”3 concluzii după ce o echipă de liga a 2-a a câștigat Cupa României”. Ștefan Beldie analizează minunea din Cupa României
Ștefan Beldie | Publicat: 16.05.2024 13:26 | Actualizat: 16.05.2024 15:33
Faptul că Oțelul și Corvinul au jucat finala Cupei României nu este o întâmplare specifică acestei competiții a suprizelor.
Chiar din contră, nu este nicio surpriză când cei care tratează cu maximă seriozitate o muncă ajung să beneficieze de roadele ei. Dincolo de asta, această finală și acest succes al hunedorenilor întăresc idei pe care mulți dintre conducătorii din fotbalul nostru le ignoră sau sunt incapabili să le înțeleagă.
1. Banii au valoare mai ales în funcție de cine-i gestionează
Primarul Hunedoarei susține că cel mai mare salariu încasat de un fotbalist al Corvinului ar fi 3.200 de euro. Bani în care sunt incluși și costurile cu chiria. Și că doar 3-4 jucători au parte de această onoare financiară.
Îți dai seama ce incompetență e pe la Chiajna, unde de ani buni echipa este finanțată cu buget de promovare și ei sunt uneori la retrogradare...
Sau cum s-o simți privatul de la FC Argeș, Viorel Tudose, care plătește inclusiv salarii de 10.000 de euro / lună ca piteștenii să n-apuce să joace nici măcar în play-off, unde, posibil cu o excepție, au ajuns exclusiv formații cu buget inferior lor.
Ideea este mai veche, dar a fost întărită aseară de Corvinul după ce Hagi și Viitorul / Farul au tot demonstrat-o: banii au valoare și în funcție de cine-i gestionează.
2. Majoritatea cluburilor românești sunt super-super-super dezorganizate
Toate echipele de primă ligă ar fi trebuit să facă din Cupa României o prioritate absolută.
Nu doar pentru că exista culoar să câștige ușor un trofeu - adică să conteze în fotbal - dar și pentru că acest succes le asigura participarea în Europa League - adică, din nou, ar fi contat în fotbal.
Doar că majoritatea cluburilor sunt-superslab organizate de vreme ce-s incapabile să înțeleagă ce e valoros cu adevărat și ce ar trebui să urmărească prin urmare.
De exemplu, Rapid. Giuleștenii au ratat acest obiectiv pentru că n-au fost în stare să trateze serios partida cu o divizionară secundă, CSA Steaua.
Sau FCSB.
Sau CFR Cluj.
Sau U Craiova.
Dar nu e vorba doar de echipe mari.
La fel de penibil sunt și cei care spun că ei se concentrează pe evitarea retrogradării, așa că nu pot acorda atenție unei astfel de competiții.
Fals!
Să tratezi serios Cupa României, așa cum au făcut-o doar câteva echipe, printre care Oțelul și Corvinul, nu implică un efort decât dacă ai conducători lipsiți de valoare.
Care conducători lipsiți de valoare au numit un antrenor lipsit de valoare sau cu o valoare discutabilă și au adus în colaborare cu acesta jucători lipsiți de valoare.
Care jucători nu pot fi prea solicitați de competiții secundare, cum e văzută Cupa României, pentru că le lipsește valoarea.
3. Valoarea unui jucător trebuie judecată începând cu caracterul acestuia
Prea mulți au impresia că valoarea unui fotbalist se judecă în funcție de ce execuții are, câte goluri marchează, ce pase filtrează etc.
Da, sunt indicii de valoare, doar că ideea de valoare este prea rar asociată cu lucruri extrem de importante în ceea ce privește obținerea de rezultate care să conteze - cum e câștigarea unui trofeu sau participarea în cupele europene.
Concret, caracterul unui fotbalist este o componentă esențială a ideii de valoare.
Dacă fotbalistul nu are genul de caracter care să-l facă să fie super determinat în ceea ce privește cariera sa, atunci aproape orice realizare “tehnică” devine ceva suficient de frecvent cât să-l ții minte, dar suficient de rar cât să nu ducă la obținerea de rezultate.
Din păcate, una dintre marile incapacități ale cluburilor noastre ține tocmai de formarea unor loturi populate de fotbaliști care dau doar uneori bine cu piciorul în minge.
Mai mult, într-un fotbal ca al nostru, o echipă formată din jucători cu talent mediocru, dar cu maximă determinare în ceea ce privește cariera lor, este o echipă care nu doar că nu va retrograda vreodată, dar își va crea și oportunități să obțină des mai mult decât formații mai bine cotate.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.