Flacăra Speranței aprinde Bistrița: peste 300 de sportivi la Jocurile Naționale Special Olympics 2025

Redactia | Publicat: 28.05.2025 12:22 | Actualizat: 28.05.2025 12:35
Bistrița devine, între 30 mai și 1 iunie, capitala sportului incluziv din România. Peste 300 de sportivi cu dizabilități intelectuale, însoțiți de antrenori, familii și voluntari, vor transforma orașul într-un simbol al fair-play-ului, curajului și diversității, cu ocazia celei de-a 18-a ediții a Jocurilor Naționale Special Olympics România.
Competiția din acest an reunește reprezentanți din 28 de județe și din București, veniți de la 48 de fundații, asociații, școli de masă și instituții speciale. Sub deviza „Sportul UNEȘTE toate abilitățile”, evenimentul promovează respectul, egalitatea de șanse și incluziunea socială, consolidând valorile mișcării globale Special Olympics.
Trei zile de competiții și momente de neuitat
Jocurile debutează joi, 30 mai, cu rundele preliminare la bocce, găzduite de Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, dar și cu evaluări medicale gratuite pentru sportivi, la Școala Profesională Specială „Sfânta Maria”, începând cu ora 09:00.
Vineri, 31 mai, ritmul se intensifică: continuă competițiile la bocce și evaluările medicale, iar de la ora 11:00, la Casa Ema, se vor desfășura primele întreceri de înot.
Tot vineri, orașul va fi animat de Cursa Flăcării Speranței, moment simbolic inspirat de Flacăra Olimpică. Flacăra va fi purtată de sportivi, personalități sportive locale și reprezentanți ai forțelor de ordine, pe un traseu care pornește la ora 17:00 din fața Primăriei și se încheie la Sala Polivalentă.
Ceremonia de Deschidere va avea loc la ora 18:00 la Sala Polivalentă Bistrița și va cuprinde defilarea delegațiilor, aprinderea Flăcării Speranței, rostirea jurământului Special Olympics și un spectacol artistic plin de emoție. Pe scenă vor urca trupele de dans Reborn, Iris și Eclipse, elevi de la Liceul cu Program Sportiv Bistrița, Ansamblul folcloric Flori Dumitrene și Mihuț Alexandra de la Ansamblul „Balada Bistrița”.
Special Olympics România scrie la Bistrița o nouă filă de istorie sportivă, în care performanța se măsoară în zâmbete, solidaritate și pasiune pentru mișcare.
"Jocurile Naționale sunt, an de an, o demonstrație de curaj, perseverență și bucurie autentică. Sportivii Special Olympics ne arată ce înseamnă cu adevărat să fii un campion – nu doar prin rezultatele din competiție, ci prin forța de a merge mai departe, indiferent de obstacole. Bistrița va deveni, pentru câteva zile, capitala incluziunii prin sport", a declarat Cristian Ispas, Directorul Național Special Olympics România.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Clubul Lions Bistrița.
Olimpiu Cocian, Past President al Clubului Lions Bistrița a declarat: "Avem plăcerea de a organiza la Bistrița a treia ediție a Jocurilor Naționale Special Olympics cu participarea unui club Lions din Districtul 124 Romania. Urăm bun venit celor 300 de sportivi și celor peste 100 de persoane care îi însoțesc. Așteptăm și bistrițenii să ni se alăture, sub lumina caldă a Flăcării Speranței."
Jocurile Naționale Special Olympics 2025 se bucură de sprijinul Primăriei Municipiului Bistrița, al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Lacrima” și al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Despre dizabilitatea intelectuală
Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilități la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase și etnii, nivel de educație, statut social sau economic, putând apărea în orice familie.
Despre Fundaţia Special Olympics din România
Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate tolerantă, deschisă tuturor abilităților. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva discriminării și intoleranței. Din 2003, Special Olympics România a ajutat peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să devină cetățeni activi ai comunității.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite
















