corespondența antalya ”Rică” din Superligă, unul dintre cei mai vechi fotbaliști străini din România, vorbește despre posibila naturalizare: ”Cred că m-aș integra în sistemul lui Edi Iordănescu”
Silvian Bădulescu , Daniel Bălan (video) | Publicat: 08.01.2024 23:18 | Actualizat: 10.01.2024 19:03
La capătul săptămânii proaspăt încheiate, iAMsport.ro a stat de vorbă cu Ricardinho Veiga (29 de ani). Sau Rică, așa cum este alintat de toți colegii lui. Fundașul dreapta sosit în 2018 la FC Voluntari ne-a oferit unul dintre puținele interviuri pe care le-a acordat în România.
”Cam cât durează interviul?”, întreabă portughezul, în timp ce își caută cea mai potrivită poziție pe canapea într-un decor desprins, parcă, din filmele Disney, cu un hotel impresionant, care, oricând, se poate transforma într-o sală de concert la operă.
”Nu te țin mult, 15-20 de minute”, îi răspund.
”Ai emoții?”
Nu, frate, dar nu vorbesc foarte bine limba română și nu vreau să greșesc în exprimare.
După cinci ani și jumătate petrecuți în România, ne-a mărturisit că i-a luat în jur de un an ca să învețe limba. ”Am studiat intens la început, se asemănă cu portugheza”.
Vizibil emoționat, cu dorința, ca în teren, să ne ”servească” o română impecabilă așa cum își servește coechipierile cu centrările, fundașul a vorbit despre diferențele de mentalitate între România și Portugalia, planurile sale, dar și cel mai dificil adversar pe care l-a întâlnit în Liga 1. ”Acum face diferența în Italia”, ne spune acesta.
În același timp, aflat la șaselea sezon în țară, dar cu un contract care îi expiră la vară, ”Rică” ne-a mărturisit că se gândește și la echipa națională a României.
”Diferența dintre fotbalistul român și cel portughez este de mentalitate. Voi aveți calitate!”
Ricardinho, cum este în cantonament până acum?
Momentan e bine, am avut meci cu MTK Budapesta și ne-a prins bine. A fost un antrenament bun pentru noi. Am făcut și greșeli, dar am făcut o analiză cu antrenorii și știm ce avem de făcut. Sper că în momentul când ne întoarcem în țară, să fim o echipă mult mai bună.
Cum este această perioadă? E bine că ați avut o vacanță mai scurtă?
Ultimul meci l-am jucat pe 22 decembrie. Pe 23 m-am întors în Portugalia, țara mea. E primul an când am avut o vacanță așa scurtă, nu-mi place. Campionat începe și el imediat. E un timp foarte scurt pentru fotbalist.
”M-am întors în Portugalia, țara mea”, dar, din 2018, România este casa ta. Cum este viața ta aici și ce diferențe ai remarcat față de Portugalia?
Am cinci ani și jumătate aici. Îmi place. Am crescut mult în România. Și ca om, și ca jucător. Este o diferență mare de mentalitate în viața privată, dar, și la fotbal, tot la mentalitate ajungem. În România, toți fotbaliștii au calitate, dar este vorba de mentalitate, repet. Trebuie să fie nivelul mai sus.
De ce fotbalistul portughez reușește în fotbalul mare și cel român nu?
Mentalitate! Un fotbalist român, să dau un exemplu, are un meci foarte bun și după, celelate, sunt mai slabe. În Portugalia, noi nu suntem așa. Avem un meci bun, al doilea, la fel, bun, la fel și următoarele. E vorba de inconstanță, asta face diferența.
Cum este viața în București?
Îmi place mult orașul, e frumos, dar nu prea ies. Fac mult timp până în centru! Singurul lucru care nu-mi place este traficul. Sunt singur aici, soția este în Portugalia. Este unul din motivele pentru care nu știu dacă voi prelungi contractul. Trebuie să trecem la pasul următor în familie, ne gândim la un copil.
”Mă gândesc la naturalizare, dar sunt sincer cu mine. Ca să ajung la națională, trebuie să schimb echipa!”
Te gândești să aplici pentru cetățenie?
Da, m-am gândit în vară, în 2023. Nu știu... mai am șase luni de contract aici. Dacă rămân în România, cred că da. Încă nu m-am gândit. Momentan sunt între, este posibil să plec sau chiar să prelungesc la FC Voluntari. Există șansa să plec și acum, în ianuarie. Viața de fotbalist e scurtă.
Avem un ”antedecent” cu Camora. A și debutat la națională, are câteva meciuri. Te gândești și tu?
Sunt sincer cu mine și cu toată lumea, dar sunt departe. În primul rând, trebuie să schimb echipa, să joc la un club care să câștige campionatul. După, da, poate, am șanse să ajung la lotul național.
Ești de aproape șase ani în România, dar de ce Voluntari?
Ei s-au interesat de mine și doar ei mi-au făcut ofertă din România. Nu știam nimic de echipă. A vorbit cineva din partea clubului cu agentul. Eu am jucat cu Cadu în Portugalia. Am vorbit cu el, a venit cu mine și m-a ajutat în primele șase luni.
Ce ți-a zis de România?
Să vin aici, că o să stau 10 ani. I-am zis că după șase luni plec.
Și șase luni s-au făcut șase ani.
Da! După prima lună am zis că stau maximum un an.
”MOL Vidi m-a dorit, dar m-am accidentat grav. Eram în ultimul an de contract, dar clubul mi-a întins o mână de ajutor și mi-au oferit prelungirea!”
Cum de ai rămas aici?
MOL Vidi m-a dorit, după primul an. În al doilea sezon, intrasem, ca și acum, în ultimul an de contract și m-am accidentat grav: ligamente încrucișate la genunchi. N-am putut să mai plec și am prelungit la club. Le mulțumesc și am respectat că mi-au întins o mână de ajutor. După, nu am mai primit nicio altă oferte.
Ai avut ceva coechiperi, printre care și Gabi Tamaș. Cum era?
Senzațional! Fotbalist senzațional! Nu pot să vorbesc de alte chestii cu privire la el (n.r. – râde). E, așa, funny... (n.r. – amuzant). Am povești, dar nu pot să le zic (n.r. – râde).
Au apărut, acum câteva luni, informații în presă legate de fostul tău coleg, Cosmin Achim, care ar fi pariat pe meciurile din prima ligă. Știai ceva, l-ai simțit?
A fost o surpriză pentru toți! Nu știam că este implicat în așa ceva. Era un jucător de lot.
Este cel mai strâns campionat de când ești aici?
Cred că este cel mai dificil campionat de când am venit eu aici, cel mai echilibrat. Suntem pe loc de baraj, dar avem șase puncte până la locul 6, de play-off. E foarte echilibrat! Dacă câștigăm un meci-două, ajungem acolo, în coasta lor.
”Dennis Man este cel mai dificil adversar pe care l-am avut. Avea ceva peste toți. Face diferența în Italia, dar i-a luat ceva să se adapteze…”
Care este cel mai dificil adversar?
Dennis Man!
De ce?
Un jucător de o calitate foarte bună pentru România. Când am jucat contra lui, am simțit că are un plus față de toți. E foarte bun 1 la 1, are viteză, finalizare bună și, uite, face diferența și în Italia.
Totuși, i-a luat ceva...
Da, adaptarea. Un alt lucru pe care l-am remarcat în România este că nu există răbdare. Semnezi, ajungi la club, trebuie să faci diferența imediat. Eu am avut norocul că m-am adaptat foarte bine. Românul, însă, nu are răbdare.
Ai două exemple la Voluntari: Radu Boboc și Vadim Rață. Au jucat bine la cluburile lor, au fost transferați de FCSB și, după câteva meciuri, le-au fost reziliate contractele. Este o problemă și la nivel de patroni?
Da, este! Joci foarte bine, gata, ești bun și te vinde pentru milioane de euro. Totuși, după, dacă ai un meci mai slab și nu faci diferența, te dă afară. În Portugalia nu vezi așa ceva. Diferența de mentalitate dintre portughezi și români se aplică la toate aceste aspecte. Când vine un jucător de la o echipă mică la una mare, trebuie răbdare.
De ce?
Pentru că schimbă tot! Schimbă echipa, antrenorul, coechipierii, tot. E normal să simtă presiune mai mare.
Dacă vine cineva la tine și îți zice că are ofertă din România și nu știe dacă să meargă, ce-i zici?
Cel mai bun prieten al meu joacă în România, la Oțelul, este Frederic Maciel (29 de ani). I-am zis să vină aici, m-a întrebat. E un campionat greu, dar frumos. Și țara este frumoasă, dar ai nevoie de timp de adaptare, să înveți limba, să vezi cum sunt oamenii.
”România are șanse să treacă de grupe! Totuși, va fi greu chiar și Portugaliei”
Tu ai fost adus de Gabi Glăvan în România. De ce crezi că nu i-a mers la Dinamo?
Gabi Glăvan are o mentalitate modernă. El se axează foarte mult pe tehnologie, pe cifre, pe tot, dar în România nu merge pe această cale. Sunt puține echipe care nu se axează pe date, statistici, nu-mi place acest lucru.
Ai urmărit naționala României în preliminarii?
Cred că au șanse să treacă de grupe, dar nu o să fie ușor. Nici Portugaliei nu o să-i fie ușor, e turneul final al Campionatului European. Naționala României a progresat, este un lucru bun.
Crezi că te-ai potrivi în sistemul lui Edi Iordănescu?
Da, cred că da. Am văzut că joacă un 4-3-3. Sunt portughez, clar, dar mă simt foarte bine în România. Eu sunt adeptul respectului. Nu vreau să iau cetățenia dacă nu rămân aici. Dacă mă hotărăsc și rămân, voi aplica.
Obiectivele pentru 2024?
Vreau să mai stau un an și jumătate și după să plec în Portugalia. Acesta este planul, dar să vedem.
Ricardinho a sosit în România în vara lui 2018. La FC Voluntari, a bifat, în acest interval, 168 de meciuri oficiale, timp în care a marcat 13 goluri și a oferit 10 pase decisive. A pierdut finala Cupei României cu ilfovenii, în stagiunea 2021-2022.
- Cu iAMsport.ro rămâi conectat la tot ce se întâmplă în cantonamentele echipelor din Liga 1! Reporterii speciali iAMsport - Vlad Nedelea, Silvian Bădulescu, Iosif Popescu și Daniel Bălan - îți aduc zi de zi cele mai importante informații din Antalya.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.