Editorial Ștefan Beldie: Luați exemplu de la voi, tricolori!
Ștefan Beldie | Publicat: 02.07.2024 21:19 | Actualizat: 02.07.2024 21:19
De ce am pierdut cu Olanda? Am pierdut pentru că sunt în mod clar mai buni decât noi. Suficient de “mai buni” încât să anuleze mobilizarea noastră excepțională din primele 20 de minute, când chiar am jucat foarte bine.
Sau suficient de buni încât să-și creeze ocazii uriașe de gol atât în prima, cât și-n a doua repriză prin Stefan de Vrij, Simons, Depay și Gakpo.
Sau să ne facă să avem doar o șansă reală de gol, prin Man.
Înainte de meci am spus că marea mea teamă este că olandezii, asemeni nemților și francezilor, sunt genul de jucători care par să depindă mai puțin de ceea ce fotbalistic se numește “formă” și mai mult de ceea ce general se numește “fond”.
Fondul lor este ceea ce-i face să câștige astfel de meciuri. Adică junioratul lor excepțional care-i ajută să găsească talentele și să le facă să joace.
Calitatea lor și capacitatea de-a se mișca de-o manieră uluitoare pe teren, tot timpul la vânătoare de spații și tot timpul capabili să le obțină.
Oameni care știu să joace fotbal de cel mai înalt nivel.
Dacă adaugi și calmul cu care au pornit fiecare atac și luciditatea cu care s-au pasat unii pe alții până-n situațiile de finalizare, e de-nțeles că au avut atâtea ocazii.
Norocul nostru c-au ratat mult și norocul nostru că măcar în propriul careu i-am determinat noi să rateze.
Altfel, scorul era mult, mult mai mare.
Ce ne-a arătat acest turneu de Campionat European?
Fiecare meci din Germania ne-a învățat ceva.
Am câștigat cu Ucraina ca să ne rămână în minte că echipele pot bate vedetele care se limitează să fie doar vedete. Și că deși întotdeauna calitatea individuală a jucătorilor va conta, tot întotdeauna cei care se mobilizează și fac tot ceea ce ține de ei să câștige primesc de la joc această șansă.
Chiar să câștige la scor de neprezentare.
Am făcut egal cu Slovacia după un meci în care am revenit pe tabelă ca să ținem minte că o competiție cu miză se tratează pragmatic.
Am pierdut două meciuri la acest turneu final, cu Belgia și Olanda ca să fim conștienți că nu e suficient să vrei, trebuie să faci lucruri ca să poți.
Iar cele două echipe care ne-au învins sunt formații care pot datorită lucrurilor pe care noi nu le avem - arie de selecție superioară inclusiv datorită statului de foste puteri coloniale și știința de-a face fotbaliști adevărați din copiii pe care-i aduc în fotbal.
Nu am pierdut meciurile respective atunci, pe teren. Le-am pierdut cu mulți ani în urmă când ei au făcut ceea ce noi n-am știut sau putut sau vrut să facem.
Ce am câștigat, cu adevărat, la Euro?
După decenii în care fotbaliștii naționalei s-au raportat reflex sau forțați de realitate la Generația de Aur, elevii lui Iordănescu au parte de un nou reper.
Ei înșiși.
Se pot uita la ce au realizat cu ocazia acestei calificări la turneul final al CE și se pot uita la ce au realizat inclusiv în timpul competiției pentru a-și găsi inspirația.
Și pentru a-și da seama că pot avea încredere în capacitățile lor așa cum n-au avut ocazia să aibă generațiile mult prea dur numite “ratate”.
În fine, am câștigat plăcerea de-a ne uita la turneul final cu speranțe în care s-au amestecat logica și absurdul. Genul de speranțe care se nasc în mintea și inimile oamenilor pentru că cineva a avut capacitatea să le sădească.
Asta au făcut tricolorii.
Ne-au făcut să sperăm din nou fără să fim caraghioși.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.