exclusiv Andrei Pavel s-a decis să vorbească: 100.000 de euro să piardă un meci la Australian Open! Cine l-a contactat: “Era prieten cu Agassi”
Costin Ștucan | Publicat: 16.10.2024 16:38 | Actualizat: 17.10.2024 11:46
La 10 ani după ce a declarat, temător, că a fost contactat în timpul Australian Open pentru a truca un meci, fără însă a dori să dea vreun detaliu suplimentar, Andrei Pavel (50 de ani) a făcut o dezvăluire senzațională la podcastul iAM Ștucan. Cel mai bine cotat tenisman român de după Revoluție a făcut publice suma uriașă și numele jucătorului din anturajul căruia a venit oferta de corupție.
Retras în 2009, Andrei Pavel a rămas cel mai bine cotat jucător român care a concurat în ATP după Ilie Năstase. Numărul 13 mondial în octombrie 2004, “Cneazul” a câștigat 3 turnee de simplu și premii în valoare totală de 5,1 milioane de dolari.
- Un nou episod din podcastul iAM Ștucan by iAMsport.ro apare în fiecare joi, la ora 19:00, pe YouTube iAM Sport. Ediția cu Andrei Pavel va fi disponibilă pe 17 octombrie.
Acum 10 ani, invitat la ProSport Live, idolul din copilărie al Simonei Halep a fost întrebat despre influența mafiei pariurilor în tenis. Ușor temător, Pavel a făcut atunci câteva declarații serioase, fără însă a a da prea multe detalii:
“Am fost contactat de multe ori, nu doar o dată. Am fost contactat de diverși intermediari care îmi ofereau bani ușori, 'easy money' cum spun ei, să trântesc anumite meciuri. E plin tenisul de acești intermediari. Am întâlnit italieni, austrieci, am vorbit și cu ruși.
Vin pe lângă tine, se dau prieteni, adică prieteni… Amici. Așa mai departe. Îți spun de la început că poți să faci banii ăștia ușori. Îți spun: 'Uite, avem o ofertă pentru tine!'. Îți spuneau oferta și îți spuneau să te gândești. Nu m-a interesat însă niciodată.
Am avut poate de trei sau patru ori în cariera mea niște întâlniri din astea, adică întâlniri… La teren, veneau la tine și îți spuneau direct... Ca să vă faceți o idee, am fost contactat la Australian Open, eram favoritul 11 sau 12.
Era un tip care era prieten cu un alt jucător. Am ieșit la masă cu ei și mi-a spus la masă. Asta a fost toată chestia. Îmi aduc aminte că mi-a oferit foarte mulți bani, dar eu nu... Eram favorit. Știu că am jucat în primul tur cu Squillari, cu un argentinian, și l-am bătut în trei seturi, ușor. Nu vreau să spun cu ce jucător eram la masă, nu mă trage de limbă!”.
Pavel: “Îl vedeam la petreceri”
Zece ani mai târziu, Andrei Pavel s-a reîntâlnit cu moderatorul emisiunii ProSport Live la podcastul iAM Ștucan. De data asta, “Cneazul” a dat detaliile tentativei de corupție care s-a petrecut la ediția din 2002 a Australian Open: “Am avut o ofertă la un meci cu Franco Squillari, dar nu știe nimeni de ea. Aveam ofertă să pierd la Squillari. A venit un tip la mine și mi-a oferit 100.000 de euro să pierd în primul tur”.
Moderator: Poți să povestești un pic momentul?
A venit în privat. Acolo, în cadrul concursului. În clubul de tenis (de la Australian Open).
A venit un tip pur și simplu care avea acces la zona jucătorilor?
Un tip pe care îl văzusem la concursuri. Foarte de treabă. Îl vedeai acolo cu alți jucători de tenis. Pot să vă spun. Îl chema Sargsian. Din Georgia (n.r. - Armenia).
Era vorba chiar de Sargsian?
Da, da. Sarg Sargsian (n.r. - fostul jucător Sargis Sargsian). (n.r. Aranjorul) Era cu el tot timpul. Eu habar nu aveam, credeam că sunt amici. Nu mă pricepeam, nu ai timp să faci chestiile astea. Eram cu frică de toate chestiile astea, știi?! Eu eram la un nivel foarte sus, muncisem foarte mult să ajung la nivelul ăsta. Nu voiam să am de-a face cu oamenii ăștia. (n.r. Sargsian) A venit la mine. A zis: “Uite, vrea să vorbească ceva cu tine!”. Habar nu aveam că are pariuri. (n.r. Aranjorul) Mi-a zis: “Uite, am o ofertă pentru tine. Dacă pierzi în primul tur…”. Am zis: “Băi, nu! Nicidecum! Nu vreau să aud de chestia asta”.
Câți bani îți dădeau?
100.000 (n.r. de euro). Iar premiile atunci erau… Îți dai seama că nici nu am intrat în discuții de genul “cum plătești, cum faci”. Nu, nu, absolut deloc. La revedere. Dar, da, am avut oferta asta. Dar ca să câștigi banii ăștia la un Grand Slam trebuia să joci cel puțin un sfert de finală. Sau turul 4. Dar eu l-am bătut pe Squillari. Mda… Ăsta era Sargsian. Un băiat de nota un milion, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Andre Agassi. Era un băiat super, super băiat. Și bun jucător. În top 50.
Aranjorul ăsta era în anturajul lui Sargsian…
Da, în anturajul lui. L-am văzut la mai multe concursuri. Nu știam exact ce face. El (n.r. Sargsian) se antrena și în Europa. Se antrena și în America. Era un tip normal, îl vedeai la petreceri, îl vedeai…
Dar aranjorul nu juca tenis.
Nu juca, era în anturajul jucătorilor. Și treaba asta am văzut-o după aia mai mult, în ultimii 10 ani. Am văzut mai mulți oameni prin anturajele jucătorilor despre care nu prea știi ce fac. Sunt în echipă, nu sunt în echipă… Am văzut mai ales la turneele astea mai mici.
Pavel a câștigat de 5 ori mai puțin din participarea la Australian Open
Andrei Pavel l-a învins pe argentinianul Franco Squillari în primul tur de la Australian Open 2002 în patru seturi: 6-4, 6-3, 3-6, 6-2. Oferta de mafia pariurilor cu 100.000 de euro să piardă acest meci, românul a câștigat și a obținut corect 7.790 de dolari în urma victoriei.
În turul 2 a trecut de Alexandre Simoni din Brazilia (6-1, 4-0 abandon), însă a pierdut în turul 3 la spaniolul Albert Costa (6-7, 4-6, 4-6).
Pentru cele trei jocuri la Australian Open 2002, Pavel a obținut din partea organizatorilor 75 de puncte ATP și un cec total de 19,968 de dolari.
Cine e Sargsian? “Agassi e ca un frate mai mare”
La același turneu, armeanul Sargis Sargsian a fost eliminat în primul tur de chilianul Fernando Gonzalez (1-6, 3-6, 6-7). Născut în 1973, la Erevan, în fosta Uniune Sovietică, Sargsian a fost un jucător de tenis talentat care a ajuns cel mai sus până pe locul 38 în clasamentul ATP (ianuarie 2004). Armeanul a câștigat un singur turneu ATP în carieră (Newport-1997) și a încasat premii în valoare totală de 2,603,732 de dolari.
Într-un interviu acordat după retragere, Sargsian a povestit începuturile sale în tenis: “Aveam 17 sau 18 ani și încercam să joc în turnee satelit, dar valoarea dolarului o luase razna. Tatăl meu avea un job bun de inginer și câștiga echivalentul a 2 sau 3 dolari, un salariu bun în Armenia la vremea aia. Dar dacă ceream cuiva 500 sau 1000 de dolari să pot merge la un satelit, râdeau de mine”.
Ajuns în Statele Unite în 1993, Sargsian a ajuns în doar doi ani cel mai bun jucător de colegiu din America. Ulterior, a început să se antreneze regulat cu fostul număr 1 ATP Andre Agassi la Las Vegas, iar cei doi au devenit foarte buni prieteni.
Mă sperie cât de mult m-a ajutat Andre în carieră și în viață. E ca un frate mai mare pe care nu l-am avut” Sargis Sargsian, despre Agassi
Retras în 2005, la 33 de ani, numele lui Sargsian a fost asociat o singură dată într-un scandal legat de trucarea de meciuri. În iulie 2005, armeanul a jucat împotriva lui Nikolai Davidenko la Gstaad și a câștigat prin abandonul adversarului, deși era condus cu 6-1 și 1-0.
Potrivit site-ului de pariuri Onthepunt.com, o casă de pariuri a fost alertată după ce o persoană a pariat 4.000 de euro pe victoria lui Sargsian (n.r. - outsider cu cotă de 6,5 la victorie) cu doar 5 minute înainte de startul meciului. IP-ul pariorului corespundea cu cel al hotelului în care jucătorii erau cazați oficial în Gstaad.
În ultimul an de carieră, mai multe case de pariuri au refuzat să includă meciurile lui Sargisan în oferta lor din cauza suspiciunilor.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.