”Fă Rai din ce ai!”. Andrei Mazurchievici scrie despre România la Jocurile Paralimpice 2024: ”O lecție de perseverență și succes al unei mâini de oameni”
Andrei Mazurchievici | Publicat: 11.09.2024 12:52 | Actualizat: 11.09.2024 12:52
România s-a întors de la cea de-a 17-a ediție a Jocurilor Paralimpice de la Paris cu două medalii prețioase: una de aur câștigată de Alexandru Bologa la parajudo și una de bronz obținută de Camelia Ciripan la tenis de masă. Aceste performanțe sunt cu atât mai impresionante cu cât delegația condusă de Ciprian Anton a fost formată din doar șase sportivi, comparativ cu giganți precum China (284 de sportivi, 220 de medalii), Statele Unite (220 de sportivi, 105 medalii) sau Marea Britanie (201 participanți, 124 de medalii). Cu toate acestea, sportivii noștri au mers și și-au făcut treaba așa cum au putut mai bine, reușind să aducă acasă rezultate de excepție, având în vedere gradul de implicare al autorităților române în integrarea acestor persoane în societate.
Cei șase sportivi minunați, fostul ministru al sportului, Eduard-Carol Novak, Teodor Matican (ciclism), Bobi Simion și Camelia Ciripan (tenis de masă), Daniel Vargoczki și, peste toți, Alex Bologa (judo), nu au lăsat ca dizabilitățile lor să le afecteze viețile; din contră, au reușit să le transforme în puncte forte, excelând în sporturile pe care au ales să le practice. Prin intermediul sportului au găsit nu doar o cale spre succesul personal, ci și o modalitate de integrare în societate. Mulți oameni cu dizabilități se confruntă cu prejudecăți și bariere sociale, dar participarea lor în sport contribuie semnificativ la diminuarea acestora. Sportul este un mediu incluziv, care le permite să își demonstreze abilitățile și să se simtă egali cu ceilalți.
Din păcate, România rămâne în urmă la capitolul infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități. De exemplu, există încă multe situații în care șoferii de autobuz sau tramvai nu vin să deschidă platformele necesare pentru ca persoanele în scaun cu rotile să poată urca sau coborî din mijloacele de transport în comun. Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple care demonstrează că România mai are mult de recuperat la capitolul accesibilitate și incluziune. Este crucial ca autoritățile să investească în infrastructuri care să permită tuturor cetățenilor, indiferent de abilități, să aibă acces egal la servicii.
Partea plină a paharului: paralimpicii primesc aceleași recompense ca medaliații de la Jocurile Olimpice
Un aspect pozitiv, însă, este decizia de a acorda aceleași recompense financiare paralimpicilor ca olimpicilor. Aceasta este o recunoaștere a efortului și sacrificiilor depuse de acești sportivi, arătând că munca și talentul lor sunt apreciate la cel mai înalt nivel. Astfel, Alex Bologa va primi pentru performanța de la Paris un premiu în valoare de 140.000 de euro, în timp ce Camelia Ciripan va fi recompensată cu 60.000 de euro. Îmi doresc ca de această dată, Alex să își primească banii pentru medalia de aur în timp util, nu cum s-a întâmplat cu premiul pentru medalia de aur obținută la europenele de anul trecut sau cu indemizația de sportiv pe care nu a mai primit-o de la începutul anului.
Sportul rămâne una dintre cele mai eficiente modalități de a integra persoanele cu dizabilități în societate, oferindu-le oportunități de a se dezvolta, de a-și depăși limitele și de a fi respectați pentru realizările lor. În plus, sunt semnale pozitive venite și din mediul privat. Cea mai mare bancă din România a deschis de curând, în București, o sucursală dedicată persoanelor cu dizabilități, cu un interpret pentru limbajul semnelor și bancomate amplasate la înălțimi accesibile pentru persoanele aflate în scaune cu rotile. Astfel de inițiative sunt esențiale pentru a crea o societate mai incluzivă.
De asemenea, sponsorul principal al COSR, Toyota, a anunțat că medaliații paralimpici vor primi mașini conform performanțelor de la Paris. Alexandru Bologa va primi o Toyota Corolla Hybrid, chiar dacă nu vede absolut deloc, în timp ce Camelia Ciripan va primi o Toyota Yaris Hybrid. Dacă în cazul lui Alex mașina va fi folosită, cel mai probabil, de un membru al familiei, dat fiind faptul că nu o poate conduce sub nicio formă, sper că în cazul Cameliei (handicap locomotor) aceasta va fi adaptată nevoilor sale specifice, astfel încât să poată beneficia pe deplin de această recompensă.
Performanțele sportivilor paralimpici români sunt o lecție de viață și o dovadă că, indiferent de provocările cu care se confruntă, cu ambiție și determinare, orice este posibil. România are nevoie de mai multe investiții în infrastructură și servicii accesibile, dar pașii făcuți în direcția corectă încă nu sunt cei mai încurajatori. Pornind de la performanțele acestor sportivi, inclusiv cele ale lui Novak la Beijing 2008 (argint) și Londra 2012 (aur), continuând cu cele ale lui Bologa (bronz la Rio 2016, bronz la Tokyo 2021 și aur acum la Paris) și Cameliei Ciripan (bronz la Paris), sper ca tot mai multe persoane cu dizabilități să se îndrepte spre sportul de performanță, pentru a-și găsi mai ușor locul în societate, indiferent de obstacolele întâmpinate pe drum!
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.