exclusiv Marian Drăgulescu: ”Asta e invenția mea. E un fel de etalon al elitelor”

Vlad Stoica | Publicat: 19.05.2025 14:54 | Actualizat: 19.05.2025 14:54
Invitat în cadrul podcastului iAM Ștucan, Marian Drăgulescu (40 de ani), fost mare sportiv român, a povestit despre ”inovația” pe care a adus-o în lumea gimnasticii.
Marian Drăgulescu este unul dintre cei mai mari gimnaști din istoria României. Cu multiple medalii la Jocurile Olimpice, campioante mondiale și europene, acesta a avut o carieră de invidiat.
Invitat la iAM Ștucan, Drăgulescu a povestit și despre invenția sa, ”o jumătate de întoarcere”, atunci când executa un dublu salt. Românul a explicat că mulți sportivi l-au ”copiat”, datorită relativei ușurințe a aterizării.
Marian Drăgulescu: ”A fost inovația mea în gimnastică”
”Deci era dublu salt, așa. Plus o jumătate de întoarcere, ca să pregătesc aterizarea. Aia a fost invenția mea, inovația mea în gimnastică. Și da, de aceea atât de mulți sportivi încă aleg să o sară, inclusiv în toate finalele, pentru că îți oferă posibilitatea unei aterizări foarte sigure.
Eu, de când am introdus această săritură, cred că în 30 de ani de activitate — mă rog, 20 de ani în competiții — cred că am ratat de doar trei ori aterizarea. Deci este o rată de reușită uriașă. (n.r. Dar acum, ca punctaj, au apărut alte sărituri mai complicate?) Sunt vreo două-trei sărituri mai dificile, într-adevăr.
Dar trebuie să creezi și un echilibru. Săritura asta a mea știi cum e? E un fel de etalon al elitelor la acest aparat. Nu este ușoară, este destul de dificilă, dar nu la fel de dificilă ca altele. Îți oferă însă șansa să o poți repeta zilnic în antrenamente, ceea ce e esențial. Ai nevoie de multe repetări...
”Nicio altă săritură nu îți permite asta”
(n.r. Altele nu pot fi repetate zilnic?) Nu, și nici nu îți oferă aceeași pregătire a aterizării. Nicio altă săritură nu îți permite să faci atâtea execuții precise. Uite, la un moment dat am analizat și cred că am peste 10 competiții în care am aterizat 'stat', fără niciun pas. Nu cunosc alte sărituri care să permită asta.
Când vine vorba de sărituri mai dificile, nu le poți face zilnic. Ceea ce înseamnă mai puține repetări și riscuri mai mari de accidentare. Adică dacă într-o zi n-ai 100% energie — ai doar 90% — s-ar putea să nu fie suficient. E o săritură care îți cere nu 100%, ci 110%. Gândește-te că pierzi energie.
Și atunci trebuie să existe un echilibru. Să știi că au fost multe campionate europene, mondiale sau Jocuri Olimpice unde au câștigat nu cei care au avut cele mai sofisticate, ci cei care au sărit mai curat, ca execuție, și constant bine.
Sunt competiții și competiții. Unele în care câștigă cineva cotat cu a șaptea șansă și altele în care toți reușesc execuții perfecte, inclusiv cei care au elemente foarte grele. Și atunci nu prea mai ai ce face”, a povestit Marian Drăgulescu, la iAM Ștucan.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite
















