EXCLUSIV | Ilie Năstase: “Mai bine facem o agenție de modele!”. Legendarul “Nasty” a vorbit despre Agenția Națională pentru Sport, Simona Halep, David Popovici și Carlos Alcaraz
Cristian Munteanu | Publicat: 24.07.2023 12:38 | Actualizat: 24.07.2023 22:35
Ilie Năstase (77 de ani) este omul care spune lucrurilor pe nume, fără menajamente. Faimosul tenismen, introdus în Hall Of Fame, a trecut, pentru cititorii iAM Sport, prin subiectele fierbinți din sportul românesc.
Bună ziua, domnule Năstase! V-ați mai fi dorit ceva de la tenis? Poate Cupa Davis?
Știți melodia lui Frank Sinatra? “I did it my way”? Știți versurile ”I have a few regrets, but i don't mention them”. Așa că și eu am câteva regrete, dar nu le menționez. Pentru ce? Ca să stric ce am făcut bun? Nu are rost. Eu zic că a fost foarte bine. Dar, pe de altă parte, când ești numărul 1 mondial, de ce să mai ai regrete?
Vă este dor de tenisul acela romantic, în care jucătorii erau mai puțin încorsetați de tot felul de reguli?
Nu, toate sporturile se schimbă și așa este și normal. Și în tenis, și în handbal, și în fotbal, e altceva. Și nu le mai putem compara. Ce a fost atunci a fost frumos, ceea ce e acum e frumos, doar că într-un alt fel. Deci mă uit la tenis și acum cu aceeași plăcere.
Care credeți că e principala diferență între tenisul jucat de dumneavoastră și cel de astăzi?
Echipamentul și, în special, rachetele. Noi jucam cu unele de lemn, care aveau o suprafață mică de lovire. Mingea era aproape cât circumferința rachetei, ca să zic așa. Ca o comparație, dacă vă uitați la fetele care joacă acum, lovesc mingea la fel de tare ca noi, bărbații, pe vremuri.
Și la schi, și la Formula 1 s-a întâmplat treaba asta. Mașinile sunt mai puternice, mai rapide, dar, să nu uităm, trebuie să ai talent și când joci cu o rachetă de lemn, și când joci cu una din grafit compozit.
“Am uitat de Pete Sampras, de Andre Agassi”
Ce calitate a unui mare jucător v-ați fi dorit să aveți în timpul când jucați?
Fiecare mare campion, în perioada lui, a avut ceva unic. Cumva se diferenția de ceilalți. Nu știu dacă mi-aș fi dorit altceva decât am avut, dar sigur nu aș vrea să începem să-i comparăm între ei pe acești campioni.
Mă uit la fotbal. Pele a fost mai bun că are trei Cupe Mondiale, Maradona că nu știu ce, Cruyff pentru că a știut fotbal, dar așa nu ajungi la nimic. La tenis contează rezultatele mai mult, pentru că doar tu ești răspunzător de ele. Cine a câștigat cele mai multe Grand Slam-uri? Djokovic, pentru moment. Dacă facem un clasament după rezultate, el e cel mai bun.
După talent, după modul în care au jucat tenis, poate sunt și alții. Am uitat de Sampras, de Agassi, i-am uitat pe toți. Acum la cine se uită copiii? La Nadal, la Djokovic, la Alcaraz. Cei vechi s-au dus. Cei mai “buni” sunt cei care se văd azi la televizor.
Pentru că a venit vorba de Alcaraz. Credeți că va fi în stare să domine tenisul mondial pentru un deceniu, de exemplu, sau vedeți și alți tineri capabili să se ridice la nivelul lui?
Nu știu, va depinde de el. Sigur e foarte bun pentru vârsta lui. Nu poate să joace mai slab decât acum, dar se poate îmbunătăți. Nu putem să-l comparăm cu Federer, Nadal, Djokovic, mai trebuie să crească. Alcaraz de abia are 20 de ani.
“Avocații Simonei trebuiau să meargă peste ei”
Ce părere aveți de tergiversarea procesului Simonei Halep? Au apărut acum zvonuri că va juca la US Open, acolo unde este pe lista provizorie.
Și Djokovic, îmi amintesc, a fost pe lista turneului de la Melbourne, iar apoi l-au dat afară din țară. Deci deocamdată sunt numai speculații, nu se știe nimic sigur. Oficial nu există nicio informație. Am auzit că și Wozniacki (n.r. – Caroline) e pe listă, deși se retrăsese.
Dar credeți că a durat prea mult luarea unei decizii?
Da, cazul trebuia soluționat mai repede. Dar asta trebuia să se întâmple și datorită avocaților Simonei, care trebuiau să meargă peste ei, să-i facă să ia decizia mai repede.
Când eu am avut o problema cu acuzațiile de rasism din partea Serenei Williams, ne-am dus peste ei, cu domnul Țiriac, ca să rezolvăm problema. Au dat decizia în două zile. Sigur că e mai complicat prin ce trece Simona, dar oricum...
Dacă Halep va fi considerată nevinovată, poate cere despăgubiri? Pentru că a pierdut un an din carieră.
Da, nu știu cine ar putea să-i dea înapoi anul. Ea e marea perdantă în cazul acesta. Cine să-i ofere ce ar fi câștigat în acest an? Titluri, bani. Poate cere, dar nu cred că o i le acorde cineva. Este păcat că durează atât de mult luarea unei decizii. Măcar să fie una în favoarea Simonei.
“Nimeni nu poate garanta că David o să ia aurul olimpic”
David Popovici a semnat cu Omega, celebra marcă de ceasuri de lux. Dumneavoastră ați avut un contract cu Hublot. E important pentru un sportiv din estul Europei asocierea cu un brand internațional?
Da, eu am avut o ediție limitată de la Hublot după Senna și Maradona. Ei au venit să-mi propună, pentru că dacă te duci tu nu te bagă în seamă. Nu știu dacă Omega și Hublot sunt comparabile, dar e bine pentru David că mai ia un ban, plus o mai mare reputație internațională. Nu cred că la înot sunt atât de mulți bani, deci orice e în plus e binevenit.
Cât de mult va apăsa presiunea de favorit pe umerii lui David la JO 2024?
Nu cred că sunt mulți sportivi români care vor avea șanse la Jocurile Olimpice din 2024. El este unul dintre puținii care se vor bate la medalia de aur. Ar fi fost bine dacă am fi avut mai mulți ca el. Dar, oricum, chiar dacă e numărul unu, nimeni nu îi garantează o medalie. Iar când ești cel mai bun, vor fi mulți care vor să te întreacă. Deci trebuie, și cred că deja a făcut-o, să se obișnuiască cu presiunea.
Să sperăm că lucrurile se vor schimba acum? Doamna Lipă...
Eu cred că lucrurile nu se vor schimba în bine pentru că orice țară civilizată investește foarte mult în sport. Pentru că, dacă nu investești în sport, o să trebuiască să bagi de zece ori mai mulți bani în sănătate.
Și mă gândesc că noi suntem singura țară din lume, din lume!, în care nu mai suntem un minister, suntem o agenție. Păi agenția asta se poate duce la guvernul României ca să le ceară bani? Dacă ai un minister, te duci cu tupeu ca să le ceri mai mult. Dar agenția? Păi să facem una de manechine, pentru că acolo ar fi bani.
Nu le e rușine? Ei se laudă cu sportivii, dar, pe de altă parte, le iau din ce au nevoie ca să se pregătească. Nu cred că m-ar băga în seamă (n.r. - politicienii) dacă m-aș duce, ca agenție, să le cer bani pentru sport. Dar când iau sportivii medalii, mergem la aeroport ca să ne pozăm cu ei.
Doamna Lipă ar putea avea puterea de a face lucrurile diferit acum?
În orice țară civilizată, toți cei care reprezintă sportul la nivel de guvern sunt foști sportivi. De asta îi spunem Ministerul Sportului. Bine, la noi nu mai e. Nu sunt politicieni, pentru că ei vor să facă alte lucruri, nu să se ocupe de sport.
Însă dacă e un sportiv, acela știe cât de greu este să câștigi o medalie sau să fii numărul unu mondial. Noi nu ne dăm seama cât de dificil e să faci asta. E o muncă extraordinară. Și atunci, un sportiv în fruntea unui minister, când se bate pentru bani, o face cu toate armele. Acum e doamna Lipă. Foarte bine! Dar cine să o bage în seamă? Or să-i spună: “prioritățile sunt la ministere, nu la agenții”.
1972 Wimbledon QF:
— Tennis Historian (@HistorianTennis) July 12, 2023
(2)Ilie Nastase def. Jimmy Connors 6-4, 6-4, 6-1
Nastase advanced to his 1st Wimbledon SF after having never made it past the 4th round in his past 5 appearances.
Connors was in his Wimbledon debut and playing just his 4th major.
🎥: God Laver pic.twitter.com/cYEHWBgZU1
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.