special Cook, omul care nu s-a oprit în fața pistoalelor și a deșertului. Aventura colosală a lui Russell, povestită de Cristian Munteanu

Porecla lui Russel Cook este "Hardest Geezer", primită când a devenit cel mai rapid om care termină un maraton trăgând o mașină după el Galerie foto(2) Galerie foto (2 fotografii): Cook, omul care nu s-a oprit în fața pistoalelor și a deșertului. Aventura colosală a lui Russell, povestită de Cristian Munteanu
Foto: Profimedia  |   Porecla lui Russel Cook este "Hardest Geezer", primită când a devenit cel mai rapid om care termină un maraton trăgând o mașină după el

Cristian Munteanu   |   Publicat: 08.04.2024 14:18   |  Actualizat: 11.04.2024 12:22

Russell Cook (27 de ani) a ajuns la finalul unui basm. Britanicul a alergat pe întreaga lungime a Africii, adică aproape 16 mii de kilometri, în 352 de zile. Cook a trecut și prin momente în care viața sa a fost foarte aproape de a se încheia.

Russell Cook, Russ pentru apropiați, avea ce să facă acasă. Numai că de acolo nu putea inspira oameni. Iar cum dorința lui asta este, precum și cea de a alerga, pur și simplu, a ales altceva. Și anume să devină primul om din istorie care să alerge pe lungimea Africii, de la cel mai sudic punct la cel mai nordic.

Russ Cook a avut probleme cu băutura

Sigur, o astfel de încredere și de motivație au rădăcini adânci în viața unui om. Poate că echilibrul nu naște niciodată asemenea aventuri. Iar tânărul din Worthing, West Sussex, știe ce înseamnă lupta. Russ a avut, și are, probleme cu băutura, jocurile de noroc și sănătatea mintală. Însă asta nu a făcut decât să-i aducă mai mulți adidași în debara. Pentru că ieșea și alerga. Era modul său de a se împăca. Cu el și cu lumea.

Probabil că mulți dintre noi încercăm, prin tot ce facem, să ne justificăm existența. Pentru noi. Iar Russell Cook s-a gândit cum îi poate ajuta și pe alții în dorința sa de a face pace cu demonii săi. Așa că și-a pus din nou adidașii în picioare.

42,195
de kilometri are proba de maraton

Pe 22 aprilie 2023 a călcat pentru prima dată în Cape Agulhas. Cook și-a făcut o poza. Este, simbolic, pe meridianul care împarte Oceanul Indian de cel Atlantic. Oamenilor le plac granițele. Între lumini și umbre, între adevăr și minciună. Și am putea evolua fără ele? Fără hotarele acestea?

Planul lui Russ era de a alerga din Africa de Sud până în Tunisia, în 240 de zile, fără întrerupere. Aproximativ 360 de maratoane. Cifrele nu fac dreptate provocării imense. Ceasurile smart ne spun că trebuie să facem 11 mii de pași zilnic. Uneori, ni se pare mult.

Foto 2/2

Aventura alergătorului de anduranța era menită, așa cum spuneam, să și ajute. Cook a anunțat că se pot face donații pentru “Running Charity”.

  • Running Charity oferă programe de alergare și de sănătate mintală pentru tinerii care se confruntă cu lipsa de adăpost și cu nevoi complexe

Stau și mă gândesc la primul pas pe care l-a făcut britanicul din camera de hotel. Avea dubii? Determinarea era mai mare decât îndoiala? Nu mai putea da înapoi? Ce le trece prin minte oamenilor care își împing corpul și mintea atât de departe în încercarea de a face șoptit urletul demonilor din interior?

Sunt un tip absolut normal, așa că dacă eu pot face asta, sper că oamenii pot aplica acest lucru în viața lor, în orice mod doresc. Pentru 99% dintre oameni, scopul nu va fi să alerge prin Africa, dar ar putea fi să își urmărească visele un pic mai intens Russell Cook, alergător de anduranță

I s-a pus pistolul la tâmplă

Britanicul nu a plecat singur la drum. A avut o echipă care l-a urmat, în mașini. Oamenii erau acolo pentru cazuri de forță majoră. Russ era el și deșertul Sahara. Și șerpi, scorpioni, foamete, arme, limitele sale.

De altfel, după ce a trecut de Africa de Sud și de Namibia, alergând câte 50 de kilometri în fiecare zi, s-a confruntat cu cea mai mare amenințare la adresa aventurii sale. Alți oameni. În cea de 64-a zi, pe când se afla în Angola, doi oameni s-au apropiat de echipa lui Cook. Prietenoși la început, cei doi au scos pistoalele. Au cerut tot, echipament, bani, telefoane, pașapoarte, vize. Dacă ar fi fost material, i-ar fi cerut și visul lui Russ.

Aproape toată lumea pe care am întâlnit-o în Angola a fost foarte prietenoasă și primitoare, așa că este păcat că s-a întâmplat asta, dar c'est la vie (n.r. – asta-i viața) Russell Cook, alergător de anduranță

Rămas fără aproape nimic, britanicul s-a hrănit din ce nu îi putuseră fura. Echipa s-a ocupat de problema pașapoartelor și a vizelor, iar el de alergat. Nu era prima dată, și poate nici ultima, când nu avea prea multe. Dar sprijinul oamenilor de pe rețelele de socializare era suficient. El și determinarea lui Russell.

Africa nu e tocmai cel mai primitor continent, iar asta nu din cauza oamenilor. Sărăcia, temperatura, foametea, animalele sălbatice, lipsa unor legi ferme, schimbările geopolitice arbitrare și inopinate. În plus, Cook alerga în bună măsură pe nisip, ceea ce face, știm și noi de la mare, efortul și mai mare.

Așa că, după întâmplarea de pe 24 iunie 2023, alergătorul și-a scuturat adidașii, i-a pus în picioare, și dis-de-dimineață a reînceput cursa. Știți imaginea lui Forrest Gump, din filmul omonim, alergând prin America? Russ făcea asta prin arșița și pustiul Africii.

A alergat fiind pe analgezice

Corpul a spus “stop” când doctorii i-au găsit sânge în urină din cauza deshidratării. Oricât de neverosimil pare, apa e încă un lux pentru cele mai multe orașe africane. Așa că a fost nevoit să ia o zi de pauză în care și-a tratat și durerea de spate.

Însă, tot ca în Forrest Gump, alergători de toate vârstele, națiile și rasele, i se alăturau, pe distanțe scurte, în multe dintre zile. Russ inspira, lucru pe care și-l dorise încă de când plecase din confortul casei sale.

Sunt aici pentru 80 de ani, în cel mai bun caz. Vreau să mă uit în urmă când voi fi bătrân și să spun: <băiete, am făcut ce ne-am dorit> Russell Cook, alergător de anduranță

Alergătorul roșcovan trecea prin micile sate, marile orașe, ale țărilor africane, și era admirat de cei care-l vedeau. Cei mai mari maratoniști ai lumii au venit din această parte de lume. E tichetul lor către o altfel de civilizație.

În ziua 200, cu dureri mari de glezne și de spate, Cook a mers la un doctor în Nigeria. Acesta i-a recomandat, dacă vrea să ajungă unde și-a propus, să reducă distanța parcursă în fiecare zi și să se odihnească o săptămână. După doar două zile, Russ fărâmița cu pașii săi deșertul. Luase calmante puternice. Cele care te fac să nu mai resimți dureri fizice ca să poți să le înfrunți pe cele psihice.

Mi-am luat câteva zile pentru a face niște scanări. Nu există leziuni osoase, așa că m-am gândit că singura opțiune rămasă era să nu mă mai plâng, să iau cele mai puternice analgezice disponibile și să pornesc din nou la drum ca un zombie Russell Cook, alergător de anduranță

Și-a dorit să bea daiquiri cu căpșuni

Probleme sale nu aveau să se încheie aici. Din cauza apei, uneori nu tocmai potabilă pentru un european obișnuit cu altă calitate a ei, britanicul a avut probleme severe cu burta. Diaree, vomă, deshidratare. A luat săruri și vitamine pentru a-și ajuta corpul. În fiecare zi și-a legat șireturile și a ieșit la alergat.

În cea de-a 278-a zi, totul părea sortit eșecului. Când se pregătea să treacă granița din Mauritania în Algeria, autoritățile nu au vrut să-i elibereze viza. Cook a scris pe X, fostul Twitter, că visul său ar putea să nu fie dus la bun sfârșit. Elon Musk, proprietarul platformei, precum și membri în Parlamentul britanic, au făcut apel către cei în măsură să rezolve problema vizei. Ambasada Algeriei în UK a anunțat, după doar o zi, că totul a fost reglat.

Între britanic și punctul final al aventurii sale nu mai rămânea decât un obstacol. Deșertul Sahara. Fără apă de găsit, cu furtuni de nisip, temperaturi de aproximativ 50 °C, iar situația geopolitică în zonă extrem de volatilă. Asfaltul se încheiase, semnalul nu mai exista, iar semnele civilizației erau îngropate.

Pentru a rezista măcar uneia dintre aceste probleme, Russ a luat decizia de a alerga noaptea, când temperaturile sunt mult mai suportabile. Iar pentru a ajunge la data pe care și-a stabilise ca țintă, 7 aprilie 2024, “doza” zilnică de kilometri a fost crescută.

Așa că duminica trecută, Cook și-a strâns pentru ultima dată șireturile adidașilor care l-au ajutat să traverseze deșertul, a tras pe el tricoul naționalei Angliei de la Mondialul din ’90, și a plecat spre Ras Angela, din Tunisia. A ajuns acolo în cursul aceleiași zile. Vizibil epuizat, Russ a spus doar atât, cu modestia oamenilor pentru care să-i inspire pe ceilalți e o bucurie.

Acum chiar sunt un pic obosit Russell Cook, alergător de anduranță

A parcurs o distanță de 16.250 de kilometri, echivalentul a 387 de maratoane, trecând prin 16 țări. În cele 352 de zile de alergat, s-a strâns peste 668 de mii de euro pentru fundația “Running Charity”. Poate prea puțin pentru o astfel de aventură, nu?

A, și încă un lucru. La petrecerea de după cursă, unde au cântat britanicii de la Soft Play, Russ și-a făcut un cadou. A băut un daiquiri cu căpșuni. Cel mai dificil de obținut din viața sa.


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

"Nu vei fi niciodată fiica mea!" Moștenitorul imperiului Lamborghini refuză testul ADN: "Am avut multe femei... cine știe câți copii sunt"
"Nu vei fi niciodată fiica mea!" Moștenitorul imperiului Lamborghini refuză testul ADN: "Am avut multe femei... cine știe câți copii sunt"
"Nu vei fi niciodată fiica mea!" Moștenitorul imperiului Lamborghini refuză testul ADN: "Am avut multe femei... cine știe câți copii sunt"
Sportul unește toate abilitățile! Peste 350 de participanți la Jocurile Naționale Special Olympics Oradea 2024
Sportul unește toate abilitățile! Peste 350 de participanți la Jocurile Naționale Special Olympics Oradea 2024
Sportul unește toate abilitățile! Peste 350 de participanți la Jocurile Naționale Special Olympics Oradea 2024
Dezvăluiri din interiorul ProTV: "Prima apariție a fost un dezastru total! N-am vrut niciodată să fiu Esca!" Cum a ajuns Raluca Arvat prima femeie la pupitrul știrilor din sport
Dezvăluiri din interiorul ProTV: "Prima apariție a fost un dezastru total! N-am vrut niciodată să fiu Esca!" Cum a ajuns Raluca Arvat prima femeie la pupitrul știrilor din sport
Dezvăluiri din interiorul ProTV: "Prima apariție a fost un dezastru total! N-am vrut niciodată să fiu Esca!" Cum a ajuns Raluca Arvat prima femeie la pupitrul știrilor din sport
Angajata McDonald's devenită vedetă peste noapte, surprinsă alături de un fotbalist de top | FOTO
Angajata McDonald's devenită vedetă peste noapte, surprinsă alături de un fotbalist de top | FOTO
Angajata McDonald's devenită vedetă peste noapte, surprinsă alături de un fotbalist de top | FOTO
Ion Țiriac: ”Asta mă face unic în lume!” Marea mândrie a miliardarului: ”Există doar 4 sau 5 în lume și eu am două!” | FOTO
Ion Țiriac: ”Asta mă face unic în lume!” Marea mândrie a miliardarului: ”Există doar 4 sau 5 în lume și eu am două!” | FOTO
Ion Țiriac: ”Asta mă face unic în lume!” Marea mândrie a miliardarului: ”Există doar 4 sau 5 în lume și eu am două!” | FOTO
Ce apărea pe cureaua de peste 2000 de euro a lui Ion Țiriac. Detaliul extravagant observat la ultima apariție a miliardarului | FOTO
Ce apărea pe cureaua de peste 2000 de euro a lui Ion Țiriac. Detaliul extravagant observat la ultima apariție a miliardarului | FOTO
Ce apărea pe cureaua de peste 2000 de euro a lui Ion Țiriac. Detaliul extravagant observat la ultima apariție a miliardarului | FOTO

Cele mai citite

Utilizat rar de Hagi, Gică Popescu a vorbit cu fiul său despre retragerea din fotbal: ”Vreau să fii fericit!”. Decizia luată de Nicolas înaintea noului sezon și mesajul ”Regelui”
Utilizat rar de Hagi, Gică Popescu a vorbit cu fiul său despre retragerea din fotbal: ”Vreau să fii fericit!”. Decizia luată de Nicolas înaintea noului sezon și mesajul ”Regelui”
SuperLiga  |  24 Iulie 2024, 22:39
1.
Utilizat rar de Hagi, Gică Popescu a vorbit cu fiul său despre retragerea din fotbal: ”Vreau să fii fericit!”. Decizia luată de Nicolas înaintea noului sezon și mesajul ”Regelui”
Gică Popescu, despre ”cel mai antipatic antrenor” din cariera sa: ”Mi-a făcut o chestie foarte urâtă”
Gică Popescu, despre ”cel mai antipatic antrenor” din cariera sa: ”Mi-a făcut o chestie foarte urâtă”
Fotbal Internațional  |  24 Iulie 2024, 16:53
2.
Gică Popescu, despre ”cel mai antipatic antrenor” din cariera sa: ”Mi-a făcut o chestie foarte urâtă”
Câți spectatori au asistat, de fapt, la FCSB - Maccabi Tel Aviv. Avem numărul real! Gigi Becali, după ce asistența a fost ”umflată”: ”Ai ceva la cap?”
Câți spectatori au asistat, de fapt, la FCSB - Maccabi Tel Aviv. Avem numărul real! Gigi Becali, după ce asistența a fost ”umflată”: ”Ai ceva la cap?”
Champions League  |  25 Iulie 2024, 11:42
3.
Câți spectatori au asistat, de fapt, la FCSB - Maccabi Tel Aviv. Avem numărul real! Gigi Becali, după ce asistența a fost ”umflată”: ”Ai ceva la cap?”
Care pensionari trebuie sa meargă la Casa de Pensii până la finalul lunii iulie? Ce pot pierde?
Care pensionari trebuie sa meargă la Casa de Pensii până la finalul lunii iulie? Ce pot pierde?
Care pensionari trebuie sa meargă la Casa de Pensii până la finalul lunii iulie? Ce pot pierde?
România primește de la Coreea de Sud, în compensare, 736.000.000 $ pentru că a cumpărat tunuri K9
România primește de la Coreea de Sud, în compensare, 736.000.000 $ pentru că a cumpărat tunuri K9
România primește de la Coreea de Sud, în compensare, 736.000.000 $ pentru că a cumpărat tunuri K9
ALERTĂ Încă 1.200.000 pensionari scapă de plata impozitului pe pensie în septembrie. Ce pensie au?
ALERTĂ Încă 1.200.000 pensionari scapă de plata impozitului pe pensie în septembrie. Ce pensie au?
ALERTĂ Încă 1.200.000 pensionari scapă de plata impozitului pe pensie în septembrie. Ce pensie au?
Știri de ultimă oră din sport
Elias Charalambous, discurs fără precedent după eșecul cu Oțelul: ”Dacă va trebui să continuăm cu 11-13 jucători, o vom face!”
Elias Charalambous, discurs fără precedent după eșecul cu Oțelul: ”Dacă va trebui să continuăm cu 11-13 jucători, o vom face!”
SuperLiga   |  27 Iulie 2024, 01:18
Elias Charalambous, discurs fără precedent după eșecul cu Oțelul: ”Dacă va trebui să continuăm cu 11-13 jucători, o vom face!”
Dorinel Munteanu, neînvins în SuperLiga: ”Mă bucură jocul, mă bucură rezultatul!”
Dorinel Munteanu, neînvins în SuperLiga: ”Mă bucură jocul, mă bucură rezultatul!”
SuperLiga   |  27 Iulie 2024, 00:58
Dorinel Munteanu, neînvins în SuperLiga: ”Mă bucură jocul, mă bucură rezultatul!”
Fanii FCSB au izbucnit după eșecul cu Oțelul Galați! Ce le-au scandat jucătorilor la finalul partidei
video Fanii FCSB au izbucnit după eșecul cu Oțelul Galați! Ce le-au scandat jucătorilor la finalul partidei
SuperLiga   |  27 Iulie 2024, 00:55
Fanii FCSB au izbucnit după eșecul cu Oțelul Galați! Ce le-au scandat jucătorilor la finalul partidei
Delegația României și-a făcut apariția la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice! Imagini spectaculoase de la Paris
foto Delegația României și-a făcut apariția la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice! Imagini spectaculoase de la Paris
JO 2024   |  26 Iulie 2024, 23:24
Delegația României și-a făcut apariția la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice! Imagini spectaculoase de la Paris
Oțelul Galați a deschis scorul pe Ghencea după o gafă incredibilă a lui Chiricheș! Ce a făcut fundașul FCSB
foto Oțelul Galați a deschis scorul pe Ghencea după o gafă incredibilă a lui Chiricheș! Ce a făcut fundașul FCSB
SuperLiga   |  26 Iulie 2024, 23:21
Oțelul Galați a deschis scorul pe Ghencea după o gafă incredibilă a lui Chiricheș! Ce a făcut fundașul FCSB
Marian Drăgulescu, despre condițiile execrabile în care a stat la o ediție a Jocurilor Olimpice: ”Stăteam 6-7 persoane într-un apartament de trei camere”
exclusiv Marian Drăgulescu, despre condițiile execrabile în care a stat la o ediție a Jocurilor Olimpice: ”Stăteam 6-7 persoane într-un apartament de trei camere”
JO 2024   |  26 Iulie 2024, 23:10
Marian Drăgulescu, despre condițiile execrabile în care a stat la o ediție a Jocurilor Olimpice: ”Stăteam 6-7 persoane într-un apartament de trei camere”
Micuța galerie a Oțelului a venit să îi susțină pe jucători la București! Imagini fabuloase din Ghencea
video Micuța galerie a Oțelului a venit să îi susțină pe jucători la București! Imagini fabuloase din Ghencea
SuperLiga   |  26 Iulie 2024, 22:35
Micuța galerie a Oțelului a venit să îi susțină pe jucători la București! Imagini fabuloase din Ghencea
Jucătorul dorit insistent de Gigi Becali la FCSB, prezent în tribune la duelul cu Oțelul
video Jucătorul dorit insistent de Gigi Becali la FCSB, prezent în tribune la duelul cu Oțelul
SuperLiga   |  26 Iulie 2024, 22:21
Jucătorul dorit insistent de Gigi Becali la FCSB, prezent în tribune la duelul cu Oțelul
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Elias Charalambous, discurs fără precedent după eșecul cu Oțelul: ”Dacă va trebui să continuăm cu 11-13 jucători, o vom face!”
SuperLiga   |  01:18
Elias Charalambous, discurs fără precedent după eșecul cu Oțelul: ”Dacă va trebui să continuăm cu 11-13 jucători, o vom face!”
Dorinel Munteanu, neînvins în SuperLiga: ”Mă bucură jocul, mă bucură rezultatul!”
SuperLiga   |  00:58
Dorinel Munteanu, neînvins în SuperLiga: ”Mă bucură jocul, mă bucură rezultatul!”
video Fanii FCSB au izbucnit după eșecul cu Oțelul Galați! Ce le-au scandat jucătorilor la finalul partidei
SuperLiga   |  00:55
Fanii FCSB au izbucnit după eșecul cu Oțelul Galați! Ce le-au scandat jucătorilor la finalul partidei
video ”Cutremur” la națională?! Antrenorul din Liga 1 care ar putea semna cu FRF: ”Am vrut să vă mint...” / ”Sper să nu plece, avem...
Echipa Națională   |  00:54
”Cutremur” la națională?! Antrenorul din Liga 1 care ar putea semna cu FRF: ”Am vrut să vă mint...” / ”Sper să nu plece, avem nevoie de el!”
Vlad Chiricheș îi răspunde lui Gigi Becali, după ce l-a atacat în direct: ”Poate crede că joc la mișto”
SuperLiga   |  00:45
Vlad Chiricheș îi răspunde lui Gigi Becali, după ce l-a atacat în direct: ”Poate crede că joc la mișto”
2.000.000 de euro, oferta lui Becali pentru transferul dorit: ”Da, pe el îl vreau!”. Alte mutări anunțate + Ce se întâmplă cu...
SuperLiga   |  00:35
2.000.000 de euro, oferta lui Becali pentru transferul dorit: ”Da, pe el îl vreau!”. Alte mutări anunțate + Ce se întâmplă cu Radunovic
Gigi Becali i-a făcut praf pe jucătorii FCSB după eșecul cu Oțelul! Cine a fost cel mai criticat și ce fotbaliști au scăpat:...
SuperLiga   |  00:18
Gigi Becali i-a făcut praf pe jucătorii FCSB după eșecul cu Oțelul! Cine a fost cel mai criticat și ce fotbaliști au scăpat: ”El e vinovat, te nenorocește! Nu se poate așa ceva”
Editorial Andrei Ciobanu: Nu eșecul deranjează cel mai tare, ci atitudinea roș-albaștrilor!
Editorialisti   |  00:16
Editorial Andrei Ciobanu: Nu eșecul deranjează cel mai tare, ci atitudinea roș-albaștrilor!
Rezultate / Clasamente