exclusiv Jurnalist New York Times, câștigător al premiului Pulitzer: “Stigmatul dopajului va rămâne cu Simona!”
Cristian Munteanu | Publicat: 09.02.2024 14:29 | Actualizat: 09.02.2024 19:02
9 februarie este ultima zi de audieri în cazul apelului depus de Halep la TAS împotriva suspendării de patru ani din cauza dopajului. În exclusivitate pentru iAMsport.ro, Matthew Futterman, specialistul în tenis al faimoasei publicații “New York Times”, a vorbit despre acest scandal enorm.
Simona se luptă la TAS, astăzi fiind ultima “bătălie”, pentru a reveni pe terenurile de tenis, în meciuri oficiale. Pentru Halep, din păcate, sunt extrem de mici șansele ca să scape de întreaga pedeapsă primită în urma judecății de la tribunalul independent Sport Resolutions.
Chiar dacă, în urma procesul de la TAS (n.r. – Tribunalul de Arbitraj sportiv), suspendarea sportivei noastre va fi micșorată la doar doi ani, scandalul de dopaj nu va fi șters sau uitat.
Asta crede și unul dintre cei mai buni jurnaliști de tenis din lume, Matthew Futterman. Acesta lucrează pentru “The Athletic”, unul dintre cele mai mari site-uri sportive din lume. Înainte de a se alătura echipei "New York Times", în 2017, Matthew a lucrat la "The Wall Street Journal".
- The Athletic a fost achiziționat de The New York Times Company în 2022, pentru suma de 550 de milioane de dolari. În iulie 2023, The Athletic a fost integrat în The New York Times și a înlocuit departamentul de sport al acestuia
Futterman a făcut parte din echipa de la "Star-Ledger", ziar din New Jersey, care a câștigat premiul Pulitzer, categoria "Breaking News", în 2005. În exclusivitate pentru iAMsport.ro, Matthew a acordat un scurt interviu legat de cazul Simonei Halep.
M. Futterman: “ITIA vrea în continuare o suspendare de șase ani”
Salut, Matthew. Sursele noastre ne-au spus că Halep are șase experți toxicologi care vor depune mărturii favorabile. Numai că ITIA, care cere șase ani de suspendare, are mai mulți. Arată această desfășurare de forțe cât de important este acest proces în lumea sportului?
Simona a precizat întotdeauna că va organiza o apărare foarte agresivă pentru a demonstra că nu este vinovată. Apoi, sigur, și ITIA are toate motivele pentru o acuzare puternică. Ei încă vor o suspendare de șase ani.
E cel mai important caz de dopaj din tenisul mondial, asta e clar. Poate doar acela cu Sharapova a fost la fel. Toată lumea așteaptă să afle cum se va termina această poveste. Cel puțin așa privesc eu acest lucru.
Există posibilitatea ca acest caz să schimbe anumite puncte din regulamentul WADA (n.r. – Agenția Mondială Anti-Doping)? Sau lucrurile sunt destul de clare din motivarea celor de la Sport Resolutions?
WADA are un process continuu prin care își ajustează regulile și ia în considerare o mulțime de factori. Din ce am citit în motivarea verdictului de la Sport Resolutions, aș zice că e destul de clar ce au crezut experții acolo. Altfel nu s-ar fi aventurat la acordarea unei asemenea pedepse.
Acum, la TAS, în funcție și de dovezi… E greu pentru mine să speculez, deocamdată.
ITIA l-a dorit ca parte a procesului pe faimosul Ulrich Haas. El e omul care s-a ocupat și de problema dopingului în ciclism. Este garantul unui proces al cărui verdict nu va mai lăsa loc de interpretări?
Nu neapărat. Este bine că se află și el acolo, dar panelul de arbitri lucrează împreună. Însă, pe de altă parte, își exprimă și părerile personale, evaluările în cazurile la care lucrează. Toți sunt importanți, dar Haas este, într-adevăr, foarte respectat și cunoscut.
M. Futterman: “Simona va trebui să se descurce cu stigmatul dopingului”
Dacă Simona nu va obține o micșorare a pedepsei, conform declarațiilor ei, se va lăsa de tenis. Ieșind așa din scenă va arunca o uriașă umbră asupra carierei ei?
Oricine este condamnat pentru dopaj trebuie să se descurce cu acest stigmat, etichetă, pentru restul vieții lor. Chiar dacă revin pe teren sau nu. Așa va fi și în cazul Simonei, indiferent dacă va primi o micșorare a pedepsei. Pentru că asta nu va dovedi că nu s-a dopat, ci doar că a făcut-o fără intenție.
Conform surselor noastre, avocații lui Halep vor să discrediteze Sport Resolutions, spunând că panelul de arbitri de acolo nu a putut fi imparțial din cauza faptului că ITIA “contribuie cu bani” la tribunalul londonez. E o strategie viabilă?
Acest caz, ca toate cazurile de dopaj, va fi decis, cel mai probabil, de dovezile științifice, de descoperirile experților și de mărturiile martorilor implicați.
Nu cred că alte idei, soluții, vor face altceva decât să acționeze ca o “perdea de fum”. Apărarea Simonei trebuie să explice neregulile din pașaportul biologic și cum a ajuns substanța interzisă în corpul ei.
Patrick Mouratoglou a fost și el prezent la audieri. Ar putea depoziția lui, în care recunoaște că i-a dat suplimentul Simonei fără să-l supună unor teste, să influențeze părerea arbitrilor in panel?
Știm amândoi că atleții sunt cei care au responsabilitatea pentru substanțele care sunt găsite în corpul lor. În primul rând ei, din acest motiv și suportă consecințele. Însă, sigur, în anumite cazuri, ei pot fi “victimele” unor neglijențe ale echipei lor.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.