Eduard Novak a decis să se retragă din sportul paralimpic: ”Nu mai este pentru oameni cu dizabilități”
Denisa Ștefan | Publicat: 06.09.2024 13:30 | Actualizat: 06.09.2024 13:30
Eduard Novak (48 de ani) a anunțat că a luat decizia de a se retrage de la Jocurile Paralimpice de la Paris și implicit din sportul paralimpic. Fostul ministru ar sportului renunță din cauza inegalităților care și-au făcut loc în sport.
Eduard Novak și-a anunțat retragerea pe pagina sa de Facebook, acolo unde a vorbit despre nedreptățile pe care trebuie să le suporte paralimpicii.
”Dragii mei,
M-am gândit foarte bine la concursul de maine, cursa de fond cu cele două categorii - C5 și C4 - comasate. Din totalul de 26 de sportivi de la start, doar 3 sunt sportivi cu proteză. Cred că acest sport nu se mai poate numi paracycling, mă simt în plus și consider că acest concurs nu este egal și just în niciun fel. Tocmai de aceea, cu părere de rău vă anunț că mâine nu voi mai lua startul. Mă retrag din cursă și mă retrag oficial și din acest sport care nu mai este pentru oamenii cu dizabilități și care a ajuns acum victima intereselor politice ale unor țări dominante.
Vă mulțumesc pentru tot sprijinul!”, a fost mesajul postat de Novak.
Novak a participat la patru Jocuri Paralimpice
Înainte de a se retrage de la Jocurile Paralimpice de la Paris, Eduard Novak a reușit să ocupe locul 7 la probele de 1.000 de metri contratimp pe pistă și 4.000 la urmărire pe pistă, dar și un loc 10, la contratimp individual pe șosea.
De-a lungul timpului, fostul ministru a participat și la alte trei ediții ale Jocurilor Paralimpice: 2008, 2012 și 2020.
Cea mai importantă reușită este aurul obținut în 2012 la Londra, urmat de trei medalii de argint câștigate la edițiile de la Beijing, Londra și Tokyo.
Novak, locul 10 la contratimp
După locul 10 pe care l-a obținut la proba de contratimp, unde Novak a făcut cel mai bun timp al său din ultimii 4 ani, medaliatul a scos în evidență faptul că oricât de mult ar fi încercat, nu s-ar fi putut ridica la nivelul celor care pedalează cu ambele picioare.
”Astăzi, locul 10 la proba de contratimp, cel mai bun contratimp al meu din ultimii 4 ani. Însă nu pot învinge legile universului. În probele pe distanță scurtă de pe velodrom, încă aveam șanse să fim mai apropiați ca timp, însă, pe distanțele mai lungi, diferența dintre sportivii cu două picioare și sportivii cu proteză este evidentă. Astăzi, noi, cicliștii cu proteză, 3 la număr dintr-un total de 13 sportivi, nu am avut nicio șansă în fața celor zece cu două picioare.
Nu sunt scuze, sunt realitatea curselor din prezent. În același fel, nu are nicio șansă un luptător de 60 kg în fața unuia de 100 kg, iar exemplele pot continua. Mă retrag cu capul sus, însă îmi pare rău că, în paracyclism, sportivii cu proteză nu vor mai avea loc în viitor. Voi continua să-i încurajez, să le susțin cauza, să le ofer orice sfat la nevoie. Însă, din păcate, direcția în care se îndreaptă acest sport nu este una cu care eu rezonez”, a mai scris Novak.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.