"Din lecții dureroase se naște succesul!" Monica Roșu scrie pe iAM Sport.ro despre drumul ei spre aurul olimpic
Monica Roșu | Publicat: 04.12.2023 15:02 | Actualizat: 04.12.2023 21:48
Monica Roșu își spune propria poveste în rubrica Guest Writer de pe iAM Sport.ro. Dublă campioană olimpică în 2004, fosta gimnastă rememorează sacrificiile, dar și satisfacțiile enorme pe care sportul i le-a oferit.
Vin Jocurile Olimpice și-mi amintesc cu plăcere de perioada în care pășeam în sala de gimnastică. Sunt nostalgică, poate și datorită Sărbătorilor care se apropie.
Cred că aveam doar patru ani când am văzut prima dată ce înseamnă o sală de antrenament. Antrenorii clubului din Bacău au lăsat, la grădinița unde învățam, un bilet. Făceau selecție pentru o nouă grupă de viitoare gimnaste, așa că m-am dus.
Monica Roșu, drumul spre Aur la JO
A fost dragoste la prima vedere. Am rămas fascinată de ce exerciții puteau face fetele mai mari, de aparate, de costume. Practic, gimnastica m-a găsit și chemat în urma selecției.
Fără iubire, fără dragoste, nu prea poți să reziști. La început am fost bună pentru acest sport, dar, cu timpul, am început să iubesc ceea ce fac. Mi-am dorit să evoluez, să profit de momentele bune din gimnastică.
Îmi amintesc câte lucruri specifice copilăriei și adolecenței am lăsat să treacă pe lângă mine pentru a mă dedica gimnasticii. Renunți la joaca din fața blocului, pentru că ai antrenamente și trebuie să te odihnești. Renunți la ieșitul prin cluburi, la distracții, pentru trebuie să fii fresh la competiții. Ajungi la lotul Olimpic și viața ți se schimbă complet.
Te muți în alt oraș, cu o nouă familie, dar îți e dor teribil de a ta. Te antrenezi ore întregi în fiecare zi pentru a crește si a ajunge un sportiv cât mai complex. Însă nu regret că am sacrificat 16 ani din viața pentru gimnastică.
Monica Roșu, guest writer pe iAM Sport: “Revanșa de la JO 2004”
Au fost multe zile, mai ales înainte de competiții extrem de importante, în care presiunea a fost extrem de mare. Noroc că am avut un psihic puternic, care a fost aliatul meu în momentele dficile.
Nu am cedat când nimic nu mergea bine la antrenamente sau la competiții. Sportul de performanță necesită un psihic foarte solid. Așa nu cedezi în zilele în care totul pare foarte dificil, când îți vine să pleci din sală.
Așa am putut să trec peste dezamăgirea suferită la Campionatul Mondial din 2003, când am dat medalie de aur din mână la sărituri. Am ieșit pe patru, dar dacă făceam bine săriturile, ca la antrenamente, luam aurul. A fost o lecție, dureroasă, pe care o țin minte și astăzi.
Dar din ea am extras puterea de a-mi lua revanșa la Jocurile Olimpice de la Atena. Iar aici am reușit aurul, atât la sărituri, cât și la echipe. Mândria, bucuria, satisfacția care m-au cuprins atunci m-au făcut să realizez că toate eforturile făcute nu au fost în zadar.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.