INTERVIU | Vicepreședintele Academiei Române oferă explicația durității sancțiunii din cazul Halep. V. Voicu: "Ăsta se numește doping!"

Simona Halep a depus, pe 24 octombrie, apelul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv împotriva suspendării de patru ani Galerie foto (1 fotografii): INTERVIU | Vicepreședintele Academiei Române oferă explicația durității sancțiunii din cazul Halep. V. Voicu: "Ăsta se numește doping!"
Foto: Profimedia  |   Simona Halep a depus, pe 24 octombrie, apelul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv împotriva suspendării de patru ani

Cristian Munteanu   |   Publicat: 26.10.2023 08:00   |  Actualizat: 26.10.2023 23:41

În România există puține persoane extrem de competente care pot înțelege, și explica pe înțelesul nostru, ce s-a petrecut, din datele pe care le avem, în cazul Simonei Halep. Profesorul Victor Voicu (84 de ani), expert toxicolog și farmacolog, vicepreședinte al Academiei Române, este una dintre acestea.

La o zi după ce Halep a depus apelul la TAS (n.r. – Tribunalul de Arbitraj Sportiv), profesorul Voicu a acordat un interviu, în exclusivitate pentru IAM Sport, în care a oferit posibile explicații pentru severitatea suspendării primită de fostul lider WTA.

Expertul român în toxicologie și farmacologie a refăcut, pas cu pas, procesul prin care Roxadustatul poate amplifica performanțele unui sportiv.

Pentru cei care nu știu cine este generalul maior Victor Voicu, punctăm doar câteva dintre funcții și specializările domniei sale. Dacă le-am scrie pe toate, ar fi aproape la fel de lungi precum interviul.

  • Vicepreședinte al Academiei Române
  • Președinte al Filialei Bucureşti, Academia de Științe Medicale
  • Director Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare București
  • Președinte al Comisiei de Toxicologie și Toxicodependență din cadrul Ministerului Sănătății
  • Șeful Direcției Medicale din cadrul Ministerul Apărării Naționale
  • Șeful Laboratorului de Farmacologie și Toxicologie Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare București

Profesorul Voicu: “Alvarez cred că a devenit faimos

Bună ziua, domnule general Voicu. Vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne oferi un interviu. Aș dori să vă întreb, din postura dvs. de expert toxicolog și farmacolog, cum vă sună afirmația: “În tenis nu ai nevoie de oxigen”. Aparține doctorului Jean-Claude Alvarez, expertul apărării în cazul Halep.

Păi să-și pună mâna la nas și gură, iar așa va vedea dacă are nevoie de oxigen! E puțin ciudată afirmația, dar bănuiesc că e foarte competent și a făcut un fel de glumă. Ea poate fi argumentată, cumva.

Depinde ce vrei să scoți în evidență. Depinde de ce mesaj a vrut să transmită. Dar lucrurile sunt foarte interesante. Sper să le explic cât mai clar.

Deci, dincolo de naivitatea afirmației în sine, se bazează pe ceva.

Da. Funcția musculaturii striate, cea cu care facem sport, este o minune. Și de unde luăm energia pentru sport? Creatorul a găsit o soluție și a fabricat o moleculă macroenergetică, nici măcar nu e foarte complicată.

Se numește adenozin trifosfat (n.r. - ATP). Acesta se găsește în rezervă, în mușchi, se găsește în alte țesuturi și vine din metabolismul principiilor alimentare, adică glucidele/zaharurile, lipidele și proteinele.

S-a constatat că există două tipuri de metabolism la nivelul acestor tipuri de activități, antrenamente, concursuri, etc. Aerobe și anaerobe. Aici începe povestea cu semnfinificația vorbelor lui Alvarez, care, nu știu cât era de cunoscut, dar cred că a devenit faimos prin această afirmație.

Eu cred că în tenis nu ai nevoie de oxigen Jean Claude Alvarez, expert farmacolog și toxicolog

Cel mai probabil a devenit. O să fie o poveste pe care o vom înțelege și noi, cei neinițiați într-ale medicinei?

Eu așa cred. ATP-ul (n.r. - adenozin trifosfat), dacă se epuizează, din cauza, să zicem, efortului excesiv, mușchiul nu se mai relaxează. Se numește rigor această etapă. Rămâne contractat. Însă, poate contrar părerii generale, relaxarea mușchiului necesită energie, nu atât contracția, care e doar un trigger (n.r. - declanșator).

Ca un arc al unei suspensii?

Da, exact. Deci relaxarea e cu energia. Se recaptează calciu din fibra musculară, pentru că a fost activat. S-a eliberat adrenalină. Sunt o serie de factori care pregătesc contracția musculară. Dar apoi trebuie să se relaxeze, pentru că este un ciclu.

Deși metabolismul, în cazul unui efort susținut, crește și de sute de ori, ATP-ul (n.r. - adenozin trifosfat) scade foarte puțin. Asta înseamnă că el se regenerează continuu. Ei, aici, această cale anaerobă, îl susține pe Alvarez. Dar există o nuanță.

  • La sportivi se petrece și un alt fenomen interesant, prin care se consumă și din acidul lactic - neoglicogeneza. Se resintetizează glucoza și glicogenul. Și astfel devine și benefic.

Profesorul Voicu: “Asta se numește doping”

Care este aceasta? Are legătură directă cu tenisul sau cu sportul, în general?

Dumneavoastră să-mi spuneți dacă are sau nu. În prima fază, lucru la care probabil s-a referit Alvarez, respirația, deci oxigenul, nu este atât de importantă. Însă, pe măsură ce efortul se prelungește, devine vital.

Valorile cresc exponențial. Dacă atunci când începi să faci efort, aproape că nu respiri, când acesta se petrece pe o perioadă mai îndelungată, deschizi și mai mult gura, încercând să captezi cât mai mult oxigen.

  • Conform American Physiological Society, în primele secunde ale unui efort fizic, sprint, de exemplu, se estimează că energia este furnizată astfel:

1. În primele 10 secunde de efort

  • Creatin-fosfat (rezerva care formează ATP-ul) – 43%
  • Glicoliză – 50%
  • Respirația mitocondrială 7%

2. În primele 30 secunde de efort

  • Creatin-fosfat (rezerva care formează ATP-ul) – 18%
  • Glicoliză – 55%
  • Respirația mitocondrială - 27%

3. În primele 45 de secunde de efort

  • Creatin-fosfat (rezerva care formează ATP-ul) – 19%
  • Glicoliză – 31%
  • Respirația mitocondrială - 50%

Probabil Alvarez s-a referit la schimburile de mingi care nu depășesc bariera celor 10 secunde. Dar Simona s-a descurcat întotdeauna mai bine pe măsură ce schimburile durau mai mult de zece mingi. Deci oxigenul adus prin respirație devenea extrem de important. Dar unde și cum intervine roxadustatul?

Vă spun. Să admitem că sportivul, așa cum este normal, e sănătos, are concentrația de hemoglobină, la nivelul hematiei, normal, totul este în regulă. În timpul competițiilor, îi vedem că respiră extrem de greu, din cauza efortului. Apare hipoxia.

  • De la hipoxemie (nivel scăzut de oxigen din sânge), se poate ajunge la hipoxie (reducerea nivelului de oxigen din țesuturi), dacă sângele nu transportă suficient oxigen pentru a satisface nevoile organismului

De asta avem nevoie de eritropoietină, produsă de celule specializate din rinichi, ce răspunde la niveluri scăzute de oxigen (hipoxemie), ca să crească și producția de hematii (n.r. – globule roșii).

După ce am analizat toate dovezile, scrise și orale, suntem “comfortably satisfied” în a stabili că jucătoarea a încălcat regulile Anti-Doping fragment din motivarea oficială a Sport Resolutions

Asta înseamnă îmbunătățirea performanței sportive. Ei, fix același lucru face și Roxadustatul, numai că artificial, atunci când îl aduci din afară. Și o face mult mai bine. Iar asta se numește doping. Eritropoietină a fost substanța de bază a dopingului din perioada anilor 1990, 2000, dar acum lucrurile sunt mai subtile.

  • În ultima finală câștigată de Halep, cea de la Toronto, jucătoarea noastră a câștigat peste 61% dintre punctele care au durat peste zece schimburi de mingi

De ce e mai bun, pentru doping, Roxadustatul?

În primul rând, are timpul de înjumătățire, din sânge, de 10-15 ore, deci dispare repede. Ce e la fel de important este faptul că, să zicem că vrei să atingi pragul hemoglobinei de 11,5 la suta de mililitri, Roxadustatul trebuie administrat timp de 9 săptămâni. Iar eritropoietină merge mai lent, îi trebuie 19 săptămâni pentru același rezultat.

Deci Roxadustatul e mai eficient și ca medicament și ca doping. Este extrem de greu de depistat la testele anti-doping. Dispare repede, 10-15 ore înjumătățire, apoi alte 10 ore pentru înjumătățirea jumătății... Ajunge la concentrații sub pragul de sensibilitate.

Revenind la timpul de înjumătățire de care vorbeați...

Da, intuiesc ce vreți să mă întrebați. Se poate, știind când ai un meci, control anti-doping, să iei Roxadustat în doze care să permită substanței interzise să fie sub limita de detecție. Răspunsul este da. Așa funcționează micro-dopingul.

Și, în ultimii ani, a devenit extrem de rafinat totul. Uneori, laboratoarele celor care fac astfel de lucruri murdare sunt mai performante decât cele ale celor care ar trebui să-i prindă.

Aici se încheie prima parte a interviului cu vicepreședintele Academiei Române, profesorul Victor Voicu. În a doua parte veți putea citi:

  • Ce probleme medicale pot necesita luarea Roxadustatului ca medicament.
  • ”În cazuri medicale foarte delicate pentru femei, se poate ajunge la anemie, din cauza pierderii de sânge, unei hemoragii puternice”.

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.

Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Ion Țiriac cere schimbarea legilor și a răbufnit: "E mafie legalizată!"
Ion Țiriac cere schimbarea legilor și a răbufnit: "E mafie legalizată!"
Ion Țiriac cere schimbarea legilor și a răbufnit: "E mafie legalizată!"
Novak Djokovic și Andy Murray au anunțat încetarea colaborării: ”Mulțumesc pentru tot”
Novak Djokovic și Andy Murray au anunțat încetarea colaborării: ”Mulțumesc pentru tot”
Novak Djokovic și Andy Murray au anunțat încetarea colaborării: ”Mulțumesc pentru tot”
Încă o româncă a fost suspendată pentru dopaj! Sentința dictată de ITIA
Încă o româncă a fost suspendată pentru dopaj! Sentința dictată de ITIA
Încă o româncă a fost suspendată pentru dopaj! Sentința dictată de ITIA
Simona Halep a transmis un mesaj emoționant, la 3 luni de la retragere: ”Nou capitol pentru fetița care nu a încetat niciodată să creadă”
Simona Halep a transmis un mesaj emoționant, la 3 luni de la retragere: ”Nou capitol pentru fetița care nu a încetat niciodată să creadă”
Simona Halep a transmis un mesaj emoționant, la 3 luni de la retragere: ”Nou capitol pentru fetița care nu a încetat niciodată să creadă”
Sinner a revenit cu victorie, după suspendarea pentru dopaj, însă a recunoscut: ”Ar fi foarte ciudat dacă nu aș avea îndoieli” 
Sinner a revenit cu victorie, după suspendarea pentru dopaj, însă a recunoscut: ”Ar fi foarte ciudat dacă nu aș avea îndoieli” 
Sinner a revenit cu victorie, după suspendarea pentru dopaj, însă a recunoscut: ”Ar fi foarte ciudat dacă nu aș avea îndoieli” 
Cea mai mare canotoare din istorie nu l-a uitat pe Ion Țiriac: ”Am împărțit o prietenie frumoasă”
Cea mai mare canotoare din istorie nu l-a uitat pe Ion Țiriac: ”Am împărțit o prietenie frumoasă”
Cea mai mare canotoare din istorie nu l-a uitat pe Ion Țiriac: ”Am împărțit o prietenie frumoasă”

Cele mai citite

Florin Prunea a vorbit despre Mariana Lăcătuș, soția lui Marius Lăcătuș
Florin Prunea a vorbit despre Mariana Lăcătuș, soția lui Marius Lăcătuș
Diverse  |  15 Mai 2025, 09:21
1.
Florin Prunea a vorbit despre Mariana Lăcătuș, soția lui Marius Lăcătuș
Ion Țiriac a dat verdictul în disputa FCSB - Steaua
Ion Țiriac a dat verdictul în disputa FCSB - Steaua
Special  |  15 Mai 2025, 12:03
2.
Ion Țiriac a dat verdictul în disputa FCSB - Steaua
Gică Hagi, ironizat în direct de Radu Naum: ”Repede la FCSB!”
Gică Hagi, ironizat în direct de Radu Naum: ”Repede la FCSB!”
SuperLiga  |  16 Mai 2025, 22:51
3.
Gică Hagi, ironizat în direct de Radu Naum: ”Repede la FCSB!”
Știri de ultimă oră din sport
Mircea Rednic pleacă de la UTA și îi ironizează pe fanii arădeni: ”150-200, nu sunt ultrași adevărați”
Mircea Rednic pleacă de la UTA și îi ironizează pe fanii arădeni: ”150-200, nu sunt ultrași adevărați”
SuperLiga   |  17 Mai 2025, 17:03
Mircea Rednic pleacă de la UTA și îi ironizează pe fanii arădeni: ”150-200, nu sunt ultrași adevărați”
Momente dramatice la Arad: meciul a fost întrerupt minute bune după ce unui suporter i s-a făcut rău!
foto Momente dramatice la Arad: meciul a fost întrerupt minute bune după ce unui suporter i s-a făcut rău!
SuperLiga   |  17 Mai 2025, 15:45
Momente dramatice la Arad: meciul a fost întrerupt minute bune după ce unui suporter i s-a făcut rău!
Tricou ”cu dedicație” de la Mihai Stoica. Oficialul a trimis un mesaj special celui mai important fan FCSB
Tricou ”cu dedicație” de la Mihai Stoica. Oficialul a trimis un mesaj special celui mai important fan FCSB
SuperLiga   |  17 Mai 2025, 15:44
Tricou ”cu dedicație” de la Mihai Stoica. Oficialul a trimis un mesaj special celui mai important fan FCSB
Cine este Tudor Coșa, noua senzație din Liga 1. Inter, Hoffenheim și Salzburg sunt cu ochii pe el. Tatăl său a fost și el portar
Cine este Tudor Coșa, noua senzație din Liga 1. Inter, Hoffenheim și Salzburg sunt cu ochii pe el. Tatăl său a fost și el portar
Fotbal   |  17 Mai 2025, 15:13
Cine este Tudor Coșa, noua senzație din Liga 1. Inter, Hoffenheim și Salzburg sunt cu ochii pe el. Tatăl său a fost și el portar
Oficial! Dean Huijsen este noul jucător al celor de la Real Madrid
Oficial! Dean Huijsen este noul jucător al celor de la Real Madrid
LaLiga   |  17 Mai 2025, 14:58
Oficial! Dean Huijsen este noul jucător al celor de la Real Madrid
Ce se întâmplă cu Dan Petrescu, dacă se operează. Varga a luat decizia
Ce se întâmplă cu Dan Petrescu, dacă se operează. Varga a luat decizia
SuperLiga   |  17 Mai 2025, 14:24
Ce se întâmplă cu Dan Petrescu, dacă se operează. Varga a luat decizia
RECALCULARE Șeful Casei de Pensii dezinformează. Care pensionari s-au trezit cu pensia redusă?
RECALCULARE Șeful Casei de Pensii dezinformează. Care pensionari s-au trezit cu pensia redusă?
RECALCULARE Șeful Casei de Pensii dezinformează. Care pensionari s-au trezit cu pensia redusă?
Tânără născută în închisoare, acceptată la Harvard, una dintre cele mai mari universități din lume
Tânără născută în închisoare, acceptată la Harvard, una dintre cele mai mari universități din lume
Tânără născută în închisoare, acceptată la Harvard, una dintre cele mai mari universități din lume
AMENDĂ usturătoare pentru cei care stau la bloc și fac treburi casnice duminica. Motivul?
AMENDĂ usturătoare pentru cei care stau la bloc și fac treburi casnice duminica. Motivul?
AMENDĂ usturătoare pentru cei care stau la bloc și fac treburi casnice duminica. Motivul?
AS.RO Milionarul român care construieşte un castel în România, detalii despre cei 1.400 de angajaţi: Oamenii se uită şi la 20 de lei
Milionarul român care construieşte un castel în România, detalii despre cei 1.400 de angajaţi: Oamenii se uită şi la 20 de lei
”Dependența” care afectează tot mai mulți fotbaliști: ”Alibec e pistol cu apă rece. Pe grup sunt mulți jucători de Liga 1”
exclusiv ”Dependența” care afectează tot mai mulți fotbaliști: ”Alibec e pistol cu apă rece. Pe grup sunt mulți jucători de Liga 1”
Special   |  17 Mai 2025, 10:41
”Dependența” care afectează tot mai mulți fotbaliști: ”Alibec e pistol cu apă rece. Pe grup sunt mulți jucători de Liga 1”
Forbes: Cristiano Ronaldo, peste Stephen Curry în topul celor mai bine plătiți sportivi. Ce loc ocupă Lionel Messi în TOP 10
Forbes: Cristiano Ronaldo, peste Stephen Curry în topul celor mai bine plătiți sportivi. Ce loc ocupă Lionel Messi în TOP 10
Special   |  16 Mai 2025, 10:22
Forbes: Cristiano Ronaldo, peste Stephen Curry în topul celor mai bine plătiți sportivi. Ce loc ocupă Lionel Messi în TOP 10
Cutremur de 4,2 grade în Vrancea, sâmbătă dimineața. Seismul a fost urmat de două replici minore
Cutremur de 4,2 grade în Vrancea, sâmbătă dimineața. Seismul a fost urmat de două replici minore
Cutremur de 4,2 grade în Vrancea, sâmbătă dimineața. Seismul a fost urmat de două replici minore
Muzeele se redeschid sub lumina nopții în cel mai amplu eveniment cultural al anului. Peste 500 de specialiști vor ghida vizitatorii într-o noapte memorabilă
Muzeele se redeschid sub lumina nopții în cel mai amplu eveniment cultural al anului. Peste 500 de specialiști vor ghida vizitatorii într-o noapte memorabilă
Muzeele se redeschid sub lumina nopții în cel mai amplu eveniment cultural al anului. Peste 500 de specialiști vor ghida vizitatorii într-o noapte memorabilă
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Campania electorală s-a încheiat azi, în mod oficial
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Campania electorală s-a încheiat azi, în mod oficial
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Campania electorală s-a încheiat azi, în mod oficial
exclusiv Cei cinci ”specialiști secreți” ai lui Mihai Rotaru. Cine sunt oamenii care îl sfătuiesc pe patronul Craiovei ce jucători să...
SuperLiga   |  18:26
Cei cinci ”specialiști secreți” ai lui Mihai Rotaru. Cine sunt oamenii care îl sfătuiesc pe patronul Craiovei ce jucători să transfere
Alexandru Meszar, prima reacție după ce Mircea Rednic și-a anunțat plecarea de la UTA Arad
SuperLiga   |  18:15
Alexandru Meszar, prima reacție după ce Mircea Rednic și-a anunțat plecarea de la UTA Arad
foto Superbolidul care aduce titlul pe Arena Națională pentru FCSB. Unul dintre eroi a avut ocazia să-l conducă
SuperLiga   |  17:54
Superbolidul care aduce titlul pe Arena Națională pentru FCSB. Unul dintre eroi a avut ocazia să-l conducă
exclusiv Fostul oficial din Liga 1 l-a distrus pe Lamine Yamal: ”Ești nebun?!”
LaLiga   |  17:24
Fostul oficial din Liga 1 l-a distrus pe Lamine Yamal: ”Ești nebun?!”
Mircea Rednic pleacă de la UTA și îi ironizează pe fanii arădeni: ”150-200, nu sunt ultrași adevărați”
SuperLiga   |  17:03
Mircea Rednic pleacă de la UTA și îi ironizează pe fanii arădeni: ”150-200, nu sunt ultrași adevărați”
live blog FCSB - Universitatea Craiova, ora 20:00, pe iAMSport.ro. Cum arată Arena Națională înaintea startului partidei
SuperLiga   |  16:42
FCSB - Universitatea Craiova, ora 20:00, pe iAMSport.ro. Cum arată Arena Națională înaintea startului partidei
foto Momente dramatice la Arad: meciul a fost întrerupt minute bune după ce unui suporter i s-a făcut rău!
SuperLiga   |  15:45
Momente dramatice la Arad: meciul a fost întrerupt minute bune după ce unui suporter i s-a făcut rău!
Tricou ”cu dedicație” de la Mihai Stoica. Oficialul a trimis un mesaj special celui mai important fan FCSB
SuperLiga   |  15:44
Tricou ”cu dedicație” de la Mihai Stoica. Oficialul a trimis un mesaj special celui mai important fan FCSB
Rezultate / Clasamente