exclusiv Culisele reducerii suspendării Simonei Halep! De când știa verdictul și de ce au fost anulate probele din pașaportul biologic!
Cristian Munteanu | Publicat: 05.03.2024 23:49 | Actualizat: 06.03.2024 10:15
Simona Halep (32 de ani) a primit o veste extraordinară. Suspendarea de patru ani a fost redusă la doar nouă luni în urma apelului depus la Tribunalul de Arbitraj sportiv. Surse TAS au dezvăluit, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, cum au decurs ostilitățile în acest proces.
De la extaz la agonie și înapoi la extaz. Așa s-ar putea descrie perioada traversată de Simona Halep de la 29 august 2022, data la care i s-a luat o probă de către ofițerii anti-doping, și 5 martie, ziua în care i-a fost redusă pedeapsa de patru ani la doar nouă luni.
Cristian Munteanu, jurnalist iAMsport.ro, a stat de vorbă cu surse TAS imediat ce s-a anunțat verdictul și acestea, în exclusivitate, au dezvăluit cum a mers procesul de la Lausanne.
Simona Halep avea două condamnări de câte patru ani, pentru dopaj cu Roxadustat și pentru mari nereguli în pașaportul biologic. Acum, ceea ce a mai rămas este contaminarea suplimentului Keto MCT, care i-a adus substanța interzisă în corp. Dopajul conștient, programatic, a căzut, la fel ca și problema pașaportului biologic. Cum s-a întâmplat asta?
Sursele TAS ne-au răspuns la aceste dileme. ”În cazul dopajului cu Roxadustat, au mers și pe o cale foarte interesantă. Au menționat că în analizele doctorului Eichner, care s-a ocupat de analize din partea ITIA (n.r. – Agenția pentru Integritate în Tenis), au existat discrepanțe.
El spune, și există asta în motivarea deciziei de la Sport Resolutions (n.r. – tribunalul independent britanic ce i-a dat patru ani de suspendare Simonei), că Roxadustatul este prezent de X ori mai mult în sângele Simonei decât ar fi fost prezent, în mod normal, de la un supliment contamicat. Dar tot el vine apoi și dă o cu totul altă valoare, o altă cifră. Păi dacă nici el nu era sigur, atunci există posibilitatea ca să se fi înșelat pe deplin, nu? Au aruncat dubii asupra cifrelor, iar asta e foarte important”.
Se pot observa foarte ușor discrepanțele. În prima imagine, doctorul Eichner spune că sportiva trebuie să fi ingestat de 900 de ori mai mult suplimentul Keto MCT pentru a avea valorile de Roxadustat prezente în corp. În a doua imagine, același doctor Eichner spune că, de fapt, Simona trebuie să fi ingestat de 5.000 (!!!) de ori suplimentul Keto MCT pentru a avea valorile de Roxadustat prezente în corp.
Dar chiar și așa rămânea problema pașaportului biologic, pentru care ITIA ceruse șase ani de suspendare, nu doar patru. Cum se face că a căzut și acest punct de acuzare? Sursele TAS explică: “și în dosarul de la Sport Resolutions exista faptul că o afecțiune medicală a făcut ca probele ei să fie foarte diferite într-o perioadă de timp față de toate celelalte. Din câte am aflat, ar fi vorba despre o situație dramatică pentru Simona. Asta a afectat totul.”
Ipoteza șocantă a fost susținută, într-o versiune mai soft, și de vicepreședintele Academiei Române, expert toxicolog și farmacolog, domnul Victor Voicu. El o mers pe ideea că o sângerare menstruală foarte abundentă poate da cifre complet diferite în cazul unor analize.
În cazuri medicale foarte delicate pentru femei, nu pot spune care, se poate ajunge la anemie, din cauza pierderii de sânge, unei hemoragii puternice. Poți ajunge și 8%, în loc de 12%, nivelul hemoglobinei Victor Voicu, vicepreședintele Academiei Române
Simona Halep știa verdictul de pe 21 februarie, atunci când a și postat un mesaj pe contul ei de Instagram. Cei trei arbitri ai panelului de judecată, Jeffrey Benz, Ulrich Haas și Annabelle Bennet se puseseră de acord cu privire la cele nouă luni de suspendare ale româncei.
Acum mai urmează doar să vină motivarea în această neașteptată, pentru mulți, răsturnare de situație.
Însă asta nu e tot în procesul Simonei de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Sursele iAMsport.ro dezvăluie: “Cel mai probabil este și un conflict între Lausanne și Sport Resolutions. TAS vrea ca toate cazurile să se judece la ei, așa cum se întâmplă în alte sporturi. Ei și au un departament pentru asta. Iar prin acest verdict pot spune <iată, la Sport Resolutions s-a gresit flagrant>. Și se poate, ca sportiv, sa fii condamnat la TAS, apoi să faci apel tot la ei, și să primești alt verdict. E bizar, dar legal”.
Întrebarea care este acum pe buzele tuturor, după victoria Simonei, este ce mai poate face ITIA în acest caz. Poate merge forul internațional mai departe, pentru a încerca să răstoarne acest nou verdict? Și o va face sau va accepta înfrângerea?
Sursele TAS: “Cel mai probabil, 90%, ITIA va înțelege că a pierdut și va merge mai departe. Cu grație, cu eleganță, pentru că dacă ar umbla acum după întoarcerea acestei noi decizii, ar însemna că au ceva personal cu Simona. Toată lumea ar percepe asta”.
Suspendarea Simonei a expirat pe 6 iulie 2023, iar din acest moment ea se poate întoarce pe teren, la turnee, pe baza unor wilrd-carduri.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.