CTP s-a dezlănțuit la adresa lui Rafael Nadal: ”M-a lovit în moalele capului. L-am considerat cinstit. De ce să faci așa ceva?”
Bogdan Silviu Răducan | Publicat: 20.01.2024 11:45 | Actualizat: 20.01.2024 11:45
Rafael Nadal (37 de ani) a devenit ambasador al Federației de Tenis din Arabia Saudită și urmează să își deschidă acolo o academie de tenis. Cristian Tudor Popescu (67 de ani) nu l-a iertat pe Rafa, ”unul dintre puținii mei zei morali” spune gazetarul, și a comentat în termeni extrem de duri decizia acestuia.
Arabia Saudită se implică tot mai mult în sport, după modelul Qatarului, realizând, două decenii mai târziu decât vecinii lor, că astfel își poate spăla imaginea pătată de abuzuri, încălcări ale drepturilor omului și chiar crime.
GALERIE FOTO
Implicarea în fotbal nu mai este de mult o noutate. Numărul vedetelor care joacă în campionatul propriu este în continuă creștere, plus că saudiții au cumpărat Newcastle. Se aude că urmează Valencia și Marseille.
Raliul Dakar a înlocuit celebrul Paris-Dakar și se desfășoară de 5 ani în Arabia Saudită, iar F1 a revenit pe circuitul de la Jeddah. Doar Lewis Hamilton s-a arătat deranjat de acest lucru!
A venit acum rândul tenisului. Iar saudiții s-au dus direct la vârf: l-au convins pe Rafael Nadal să devină ambasador al Federației de Tenis din Arabia Saudită și să își deschidă acolo o academie de tenis.
CTP: ”L-am considerat pe Rafael Nadal cel mai cinstit om pe care îl știu, și nu numai din tenis”
Cristian Tudor Popescu, care nu și-a ascuns niciodată admirația față de spaniol, a fost extrem de dezamăgit de decizia lui Nadal.
”<<Fă și tu ca mine: scuipă! O să-ți treacă greața și o să rămâi cu acea cocleală specifică pe care numai câțiva o pot simți: dezgustul de semioameni>>.
Asta-i scria Caragiale lui Mihail Dragomirescu. Sfatul e bun, dar n-aș avea destulă salivă nici măcar pentru Șoșoacă și Simion, darmite pentru tot bestiarul politic. Așa că, pentru a-mi învinge greața, tot scriind despre semioameni, păstrez în colțuri ferite ale minții niște oameni pe care îi cred întregi.
Groaznic este când unul dintre puținii mei „zei” morali mă lovește în moalele capului. L-am considerat pe Rafael Nadal cel mai cinstit om pe care îl știu, și nu numai din tenis. Citind că a acceptat să fie ambasador al Federației de Tenis din Arabia Saudită, m-am simțit minute în șir ca într-un avion cu luminile stinse, pe cale de a se prăbuși. Într-un târziu am început să raționez, acum dând cu capul într-un zid.
De ce? De ce? Cum să facă așa ceva? Murea de foame Rafa? A câștigat cinstit sute de milioane, poate miliardul, muncind ca un ocnaș, ca niciun alt jucător, lezându-și corpul, concentrându-și psihicul pe tenis până la niveluri de-a dreptul dureroase pentru un om obișnuit. Nu l-am văzut niciodată altfel decât drept, altfel decât fair-play față de adversari, arbitri, public. Îi citeam pe față o sinceritate, un bun-simț, o inocență aproape copilărească”, scria gazetarul pe pagina de Facebook.
CTP: ”Ambasador al cui?”
”Ambasador al cui? Ambasador al celor ce condamnă la zeci de ani de închisoare puținele activiste saudite care încearcă să apere drepturile femeilor de a nu fi considerate subființe sau pe cei care se fac vinovați de a posta pe twitter și a se asocia în grupuri de prieteni? Ambasador al celor care exploatează la negru, până la sânge, muncitorii imigranți?
În octombrie 2022, 10 egipteni, cu vârste între 10 și 18 ani, au fost deținuți 16 luni fără a fi judecați, fiind apoi condamnați la mai mult de 10 ani de temniță. Pentru că au organizat o celebrare tradițională egipteană în comunitatea lor.
Așa-numita Curte Specială Criminală chiar asta face, crime: trimite la eșafod, inclusiv minori, după procese în care n-au nicio șansă. Pe 12 martie 2022, 81 de cetățeni saudiți și străini au fost executați în masă. Printre crimele enumerate în rechizitoriu, <<rupturi provocate țesutului social și coeziunii naționale>> și <<participarea și incitarea la proteste>>. 41 dintre cei executați erau membri ai minorității religioase Shi`a. În detenție, aceștia au fost supuși torturilor pentru a-și <<mărturisi>> crimele”, a continuat CTP.
CTP: ”Nadal preferă Arabia Saudită, cu ale ei trilioane de euro și mii de oameni hăituiți și uciși”
”Și cum l-aș putea uita pe jurnalistul Jamal Khashoggi, căsăpit pur și simplu în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru articolele sale critice la adresa regimului prințului Mohamed bin Salman.
Și Nadal, mare este Allah, declară: <<Oriunde te uiți în Arabia Saudită, poți vedea creștere și progres, iar eu sunt încântat să fac parte din asta. Vreau să ajut sportul din întreaga lume să se dezvolte, iar în Arabia Saudită există un potențial real>>.
Deci, din toată planeta, Nadal nu a ales Tunisia lui Ons Jabeur, sau Egiptul lui Mayar Sherif, sau, eu știu, Bangladesh, ca să-și deschidă acolo o Academie de Tenis, preferă Arabia Saudită, cu al ei <<potențial real>> de trilioane de euro și mii de oameni hăituiți și uciși...
Nu i-am văzut fața lui Rafael Nadal când spune ce-a spus. Și nici nu vreau s-o văd”, încheia Cristian Tudor Popescu.
Nadal, criticat și în Spania
Decizia lui Nadal a fost criticată și de conaționalii săi. Jurnalistul Albert Ortega l-a criticat și el pe Rafa pentru faptul că a devenit ambasador al tenisului în Arabia Saudită.
”Arabia Saudită a executat 81 de persoane într-o zi, o femeie a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru proteste. Femeile sunt discriminate, ateismul și schimbarea orientării sexuale sunt interzise, iar Nadal s-a vândut Arabiei Saudite, este dezgustător”, a scris Ortega, conform GSP.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.