exclusiv Vicepreședintele Academiei Române despre cazul Halep: “Nu înghiți orice ca șobolanul!” V. Voicu: “Poate murea cineva”
Cristian Munteanu | Publicat: 08.02.2024 13:01 | Actualizat: 08.02.2024 21:12
Profesorul Victor Voicu (84 de ani), expert toxicolog și farmacolog, vicepreședinte al Academiei Române, este unul dintre puținii oameni care au curajul să spună lucrurilor pe nume în cazul Halep. Generalul-maior a acordat un interviu, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, în care vorbește de amatorismul echipei Simonei.
Vicepreședintele Academiei Române, profesorul Victor Voicu, a avut, și are, funcții de-a lungul carierei cât să umpli o pagină de ziar.
Pentru cei care nu îl cunosc pe general-maior Victor Voicu, punctăm doar câteva dintre ele și specializările domniei sale. Dacă le-am scrie pe toate, ar fi aproape la fel de lungi precum interviul.
- Vicepreședinte al Academiei Române
- Președinte al Filialei Bucureşti, Academia de Științe Medicale
- Director Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare București
- Președinte al Comisiei de Toxicologie și Toxicodependență din cadrul Ministerului Sănătății
- Șeful Direcției Medicale din cadrul Ministerul Apărării Naționale
- Șeful Laboratorului de Farmacologie și Toxicologie Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare București
- președinte al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale Antidrog
Bună ziua, domnule profesor! Credeți într-un verdict mult diferit la apelul de la TAS (n.r. – Tribunalul de Arbitraj Sportiv) față de cel dat de Sport Resolutions?
Ca român, mi-aș dori. Înainte să vă dau primul interviu am studiat cazul Simonei. Chiar câteva zile bune, ca să pot avea o opinie cât mai avizată. Vă spun, dacă verdictele sunt foarte diferite (n.r. – între cel de la Sport Resolutions și TAS), oamenii sunt ori șarlatani, ori incompetenți, ori nu sunt întregi la minte! În mod normal trebuie să existe o coerență.
E știința, sunt lucruri verificabile, demonstrabile, măsurabile, cuantificabile, cum vreți să spuneți. Substanțele stau în corpul nostru cât vor ele, nu cât spun unii sau alții.
După ce am analizat toate dovezile, scrise și orale, suntem “comfortably satisfied” în a stabili că jucătoarea a încălcat regulile Anti-Doping fragment din motivarea oficială a Sport Resolutions
Ar fi existat clemență dacă recunoștea de prima dată că a uitat să declare suplimentul cu pricina?
Cred că da. Mai ales dacă mergea pe ideea aceasta. “Eu nu am luat Roxadustat, dar am consumat un supliment alimentar. Haideți să vedem ce conține acesta. Poate e contaminat. Vă pun la dispoziție tot”. Când știi că ești onest, așa cred că trebuie să faci.
Nu merge să faci pe victima. Acolo sunt niște oameni cu anvergură. Nu se sperie așa ușor. Am văzut că în ultimul timp și-a schimbat strategia. Poate că a fost cam târziu.
Pur și simplu a uitat, asta a fost explicația, mai ales în condițiile în care venirea acestor suplimente și debutul administrării lor a fost cu o zi înainte de aceste teste Bogdan Stoica, avocat Simona Halep
Echipa Simonei a spus: “Am fost păcăliți, Noi nu știam că suplimentul venea din China, pentru că nu scria pe etichetă. Vom da firma în judecată”. Nu au făcut-o nici până azi. Oare de ce?
Era obligatoriu să scrie de unde provine, în primul rând. Dar e ciudat. Ai un produs în mână și nu știi de unde e? Și tu îl mănânci? Și dacă nu i-au dat în judecată... iarăși ceva cu semnul întrebării.
Ok, nu știai de unde vine. Însă poți face teste, determinări. Și, eventual, faci două, trei. Și la noi, la ANAD (Agenția Națională Anti-Doping), la Geneva, la Washington. Nu te joci cu asta.
Faptul că nu declari, în formularul de control doping, vitamină, medicament, supliment, substanță este deja un mare semn de întrebare. Dacă a uitat, un sportiv de talie ei este judecat mai aspru decât o jucătoare aflată la început de drum Surse TAS pentru iAM Sport
Poate fi un lot de acum, de două luni, de doi ani, contează și termenul de valabilitate. Fiecare lot poate avea problemele lui, să știți. Cu aceste lucruri trebuie să fii foarte atent. Poate intra cineva la pușcărie. Doamne ferește, poate muri cineva.
Una dintre jucătoarele din circuit, Daria Kasatkina, a fost întrebată cum “se apără” de astfel de situații, precum cea a Simonei. A răspuns simplu: “Nu iau decât ce este aprobat de WADA”.
Păi sigur că da. Nu iei decât ce e aprobat de Agenția Mondială Anti-Doping. Așa sigur nu poți greși. Abordarea e foarte inteligentă.
Când ajungi la acest nivel și știi să sunt cu ochii pe tine, pentru că sunt foarte mulți bani în joc, nu e doar etică, nu iei orice. Nu înghiți orice ca șobolanul! Nu-mi poți permite doar pentru că nu scrie nimic îndoielnic pe etichetă. Verifici!
Sakkari "OMG I'm so afraid to eat or drink anything."
— Jess 🍵 (@jessica4stein) September 14, 2023
NK "Don't take any shady sh*t then."
DashKa "Use your brain." pic.twitter.com/DlSyciMEqF
Nu poți pleca de la ideea că toți sunt de bună credință. Sau că se pricep. Sau că știu de unde vine suplimentul. E un habarnism. E amatorism, e improvizație. Mai ales că Simona nu mai are 16 ani. Știi că te expui, știi că dacă pici într-o astfel de groapă te duci...
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.