exclusiv ”David este mai slab decât anul trecut”. Tamara Costache, fosta campioană mondială de înot, a găsit motivul pentru care Popovici a pierdut titlurile europene în bazin scurt
Cristian Munteanu | Publicat: 12.12.2023 20:51 | Actualizat: 14.12.2023 21:25
Tamara Costache (53 de ani) a fost una dintre cele mai valoroase înotătoare ale României. Campioană mondială și europeană la 50m liber, a îmbunătățit de patru ori recordul planetei pe această distanță. Actuală antrenoare, doamna Costache a analizat prestațiile sportivilor noștri la Campionatul European de înot în bazin scurt.
În anii ’80, cea mai bună înotătoare a lumii, în proba de 50 de metri liber, a fost Tamara Costache. A stabilit patru recorduri mondiale pe această distanță. Primul, cu doar câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 16 ani.
"România mai poate lua medalii dacă investește în sportivi"
Bună ziua, doamna Costache. Să începem cu medalia mai puțin așteptată. Andrei Ungur, bronz în proba de 100 de metri spate. V-a surprins?
A fost neașteptat, într-adevăr, mai ales că era la prima competiție majoră din carieră. Dar este o surpriză foarte plăcută, una cu medalie. A muncit mult, s-a pregătit în SUA, și aici a cules roadele antrenamentelor. În fața suporterilor români... cred că a fost o experiență extrem de fericită pentru el.
Ați spus de America. Andrei mi-a mărturisit că a fost foarte aproape de a se lăsa de înot, dacă nu pleca în SUA.
Da, înțeleg perfect ce spune. Are dreptate 100%. În România, dacă nu ai valoare de la o vârstă fragedă, nu te susține nimeni. Doar familie, prieteni. Este foarte, foarte greu. Poate de acum încolo, cu această medalie, o să-și găsească și el sponsori, iar banii vor veni.
Nu toată lumea este David Popovici, să aibă rezultate mari de la 17 ani. Dar iată că, cu încredere și bani, se pot face rezultate și la 25 de ani, câți are Andrei.
Și David l-a avut, și îl are, pe tatăl lui, care s-a zbătut foarte mult pentru el. Și, desigur, l-a sprijinit. Deci trebuie neapărat să ai pe cineva care să se ocupe de tine. Și valoare, normal. A și muncit enorm, desigur.
Andrei, când s-a investit în el, a reușit să facă performanță. România mai poate aduna medalii de la competiții importante dacă investește în sportivi.
Exact asta spune povestea lui Andrei Ungur. Că, dacă ești susținut, chiar dacă nu o să faci recorduri mondiale, potențialul îți e valorificat. Când vom înțelege asta?
Clar, așa este. Problema este că, în sport, totul se face cu bani. Iar noi nu prea avem. În America a găsit altceva, cel mai probabil.
Da, 45 de mii de dolari, bursă ce i-a permis să se concentreze pe studii și pe antrenamente.
Păi și în România cine îți poate da banii aceștia anual? Și chiar lucruri mai puțin costisitoare. Eu am o fată, o junioare, ce promite. Însă merge la școală, nu e scutită de nimic, și atunci e destul de greu. În plus, facem naveta până la Izvorani.
Înțeleg că înotul românesc a pierdut sportivi extrem de buni din cauza lipsei banilor?
Exact. Acum chiar avem generații foarte talentate, cu rezultate bune, dar mulți se pierd pe drum din cauză că nu sunt susținuți. Așa că e destul de greu să te lupți în bazin cu sportivii de afară, cărora nu le lipsește nimic.
"David ar trebui să muncească mai mult în sala de forță"
David, după argint la Mondiale, după ce a fost dublu campion european în bazin scurt, acum doar un bronz. E într-o scădere de formă?
Din punctul meu de vedere, de antrenoare, n-aș spune spune că e pe o pantă descendentă. Și asta pentru că obiectivul lui sunt Jocurile Olimpice. Eu cred că a fost mai mult un concurs de verificare. Chiar dacă a luat doar un bronz, eu cred că e o realizare.
Ca specialist, aș spune totuși că David mi se pare un pic mai slab decât anul trecut. Și aici mă refer la fizic. Cred că ar trebui să muncească mai mult în sala de forță. Adversarii săi sunt mai puternici.
Pe de altă parte, clar, nu poți câștiga fiecare concurs, pentru că nu ești metronom. Dar eu mă întrebam, și mulți alții cu mine, de ce rezultatele, ca timp, sunt mai slabe?
David a făcut record mondial și, la un moment dat, noi, suporterii, ne așteptăm ca tot timpul să facă asta. Dar nu ai cum, e imposibil. Antrenamentele devin monotone, trebuie să schimbi ceva. Poate îți pierzi un pic din motivație. El trebuie să învețe din aceste curse pierdute, din greșelile pe care le face. Însă nu poți fi tot timpul în vârf de formă, e imposibil.
Și mai este o diferență. Cursele din bazin scurt sunt complet diferite de cele din bazin lung, nu?
Pot să spun că este un înot diferit. Unii se descurcă bine, alții mai puțin. David nu se descurcă la fel de bine în competițiile din bazin scurt. Acestea presupun mai multe întoarceri, având doar 25 de metri față de cei 50m din bazin normal, și trebuie să ai forță în picioare ca să împingi bine în perete. El nu prea are forța pentru așa, se vede și din fizicul lui, atunci are de pierdut.
Ce alt înotător din lotul României v-a atras atenția la aceste Europene pentru seniori de la Otopeni, în afară de cei doi medaliați?
Cred că Badea, Robert Badea. Un junior care, la 16 ani, a fost pe locul 5 al finalei de 400mixt. Un rezultat excelent. Diana Stiger, o junioară foarte bună. Am avut crema înotului românesc la aceste Europene.
Foarte mulți sunt juniori, ceea ce înseamnă că vom avea viitor în acest sport. Și Dinu Patrick este foarte bun. Ce vine din spate e extraordinar și cred că vom avea rezultate în următorii ani.
Știu că dumneavoastră aveți o sportivă foarte bună, Briana Păun. Ce rezultate a mai obținut?
A fost și noi la campionatele central-europene, unde am luat un argint și bronz. În probele de 400m liber, respectiv 200m liber. Muncim pentru că vrem să ajungem și noi la Europene de anul viitor.
Este greu pentru că facem naveta, nu avem bazin în Ploiești. Cel de la Vega este închis de doi ani. Facem naveta la Izvorani, ne luptăm cât putem. Ne dorim mult o finală europeană. Eu o văd foarte bună în probele de 400 - 800 metri, e puternică.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.