La EURO se va vedea ce am învățat din înfrângerea cu Columbia. Dumitru Graur, concluzii după amicalul pierdut de România
Dumitru Graur | Publicat: 27.03.2024 17:11 | Actualizat: 27.03.2024 16:57
Am pierdut amicalul cu Columbia cu 2-3 și se putea chiar mai rău. Am fost 80 de minte net dominați de sud-americani, de tehnica lor, dar și de renumele cu care veneau pe Wanda Metropolitano din Madrid.
Neînvinși de 20 de partide, cu jucători de la Liverpool, Crystal Palace, Osasuna, Genk, Bologna, Palmeiras, Fluminense sau Sao Paulo, o echipă pe care o credeam foarte tare. Dar, după părerea mea, în ciuda scorului înregistrat la un moment dat, n-a prea fost!
România ar fi putut bate (din nou) Columbia, dacă ar fi știut cum să abordeze meciul. Vina este în egală măsură a lui Edi Iordănescu și a jucătorilor pe care i-a folosit. Așa cum s-a văzut, a existat pe teren o netă diferență de abordare tactică, iar problema principală a echipei noastre a fost lipsa presingului.
România a pierdut amicalul cu Columbia, 2-3, de la Madrid
Jucătorii noștri nu știu, și nici n-au fost învățați să facă un presing eficient, pentru a câștiga mingea cât mai aproape de poarta adversă. Pentru a-i împiedica pe adversari să construiască. Nu știu pentru că în campionatul românesc așa ceva nu există, așa-zisul presing se face mai mult de ochii lumii, fără să-i deranjeze prea mult pe fundașii din echipa adversă.
Presingul eficient se face strângând marcajul până la ghetele adversarului, uneori chiar cu riscul de a face fault, că așa-i la fotbal. Un (mic) fault la 60 de metri de poarta proprie chiar nu reprezintă nicio problemă.
Este doar împiedicarea adversarului de a începe construcția atacului. Dar când rămâi la cam un metru de adversar, lăsându-l să preia liniștit balonul și să paseze, atunci devii victimă sigură.
Iar dacă presingul se face larg, așa cum îl facem noi de regulă, adversarul poate pasa în liniște, poate scoate cu ușurință adversari din joc, poate construi și își poate crea faze periculoase la poartă.
Mai mult, efortul fizic pe care ai noștri îl fac, alergând alandala de-a lungul și de-a latul terenului după adversarii mereu demarcați, nu duce decât la oboseală, la epuizarea inutilă a forțelor și în final la cedarea partidei.
Sunt mai multe motive pentru care ai noștri n-au reușit să facă presingul necesar. Mai întâi pentru că nu sunt obișnuiți cu el, în campionatul românesc marcajul este lax, distanțele dintre jucători sunt enorme, presingul nu e decât simulat.
Apoi, poate mai important, jucătorii români au fost prea impresionați de renumele adversarului, au fost timorați încă de la intrarea pe stadion, speriați că s-ar putea să piardă la scor.
Pe teren n-a jucat însă „firma”, Columbia nu mi s-a părut deloc o echipă foarte puternic, imposibil de bătut. Ne-am speriat prea mult de renumele lui Luis Diaz sau James Rodriguez. O mentalitate de echipă mică.
EURO 2024, adevăratul test pentru tricolori
Interesant este că echipa Columbiei a făcut mai multe faulturi decât noi (raportul faulturilor a fost 15-7 „pentru” ei). Asta arată că i-am „respectat” prea mult pe sud-americani, lăsându-i să joace cum au vrut. Aviz în special mijlocașilor, celor doi Marin, ca și lui Stanciu. Mi-a plăcut în schimb Rațiu, care s-a „bătut” parte-n parte cu fiorosul Luis Diaz. Și deseori l-a anihilat.
Ca să dau un exemplu, trebuie amintită faza din minutul 83, când Ianis Hagi strânge presingul și îl face pe fundașul columbian să greșească, pierzând mingea. Ianis n-a stat să-l privească, s-a repezit și i-a luat mingea.
A urmat golul care ne-a adus oarecum în meci, ba chiar la doar un gol de egalare, prin reușita lui Tănase, zece minute mai târziu. Atitudinea lui Ianis a fost cea corectă, așa ar fi trebuit să procedeze și ceilalți jucători, să afișeze din start acea „răutate” proprie echipelor cu personalitate.
Și mai este ceva: echipa lui Edi Iordănescu nu are aproape deloc experiența unor meciuri cu adversari puternici. În preliminarii, în afara Elveției (decepționantă până la urmă!), n-am întâlnit decât adversari din a doua sau a treia categorie valorică. Testul cu Columbia a fost altceva, iar ai noștri s-au speriat de renumele adversarului.
S-au temut să nu fie driblați, să nu fie umiliți. Tocmai de aceea participarea la turneul final al EURO care se apropie va fi o experiență extrem de utilă pentru echipa noastră, iar Edi Iordănescu știe asta. Să sperăm că s-au tras învățămintele necesare din meciul cu Columbia.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.