Începe Turul Franței. Tot ce trebuie să știi despre cea mai importantă cursă ciclistă din lume

Andrei Mazurchievici | Publicat: 04.07.2025 14:45 | Actualizat: 04.07.2025 17:02
Cea de-a 112-a ediție a Turului Franței debutează sâmbătă, 5 iulie, și propune 21 de etape care îi vor forța pe cei 184 de rutieri din cele 23 de echipe să dea totul pentru gloria supremă.
În acest an, organizatorii au decis mărirea numărului de echipe participante, de la 22 la 23, pentru a încuraja echipele profesioniste de nivel inferior, dar fără a afecta totuși siguranța ”pelotonului”. Fiecare echipă este obligată să alinieze la startul competiției opt rutieri.
Dintre cele 23 de echipe care vor lua startul, 18 echipe sunt UCI WorldTeams – parte din circuitul principal și automat invitate, în timp ce alte cinci sunt UCI ProTeams.
Acestea sunt Lotto și Israel-Premier Tech, calificate automat prin prisma clasamentului, în timp ce TotalEnergies, Tudor Pro Cycling Team și Uno‑X Mobility au primit invitații din partea organizatorilor ASO și UCI. Echipele mici vor dori să-și arate valoarea, că nu degeaba se află în rândul elitei și vor avea un rol important în lupta pentru etape sau în formarea evadărilor.
Prima ediție din 2020 disputată exclusiv în Franța
Pentru prima oară începând cu 2020, Turul Franței se va desfășura exclusiv în Hexagon, ”Grand Depart” urmând să aibă loc la Lille. Cei 3.300 de kilometri vor traversa nordul, vestul, Pirineii, Alpii și se va încheia tradițional în Paris.
Organizatorii au pregătit un traseu dur, însă echilibrat, cu 7 etape de munte, cu finaluri pe vârfuri legendare, inclusiv pe Mont Ventoux, 6 etape de deal, 7 de plat și două contratimpuri individuale (unul plat de 33 kilometri la Caen - etapa 5, și un contratimp montan spectaculos de numai 11 kiloemtrim la Peyragudes - etapa 13).
Etapa regină va fi aproape de final
Cea mai așteptată zi din Tur va fi, cel mai probabil, cea cu numărul 18, considerată ”regina ediției”. Traseul de 171 km include cățărări legendare precum Col du Glandon, Col de la Madeleine și sosirea pe Col de la Loze – o urcare de 26 km cu pante abrupte și un final la altitudine de peste 2.300 de metri. Potrivit estimărilor, diferența de nivel depășește 5.000 de metri.
Alte etape de referință:
- Etapa 10: final pe Puy de Sancy, chiar de Ziua Națională a Franței.
- Etapa 14: o traversare a Pirineilor cu Tourmalet, Aspin și sosire la Superbagneres.
- Etapa 16: revenirea pe Mont Ventoux, pentru prima dată din 2016 – o urcare clasică, nemiloasă, care ar putea crea mari distanțe între rutieri.
Duelul titanilor: Pogacar contra Vingegaard
Favoritul principal este Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), câștigătorul ediției din 2024. Slovenul domină sezonul și vine cu un moral excelent după o victorie clară în Criterium du Dauphine.
Principalul său rival rămâne danezul Jonas Vingegaard (Visma–Lease a Bike), de două ori câștigător al Turului (2022 și 2023) și un specialist al marilor cățărări.
În lupta pentru clasamentul general pot intra și belgianul Remco Evenepoel, slovenul Primož Roglič, portughzul João Almeida și frații britanici Yates, Simon si Adam, în timp ce printre sprinterii de top se numără danezul Jasper Philipsen, belgianul Tim Merlier și italianul Jonathan Milan.
Un final spectaculos, cu multe noutăți în Paris
Etapa finală (21) va avea loc în Paris, pe Champs-Élysées, dar include o noutate: trei treceri prin Montmartre, cartierul boem și cultural al capitalei cu străzi pavate și urcări scurte dar dure, înainte de sprintul final. Acest nou element poate încurca planurile echipelor de tren clasic.
Românii, absenți din Marea Buclă de 89 de ani
Singura ediție în care România a avut reprezentanți în Turul Franței a fost la ediția din 1936, când Constantin Tudose, Nicolae Ţapu, George Hapciuc și Virgil Mormocea au luat startul. Toți au abandonat înainte de etapa a 4‑a (DNF): Tudose după etapa 2, iar ceilalți trei după etapa 3. Ei au fost descalificați pentru depășirea timpului limită.
În ultimii ani, doi rutieri români au luat startul în Turul Italiei sau în Turul Spaniei. Aceștia sunt Eduard Grosu, o ediție în Il Giro (abandon în etapa a 13-a a ediției din 2015) și una în Vuelta (încheiată pe locul 136 la general). Serghei Țvetcov, originar din Republica Moldova a participat la ediția din 2015 a Il Giro, însă a abandonat după etapa a noua.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite

















