exclusiv Va fi blocată reconstruirea stadionului Dinamo? Adrian Cefalan, directorul CNI, vine cu lămuriri
Valentin Vrabie | Publicat: 25.05.2024 15:34 | Actualizat: 25.05.2024 20:31
Adrian Cefalan, directorul Direcţiei Implementare Investiţii a CNI, a explicat pentru iAMsport.ro cum ar putea fi blocată reconstruirea stadionului Dinamo. Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria București, l-a acuzat pe actualul primar, Nicușor Dan, că blochează refacerea arenei din Ștefan cel Mare.
Aflat în campanie electorală, Sebastian Burduja l-a atacat pe Nicușor Dan, pe care l-a acuzat că, prin deciziile sale, blochează reconstruirea stadionului Dinamo. Sebastian Burduja n-a oferit însă mai multe detalii.
GALERIE FOTO | Cum ar urma să arate noul stadion Dinamo
Reporterii iAMsport.ro l-au contactat pe Adrian Ceafalan, directorul Direcţiei Implementare Investiţii a Companiei Naționale de Investiții (CNI), care - în ultimii ani - a gestionat toate proiectele de reconstrucție de stadione din România.
Ce spune Adrian Ceafalan despre situația stadionului Dinamo: ”E prea devreme să discutăm despre asta”
Directorul Direcţiei Implementare Investiţii - cea care a finanțat construirea noilor stadioane din România - a subliniat că explicațiile sale sunt strict tehnice, fără să existe vreo tentă politică.
Adrian Ceafalan susține că problemele de refacerea a arenei din Ștefan cel Mare ar putea apărea din cauza Planului Urbanistic Zonal.
Concret, PUZ-ul pentru Sectorul 2 - unde se află stadionul - a fost inițial aprobat. În el erau cuprinse mai multe proiecte, printre care și stadionul Dinamo.
Însă Primăria București a contestat în instanță acest PUZ, pe motiv că sunt multe proiecte care ar fi afectat semnificativ suprafața de spațiu verde din Sectorul 2.
Potrivit Hotnews.ro, acel PUZ care a fost anulat ar fi permis ”transformarea a peste 30 de hectare de teren de pe malul Lacurilor Colentina, Tei, Plumbuita și Fundeni, dar și de la parcul de lângă Arena Națională din spații verzi în zone unde se pot construi blocuri și case”.
Adrian Ceafalan spune însă că noul stadion Dinamo încă n-a ajuns la faza în care are nevoie de autorizație de construcție. Deci încă nu este afectat de problemele cu PUZ-ul anulat.
În acest moment, pentru demolarea și reconstruirea stadionului Dinamo urmează să fie organizată o licitație. Apoi, după analizarea ofertelor, va fi desemnat un câștigător.
Abia când firma câștigătoare ar urma să se apuce de treabă ar putea fi încurcată de acest PUZ anulat în instanță.
Însă Adrian Ceafalan susține că ar putea exista și o rezolvare: un PUZ nou, care să cuprindă doar stadionul Dinamo, caz în care n-ar mai exista probleme cu autorizația:
”Pentru Sectorul 2 există un PUZ care a fost aprobat și care ulterior a fost contestat de Primăria Capitalei, PUZ în care erau prinse mai multe investiții, printre care și stadionul Dinamo.
Dacă se va ajunge la faza de proiectare și acel PUZ va fi... probabil că va fi nevoie să se facă un nou PUZ strict pentru stadionul Dinamo. Dar este prea devreme să discutăm acum.
Noi, deocamdată, n-am ajuns la faza de proiect tehnic și autorizație de construire. Deci noi, la momentul ăsta, avem Hotărârea de Guvern, trebuie să demarăm licitația.
Abia după ce se câștigă licitația va trebui să se întocmească proiectul tehnic. Până atunci poate se va clarifica și problema acestui PUZ.
Firma care va câștiga va face și proiectarea execuției. Deci este posibil să fie nevoie de un nou PUZ strict pentru stadionul Dinamo”, a explicat Adrian Ceafalan pentru iAMsport.ro.
Ce cuprinde proiectul noului stadion Dinamo
Potrivit proiectului de HG, valoarea totală a construcției complexului sportiv din Ștefan cel Mare se ridică la 854.573.400 lei.
Durata totală a întregului proiect va fi de cel mult 45 de luni și va fi realizată de Compania Națională de Investiții.
Arena Multifuncțională Dinamo va fi construită pe un o suprafață de 66.551 metri pătrați și va include, printre altele:
- stadionul, dimensionat conform cerințelor aplicabile prin regulamentul de acreditare UEFA pentru nivelul 4, cu dimensiunile 125x85 metri, unde se vor desfășura meciuri de fotbal si rugby; mai multe spații complementare pentru sport;
- sală box cu trei ringuri, sală haltere, sală judo și lupte, cu un tatami judo și două suprafețe pentru lupte, sală gimnastică, fitness, sală scrimă; un spațiu expozițional pentru evenimente culturale, expoziții temporare, precum și o expoziție permanentă ce va expune trofeele clubului;
- un heliport pentru aterizarea elicopterelor SMURD care deservesc Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.