exclusiv "Să punem capăt acestei persecuții scandaloase!” Expertul toxicolog al apărării Simonei Halep, mesaj ferm înainte de noul proces: "O să mă dezlănțui!"
Cristian Munteanu | Publicat: 07.02.2024 08:33 | Actualizat: 07.02.2024 12:52
Astăzi, 7 februarie, de la ora 10.30, vor începe audierile din apelul Simonei Halep (32 de ani) de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Jean-Claude Alvarez, director al laboratorului de toxicologie CHU du Garches, este alături de româncă, în calitate de expert, și la acest proces. Francezul a vorbit în exclusivitate pentru iAMsport.ro.
Jean-Claude Alvarez a fost, încă din primele zile ale scandalului de doping al Simonei, unul dintre oamenii esențiali ai acestui caz. Expert în farmacologie și toxicologie, în biologie și genetică, director al laboratorului de toxicologie CHU de Garches, Alvarez a anunțat, încă din 13 septembrie 2023, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, că a găsit Roxadustat în toate flacoanele de Keto MCT, un supliment pe bază de pudră de colagen.
Am rugat-o pe Simona să aducă în laborator tot ce luase în perioada 26 - 29 august 2022. Pentru că pe 26 testul a fost negativ, iar cel de pe 29, pozitiv. A adus proteine, medicamente, suplimente, tot. Am analizat și celelalte flacoane, 5 la număr, toate sigilate. În toate am găsit substanța interzisă Jean-Claude Alvarez, expert apărare Simona Halep
Jean-Claude Alvarez: “O să mă dezlănțui!”
Experimentele sale, care au demonstrat că se poate găsi o concentrație de Roxadustat în corpul unei persoane care consumă un produs contaminat cu Roxadustat, au fost primite cu circumspecție de experții de la Sport Resolutions.
Mai mult, laboratorul acreditat WADA al profesorului Dr. Daniel Eichner, nu a găsit substanța dopantă incriminată în suplimentul alimentar. Alvarez s-a oferit să meargă în acel laborator, din Salt Lake City, și să se aplice metoda lui, care l-a ajutat să descopere contaminarea. A fost refuzat politicos.
- Substanța găsită în corpul Simonei Halep, Roxadustat, este destinată medicamentelor pentru tratamentul anumitor tipuri de anemii și este un inhibator al prolil-hidroxilazei HIF ce stimulează producția endogenă de eritropoietină și producția de hemoglobină și celule roșii din sânge. Roxadustatul a fost introdus de WADA pe lista substanțelor interzise din 2011, în categoria EPO
Acum, în așteptarea judecării apelului făcut de Halep la TAS (n.r. - Tribunalul de Arbitraj Sportiv) împotriva suspendării de patru ani, profesorul francez este dornic ca adevărul să fie aflat.
Lui Alvarez i s-a părut neverosimilă pedeapsa primită de jucătoarea noastră încă din momentul în care a fost pronunțată. În exclusivitate pentru iAMsport.ro, profesorul a transmis câteva gânduri înaintea începutului procesului de la TAS.
Acum nu prea pot să spun nimic. Ar putea fi interpretat greșit de către instanță și, probabil, nu va fi bine pentru Simona. Sper doar că adevărul va fi, în sfârșit, recunoscut. Va trebui să aștept din nou verdictul. Dar, dacă va exista o sancțiune, o să mă dezlănțui!Jean-Claude Alvarez, expert apărare Simona Halep
Jean-Claude Alvarez: ”Ar trebui să fie plătiți pentru a-i aresta pe adevărații hoți!”
Expertul toxicolog continuă să susțină că substanța din sângele Simonei a fost prezentă într-o cantitate foarte mică, una care e posibilă în cazul multor sportivi. Însă această ipoteză a fost combătută în procesul de la Sport Resolutions.
Concentrația găsită în corpul sportivei a fost mai mare decât cea rezultată din experimentele doctorului Alvarez. Acest lucru, coroborat și cu neregularitățile din pașaportul biologic al Simonei, au dus la ideea că Roxadustatul din corpul sportivei ar fi putut ajunge acolo și pe altă cale.
- Colagenul ajută la furnizarea de energie mușchilor și nervilor. Acumularea sa este cea care îmbunătățește creșterea masei musculare, mărește forța și, în general, duce la o performanță atletică mai bună
O altă problemă a Simonei este faptul că infamul Keto MCT, contaminat, în viziunea apărării cu Roxadustat, a fost omis, voit sau nu, de sportivă în fața ofițerului WADA.
Procesul acesta, pe scurt, decurge astfel. Ofițerul WADA întreabă sportivul:
1. ce a luat în ultimele șapte zile - medicamente, suplimente, băuturi, etc.
2. dacă a făcut transfuzii de sânge în ultimele 36 de luni.
După toate întrebările din raport, sportivul semnează și păstrează o copie. Alta merge la control WADA, iar una este a ofițerului. Dacă, ulterior, te uiți, tu sau staff-ul tău, peste raport, și observi că ai omis să specifici ceva, ca, de exemplu, un supliment, poți anunța ofițerul WADA. O poți face și peste câteva zile. Dar Simona nu a făcut-o nici în al 13-lea ceas.
Jean-Claude Alvarez nu se îndoiește de inocența sportivei noastre în acest caz. El a declarat, tot pentru iAMsport.ro, că Halep nici măcar nu știa ce este Roxadustat când a intrat în laboratorul său.
Trebuie să punem capăt acestei persecuții scandaloase din partea acestei instituții, când totul este în favoarea non-dopingului! Ar trebui să fie plătiți pentru a-i aresta pe adevărații hoți! Jean-Claude Alvarez, expert apărare Simona Halep
Cum s-a ajuns aici în cazul Simona Halep
19 august 2022. Simona pierde în primul tur al turneului de Mare Șlem US Open cu Daria Snigur, apoi i se recoltează proba de sânge.
21 octombrie 2022. Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (n.r. - ITIA) anunță că Simona a fost depistată pozitiv cu Roxadustat. Substanța a fost găsită în probele A și B.
28-29 iunie 2023. Sport Resolutions, tribunalul independent britanic, audiază martori, experți, în procesul ITIA vs. Halep.
12 septembrie 2023. Tribunalul decide că verdictul în cazul Halep este “likely doping (n.r. – probabil dopaj)”. Pentru dopajul cu Roxadustat și neregulile din pașaportul ei biologic, Simona este suspendată patru ani din tenis.
24 octombrie 2023. Simona Halep depune apelul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv împotriva suspendării de patru ani.
7-9 februarie 2024. Încep audierile de la TAS (n.r. – Tribunalul de Arbitraj sportiv), acolo unde sportiva noastră a depus apel împotriva pedepsei primită de la Sport Resolutions.
Care sunt posibilele decizii ale TAS
La TAS, panelul (n.r. – completul) de judecată este ales diferit față de acela de la tribunalul independent Sport Resolutions. Fiecare dintre părți a cerut, și primit, câte un arbitru.
Apărarea l-a dorit pe Jeffrey G. Benz, care a mai colaborat cu avocatul Simonei, Howard Jacobs, în cazul Mariei Sharapova. ITIA l-a vrut pe unul dintre cei mai buni, dacă nu cumva cel mai bun, arbitri de la TAS, Ulrich Haas. Președintele completului de judecată, numit de Tribunalul de Arbitraj sportiv, va fi doamna Annabelle Bennett.
Cei trei vor asculta toate părerile martorilor, experților, părților implicate, dovezilor noi (dacă există), apoi vor dezbate și lua o decizie.
Vor porni de la sentința care spune că Simona s-a dopat și vor stabili ce grad de vinovăție a avut. Întrebarea esențială este dacă Halep s-a dopat dintr-o neglijență semnificativă, adică nu s-a asigurat că suplimentul Keto MCT nu conține substanțe interzise, sau a făcut-o cu bună știință?
Verdictul poate fi unul dintre acestea:
1. Simona Halep nu reușește să schimbe nimic din decizia Sport Resolutions și rămâne cu suspendarea de patru ani
2. Îl culpabilizează, cu dovezi, mai mult pe Mouratoglou și echipa sa, iar arbitrii TAS îi permit să joace imediat după momentul publicării oficiale a deciziei
3. Demonstrează că a fost vorba de o "neglijență semificativă" și obține o reducere a pedepsei de doar doi ani (n.r. - din care a ispășit mai mult de un an și patru luni)
4. ITIA reușește să obțină ceea ce a cerut de la început, și anume o pedeapsă de șase ani pentru Halep. Această variantă nu este atât de probabilă, având în vedere că TAS este o instituție mai "prietenoasă" cu sportivii.
Decizia de la TAS este atacabilă, pentru motive limitative, de ordine publică, la Tribunalul Federal al Elveției. Statistic vorbind, aici se admit puține căi de atac extraordinare, cum este aceasta, dar există o șansă. Iar apoi, dacă drepturile fundamentale ale Simonei ar fi încălcate, poate ajunge și la CEDO (n.r. – Curtea pentru Drepturile Omului). Însă un proces acolo, la CEDO, durează câțiva ani Surse TAS pentru iAMsport.ro
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.