O privire spre generațiile de mâine. Dumitru Graur scrie despre viitorul României în fotbalul mare
Dumitru Graur | Publicat: 19.10.2023 18:28 | Actualizat: 21.10.2023 23:17
Cum după victoria netă din meciul cu Andorra n-ar fi fost prea multe de spus, felicitări jucătorilor și de asemenea antrenorului Edward Iordănescu, mă întorc din nou spre echipele reprezentative din eșaloanele inferioare, am numit selecționatele de juniori și tineret ale României.
Am fost întotdeauna atras de ce se întâmplă la aceste niveluri și am privit cu atenție meciurile pe care tinerii noștri fotbaliști le-au disputat.
România, la nivel de juniori. Dumitru Graur despre rezultatule obținute de tinerii tricolori
Sigur, nu aveam cum să ratez turneul final din Italia a echipei U21, i-am urmărit de la fața locului pe jucătorii lui Mirel Rădoi, care au fost la un pas de finala UEFA 2019, obținând însă calificarea la Jocurile Olimpice.
Acele momente formidabile, cu miile de români care au luat cu asalt tribunele de la San Marino, Cesena sau Bologna, vor rămâne multă vreme în minte, ca o perspectivă a excelenței și în fotbal, așa cum nu mai văzusem de la performanțele din SUA, în 1994, ale generației de aur.
Și apoi am așteptat ca generația lui Ianis Hagi, Ionuț Radu, Pașcanu, Băluță, Coman sau Pușcaș să confirme și la echipa de seniori, ceea ce din păcate nu s-a întâmplat.
Așa că nu ne-a mai rămas decât să privim din nou în urmă, spre noile generații de fotbaliști români. Anii trec și prea puțini reușesc să bată la porțile reprezentativei de seniori, fotbalul românesc fiind într-o evidentă scădere, ajungând la un nivel valoric greu de suportat.
Și revenind la selecționatele „mici”, avem speranța că de acolo va veni flacăra bucuriei pentru viitorul cât de cât apropiat.
Victorie pentru România U21
I-am văzut pe cei de la U21, în fapt actuala echipă de tineret a țării, antrenată de Daniel Pancu, cum a pierdut dramatic în Albania, după un meci în care tricolorii au avut 2-0 până în minutul 63.
Au urmat două victorii prețioase, 2-0 cu Armenia și mai ales 1-0 cu Finlanda, printr-un gol marcat în prelungiri de fundașul central Ilie Matei.
Echipa lui Pancu încearcă să joace fotbal, păcat de frânele pe care i le pune mai mereu înfumuratul Octavian Popescu, având în componență câțiva jucători care anunță un viitor frumos. Vom vedea ce se va întâmpla în noiembrie, când tricolorii vor întâlni acasă Albania și în deplasare Elveția.
Trecând la selecționata imediat inferioară, cea de la U20, am avertizat într-un articol anterior că victoria cu 2-0 în fața selecționatei similare a Angliei a fost una mincinoasă, meciul fiind efectiv la discreția englezilor, care au ratat și un penalty în meciul de pe stadionul Arcul de Triumf.
Ei bine, la doar câteva zile a venit un duș foarte rece, 0-5 cu Norvegia, meci în care se spune că am scăpat chiar ușor!
Ce se întâmplă cu acești copii selecționați de Costin Curelea, m-am întrebat și răspunsul mi l-a dat bunul meu prieten Aurel Țicleanu, fostul mare jucător craiovean ocupând în acest moment funcția de vicepreședinte al Comisiei tehnice a FRF.
Din ce am aflat de la Aurică, la U17 și U19 avem acum cele mai bune rezultate pe care le-am avut vreodată. Niciodată nu am avut atât de multe calificări la turneele de elită. U20 reprezintă însă ceva special.
Obiectivul celor de la U20 este ca jucătorii să participe la meciuri internaționale fără mari așteptări, jocuri însă foarte necesare fotbaliștilor susceptibili de a face pasul către U21 și naționala mare.
„Se știe că echipele noastre de club rareori au meciuri cu echipe străine, că noi suntem rupți de fotbalul mare din punctul ăsta de vedere, îmi spunea Țicleanu.
Echipele noastre nu se califică în cupele europene. Și atenție, nu toate federațiile au echipe de U20, astfel de selecționate au numai națiunile mari.
"Aurel Țicleanu știe ce spune"
Iar când vrei să faci meciuri amicale pentru U20, joci cu Germania, joci cu Anglia, cu Franța, cu Italia – care-ți dau cinci, șase, pentru că ăsta este decalajul despre care vorbim. Fiindcă că le-am dat meciuri în picioare celor de la U21, au venit calificările, așa am ajuns și la Olimpiadă”.
„Acum câțiva ani, continuă Aurel Țicleanu, am făcut un meci cu tinerii susceptibili să fie selecționați pentru U21, un meci la Buftea între divizia A și divizia B. Iar cei din „B” au câștigat cu 5-0!
Nu erau totuși diferențe mari între jucători. Dar faptul că cei de la divizia B, împinși de o regulă de vârstă jucau permanent, aveau meciuri în picioare, iar cei de la prima divizie nu apucau decât 3-4 minute pe meci, ei nu puteau să susțină ritmul.
Așa s-a ajuns la regula U21, între timp a apărut și Legea 500, cu 40% jucători români în fiecare echipă, copiii noștri, pe ei să-i promovăm. În ei să investim”.
Aurică Țicleanu știe ce spune. Și este foarte probabil să aibă dreptate. Dar noi încă așteptăm să apară acea generație și acea echipă națională care să intre pe ușa din față a fotbalului european și mondial. Așa cum eram într-o vreme obișnuiți. Este motivul pentru care merită să-i urmărim în continuare, cu mare atenție, pe cei mai tineri tricolori.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.