exclusiv "Să punem capăt acestei persecuții scandaloase!” Expertul toxicolog al apărării Simonei Halep, mesaj ferm înainte de noul proces: "O să mă dezlănțui!"

Foto 1/2 Galerie foto(2) Galerie foto (2 fotografii): "Să punem capăt acestei persecuții scandaloase!” Expertul toxicolog al apărării Simonei Halep, mesaj ferm înainte de noul proces: "O să mă dezlănțui!"
Foto: Fotomontaj Ciprian Ștefan  |  

Cristian Munteanu   |   Publicat: 07.02.2024 08:33   |  Actualizat: 07.02.2024 12:52

Astăzi, 7 februarie, de la ora 10.30, vor începe audierile din apelul Simonei Halep (32 de ani) de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Jean-Claude Alvarez, director al laboratorului de toxicologie CHU du Garches, este alături de româncă, în calitate de expert, și la acest proces. Francezul a vorbit în exclusivitate pentru iAMsport.ro.

Jean-Claude Alvarez a fost, încă din primele zile ale scandalului de doping al Simonei, unul dintre oamenii esențiali ai acestui caz. Expert în farmacologie și toxicologie, în biologie și genetică, director al laboratorului de toxicologie CHU de Garches, Alvarez a anunțat, încă din 13 septembrie 2023, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, că a găsit Roxadustat în toate flacoanele de Keto MCT, un supliment pe bază de pudră de colagen.

Am rugat-o pe Simona să aducă în laborator tot ce luase în perioada 26 - 29 august 2022. Pentru că pe 26 testul a fost negativ, iar cel de pe 29, pozitiv. A adus proteine, medicamente, suplimente, tot. Am analizat și celelalte flacoane, 5 la număr, toate sigilate. În toate am găsit substanța interzisă Jean-Claude Alvarez, expert apărare Simona Halep

Jean-Claude Alvarez: “O să mă dezlănțui!”

Experimentele sale, care au demonstrat că se poate găsi o concentrație de Roxadustat în corpul unei persoane care consumă un produs contaminat cu Roxadustat, au fost primite cu circumspecție de experții de la Sport Resolutions.

Mai mult, laboratorul acreditat WADA al profesorului Dr. Daniel Eichner, nu a găsit substanța dopantă incriminată în suplimentul alimentar. Alvarez s-a oferit să meargă în acel laborator, din Salt Lake City, și să se aplice metoda lui, care l-a ajutat să descopere contaminarea. A fost refuzat politicos.

  • Substanța găsită în corpul Simonei Halep, Roxadustat, este destinată medicamentelor pentru tratamentul anumitor tipuri de anemii și este un inhibator al prolil-hidroxilazei HIF ce stimulează producția endogenă de eritropoietină și producția de hemoglobină și celule roșii din sânge. Roxadustatul a fost introdus de WADA pe lista substanțelor interzise din 2011, în categoria EPO

Acum, în așteptarea judecării apelului făcut de Halep la TAS (n.r. - Tribunalul de Arbitraj Sportiv) împotriva suspendării de patru ani, profesorul francez este dornic ca adevărul să fie aflat.

Lui Alvarez i s-a părut neverosimilă pedeapsa primită de jucătoarea noastră încă din momentul în care a fost pronunțată. În exclusivitate pentru iAMsport.ro, profesorul a transmis câteva gânduri înaintea începutului procesului de la TAS.

Acum nu prea pot să spun nimic. Ar putea fi interpretat greșit de către instanță și, probabil, nu va fi bine pentru Simona. Sper doar că adevărul va fi, în sfârșit, recunoscut. Va trebui să aștept din nou verdictul. Dar, dacă va exista o sancțiune, o să mă dezlănțui! Jean-Claude Alvarez, expert apărare Simona Halep

Foto 2/2

Jean-Claude Alvarez: ”Ar trebui să fie plătiți pentru a-i aresta pe adevărații hoți!”

Expertul toxicolog continuă să susțină că substanța din sângele Simonei a fost prezentă într-o cantitate foarte mică, una care e posibilă în cazul multor sportivi. Însă această ipoteză a fost combătută în procesul de la Sport Resolutions.

Concentrația găsită în corpul sportivei a fost mai mare decât cea rezultată din experimentele doctorului Alvarez. Acest lucru, coroborat și cu neregularitățile din pașaportul biologic al Simonei, au dus la ideea că Roxadustatul din corpul sportivei ar fi putut ajunge acolo și pe altă cale.

  • Colagenul ajută la furnizarea de energie mușchilor și nervilor. Acumularea sa este cea care îmbunătățește creșterea masei musculare, mărește forța și, în general, duce la o performanță atletică mai bună

O altă problemă a Simonei este faptul că infamul Keto MCT, contaminat, în viziunea apărării cu Roxadustat, a fost omis, voit sau nu, de sportivă în fața ofițerului WADA.

Procesul acesta, pe scurt, decurge astfel. Ofițerul WADA întreabă sportivul:

1. ce a luat în ultimele șapte zile - medicamente, suplimente, băuturi, etc.

2. dacă a făcut transfuzii de sânge în ultimele 36 de luni.

După toate întrebările din raport, sportivul semnează și păstrează o copie. Alta merge la control WADA, iar una este a ofițerului. Dacă, ulterior, te uiți, tu sau staff-ul tău, peste raport, și observi că ai omis să specifici ceva, ca, de exemplu, un supliment, poți anunța ofițerul WADA. O poți face și peste câteva zile. Dar Simona nu a făcut-o nici în al 13-lea ceas.

40,2
milioane de dolari a câștigat Simona Halep din premiile luate la tenis

Jean-Claude Alvarez nu se îndoiește de inocența sportivei noastre în acest caz. El a declarat, tot pentru iAMsport.ro, că Halep nici măcar nu știa ce este Roxadustat când a intrat în laboratorul său.

Trebuie să punem capăt acestei persecuții scandaloase din partea acestei instituții, când totul este în favoarea non-dopingului! Ar trebui să fie plătiți pentru a-i aresta pe adevărații hoți! Jean-Claude Alvarez, expert apărare Simona Halep

Cum s-a ajuns aici în cazul Simona Halep

19 august 2022. Simona pierde în primul tur al turneului de Mare Șlem US Open cu Daria Snigur, apoi i se recoltează proba de sânge.

21 octombrie 2022. Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (n.r. - ITIA) anunță că Simona a fost depistată pozitiv cu Roxadustat. Substanța a fost găsită în probele A și B.

28-29 iunie 2023. Sport Resolutions, tribunalul independent britanic, audiază martori, experți, în procesul ITIA vs. Halep.

12 septembrie 2023. Tribunalul decide că verdictul în cazul Halep este “likely doping (n.r. – probabil dopaj)”. Pentru dopajul cu Roxadustat și neregulile din pașaportul ei biologic, Simona este suspendată patru ani din tenis.

24 octombrie 2023. Simona Halep depune apelul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv împotriva suspendării de patru ani.

7-9 februarie 2024. Încep audierile de la TAS (n.r. – Tribunalul de Arbitraj sportiv), acolo unde sportiva noastră a depus apel împotriva pedepsei primită de la Sport Resolutions.

Care sunt posibilele decizii ale TAS

La TAS, panelul (n.r. – completul) de judecată este ales diferit față de acela de la tribunalul independent Sport Resolutions. Fiecare dintre părți a cerut, și primit, câte un arbitru.

Apărarea l-a dorit pe Jeffrey G. Benz, care a mai colaborat cu avocatul Simonei, Howard Jacobs, în cazul Mariei Sharapova. ITIA l-a vrut pe unul dintre cei mai buni, dacă nu cumva cel mai bun, arbitri de la TAS, Ulrich Haas. Președintele completului de judecată, numit de Tribunalul de Arbitraj sportiv, va fi doamna Annabelle Bennett.

Cei trei vor asculta toate părerile martorilor, experților, părților implicate, dovezilor noi (dacă există), apoi vor dezbate și lua o decizie.

Vor porni de la sentința care spune că Simona s-a dopat și vor stabili ce grad de vinovăție a avut. Întrebarea esențială este dacă Halep s-a dopat dintr-o neglijență semnificativă, adică nu s-a asigurat că suplimentul Keto MCT nu conține substanțe interzise, sau a făcut-o cu bună știință?

Verdictul poate fi unul dintre acestea:

1. Simona Halep nu reușește să schimbe nimic din decizia Sport Resolutions și rămâne cu suspendarea de patru ani

2. Îl culpabilizează, cu dovezi, mai mult pe Mouratoglou și echipa sa, iar arbitrii TAS îi permit să joace imediat după momentul publicării oficiale a deciziei

3. Demonstrează că a fost vorba de o "neglijență semificativă" și obține o reducere a pedepsei de doar doi ani (n.r. - din care a ispășit mai mult de un an și patru luni)

4. ITIA reușește să obțină ceea ce a cerut de la început, și anume o pedeapsă de șase ani pentru Halep. Această variantă nu este atât de probabilă, având în vedere că TAS este o instituție mai "prietenoasă" cu sportivii.

Decizia de la TAS este atacabilă, pentru motive limitative, de ordine publică, la Tribunalul Federal al Elveției. Statistic vorbind, aici se admit puține căi de atac extraordinare, cum este aceasta, dar există o șansă. Iar apoi, dacă drepturile fundamentale ale Simonei ar fi încălcate, poate ajunge și la CEDO (n.r. – Curtea pentru Drepturile Omului). Însă un proces acolo, la CEDO, durează câțiva ani Surse TAS pentru iAMsport.ro

Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Carlos Alcaraz, strălucitor! Spaniolul l-a învins pe Novak Djokovic și și-a trecut în cont al patrulea trofeu de Mare Șlem, la 21 de ani
Carlos Alcaraz, strălucitor! Spaniolul l-a învins pe Novak Djokovic și și-a trecut în cont al patrulea trofeu de Mare Șlem, la 21 de ani
Carlos Alcaraz, strălucitor! Spaniolul l-a învins pe Novak Djokovic și și-a trecut în cont al patrulea trofeu de Mare Șlem, la 21 de ani
A fost stabilită finala de la Wimbledon! Novak Djokovic poate scrie istorie
A fost stabilită finala de la Wimbledon! Novak Djokovic poate scrie istorie
A fost stabilită finala de la Wimbledon! Novak Djokovic poate scrie istorie
Așa arată iubirea? Paula Badosa, ținta unor glume deplasate. ”Paulei îi e foame...”. Val de critici pentru Tsitsipas după ce grecul a râs de greutatea partenerei sale
Așa arată iubirea? Paula Badosa, ținta unor glume deplasate. ”Paulei îi e foame...”. Val de critici pentru Tsitsipas după ce grecul a râs de greutatea partenerei sale
Așa arată iubirea? Paula Badosa, ținta unor glume deplasate. ”Paulei îi e foame...”. Val de critici pentru Tsitsipas după ce grecul a râs de greutatea partenerei sale
”Durerea este insuportabilă!”. Mesajul transmis de Sorana Cîrstea pe Instagram
”Durerea este insuportabilă!”. Mesajul transmis de Sorana Cîrstea pe Instagram
”Durerea este insuportabilă!”. Mesajul transmis de Sorana Cîrstea pe Instagram
Serena Williams, cea mai "arzătoare" provocare a carierei. Imagini unicat cu legenda tenisului
Serena Williams, cea mai "arzătoare" provocare a carierei. Imagini unicat cu legenda tenisului
Serena Williams, cea mai "arzătoare" provocare a carierei. Imagini unicat cu legenda tenisului
Emma Răducanu, prima reacție după ce a încasat un val de critici la Wimbledon: ”Nu am vrut să îi fac asta”
Emma Răducanu, prima reacție după ce a încasat un val de critici la Wimbledon: ”Nu am vrut să îi fac asta”
Emma Răducanu, prima reacție după ce a încasat un val de critici la Wimbledon: ”Nu am vrut să îi fac asta”

Cele mai citite

Cum s-a afișat verișoara lui Ianis Hagi la nunta anului. Maria Popescu s-a făcut imediat remarcată
Cum s-a afișat verișoara lui Ianis Hagi la nunta anului. Maria Popescu s-a făcut imediat remarcată
Diverse  |  17 Iulie 2024, 09:31
1.
Cum s-a afișat verișoara lui Ianis Hagi la nunta anului. Maria Popescu s-a făcut imediat remarcată
Un jurnalist maghiar, atac dur la adresa românilor după victoria Corvinului în Europa: ”Sunt la ani lumină în urmă” / ”'Fotbalul Orban' a născut frustrări”
Un jurnalist maghiar, atac dur la adresa românilor după victoria Corvinului în Europa: ”Sunt la ani lumină în urmă” / ”'Fotbalul Orban' a născut frustrări”
Fotbal  |  16 Iulie 2024, 17:14
2.
Un jurnalist maghiar, atac dur la adresa românilor după victoria Corvinului în Europa: ”Sunt la ani lumină în urmă” / ”'Fotbalul Orban' a născut frustrări”
Cum arată acum cea care a fost marea iubire a lui Ion Țiriac: ”Îi datorez totul lui Ion”
Cum arată acum cea care a fost marea iubire a lui Ion Țiriac: ”Îi datorez totul lui Ion”
Diverse  |  18 Iulie 2024, 11:49
3.
Cum arată acum cea care a fost marea iubire a lui Ion Țiriac: ”Îi datorez totul lui Ion”
Ce recompensă uriașă oferă Putin pentru fiecare F-16 distrus. Rusia acuză că sunt ascunse în România
Ce recompensă uriașă oferă Putin pentru fiecare F-16 distrus. Rusia acuză că sunt ascunse în România
Ce recompensă uriașă oferă Putin pentru fiecare F-16 distrus. Rusia acuză că sunt ascunse în România
Cum poți intra în Armată fără să ai studii militare. Curs de 9 luni și contract de fidelizare
Cum poți intra în Armată fără să ai studii militare. Curs de 9 luni și contract de fidelizare
Cum poți intra în Armată fără să ai studii militare. Curs de 9 luni și contract de fidelizare
Pensionat la 59 ani are 6100 lei pensie la recalculare. Cum îl ajută indicele de corecție și grupele
Pensionat la 59 ani are 6100 lei pensie la recalculare. Cum îl ajută indicele de corecție și grupele
Pensionat la 59 ani are 6100 lei pensie la recalculare. Cum îl ajută indicele de corecție și grupele
Știri de ultimă oră din sport
Viorel Moldovan a stabilit obiectivele Rapidului pentru acest sezon: ”Nu știu dacă suntem favoriți”
Viorel Moldovan a stabilit obiectivele Rapidului pentru acest sezon: ”Nu știu dacă suntem favoriți”
Fotbal   |  18 Iulie 2024, 22:17
Viorel Moldovan a stabilit obiectivele Rapidului pentru acest sezon: ”Nu știu dacă suntem favoriți”
OFICIAL | Au semnat cu CFR Cluj până în 2027. Vești bune pentru Dan Petrescu
OFICIAL | Au semnat cu CFR Cluj până în 2027. Vești bune pentru Dan Petrescu
SuperLiga   |  18 Iulie 2024, 21:33
OFICIAL | Au semnat cu CFR Cluj până în 2027. Vești bune pentru Dan Petrescu
S-a făcut lumină în privința banilor de la Corvinul. ”Cea mai mare sumă încasată vreodată de un club public” + Care este implicarea financiară a lui Apostu
S-a făcut lumină în privința banilor de la Corvinul. ”Cea mai mare sumă încasată vreodată de un club public” + Care este implicarea financiară a lui Apostu
Fotbal   |  18 Iulie 2024, 20:38
S-a făcut lumină în privința banilor de la Corvinul. ”Cea mai mare sumă încasată vreodată de un club public” + Care este implicarea financiară a lui Apostu
Mihai Rotaru a făcut lumină în cazul despărțirii de Markovic: ”Sper din tot sufletul...”
Mihai Rotaru a făcut lumină în cazul despărțirii de Markovic: ”Sper din tot sufletul...”
SuperLiga   |  18 Iulie 2024, 19:49
Mihai Rotaru a făcut lumină în cazul despărțirii de Markovic: ”Sper din tot sufletul...”
Merge pe urmele tatălui său. Cu ce echipă a semnat fiul lui Zlatan Ibrahimovic
Merge pe urmele tatălui său. Cu ce echipă a semnat fiul lui Zlatan Ibrahimovic
Fotbal Internațional   |  18 Iulie 2024, 17:56
Merge pe urmele tatălui său. Cu ce echipă a semnat fiul lui Zlatan Ibrahimovic
Corvinul ”se joacă” cu banii publici! Clubul, pe punctul de a plăti 60.000 € pentru o cazare de 2.300 €: ”A fost o greșeală!” Legături curioase cu patronul hotelului
exclusiv Corvinul ”se joacă” cu banii publici! Clubul, pe punctul de a plăti 60.000 € pentru o cazare de 2.300 €: ”A fost o greșeală!” Legături curioase cu patronul hotelului
Europa League   |  18 Iulie 2024, 17:34
Corvinul ”se joacă” cu banii publici! Clubul, pe punctul de a plăti 60.000 € pentru o cazare de 2.300 €: ”A fost o greșeală!” Legături curioase cu patronul hotelului
Accident grav în care a fost implicat Neil Lennon: ”M-am speriat când l-am văzut”. Starea antrenorului Rapidului
Accident grav în care a fost implicat Neil Lennon: ”M-am speriat când l-am văzut”. Starea antrenorului Rapidului
SuperLiga   |  18 Iulie 2024, 16:25
Accident grav în care a fost implicat Neil Lennon: ”M-am speriat când l-am văzut”. Starea antrenorului Rapidului
Dan Alexa, declarații despre pumnul primit de la Anamaria Prodan, în urmă cu 5 ani: ”Am făcut foarte bine ce am făcut”
Dan Alexa, declarații despre pumnul primit de la Anamaria Prodan, în urmă cu 5 ani: ”Am făcut foarte bine ce am făcut”
Diverse   |  18 Iulie 2024, 14:58
Dan Alexa, declarații despre pumnul primit de la Anamaria Prodan, în urmă cu 5 ani: ”Am făcut foarte bine ce am făcut”
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Aroganța supremă marca Ion Țiriac! Cum a surprins miliardarul român în momentul în care prezenta un Ferrari: ”Gratis”
Diverse   |  22:53
Aroganța supremă marca Ion Țiriac! Cum a surprins miliardarul român în momentul în care prezenta un Ferrari: ”Gratis”
Corvinul Hunedoara - Paksi 0-2. Eșec ”dulce” pentru hunedoreni. Corvinul merge mai departe
Europa League   |  22:48
Corvinul Hunedoara - Paksi 0-2. Eșec ”dulce” pentru hunedoreni. Corvinul merge mai departe
Arnold Garita dă cărțile pe față în privința transferului la FCSB. De ce nu a ajuns la vizita medicală cerută de Gigi Becali
SuperLiga   |  22:27
Arnold Garita dă cărțile pe față în privința transferului la FCSB. De ce nu a ajuns la vizita medicală cerută de Gigi Becali
Viorel Moldovan a stabilit obiectivele Rapidului pentru acest sezon: ”Nu știu dacă suntem favoriți”
Fotbal   |  22:17
Viorel Moldovan a stabilit obiectivele Rapidului pentru acest sezon: ”Nu știu dacă suntem favoriți”
OFICIAL | Au semnat cu CFR Cluj până în 2027. Vești bune pentru Dan Petrescu
SuperLiga   |  21:33
OFICIAL | Au semnat cu CFR Cluj până în 2027. Vești bune pentru Dan Petrescu
exclusiv Gică Popescu a ales ce fundași au fost peste el. Cum s-a comparat cu Nesta, Terry sau Van Dijk: ”Niciodată nu am avut complexe”
Special   |  21:13
Gică Popescu a ales ce fundași au fost peste el. Cum s-a comparat cu Nesta, Terry sau Van Dijk: ”Niciodată nu am avut complexe”
S-a făcut lumină în privința banilor de la Corvinul. ”Cea mai mare sumă încasată vreodată de un club public” + Care este...
Fotbal   |  20:38
S-a făcut lumină în privința banilor de la Corvinul. ”Cea mai mare sumă încasată vreodată de un club public” + Care este implicarea financiară a lui Apostu
exclusiv Iamsport l-a pozat pe Neil Lennon după accidentul grav avut la față. Cum arată antrenorul Rapidului
SuperLiga   |  19:59
Iamsport l-a pozat pe Neil Lennon după accidentul grav avut la față. Cum arată antrenorul Rapidului
Rezultate / Clasamente