Turcia, cufărul cu amintiri al fotbalului românesc! 3 fotografii care te vor duce cu gândul la zilele în care românii contau în Europa. FOTO EXCLUSIV
Silvian Bădulescu , Daniel Bălan (video) | Publicat: 12.01.2024 08:00 | Actualizat: 12.01.2024 10:15
Antalya, paradisul hiemal al formațiilor de Superligă care au fugit de zăpada din țară, este un adevărat cufăr al amintirilor pentru fotbalul românesc. Foarte multe terenuri, toate cu iarbă naturală, vreme preponderent bună, călduroasă, perfectă pentru pregătirea din pauza competițională.
Pe lângă aceste aspecte, regiunea din sudul Turciei ”ascunde” și adevărate ”comori” pentru fotbalul autohton. Fiecare complex sportiv are, în interior, un perete cu tricouri, fanioane sau fotografii de la un club românesc care, la un moment dat, a trecut pe aici.
După trecerea pe la Mircale Sports Complex, pentru amicalul celor de la ”U” Cluj cu Partizani (1-3 pentru albanezi), reporterul iAMsport.ro din Antalya vă prezintă, mai jos, 3 poze care te vor duce cu gândul la o perioadă nostalgică a fotbalului românesc.
Una în care, pe plan european, românii contau și se luptau cu cei mari. Și câștigau!
Urziceni, marea Unire din Ialomița
Unirea Urziceni a fost una dintre cele mai frumoase povești ale fotbalului românesc de după 1990, dar, prin dispariția ei, și un exemplu care a dovedit marile probleme ale fotbalului autohton.
În perioada de apogeu, ialomițenii au cucerit titlul național în stagiunea 2008-2009, după o luptă aprigă și, chiar și astăzi, contestată cu Dinamo București.
Ridicarea titlului de campioană deasupra capului a însemnat, automat, calificarea direct în grupele UEFA Champions League. Da, a fost o perioadă în care România își trimitea campioana în grupe.
Pe principala scenă a fotbalului european, românii aveau să surprindă pe toată lumea: 8 puncte și locul 3 într-o grupă cu Sevilla (13 puncte, locul 1), Stuttgart (locul 2, 9 puncte) și Rangers (locul 4, 2 puncte).
De asemenea, a rămas în arhivă victoriile de pe ”Ibrox Stadium”, 1-4, cu Rangers. La momentul respectiv, scoțienii erau finalista Cupei UEFA. De asemenea, în ultima rundă a grupelor, elevii lui Dan Petrescu învingeau, la limită, Sevilla.
Locul 3 a însemnat calificarea în fazele eliminatorii ale UEFA Europa League, prima ediție sub noul format. Aici, Liverpool a fost o nucă prea tare. 1-0 și 3-1 pentru englezi, final de drum pentru Urziceni în Europa.
În Antalya, am descoperit, înrămat pe perete, un tricou din acel sezon al Unirii.
Un loc 2 în sezonul 2009-2010 în campionat, o finală de Cupa României pierdută (2007-2008) și două Supercupe, de asemenea, pierdute (2009, 2010), precum și meciurile din Europa rămân amintirile formației din Urziceni, astăzi, existente doar pe Internet.
CFR Cluj și povestea meciului cu Bayern, din Champions League
Din punct de vedere al trofeelor, CFR Cluj este cea mai de succes formație de după 2000. Cu aproape 120 de ani de istorie, ”feroviarii” au început să fie mari cu adevărat în mileniul III.
În perioada 2000-2024, formația din Ardeal a cucerit opt titluri naționale. Unul la trei ani. Practic, într-un sfert de veac, a urcat direct pe locul 3 all-time în ”Hall of Fame-ul” autohton ca și campionate. Doar FCSB/Steaua (26) și Dinamo (18) sunt peste.
Clujenii au dublat performanțele interne și cu cele externe. Au bifat, din 2008, de la primul titlu, până în prezent, de 4 ori grupele UEFA Champions League și dețin recordul de puncte obținute, cu 10, în stagiunea 2012-2013.
În Antalya, am descoperit (FOTO MAI JOS) un tricoul dintr-un meci cu Bayern Munchen, din 2010.
În postura de campioni naționali (sezonul 2009-2010), clujenii mergeau, pentru a treia oară la momentul respectiv, în grupele Ligii. Sorții au adus în fața ardelenilor formațiile Bayern Munchen, AS Roma și FC Basel.
Partida cu Bayern Munchen, de acasă, s-a disputat pe 4 noiembrie. Clujenii cedau fără drept de apel, 0-4. Golurile erau marcate de Mario Gomez (hattrick) și un foarte tânăr Thomas Muller.
”Au revoir, Olympique”
Astra Giurgiu nu mai există, în prezent, în piramida fotbalului românesc, dar amintirea sa rămâne vie. Prin performanțe, videoclipuri pe Youtube sau... tricouri.
Am descoperit, la Miracle Sports Center, în Antalya, un tricou al formației, înrămat pe perete, din perioada în care Astra se bătea la trofee.
Ei bine, tricoul respectiv este din sezonul 2014-2015. Cine era Astra atunci? Trofeul de campioană națională avea să vină o stagiune mai târziu.
Totuși, acel sezon avea să anunțe titlul cucerit ulterior. Giurgiuvenii erau o forță a campionatului. 2013-2014 i-a prins pe aceștia clasați pe locul 2, 72 de puncte, la 5 lungimi de FCSB, forța care domina fotbalul autohton atunci.
Titlul de vicecampioană a însemnat, automat, calificarea în turul III preliminar al UEFA Europa League. ”Astralii” au trecut, destul de lejer, în această fază, de Slovan Liberec (6-2 la general).
Pentru un loc în grupe, bătălia s-a dat cu Olympique Lyon, formație care, în anii 2000, a cucerit șapte titluri consecutive în Franța, performanță neegalată nici măcar de PSG-ul qatarez.
2-1 pe vechiul ”Velodrome” și 1-0 la Giurgiu, iar Astra, datorită golului marcat în deplasare, se califica în grupe.
În duelurile cu Red Bullz Salzburg, Celtic și Dinamo Zagreb, românii au terminat pe 4. Totuși, Astra a obținut un succes important, cu Dinamo Zagreb, 1-0, dar și o remiză cu Celtic.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.