INTERVIU | Vicepreședintele Academiei Române oferă explicația durității sancțiunii din cazul Halep. V. Voicu: "Ăsta se numește doping!"

Simona Halep a depus, pe 24 octombrie, apelul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv împotriva suspendării de patru ani Galerie foto (1 fotografii): INTERVIU | Vicepreședintele Academiei Române oferă explicația durității sancțiunii din cazul Halep. V. Voicu: "Ăsta se numește doping!"
Foto: Profimedia  |   Simona Halep a depus, pe 24 octombrie, apelul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv împotriva suspendării de patru ani

Cristian Munteanu   |   Publicat: 26.10.2023 08:00   |  Actualizat: 26.10.2023 23:41

În România există puține persoane extrem de competente care pot înțelege, și explica pe înțelesul nostru, ce s-a petrecut, din datele pe care le avem, în cazul Simonei Halep. Profesorul Victor Voicu (84 de ani), expert toxicolog și farmacolog, vicepreședinte al Academiei Române, este una dintre acestea.

La o zi după ce Halep a depus apelul la TAS (n.r. – Tribunalul de Arbitraj Sportiv), profesorul Voicu a acordat un interviu, în exclusivitate pentru IAM Sport, în care a oferit posibile explicații pentru severitatea suspendării primită de fostul lider WTA.

Expertul român în toxicologie și farmacologie a refăcut, pas cu pas, procesul prin care Roxadustatul poate amplifica performanțele unui sportiv.

Pentru cei care nu știu cine este generalul maior Victor Voicu, punctăm doar câteva dintre funcții și specializările domniei sale. Dacă le-am scrie pe toate, ar fi aproape la fel de lungi precum interviul.

  • Vicepreședinte al Academiei Române
  • Președinte al Filialei Bucureşti, Academia de Științe Medicale
  • Director Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare București
  • Președinte al Comisiei de Toxicologie și Toxicodependență din cadrul Ministerului Sănătății
  • Șeful Direcției Medicale din cadrul Ministerul Apărării Naționale
  • Șeful Laboratorului de Farmacologie și Toxicologie Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare București

Profesorul Voicu: “Alvarez cred că a devenit faimos

Bună ziua, domnule general Voicu. Vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne oferi un interviu. Aș dori să vă întreb, din postura dvs. de expert toxicolog și farmacolog, cum vă sună afirmația: “În tenis nu ai nevoie de oxigen”. Aparține doctorului Jean-Claude Alvarez, expertul apărării în cazul Halep.

Păi să-și pună mâna la nas și gură, iar așa va vedea dacă are nevoie de oxigen! E puțin ciudată afirmația, dar bănuiesc că e foarte competent și a făcut un fel de glumă. Ea poate fi argumentată, cumva.

Depinde ce vrei să scoți în evidență. Depinde de ce mesaj a vrut să transmită. Dar lucrurile sunt foarte interesante. Sper să le explic cât mai clar.

Deci, dincolo de naivitatea afirmației în sine, se bazează pe ceva.

Da. Funcția musculaturii striate, cea cu care facem sport, este o minune. Și de unde luăm energia pentru sport? Creatorul a găsit o soluție și a fabricat o moleculă macroenergetică, nici măcar nu e foarte complicată.

Se numește adenozin trifosfat (n.r. - ATP). Acesta se găsește în rezervă, în mușchi, se găsește în alte țesuturi și vine din metabolismul principiilor alimentare, adică glucidele/zaharurile, lipidele și proteinele.

S-a constatat că există două tipuri de metabolism la nivelul acestor tipuri de activități, antrenamente, concursuri, etc. Aerobe și anaerobe. Aici începe povestea cu semnfinificația vorbelor lui Alvarez, care, nu știu cât era de cunoscut, dar cred că a devenit faimos prin această afirmație.

Eu cred că în tenis nu ai nevoie de oxigen Jean Claude Alvarez, expert farmacolog și toxicolog

Cel mai probabil a devenit. O să fie o poveste pe care o vom înțelege și noi, cei neinițiați într-ale medicinei?

Eu așa cred. ATP-ul (n.r. - adenozin trifosfat), dacă se epuizează, din cauza, să zicem, efortului excesiv, mușchiul nu se mai relaxează. Se numește rigor această etapă. Rămâne contractat. Însă, poate contrar părerii generale, relaxarea mușchiului necesită energie, nu atât contracția, care e doar un trigger (n.r. - declanșator).

Ca un arc al unei suspensii?

Da, exact. Deci relaxarea e cu energia. Se recaptează calciu din fibra musculară, pentru că a fost activat. S-a eliberat adrenalină. Sunt o serie de factori care pregătesc contracția musculară. Dar apoi trebuie să se relaxeze, pentru că este un ciclu.

Deși metabolismul, în cazul unui efort susținut, crește și de sute de ori, ATP-ul (n.r. - adenozin trifosfat) scade foarte puțin. Asta înseamnă că el se regenerează continuu. Ei, aici, această cale anaerobă, îl susține pe Alvarez. Dar există o nuanță.

  • La sportivi se petrece și un alt fenomen interesant, prin care se consumă și din acidul lactic - neoglicogeneza. Se resintetizează glucoza și glicogenul. Și astfel devine și benefic.

Profesorul Voicu: “Asta se numește doping”

Care este aceasta? Are legătură directă cu tenisul sau cu sportul, în general?

Dumneavoastră să-mi spuneți dacă are sau nu. În prima fază, lucru la care probabil s-a referit Alvarez, respirația, deci oxigenul, nu este atât de importantă. Însă, pe măsură ce efortul se prelungește, devine vital.

Valorile cresc exponențial. Dacă atunci când începi să faci efort, aproape că nu respiri, când acesta se petrece pe o perioadă mai îndelungată, deschizi și mai mult gura, încercând să captezi cât mai mult oxigen.

  • Conform American Physiological Society, în primele secunde ale unui efort fizic, sprint, de exemplu, se estimează că energia este furnizată astfel:

1. În primele 10 secunde de efort

  • Creatin-fosfat (rezerva care formează ATP-ul) – 43%
  • Glicoliză – 50%
  • Respirația mitocondrială 7%

2. În primele 30 secunde de efort

  • Creatin-fosfat (rezerva care formează ATP-ul) – 18%
  • Glicoliză – 55%
  • Respirația mitocondrială - 27%

3. În primele 45 de secunde de efort

  • Creatin-fosfat (rezerva care formează ATP-ul) – 19%
  • Glicoliză – 31%
  • Respirația mitocondrială - 50%

Probabil Alvarez s-a referit la schimburile de mingi care nu depășesc bariera celor 10 secunde. Dar Simona s-a descurcat întotdeauna mai bine pe măsură ce schimburile durau mai mult de zece mingi. Deci oxigenul adus prin respirație devenea extrem de important. Dar unde și cum intervine roxadustatul?

Vă spun. Să admitem că sportivul, așa cum este normal, e sănătos, are concentrația de hemoglobină, la nivelul hematiei, normal, totul este în regulă. În timpul competițiilor, îi vedem că respiră extrem de greu, din cauza efortului. Apare hipoxia.

  • De la hipoxemie (nivel scăzut de oxigen din sânge), se poate ajunge la hipoxie (reducerea nivelului de oxigen din țesuturi), dacă sângele nu transportă suficient oxigen pentru a satisface nevoile organismului

De asta avem nevoie de eritropoietină, produsă de celule specializate din rinichi, ce răspunde la niveluri scăzute de oxigen (hipoxemie), ca să crească și producția de hematii (n.r. – globule roșii).

După ce am analizat toate dovezile, scrise și orale, suntem “comfortably satisfied” în a stabili că jucătoarea a încălcat regulile Anti-Doping fragment din motivarea oficială a Sport Resolutions

Asta înseamnă îmbunătățirea performanței sportive. Ei, fix același lucru face și Roxadustatul, numai că artificial, atunci când îl aduci din afară. Și o face mult mai bine. Iar asta se numește doping. Eritropoietină a fost substanța de bază a dopingului din perioada anilor 1990, 2000, dar acum lucrurile sunt mai subtile.

  • În ultima finală câștigată de Halep, cea de la Toronto, jucătoarea noastră a câștigat peste 61% dintre punctele care au durat peste zece schimburi de mingi

De ce e mai bun, pentru doping, Roxadustatul?

În primul rând, are timpul de înjumătățire, din sânge, de 10-15 ore, deci dispare repede. Ce e la fel de important este faptul că, să zicem că vrei să atingi pragul hemoglobinei de 11,5 la suta de mililitri, Roxadustatul trebuie administrat timp de 9 săptămâni. Iar eritropoietină merge mai lent, îi trebuie 19 săptămâni pentru același rezultat.

Deci Roxadustatul e mai eficient și ca medicament și ca doping. Este extrem de greu de depistat la testele anti-doping. Dispare repede, 10-15 ore înjumătățire, apoi alte 10 ore pentru înjumătățirea jumătății... Ajunge la concentrații sub pragul de sensibilitate.

Revenind la timpul de înjumătățire de care vorbeați...

Da, intuiesc ce vreți să mă întrebați. Se poate, știind când ai un meci, control anti-doping, să iei Roxadustat în doze care să permită substanței interzise să fie sub limita de detecție. Răspunsul este da. Așa funcționează micro-dopingul.

Și, în ultimii ani, a devenit extrem de rafinat totul. Uneori, laboratoarele celor care fac astfel de lucruri murdare sunt mai performante decât cele ale celor care ar trebui să-i prindă.

Aici se încheie prima parte a interviului cu vicepreședintele Academiei Române, profesorul Victor Voicu. În a doua parte veți putea citi:

  • Ce probleme medicale pot necesita luarea Roxadustatului ca medicament.
  • ”În cazuri medicale foarte delicate pentru femei, se poate ajunge la anemie, din cauza pierderii de sânge, unei hemoragii puternice”.

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.

Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Filip Jianu, prima victorie din carieră în circuitul ATP, la Țiriac Open!
Filip Jianu, prima victorie din carieră în circuitul ATP, la Țiriac Open!
Filip Jianu, prima victorie din carieră în circuitul ATP, la Țiriac Open!
Ion Țiriac, apariție-surpriză la Bucharest Fashion Week! Cine este femeia alături de care a fost surprins
Ion Țiriac, apariție-surpriză la Bucharest Fashion Week! Cine este femeia alături de care a fost surprins
Ion Țiriac, apariție-surpriză la Bucharest Fashion Week! Cine este femeia alături de care a fost surprins
Schimbarea majoră anunțată de Ion Țiriac: ”Am făcut din rahat bici”
Schimbarea majoră anunțată de Ion Țiriac: ”Am făcut din rahat bici”
Schimbarea majoră anunțată de Ion Țiriac: ”Am făcut din rahat bici”
Jaqueline Cristian, calificată în semifinalele de la Puerto Vallarta
Jaqueline Cristian, calificată în semifinalele de la Puerto Vallarta
Jaqueline Cristian, calificată în semifinalele de la Puerto Vallarta
Ana Bogdan s-a oprit în optimi la Antalya
Ana Bogdan s-a oprit în optimi la Antalya
Ana Bogdan s-a oprit în optimi la Antalya
Ion Țiriac s-a decis: investește într-un club de fotbal. Discuții confirmate cu un membru important al Generației de Aur
Ion Țiriac s-a decis: investește într-un club de fotbal. Discuții confirmate cu un membru important al Generației de Aur
Ion Țiriac s-a decis: investește într-un club de fotbal. Discuții confirmate cu un membru important al Generației de Aur

Cele mai citite

Dan Șucu s-a hotărât. Pe cine aduce antrenor la Rapid în locul lui Șumudică: ”Eu asta știu”
Dan Șucu s-a hotărât. Pe cine aduce antrenor la Rapid în locul lui Șumudică: ”Eu asta știu”
SuperLiga  |  31 Martie 2025, 11:05
1.
Dan Șucu s-a hotărât. Pe cine aduce antrenor la Rapid în locul lui Șumudică: ”Eu asta știu”
"Mister president, îți pregătesc 4.000 kg!”. Neluțu Varga, regele viral al aurului: mesaj video dintre lingouri cǎtre un destinatar misterios
"Mister president, îți pregătesc 4.000 kg!”. Neluțu Varga, regele viral al aurului: mesaj video dintre lingouri cǎtre un destinatar misterios
SuperLiga  |  31 Martie 2025, 19:52
2.
"Mister president, îți pregătesc 4.000 kg!”. Neluțu Varga, regele viral al aurului: mesaj video dintre lingouri cǎtre un destinatar misterios
Gigi Becali, amenințat de Alexandra Păcuraru. Ce plănuiește fiica patronului de la Realitatea
Gigi Becali, amenințat de Alexandra Păcuraru. Ce plănuiește fiica patronului de la Realitatea
Special  |  30 Martie 2025, 15:43
3.
Gigi Becali, amenințat de Alexandra Păcuraru. Ce plănuiește fiica patronului de la Realitatea
Știri de ultimă oră din sport
O nouă etapă în SuperLiga Feminină! Fetele de la malul mării, din ce în ce mai departe de restul echipelor
super fete O nouă etapă în SuperLiga Feminină! Fetele de la malul mării, din ce în ce mai departe de restul echipelor
Feminin   |  02 Aprilie 2025, 00:01
O nouă etapă în SuperLiga Feminină! Fetele de la malul mării, din ce în ce mai departe de restul echipelor
Bălgrădean regretă că nu a putut să elimine Farul, din Cupă: "Am jucat senzațional"
Bălgrădean regretă că nu a putut să elimine Farul, din Cupă: "Am jucat senzațional"
Cupa României   |  01 Aprilie 2025, 22:12
Bălgrădean regretă că nu a putut să elimine Farul, din Cupă: "Am jucat senzațional"
Curățenie la Sepsi, chiar de Paște! Dioszegi nu are milă: ”Tragem linie”
Curățenie la Sepsi, chiar de Paște! Dioszegi nu are milă: ”Tragem linie”
SuperLiga   |  01 Aprilie 2025, 18:51
Curățenie la Sepsi, chiar de Paște! Dioszegi nu are milă: ”Tragem linie”
Revenire de senzație la FCSB. Gigi Becali a anunțat că va fi apt pentru următorul joc
Revenire de senzație la FCSB. Gigi Becali a anunțat că va fi apt pentru următorul joc
SuperLiga   |  01 Aprilie 2025, 18:23
Revenire de senzație la FCSB. Gigi Becali a anunțat că va fi apt pentru următorul joc
iAM Banciu, 1 aprilie. Nu e păcăleală. ”Consulul” se prezintă în fața dumneavoastră
exclusiv iAM Banciu, 1 aprilie. Nu e păcăleală. ”Consulul” se prezintă în fața dumneavoastră
Special   |  01 Aprilie 2025, 17:59
iAM Banciu, 1 aprilie. Nu e păcăleală. ”Consulul” se prezintă în fața dumneavoastră
Dan Șucu, revoluție financiară de peste 80.000.000 de euro. De unde pot veni banii
Dan Șucu, revoluție financiară de peste 80.000.000 de euro. De unde pot veni banii
Fotbal   |  01 Aprilie 2025, 17:21
Dan Șucu, revoluție financiară de peste 80.000.000 de euro. De unde pot veni banii
AS.RO Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
iAM Banciu, 1 aprilie. Nu e păcăleală. ”Consulul” se prezintă în fața dumneavoastră
exclusiv iAM Banciu, 1 aprilie. Nu e păcăleală. ”Consulul” se prezintă în fața dumneavoastră
Special   |  01 Aprilie 2025, 17:59
iAM Banciu, 1 aprilie. Nu e păcăleală. ”Consulul” se prezintă în fața dumneavoastră
Gigi Becali, amenințat de Alexandra Păcuraru. Ce plănuiește fiica patronului de la Realitatea
Gigi Becali, amenințat de Alexandra Păcuraru. Ce plănuiește fiica patronului de la Realitatea
Special   |  30 Martie 2025, 15:43
Gigi Becali, amenințat de Alexandra Păcuraru. Ce plănuiește fiica patronului de la Realitatea
Crin Antonescu, despre decizia de a candida la alegerile prezidențiale: ''Am avut câteva zile să mă gândesc și o noapte să răspund''
Crin Antonescu, despre decizia de a candida la alegerile prezidențiale: ''Am avut câteva zile să mă gândesc și o noapte să răspund''
Crin Antonescu, despre decizia de a candida la alegerile prezidențiale: ''Am avut câteva zile să mă gândesc și o noapte să răspund''
Crin Antonescu a dezvăluit care este avantajul său, după o perioadă în care a stat departe de viața politică: ''Am observat fără să fiu implicat''
Crin Antonescu a dezvăluit care este avantajul său, după o perioadă în care a stat departe de viața politică: ''Am observat fără să fiu implicat''
Crin Antonescu a dezvăluit care este avantajul său, după o perioadă în care a stat departe de viața politică: ''Am observat fără să fiu implicat''
Cine este bărbatul găsit fără suflare lângă un mall din Capitală. Polițiștii au descoperit că era dat dispărut
Cine este bărbatul găsit fără suflare lângă un mall din Capitală. Polițiștii au descoperit că era dat dispărut
Cine este bărbatul găsit fără suflare lângă un mall din Capitală. Polițiștii au descoperit că era dat dispărut
super fete O nouă etapă în SuperLiga Feminină! Fetele de la malul mării, din ce în ce mai departe de restul echipelor
Feminin   |  00:01
O nouă etapă în SuperLiga Feminină! Fetele de la malul mării, din ce în ce mai departe de restul echipelor
exclusiv Câștigătorii Asia Express 2025! Tamaș și Alexa au dat lovitura. Câți bani le intră în conturi după ce au "cucerit" cea mai...
Diverse   |  23:21
Câștigătorii Asia Express 2025! Tamaș și Alexa au dat lovitura. Câți bani le intră în conturi după ce au "cucerit" cea mai urmărită emisiune de la Antena 1
Andrei Nicolescu a anunțat cine mai rămâne în Ștefan cel Mare. Ce se întâmplă cu Sivis
SuperLiga   |  23:18
Andrei Nicolescu a anunțat cine mai rămâne în Ștefan cel Mare. Ce se întâmplă cu Sivis
Bălgrădean regretă că nu a putut să elimine Farul, din Cupă: "Am jucat senzațional"
Cupa României   |  22:12
Bălgrădean regretă că nu a putut să elimine Farul, din Cupă: "Am jucat senzațional"
Hagi este mai preocupat de campionat, deși s-a calificat în semifinalele Cupei: ”An greu”
Cupa României   |  22:04
Hagi este mai preocupat de campionat, deși s-a calificat în semifinalele Cupei: ”An greu”
Donald Trump dă vina pe Rusia pentru faptul că fosta lui noră a ajuns în brațele lui Tiger Woods. Marele campion l-a sunat să...
Special   |  21:30
Donald Trump dă vina pe Rusia pentru faptul că fosta lui noră a ajuns în brațele lui Tiger Woods. Marele campion l-a sunat să îi ceară binecuvântarea
video Decizia luată în premieră de Victor Angelescu la Rapid: "Toată lumea trebuie să înțeleagă"
Cupa României   |  21:06
Decizia luată în premieră de Victor Angelescu la Rapid: "Toată lumea trebuie să înțeleagă"
Petrila, mesaj pentru Istvan Kovacs: ”Preferam să mă înjure. Nu l-am jignit așa grav”
SuperLiga   |  20:14
Petrila, mesaj pentru Istvan Kovacs: ”Preferam să mă înjure. Nu l-am jignit așa grav”
Rezultate / Clasamente