Legenda lui Jany van der Veen, omul care l-a inventat pe marele Johan Cruyff
Adrian Jilavu | Publicat: 06.09.2024 10:55 | Actualizat: 06.09.2024 19:06
Johan Cruyff mergea pe fostul stadion De Meer încă de la vârsta de cinci ani, deși era, așa cum spunea chiar el, "un copil numai piele și os". Ajuta la împărțirea coșurilor cu fructe pentru jucătorii accidentați sau răciți, tatăl său având propriul chioșc la două sute de metri distanță de stadion.
Și nu doar atât. Micul Johan ajuta la diversele sarcini de întreținere a gazonului sau a vestiarelor, iar drept răsplată primea permisiunea de a bate mingea în tribuna principală a arenei.
Conform aceluiași Johan Cruyff, cinci oameni i-au influențat în mod direct cariera de fotbalist: Henk Angel, care era îngrijitorul echipei Ajax, Arend van der Wel, Piet Keizer, primul coleg de cameră al lui Johan la Ajax, Rinus Michels și Jany van der Veen, meșterul șlefuitor de talente în academia lui Ajax Amsterdam.
Johan Cruyff: "De la Jany am deprins plăcerea jocului"
La vârsta de zece ani, Johan devenea junior al lui Ajax cu normă întreagă, după ani în care a fost aproape de jucători și staff-ul tehnic, în anumite dăți luând chiar parte la jocurile de rondo ale fotbaliștilor primei echipe. Doi ani mai târziu, Johan ajungea pe mâna regizorului din spatele cortinei ce avea pe mână zeci de talente în academia lui Ajax Amsterdam: Jany van der Veen.
El a preluat principiile implementate la seniorii lui Ajax de către Jack Reynolds, principii în jurul cărora se vor pune bazele stilului de joc ce avea să devină "fotbalul total", odată cu venirea lui Rinus Michels la cârma "lăncierilor". Cruyff a afirmat în cartea sa autobiografică faptul că "de la Rinus Michels am învățat disciplina, iar de la Jany am deprins plăcerea jocului".
Din punct de vedere al regimului de antrenament folosit în circuitul formațiilor de juniori, Jany van der Veen era adeptul unui antrenament specific. Își împărțea ședințele de pregătire în cinci componente: șutul, jocul cu capul, driblingul, pasa dintr-o singură atingere și controlul mingii. Regim ce avea să fie preluat de Cruyff odată cu venirea sa în postura de antrenor principal la Barcelona.
Și totuși, Jany era și un domn viclean, cu ochi la jucătorii speciali ce se distingeau de cei obişnuiţi. Sub comanda lui Vic Buckingham, Jany avea grijă să îl folosească o repriză la juniori, iar ziua următoare să joace a doua repriză la seniori.
Pe atunci, Johan avea doar 17 ani și abia își croise drum în circuitul primei echipe a lui Ajax. Abia din sezonul 1966-1967 avea să se simtă adevarata contribuţie a lui Johan la seniori, marcând 25 de goluri în 23 de partide disputate în toate competiţiile.
La cârma echipei ce, cu un an înainte, câştiga Eredivisie, se afla Rinus Michels, fost profesor de educaţie fizică la o şcoală pentru copii cu nevoi speciale, ce avea doar cinci ani de experienţă ca antrenor, la nivel amator.
O presiune uriaşă, având în vedere că Rinus urma să îl înlocuiască pe banca tehnică chiar pe Vic Buckingham, retras din activitate, unul dintre primii tehnicieni ce au introdus filosofia jocului de posesie în ADN-ul lui Ajax. Şi ce destin îl aştepta pe "generalul" Michels!
Pentru Jany, disciplina era cuvântul de ordine. Având în grija sa generații întregi de talente desăvărșite, van der Veen s-a identificat întreaga viață cu echipa blazon a capitalei batave. S-a născut în anul 1917 chiar în Amsterdam și, de tânăr, a îmbrățișat tainele sportului cu balon rotund.
Tatăl, Jurien, de meserie șofer, și mama, Hendrina, s-au născut tot în Amsterdam. Tradiția în familie pentru clubul Ajax era atât de bogată, încât micul Jany s-a hotărât să îmbrace tricoul ”lăncierilor” de la vârsta de 21 de ani, sub comanda antrenorului britanic Jack Reynolds.
S-a retras la 31 de ani
Vizibil afectat de evenimentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, lotul lui Ajax a fost alcătuit în mare parte din tineri. În ediția 1939-1940, Ajax a terminat pe locul al șaselea în Eerste Klasse, zona Vest 1. Pe atunci, campionatul de fotbal al Olandei era alcătuit din 52 de cluburi, distribuite în cinci divizii. Patru dintre ele a câte zece echipe, zona sudică din 12 formații.
La final, campioanele celor cinci divizii se calificau în faza play-off-ului, unde se disputa un minicampionat cu format tur-retur. În vara anului 1940, Feyenoord se încorona câștigătoarea campionatului intern și, chiar dacă se afla sub ocupație germană, competițiile de fotbal nu au fost trecute în "stand by" decât în sezonul 1944-1945.
Începând cu vara anului 1941, Van der Veen, mijlocaș în esență, va deveni om indispensabil pentru gruparea din Amsterdam până la retragerea sa prematură, la doar 31 de ani, câștigând un titlu de campion și o Cupă a Olandei.
Imediat după retragerea din activitate, va primi o postul de antrenor la grupele de copii și juniori ale lui Ajax, moștenirea dobândită ca antrenor urmând să fie superioară celei ca jucător. Barry Hulshoff, Wim Suurbier și Arie van Eijden au fost colegi de generație cu Johan Cruyff, Ajax câștigând, cu acești jucători, campionatul de tineret A1 al Olandei, ultimul nivel juvenil înainte de trecerea la profesioniști. De altfel, Cruyff, în paralel cu performanța obținută la juniori, a contorizat și zece partide pentru echipa de seniori a celor de la Ajax, toate în Eredivisie, marcând patru goluri.
După mai multe experiențe ca "principal" la echipe precum Blauw-Wit, în două mandate, SC Gooiland și De Volewijckers, Jany van der Veen va fi cooptat de însuși Johan Cruyff în calitate de scouter al lui Ajax, după numirea lui Cruyff ca antrenor al "lăncierilor", în 1985.
Acesta avea să fie un semn de recunoștință al, cândva, studentului lui Jany van der Veen față de profesorul său. John Bosman, Marciano Vink, Aron Winter, Rob Witschge, Richard Witschge, Stanley Menzo, Henny Meijer, Erik Regtop sau Edgar Davids sunt câteva nume descoperite de Jany după revenirea în organigrama campioanei în exercițiu a Olandei.
La vârsta de 84 de ani, într-o zi de decembrie, profesorul emerit din academia de creat talente a lui Ajax și-a dat ultima suflare, iar în memoria sa, clubul din Amsterdam găzduiește anual competiția ce îi poartă numele lui Jany van der Veen, dedicată juniorilor.
Și astăzi, impactul lăsat asupra istoriei lui Ajax este celebrat, așa cum se cuvine, de fani, iar moștenirea sa va continua să strălucească pentru eternitate în ochii celor ce, adițional culorii roșii, poartă în trup și o nuanță de alb.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.