exclusiv Specialist TAS, despre cazurile Sabrina Voinea și Ana Bărbosu: ”Astea sunt cele două scenarii”. Când am putea avea un răspuns
George Drafta | Publicat: 10.08.2024 13:55 | Actualizat: 10.08.2024 18:18
Cristian Jura, președintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv, a analizat în exclusivitate pentru iAMsport.ro șansele ca Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea să primească o medalie de bronz în urma contestațiilor depuse după concursul de la sol, din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris.
Specialistul în drept sportiv dă exemplul unei situații petrecute chiar la ultima ediție a Jocuilor Olimpice, cea de iarnă, de la Beijing, din 2022, atunci când memoriul înaintat de schioarea Fanny Smith a avut câștig de cauză.
Ea a primit astfel medalia de bronz, de care fusese deposedată după terminarea probei în care a participat și s-a clasat pe locul 3. Oficialii au consdierat atunci că ea a împiedicat o sportivă și a fost descalificată.
Șansa României
Mai mult, cauza a primit o soluționare la mai puțin de două săptămâni după ce competiția se încheiase.
"Nu am văzut acțiunile, nu știu ce s-a depus, dar există acel precedent cu Fanny Smith, unde ulterior s-a acordat o nouă medalie de bronz, e vorba de Jocurile de Iarnă 2022, la schi.
A fost o speță asemănătoare, unde TAS s-a pronunțat, cauza s-a judecat după încheierea Jocuilor Olimpice. A primit și ea câștig de cauză, nu a fost retrasă medalia deja acordată, ci i s-a dat și ei o medalie.
Avem acest precedent", a precizat Cristian Jura, contactat de reporterii iAMsport.ro.
Ar fi și șansa Sabrinei Voinea, care așteaptă o soluționare identică cu cea de care a avut parte elvețianca.
”Șansele sunt egale, depinde de probe, martori. Nu pot să spun că este o șansă mai mare pentru una sau cealaltă fată. În general, în dreptul sportului, nu se pronunță pe regulile jocului.
Adică nu se pronunță pe ce s-a întâmplat pe teren. Spre exemplu, la fotbal nu se pronunță vreun arbitraj dacă s-a dat un cartonaș galben sau roșu, s-a dat 11 metrei sau nu s-a dat, astea țin de regulile jocului.
În schimb, în gimnastică singurul lucru pe care îl poți contesta este zona de dificultate, nu execuțiile”, a adăugat specialistul în drept sportiv.
Un răspuns rapid, cel mai probabil
Cele mai mari șanse sunt să avem un verdict până duminică, înainte ca ediția cu numărul 33 a Jocurilor Olimpice să devină istorie.
”Astea sunt cele două scenarii. Unul dintre ele vizează să se încheie procedura pe durata Jocuilor Olimpice. Noi avem această divizie ad-hoc a TAS. A fost constituită și funcționează doar pe perioada Jocurilor Olimpice.
Și atunci unul dintre scenarii este să se pronunțe această divizie până mâine (n.r. duminică), când se închid Joucile Olimpice. Dacă nu se pronunță până atunci, urmează să se pronunțe într-o procedură regulată, normală, la TAS la Lausanne.
Atunci nu mai este o chestie de urgență, corect. În general, pe perioada Jocurilor sunt 20-30 de cauze care se soluționeză, marea majoritate pe perioada Jocurilor Olimpice legate de diferite chestiunei, începând de la doping.
Dar, în general, cele pe perioada Jocurilor se soluționează atunci, pe loc ca să zic așa", a încheiat Cristian Jura.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.