar - Coporan, Fl. Simion, Lemnaru, Bawab. Antrenor: Constantin Teașcă
Lista completă a jucătorilor care au fost atât la Steaua/FCSB, cât și la Dinamo
Lăzărescu, Al. Florea, Bukossy, M. Andrei, D. Nicolae, C. Popescu, N. Coman, Fl. Dumitrescu, Moraru, Sertov, Eduard, Lovaș, A. Toma, Bumbescu, D. Zamfir, Turcu, Stelea, Tene, B. Bucur, Ad. Matei, Doboș, Fulga, C. Mirea, D. Munteanu, Militaru, Cr. Pușcaș, Coporan, R. Niculescu, Dănciulescu, Pitu, Ceaușilă, M. Ivan, Gh. Popescu II, Pena, Vlădoiu, Sburlea, Fl. Simion, Iftodi, S. Ilie, A. Călin, D. Șerban, C. Munteanu, Bordeanu, Boștină, Oprița, Curt, A. Cristea, D. Stoica, C. Matei, Păcurar, Galamaz, Pleșan, Al. Tudose, Ad. Cristea, Lemnaru, Luchin, Tamaș, Țucudean, Marica, Bicfalvi, Gnohere, Bawab, V. Găman, Bălgrădean, Salomao, A. Marc, C. Straton, Vl. Achim, Carp, Grădinaru, Sorescu, I. Roșu
"Zimbrul", zeu în Grant, unicat la rivale
Dintre cei care au antrenat atât Steaua/FCSB, cât și Dinamo, se remarcă ciudatul caz al lui Valentin Stănescu. Cel care a adus primul titlu Rapidului, în 1967, a izbutit niște performanțe incredibile la concurență.
Astfel, ca tehnician al grupării din Ghencea, a fost primul și a rămas singurul "principal" român care a eliminat-o pe FC Barcelona! Se întâmpla în sezonul 1971-1972, când roș-albaștrii i-au învins în dublă manșă pe catalani, 2-1 și 1-0, în turul 2 al Cupei Cupelor.
Tot la cârma Stelei, a fost cel dintâi care i-a calificat pe "militari" în primăvara europeană, în 1972! În „sferturile” Cupei Cupelor, Iordănescu și compania au fost eliminați de Bayern fără să fie învinși, 1-1 la București și 0-0 la Munchen.
La Dinamo, "Zimbrul" a devenit primul și a rămas unicul "allenatore” român care a eliminat-o pe Inter Milano! În 1981-1982, a remizat pe San Siro, 1-1, și a câștigat în Ștefan cel Mare, 3-2, în turul 2 al Cupei UEFA.
La capătul acelui sezon fantastic '81-'82 a cucerit și titlul de campioană alături de "câini", după o luptă pasionantă cu Universitatea Craiova.
Lista antrenorilor care au activat atât la Steaua/FCSB, cât și la Dinamo
Coloman Braun, Colea Vâlcov, Traian Ionescu, Constantin Teașcă, Constantin Cernăianu, Valentin Stănescu, Florin Halagian, Dorinel Munteanu, Walter Zenga, Mihai Teja
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.