exclusiv S-ar putea rejuca FCSB - Farul, din cauza erorilor grave de arbitraj? Prima reacție dinspre LPF: ”Este nevoie de asta”
Bogdan Silviu Răducan , Radu Secoșan | Publicat: 06.02.2024 11:58 | Actualizat: 06.02.2024 23:34
Meciul dintre FCSB și Farul Constanța, încheiat 1-1, a fost marcat de erori de arbitraj. Din această cauză, reporterii iAMsport.ro l-au chestionat pe Justin Ștefan, secretarul general al LPF, cu privire la o posibilă rejucare a duelului.
Partida dintre FCSB și Farul Constanța, care se anunța drept un duel incitant, între actualul lider al Superligii și campioana en-titre, a dezamăgit din punct de vedere fotbalistic și a fost mai degrabă marcată de erorile brigăzii de arbitri.
Cu Horațiu Feșnic la centru și Andrei Chivulete în camera VAR, mai multe decizii controversate au fost luate, cele mai contestate faze fiind golul anulat al lui Louis Munteanu și penalty-ul primit de ”marinari” în prelungiri.
În campionatul belgian a fost setat recent un precedent, după ce s-a decis ca un duel dintre Anderlecht și Genk să se rejoace, după o greșeală flagrantă a celor de la VAR.
S-ar putea rejuca FCSB - Farul? Ce spune secretarul general al LPF
În acest context, reporterii iAMsport.ro au luat legătura cu Justin Ștefan, pentru a îl întreba dacă regulamentul LPF ar permite o situație similară, dar acesta a replicat că deși, în teorie, este posibil, nu vede o rejucare ca o soluție.
”Nu cunosc precedentul, să fiu sincer, și dacă există un astfel de precedent, este nevoie ca cineva să dea o decizie în sensul ăsta. Adică cineva trebuie să se plângă la instanța competentă și să existe o astfel de hotărâre.
Totuși, să vă răspund dacă poate exista o astfel de situație ar însemna să mă hazardez complet: chiar nu știu precedentul și e clar că părțile nemulțumite pot apela la jurisdicția sportivă și pot încerca să-ți apere drepturile dacă este cazul.
Cred, însă, că pentru fotbal e prea mult. Adică jucarea unor meciuri hotărâte din biroul unor judecători, de care or fi ei, pentru că sunt judecători de drept comun sau de jurisdicție sportivă, duce fenomenul ăsta într-o altă zonă.
(n.r. ar fi un precedent periculos?) Părerea mea că da. La urma urmei, inclusiv erorile de arbitraj fac fenomenul ăsta mai interesant. Că lumea are ce să discute, presa ce să scrie, suporterii de ce să fie nemulțumiți, unii, mulțumiți, alții.
Până la urma urmei ne întoarcem și la beneficiile VAR. Înainte să apară VAR-ul, astea au fost discuțiile în zona internațională: VAR-ul va întârzia meciurile, va face ca suporterii să nu mai aibă atâtea discuții de la un meci la altul...
”Mi se pare absurd”
Ei, nu. VAR-ul a demonstrat că poate fi eficient și poate corecta anumite erori, dar, bineînțeles, că nu e perfect. Nimic nu e perfect pe lumea asta, dar dincolo de asta, să ajungem să avem decizii din birourile unor judecători în privința rejucării unor meciuri pentru anumite greșeli de arbitraj mie personal mi se pare absurd.
(n.r. de competenta cui ar fi o astfel de decizie de rejucare a unui meci din cauza deciziilor VAR?) Jurisdicția sportivă se realizează potrivit statutului Federației Române de Fotbal prin organismele jurisdicționale ale FRF.
Adică, ai o jurisdicție sportivă care este dată odată prin Legea nr 69/2000, Legea educației fizice și sportului, și, apoi, prin Statutul Federației. Legea face trimitere către competenta federațiilor de a realiza această jurisdicție sportivă.
Din perspectiva asta, toate comisiile sunt la Federație. Dar, repet, mi se pare absurd să ajungem să rejucăm meciuri pe erori de arbitraj indiferent cât de vizibile sau invizibile sau ușor de determinat ar fi fost ele. Hai să fim serioși, deja nu mai e fotbal!”, a declarat Justin Ștefan, pentru iAMsport.ro.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.