Explozia de furie a lui Ion Țiriac: "A găurit dulapul!". Dezvăluirea campionului de la Roland Garros 1970

Ciprian Poloni | Publicat: 19.05.2025 08:01 | Actualizat: 19.05.2025 10:30
Cehul Jan Kodes (79 de ani), campion la Roland Garros în 1970, a povestit în autobiografia sa un moment care îl are în prim-plan pe miliardarul român Ion Țiriac, petrecut chiar în anul în care sportivul din Praga a cucerit marele trofeu la Paris.
În acelați an, Ion Țiriac și Ilie Năstase deveneau campioni în proba de dublu de la Roland Garros, după o finală cu americanii Artur Ashe și Charlie Pasarell (6-2, 6-4, 6-3).
Momentul rememorat de Kodes s-a petrecut însă în timpul unui meci din faza optimilor, de pe tabloul de simplu, când Ion Țiriac a fost la un pas să-l elimine.
Țiriac, furios în vestiar: "Am avut 4-2 și meciul putea fi gata!"
Turneul de la Roland Garros din 1970 a fost unul dintre cele mai dure din istoria tenisului, cu meciuri epuizante, surprize notabile și un nou campion din spatele Cortinei de Fier: cehul Jan Kodeš care și-a croit drum până la primul său titlu de Grand Slam, învingând adversari redutabili și depășindu-și propriile limite.
Unul dintre cele mai tensionate momente ale turneului a avut loc în optimile de finală, când Kodeš l-a înfruntat pe românul Ion Țiriac. Deși conducea cu 2-1 la seturi, Țiriac și-a pierdut cumpătul în vestiar și a lovit cu pumnul un dulap din lemn, făcând o gaură în el.
Iată ce a scris Jan Kodes în autobiografia sa:
"La scorul de 1-2 la seturi, a fost o pauză și jucătorii s-au retras la vestiare. În liniștea încăperii, un zgomot asurzitor a spart atmosfera: Ion Țiriac lovise cu pumnul un dulap de lemn, făcând o gaură în el.
Uimiți, ceilalți jucători l-au întrebat:
– Ce s-a întâmplat? Ai pierdut?
– Nu, conduc cu 2-1 la seturi, a răspuns Țiriac.
– Atunci, de ce reacția asta?
– Pentru că am condus cu 4-2 în setul doi și meciul putea fi deja terminat!"
Kodes a reușit să întoarcă meciul și s-a impus cu 4-6, 7-5, 4-6, 6-2, 6-2, trecând apoi de Martin Mulligan în sferturi. În semifinale l-a eliminat pe francezul Georges Goven.
Finala cu Zeljko Franulovic a fost una dominată clar de Kodes. După un început ezitant, cehul a găsit rapid cheia jocului, neutralizând punctele forte ale adversarului și câștigând cu 6-2, 6-4, 6-0. La final, Kodes a sărit peste fileu pentru a-și sărbători victoria, fiind aclamat de publicul parizian. Trofeul i-a fost înmânat de Marcel Bernard, iar momentul a fost, în cuvintele sale, „răsplata supremă pentru toate eforturile din carieră”.
Ion Țiriac a ajuns miliardar după retragerea din tenis
După ce a pus punct carierei de jucător, Ion Țiriac s-a reinventat ca antrenor și manager, colaborând cu nume sonore din tenisul mondial, fie consacrate, fie aflate la început de drum.
Cea mai notabilă colaborare a fost cu Boris Becker, pe care l-a preluat când acesta avea doar 17 ani. Sub îndrumarea lui Țiriac, germanul a cucerit trofee importante precum Wimbledon (1985, 1986, 1989), US Open (1989) și Australian Open (1991). Parteneriatul lor s-a încheiat în 1993, iar Becker avea să mai câștige un singur Grand Slam după despărțire – Australian Open, în 1996.
Ulterior, Țiriac și-a concentrat eforturile pe organizarea de turnee profesioniste, achiziționând licențe și închiriindu-le orașelor dornice să găzduiască competiții importante, precum Stuttgart, Hanovra sau Madrid. Cel mai prestigios dintre ele a fost ATP Masters Madrid, de care s-a ocupat până în 2021.
De asemenea, activitatea sa antreprenorială, atât în România, cât și în străinătate, i-a adus succes și în afara sportului. Investițiile în imobiliare au contribuit semnificativ la creșterea averii sale.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite

















