exclusiv “Unde a dispărut David Popovici în ultimele 12 luni?” Brett Hawke, vicecampion mondial, nu-l mai vede fericit pe înotătorul român și îl compară cu celebrul Ian Thorpe
Cristian Munteanu | Publicat: 16.12.2023 16:17 | Actualizat: 16.12.2023 21:21
David Popovici (19 ani) a pierdut, în doar un an, titlurile de campion mondial în bazin normal și pe cele europene în bazin scurt, în probele de 100m și 200m liber. Brett Hawke (48 de ani), fostul antrenor al brazilianului Cesar Cielo, dezvăluie, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru iAMsport.ro, care sunt motivele pentru aceste insuccese ale campionului nostru.
Brett Hawke, fost dublu vicecampion mondial, în 1995 și 2002, a văzut toată spuma înotului la lucru. Apoi, după ce s-a lăsat, australianul a transmis toate cunoștințele brazilianului Cesar Cielo. Elevul său a reușit, în 2009, recordul mondial al distanței de 100 de metri liber. Până când acesta a fost bătut de David Popovici.
Hawke: “Ceilalți l-au ajuns pe David din urmă”
Acum, Brett susține podcastul “Inside with Brett Hawke”, care se află pe locul 10 în topul celor mai ascultate podcasturi din lume de pe Spotify. Aici a vorbit de multe ori cu înotătorul român și știe multe dintre detaliile care alcătuiesc viața omului și sportivului Popovici. Într-un interviu exclusiv, acordat iAMsport.ro, australianul ne-a dezvăluit câteva dintre acestea.
David a pierdut 0,8 zecimi față de anul trecut în proba de 200m liber înotată în bazin scurt. Este într-o scădere de formă sau are drept țintă doar JO?
Sunt la fel de curios ca și tine de răspunsul la această întrebare. Și cred că mai mult o mulțime de oameni care vor să deslușească dilema. Era aproape evident că David este pe calea de a domina înotul mondial în următorii ani. Dar ceilalți l-au ajuns din urmă foarte repede. Sunt mulți care îl pot învinge și câștiga în fiecare cursă.
Tocmai am vorbit cu Matt Richards (n.r. – campion mondial la 200 m liber în 2023) în podcastul meu și-mi spunea că, atunci când este înaintea unei curse, e încrezător, dar știe că oricine dintre finaliști poate câștiga. Nu mai este vorba despre cine a fost cel mai bun acum câteva luni, ci în ziua cursei.
Știu că sunt diferențe mari între înotul din bazinul normal și cel scurt. Dar David era dublu campion european în cel de 25 de metri.
Cred că ceea ce vedem la David este faptul că nu e cel mai bun pe sub apă sau cel mai bun la desele întoarceri din bazin scurt. El e cel mai bun înotător din lume și punct. Acele abilități de care am amintit nu sunt punctul lui forte. Așa că aici pierde mult timp. Deci e învins de alți sportivi care se descurcă bine la aceste chestii tehnice, dar nu sunt mai buni înotători decât el.
Bun, și la Fukuoka? Ceva s-a schimbat și la el, nu?
Mă întreb și eu același lucru ca și tine. Unde a dispărut David în aceste 12 luni? I-am scris, ca să vedem dacă putem vorbi, însă mi-a declinat invitația, politicos, respectuos ca întotdeauna, spunând că vrea să se concentreze doar pe înot în următoarele luni, până la Jocurile Olimpice.
Așa că nu pot face decât prezumții, iar două lucruri care ies în evidență pentru mine sunt:
- restul lumii înotătorilor l-a prins din urmă pe David
- la nivel personal, eu nu-l văd zâmbind, fericit, iubind această nouă viață pe care o are. În ea, toți îl cunosc, toți vor să-l învingă, toți vor atenția lui, toți vor să câștige, să rupă recordurile mondiale de fiecare dată când înoată
Pe de altă parte, știm că este o cu totul altă presiune asupra lui. Lumea se așteaptă să câștige fiecare cursă.
Da, și pentru mine pare că este o uriașă presiune asupra lui, în acest moment. De fiecare dată când ești sub o presiune extrem de mare, sub un stres enorm, asta va avea un efect asupra performanțelor tale. Poate asta ar fi un factor, dar nu pot spune cu exactitate, deoarece nu știu cum se antrenează, care a fost viața lui în ultimele 12 luni. Mă iau doar după ce văd și ce aud.
Brett Hawke: “Îl pot compara pe David Popovici cu Ian Thorpe”
Mi-ai declarat, acum ceva vreme, că David va domina înotul mondial în următorii ani. Îți menții afirmația?
Sigur. Simt la fel. Dar cred că David s-a schimbat. E un bărbat recunoscut peste tot în țara lui, iar asta vine cu o presiune deosebită. Singura persoană pe care o pot compara cu David din punct de vedere al presiunii acesteia, pe care o și cunosc, este Ian Thorpe. Faima și recunoașterea pe care Thorpe a avut-o în Australia îmi imaginez că este foarte similară cu ceea ce experimentează acum David în România.
Trebuie, la un moment dat în viața unui campion, să devină obișnuit cu presiunea enormă, nu? Ian Thorpe a făcut-o.
Dar avantajul pe care Ian l-a avut a fost că era la ani lumină față de ceilalți înotători. În plus, avea unu, doi, adversari extraordinari. Nu vreau să-i iau din merite lui Thorpe, desigur. David are 7, 8, 9 înotători care sunt la fel de competitivi ca el. La fel de capabili.
Tamara Costache, fostă campioană mondială, mi-a spus că David pare mai slab fizic decât anul trecut, că ar trebui să lucreze mai mult în sala de forță. Ți se pare și ție același lucru?
Nu prea. Nu mi se pare ceva notabil. Da, m-aș fi așteptat la o mai pronunțată maturizare a corpului său. Să pună ceva mai mulți mușchi pe el. Nu cred că e mai slab, ci doar nu s-a dezolvat așa cum m-aș fi așteptat având în vedere vârsta.
Însă nu văd asta ca fiind o problemă. Într-un an olimpic, lucrezi mult. Poate ceea ce vedem acum este produsul muncii lui David, dar în bazin, și mai puțin în sala de forță. Nu aș fi îngrijorat de asta.
David nu a câștigat la Fukuoka, nu a câștigat decât bronz în România. Vor începe să-l afecteze mental aceste nereușite?
Sigur, asta se va petrece. Dar important este cum te afectează, pozitiv sau negativ. Întrebarea la care aș vrea să aflu un răspuns este asta. Faptul că nu mai câștigă îl face pe David și mai competitiv sau îl învinge psihic? Îl afectează, dar nu știm cum. Va munci și mai mult, va fi și mai inteligent, sau îl va dezumfla? Eu cred, cunoscându-l, că va fi o nouă motivație.
Cum ți se pare această declarație lui David? “Medalia nu e aproape niciodată importantă pentru mine”.
Nu cred că simte asta legat de medalia olimpică. Cred că pe aceea o vrea, pentru că e cea mai importantă. 100% o urmărește. Da, poate că nu-i mai pasă la fel de mult de medalii europene sau mondiale. Dar cea olimpică îi lipsește și cred că o vrea cu disperare.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.